Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Αν δεν πάρετε 180 για τον προϋπολογισμό, ελάτε να συμφωνήσουμε ημερομηνία εκλογών (Video)

"Το όχι στον προϋπολογισμό σημαίνει όχι σε πρόεδρο της Δημοκρατίας" ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό

"Αν δεν πάρετε 180 στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ελάτε να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εθνικών εκλογών", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Αμέσως μετά ο Α. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος βγήκαν από την ολομέλεια της Βουλής και μπήκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού για να συσκεφθούν τι θα απαντήσουν!

Αντί για τον πρωθυπουργό τον λόγο πήραν εκ νέου ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σχετικό: Με συν 1 (155 "ναι") ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός -
Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ονομαστική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού του 2015. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές.155 εξ' αυτών υπερψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό, 134 τον καταψήφισαν ενώ ένας (ο Γρ. Ψαριανός) δήλωσε «παρών».
Τον προϋπολογισμό, εκτός από τους 154 παρόντες κυβερνητικούς βουλευτές, υπερψήφισε και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου που έχει εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά δείχνει να προσχωρεί στη "συμμαχία των προθύμων".
Οι 10 απόντες ήταν:
-Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν (εξαιτίας κάποιου οικογενειακού προβλήματος) ο οποίος, σε επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε "ναι".
Χρ. Γιαταγάνα που εκλέχθηκε με τους ΑΝΕΛ και πλέον είναι ανεξάρτητη.
-Οι 8 προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Πάντως, δεν επετεύχθη η αυξημένη πλειοψηφία στην οποία προσέβλεπε η κυβέρνηση εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε άμεσα την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες εκλογές:
«Εφόσον δεν λάβετε ψήφο από 180, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολιτικά σαφής προς τους βουλευτές της ΝΔ: «σας καλώ να προσφέρετε στη χώρα την τελευταία θετική υπηρεσία που σας απομένει. Εφόσον δεν λάβετε ψήφο από 180, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών».
Το ίδιο καθαρός ήταν ο Αλ. Τσίπρας και για την συναίνεση «Η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν θα δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με τετελεσμένα που θα μας δέσουν τα χέρια», υπογράμμισε. «Σε ποια πολιτική θα υπάρξει η συναίνεση; Στο να κυβερνάτε τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία; Στην απαγόρευση συναθροίσεων; Σε ένα κράτος πουν κάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας, αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύθηκε ότι «τέτοια συναίνεση δεν μπορείτε να έχετε. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι περισσότερο ηθικής τάξης. Δεν θα τα ισοπεδώστε όλα. Η σχέση πολίτη και πολιτικού συστήματος θα αποκατασταθεί».
Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή κάλεσε τον Α. Σαμαρά να εξηγήσει την δήλωσή του ότι «έχει τους 180» και «έχει μαξιλαράκι». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι Βουλευτές ψηφίσουν, δεν βγαίνουν τα κουκιά» και ότι «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει ακόμη και με συνεδριακές αποφάσεις τους ότι δεν ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Όταν λέτε έχουμε τους 180, έχουμε μαξιλαράκι, τι ισχυρίζεστε; Ότι έχετε συμφωνήσει με Βουλευτές να σπάσουν τη γραμμή του κόμματός τους;», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην λέξη «αποστασία» που έχει χρησιμοποιήσει ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Α. Σαμαρά: «σας ενοχλεί η αποστασία, ίσως επειδή σε άλλες εποχές είχατε πρωταγωνιστήσει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους Βουλευτές να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν στην προεδρική εκλογή: «αν ένας Βουλευτής έχει άλλη άποψη, να βγει να το πει καθαρά, δυνατά, ντόμπρα και παστρικά. Και να το πει τώρα» τόνισε, προκαλώντας ενόχληση στα έδρανα της ΝΔ. «Όταν καταψηφίζεις ένα Προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Μπορείς τον Δεκέμβρη να ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά παράταση της θητείας τον Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί  να το επιφέρει αυτό;», είπε και συνέχισε: «το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει όχι σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το όχι σήμερα και το ναι αύριο είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων. Καθαρές κουβέντες».
Για τα σενάρια παράτασης του μνημονίου σε συνδυασμό με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για «τέχνασμα και εξαπάτηση». «Όποια παιχνίδια και να παίξετε, σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, δεν θα ξεγελάσετε κανένα» είπε και εκτίμησε ότι «οι δανειστές και η τρόικα ένα στόχο έχουν: να ψηφιστεί Πρόεδρος για να δοθεί παράταση στον Α. Σαμαρά».
«Για μας δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε κάποτε η Θάτσερ», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι «ο λαός κλείνει τα αυτιά του στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία. Όσο και να εκβιάζετε δεν θα καταφέρετε να επιβάλλετε στη χώρα ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας».
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «το Σύνταγμα ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μετά από εκλογές που θα αντιστοιχήσουν τη Βουλή με τη λαϊκή βούληση» και «σ' αυτή την επιχείρηση συνενόχους δεν θα μας έχετε».


Δείτε και τα video με τις ομιλίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.