Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Εκτός - (αλλά) Εντός και επί τα αυτά η Μεταστροφή του Καπερνάρου προς τους χρήσιμους ηλίθιους των 24 για τους 180 της προεδρικής εκλογής

 
Εκτός των 180 ο Βασίλης Καπερνάρος σύμφωνα με το Express.gr 26/08/14-16:42

Διαβάζουμε στο εν λόγω ρεπορτάζ:
Ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος,


δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αυτό διότι θεωρεί ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την στρεβλή και ταπεινωτική διακυβέρνηση της χώρας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να εξαθλιώσουν το σύνολο του λαού μας».

Στη δήλωσή του ο κ. Καπερνάρος αναφέρει ότι το θέμα συζήτησης για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι άκαιρο και αποπροσανατολίζει τον Ελληνικό λαό από τα σοβαρά, σημαντικά θέματα που είναι αυτό τον καιρό ανοιχτά και σημειώνει ότι «γίνονται συζητήσεις με μαθηματικούς συσχετισμούς για το αν θα βρει ο κ. Σαμαράς τους 180, την ώρα που οι ελληνικές οικογένειες δέχονται καθημερινά φορολογικά χαστούκια και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα της επιβίωσής τους».

«Επειδή πολλές συζητήσεις γίνονται για συνεργασίες, συνεννοήσεις παρασκηνίου ή προσκηνίου, δηλώνω ότι παραμένω αμετακίνητος στη θέση μου ότι δεν θα ψηφίσω το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας διότι θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν τη στρεβλή και ταπεινωτική διακυβέρνηση της χώρας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να εξαθλιώσουν το σύνολο του λαού μας», τονίζει ο κ. Καπερνάρος.

Και καταλήγει: «Είναι ένας παραγκωνισμένος θεσμός, επίτηδες υποβαθμισμένος και συμφωνημένα απαξιωμένος. Είμαι απέναντι στην συνεχιζόμενη όπως γίνεται θεσμική υποβάθμιση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και απέναντι σε επιλογές προσώπων με συμπεριφορές Παπούλια».
Σήμερα μεταμεσονύκτια  (μία και κάτι) και χωρίς να του ζητηθεί παρενέβη τηλεφωνικά στη ζωντανή εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη στο "RealFM 97.8" και δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι για την προεκλογική εκλογή ισχύει η πάγια δήλωσή του στο όχι αλλά θα ρωτήσει όμως και τους ψηφοφόρους του.

Αυτή η δήλωση δεν συνάδει με την αρχική (πριν από ενάμιση μήνα) και δείχνει έναν άνθρωπο που με κάποιες προϋποθέσεις, ότι πιθανόν ή έστω ενδέχεται, να ενταχθεί στην μνημονιακή (αν και ορκισμένος αντί) να ψηφίσει για πρόεδρο και να συνεχίσει η πασοκονεοδημοκρατική προδοτική συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων.

Αυτό λέγεται συνέπεια ασυνέπεια ή κάτι άλλο; Πάντως στο Μαξίμου καταγράφουν +1 με πολλά +

Ίδωμεν... αυτά προς το παρόν

Νάσος για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

======================================
ΥΣ:
Παζάρια, επαφές και διεργασίες για τους 180

Από τη δεξαμενή 47 βουλευτών αναζητούνται 24 για την προεδρική εκλογή
Παζάρια, επαφές και διεργασίες για τους 180
Στους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή ανήκουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που κινούνται στα «δεξιά» της ΝΔ εστιάζονται οι παρασκηνιακές επαφές για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας

Πυκνώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας, ενώ γίνονται κινήσεις για να διαμορφωθούν συμμαχίες που θα ενισχύσουν το μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Η αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, εν μέσω της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η επίτευξη συμφωνίας ευρύτερων δυνάμεων, πέραν της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, γύρω από ένα πρόσωπο που θα μπορεί να ενώσει και να συμβολίσει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Οι επαφές έχουν αρχίσει, αλλά με πολύ δειλά ακόμη βήματα και «χαλαρές» συζητήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συμφωνίες ή συγκλίνουσες απόψεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την τελική στάση διαφόρων προσώπων από τη μεγάλη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών. Επίσης είναι επίφοβο να προβλεφθεί η κίνηση κάποιων βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες που είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Πίσω από τις κουρτίνες της πολιτικής ακούγονται και συζητούνται πολλά για διάφορα πρόσωπα που είναι στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις κινήσεις που γίνονται και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει ορισμένα μηνύματα που λαμβάνει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ημερών θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβερνητική πλευρά, επιλέγοντας να επισκεφθεί το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο ΣΔΟΕ και να κάνει έμμεση αναφορά στο θέμα της προεδρικής εκλογής, συνδέοντάς τη με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Οσοι νομίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι»
είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του ΣΔΟΕ, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για την προειδοποίηση να μην εμπλακεί το ΣΔΟΕ στην προεδρική εκλογή. Αυτό σύμφωνα με τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε, διότι, όπως τονίζουν, «ακούγονται και γράφονται πολλά» και επιμένουν ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παραμείνει στα πράγματα θα επιχειρήσει με κάθε μέσο και τρόπο να διαμορφώσει την πλειοψηφία των 180.

