Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Επίθεση φιλίας Νταβούτογλου με το βλέμμα στα κοιτάσματα

Στην ατζέντα το Κυπριακό, το Αιγαίο και οι μειονότητες σε Θράκη και Κωνσταντινούπολη. Λεπτοί χειρισμοί για την κυπριακή ΑΟΖ

Η σταθερότητα και η σύσφιξη των σχέσων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η επιδίωξη της Τουρκίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου απευθύνοντας χθες χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας. Σε μια προσπάθεια απόδειξης καλης γειτονίας ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως ήρθε η "ώρα των επιχειρηματιών" αναφερόμενος και στις ήδη υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις κάνοντας έκκληση όμως για επίλυση του Κυπριακού ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τον ενεργειακό πλούτο.  «Εμείς συζητούμε τα πάντα, φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε.. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους».
Μάλιστα ευχήθηκε «τα καλύτερα» στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη «για να ...
μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου». «Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας», αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις όσον αφορά το πολιτιστικό στοιχείο.
 Από τη πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα της κρίσης, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα μας «διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών». Παράλληλα αναφέρθηκε στις σχέσεις των δυο χωρών σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, μια σχέση που έχει αποδείξει ότι είναι υπεράνω κάθε συγκυρίας. 

Βενιζέλος: Κυπριακό και Διεθνές Δίκαιο το «κλειδί» για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών
Την ανάγκη κύρωσης, επικύρωσης κι εφαρμογής των συμφωνιών που ήδη έχουν υπογραφεί στα δύο προηγούμενα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, για να απελευθερωθεί «το τεράστιο δυναμικό που διαθέτουμε σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο ελληνό-τουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο.
Αναφερόμενος εξάλλου στην «πρωτοφανή πληθώρα κρίσεων» που εμφανίζει η περιοχή μας αυτή την περίοδο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «κλειδί» για την εξομάλυνση και την επιτάχυνση των διμερών μας σχέσεων «είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
Υπενθυμίζοντας άλλωστε, ότι μετά από τις εξελίξεις στον South Stream, ο ΤΑΡ (που αποτελεί συνέχεια του ΤΑΝΑΡ) «αποκτά μια πρόσθετη, εξαιρετικά σημαντική, αναπτυξιακή αλλά και διεθνοπολιτική διάσταση». 
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πάντως πως «η επιχειρηματική συνεργασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας».
Σχετικά με την παρούσα συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή ο ίδιος τόνισε ότι «είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη να συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση της κατάστασης, να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της βίας, να επιβάλουμε τελικά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.