Η κυβέρνηση θεωρεί «αστειότητες» τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, κινείται σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από συνωμοσιολογική προσέγγιση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν, είναι να διαμορφωθεί με πολιτικούς όρους η προεδρική πλειοψηφία, ως απόρροια των θετικών εξελίξεων στην οικονομία. Η επιχείρηση όμως να σχηματιστεί το «προεδρικό μέτωπο των 180» είναι μακρά και επίπονη διαδικασία, όπως εκτιμούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες της Κεντροδεξιάς.

«Θα πρέπει να γίνουν πολύ λεπτοί και επιδέξιοι χειρισμοί και όχι άγαρμπες κινήσεις»
λέει στο «Βήμα» στέλεχος της Κεντροδεξιάς που γνωρίζει το πλαίσιο των παρασκηνιακών επαφών. Στον πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας κυρίαρχη είναι η παραδοχή ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, και ειδικά γύρω από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας.
Και αυτό διότι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αν υπάρξει μια καλή συμφωνία και αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στην οικονομία, όσοι είναι στην κρίσιμη ομάδα των βουλευτών που θα κρίνουν αν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές  «θα το σκεφθούν πάρα πολύ αν θα βάλουν το χέρι τους να τινάξουν τα πάντα στον αέρα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών για να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα υποδείξει η πλειοψηφία. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως και από τον υποψήφιο, και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναζητούν αυτόν ή αυτήν που θα κατάφερνε να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις, καθώς πρέπει να συμπράξουν βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι και κάποιοι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.


Ηδη με εντολή του Πρωθυπουργού μια ομάδα στελεχών, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, έχει ξεκινήσει τη βολιδοσκόπηση ανεξάρτητων βουλευτών, προερχόμενων από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Από την πλευρά του ΠαΣοΚ επαφές παρασκηνιακές κάνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος έχει αρχίσει συνομιλίες με πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μια κρίσιμη παράμετρος είναι τι θα κάνουν η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης, το όνομα του οποίου είναι στο επίκεντρο της ονοματολογίας. Η τελική του στάση, όπως και των βουλευτών του κόμματός του, έχει ιδιαίτερη αξία και κυρίως αν κάποιοι τελικά επιλέξουν τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν ορισμένοι άλλοι θελήσουν να μην εισέλθει η χώρα σε προεκλογική περίοδο και ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μπορεί στο ΠαΣοΚ να επικρατεί ένταση και το κλίμα να είναι διχαστικό, αλλά υπάρχουν διαβεβαιώσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο ότι ουδείς «πράσινος» βουλευτής θα βρεθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην προεδρική διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ και το ΠαΣοΚ συγκεντρώνουν 156 βουλευτές (συμπεριλαμβάνονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης) και απομένει ο κρίσιμος αριθμός των 24 βουλευτών από μια δεξαμενή συνολικά 47 βουλευτών, δηλαδή από τη ΔΗΜΑΡ (11), από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (13), από τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές (15) και από τους ανεξάρτητους (8).

Πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο αφορούν βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή είναι ενταγμένοι σε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που κινούνται στα «δεξιά» της ΝΔ και το βασικό επιχείρημα είναι να μη βοηθηθεί με έμμεσο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ και προκληθεί πολιτική αστάθεια. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και άρση των επιφυλάξεων που εξέφρασαν στο παρελθόν για την ακολουθούμενη πολιτική. «Ολα είναι θέμα αφήγησης και εξήγησης στους ψηφοφόρους γιατί συμπράττουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» λέει στέλεχος της ΝΔ και διευκρινίζει με έμφαση: «Ψηφίζουν Πρόεδρο, δεν ρίχνουν κυβέρνηση με αποστασία... μην τα μπερδεύουμε».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν το αργότερο εντός του Οκτωβρίου να έχουν  σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το αν διαμορφώνεται ή όχι προεδρική πλειοψηφία, ανεξάρτητα αν η κοινοβουλευτική διαδικασία τοποθετείται χρονικά, ακόμη και από έμπειρους συνταγματολόγους, μεταξύ αυτών και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο ή τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται πρόσωπα εκ των οποίων το καθένα θέλει, όπως λέγεται, ειδικό χειρισμό και διαφορετική προσέγγιση. Στην πρώτη λίστα ανήκουν εννέα πρόσωπα που είναι ανεξάρτητοι και προέρχονται οι τρεις πρώτοι από τη ΝΔ και οι άλλοι έξι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες: Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργος Νταβρής, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Στη δεύτερη λίστα τα έξι πρόσωπα που ενδιαφέρουν τη ΝΔ και ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου είναι τα εξής: Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Ελενα Κουντουρά. Στην τρίτη λίστα των προσώπων που θεωρούνται από ΝΔ και ΠαΣοΚ εν δυνάμει υποψήφιοι να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπάρχει και σαφές πολιτικό πλαίσιο, ανήκει η «πεντάδα» που αποτελούν οι Γρηγόρης Ψαριανός, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Μάρκος Μπόλαρης. Επίσης υπάρχει και η τέταρτη λίστα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ που αριθμεί, εκτός του κ. Κουβέλη, μια δεκάδα, από την οποία χρειάζεται να συμπράξουν - αν ευοδωθούν οι επαφές με όλα τα πρόσωπα από τις προαναφερθείσες λίστες - τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε βουλευτές, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των έντονων εσωκομματικών προβλημάτων.

Η στάση του Κ. Καραμανλή - «Οχι» στην Προεδρία, «ναι» στη Βουλή

«Η επόμενη Βουλή θα έχει στη σύνθεσή της τον Κώστα Καραμανλή»
. Με τη φράση αυτή περιγράφει στο «Βήμα» πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει τι συζητείται στα ενδότερα της «καραμανλικής» οικογενείας τα επόμενα βήματα του πρώην πρωθυπουργού. Ο Κώστας Καραμανλής διαμηνύει σταθερά και έντονα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να είναι παρών στην επόμενη Βουλή. Η συζήτηση που γίνεται ερήμην του για την Προεδρία είναι εν πολλοίς ενοχλητική και γι' αυτό φρόντισε να εξουδετερώσει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά του, χωρίς όμως, όπως επιμένουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, να εξουσιοδοτήσει κανέναν. Οπως επισημαίνεται από «καραμανλικούς» κύκλους, δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε μια πολιτική σύγκρουση.

Ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι στιγμής κλίνει στην άποψη ότι πρέπει να συμμετέχει στην επόμενη Βουλή, χωρίς όμως ακόμη να έχει λάβει οριστική απόφαση, αν και πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του υποστηρίζουν ότι δεν έχει εκφράσει επιθυμία να μην πολιτευθεί ξανά, παρά τα όσα λέγονται ή γράφονται.  Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής επιθυμεί για πολλούς και σαφώς πολιτικούς λόγους να είναι παρών στην ΚΟ, παρά το γεγονός ότι έχει επιλέξει να μη μιλάει δημοσίως για την περίοδο της διακυβέρνησης 2004-2009. Μια στρατηγική η οποία, παρά τα πυρά που δέχεται, ικανοποιεί μεγάλο αριθμό νεοδημοκρατών που τον υπερασπίζεται και συντηρεί τον «πολιτικό μύθο» του στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Η μόνη περίπτωση ο κ. Καραμανλής να μην είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, στην οποία εκλέγεται χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός, είναι αν υπάρξει, κάτι που ο ίδιος δεν το θεωρεί πιθανό, νέο μνημόνιο με νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. «Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δώσει τη μάχη με τη ΝΔ» λένε όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του και είναι αρκετοί το τελευταίο διάστημα.  

Ο ίδιος δεν δείχνει καμία διάθεση εμπλοκής στα εσωκομματικά και αυτό το ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του, επιμένοντας να κινείται παραταξιακά. Μάλιστα, επέλεξε να κάνει άλλη μια κίνηση για να δείξει ότι στηρίζει τον Πρωθυπουργό, ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην ομιλία του κ. Σαμαρά στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ. Παράλληλα έχει διαμηνύσει σε βουλευτές και στελέχη να αποφεύγουν να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και να μην ενοχλούν το Μέγαρο Μαξίμου. 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.