Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Χείμαρροι αποχωρήσεων μετά τις ΄"νέες προσλήψεις" και τις μεταγραφές από το "ευκαιριακό Ποτάμι" - Γιατί κάποιοι αναφέρονται στην Μπιρμπίλω;


Στον διάλογο που περιέχει το λαϊκό τραγούδι με τίτλο "Μας πήρε το ποτάμι" ο νέος παρακαλεί τη Λενιώ να βγάλει τα μαύρα γιατί ο έρωτάς του είναι ορμητικός σαν χείμαρρος και δεν αντέχεται. Η Λενιώ απαντά πως δεν τα βγάζει, γιατί τα μαύρα της ταιριάζουνε από όλες τις απόψεις.
 
- Μας πήρε το ποτάμι μας πήρε ο ποταμός,
βγάλ’ τα τα μαύρα βγάλ’ τα Λενιώ μου και μ’ έφαγε ο καημός,
- Τα μαύρα δεν τα βγάζω γιατί μου μοιάζουνε,
είμαι μικρούλα μελαχρινούλα και μου ταιράζουνε,
- Αυτή την κορδελίτσα που βάζεις στα μαλλιά,
να μην την ξαναβάλεις Λενιώ μου μαραίνεις τα παιδιά,
- Τη μαύρη κορδελίτσα εγώ θα τη φορώ,
είμαι μικρούλα και νοστιμούλα κι η πρώτη στο χωριό,
Στο «Ποτάμι» προσχωρά η ολότητα σχεδόν των στελεχών των Μεταρρυθμιστών, όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ υποψήφιοι βουλευτές θα είναι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλο.
Σε συνέντευξη Τύπου θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου η εκλογική συνεργασία των Μεταρρυθμιστών με το Ποτάμι. Ο κ. Λυκούδης έχει ήδη δηλώσει ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τον κ. Θεοδωράκη και όπως φαίνεται οι συζητήσεις αυτές απέδωσαν καρπούς.

Η συνέντευξη Τύπου, παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, θα δοθεί αύριο στην Παλιά Βουλή, από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Στο «Ποτάμι» προσχωρά και η ολότητα σχεδόν των στελεχών των Μεταρρυθμιστών, όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ υποψήφιοι βουλευτές θα είναι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος.

Οι πληροφορίες από τη Σεβαστουπόλεως αναφέρουν ότι στις περιφέρειες όπου υπάρχουν προσδοκίες για κατάληψη εδρών από το Ποτάμι, όπως στην Κρήτη, όπου τοπικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση των ευρωεκλογών κατά τις οποίες το Ποτάμι προσέγγισε σε ορισμένες περιοχές ποσοστά της τάξης του 20%, υπάρχει πλειάδα διεκδικητών και δυσκολία επιλογής. Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στη Θεσσαλονίκη λόγω της υποστήριξης του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις λίστες τόσο κεντρικών στελεχών όσο και τοπικών.

Στις λίστες τρεις εν ενεργεία βουλευτές:
Ηδη αρκετές υποψηφιότητες που αφορούν πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στα κεντρικά όργανα του κόμματος ή στην Επιτροπή Διαλόγου έχουν κλειδώσει και τις επόμενες ημέρες μπορεί να τους δοθεί και επισήμως το χρίσμα. Από τους τρεις εν ενεργεία βουλευτές που έχουν προσεγγίσει το Ποτάμι, αλλά παραμένουν ως ανεξάρτητοι στη σημερινή Βουλή, σίγουρη θέση στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχει η κυρία Κατερίνα Μάρκου, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα πολιτευτούν στην ίδια περιφέρεια οι άλλοι δύο, δηλαδή οι κύριοι Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί στη Β’ Αθήνας με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.

Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμα πρόσωπα και εκτιμάται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επανεκλογής, η περιφέρεια όπου θα πολιτευτούν οι κύριοι Ψαριανός και Τατσόπουλος θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες ισορροπίες και την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος σε οριακές περιπτώσεις, όπου η παρουσία τους μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη η σειρά με την οποία θα περιληφθούν στη λίστα, σίγουροι υποψήφιοι, χωρίς σταυρό, θα είναι ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, με μεγάλη θητεία στο Διπλωματικό Σώμα, ο πανεπιστημιακός-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας στο Μέριλαντ Γιώργος Παυλάκης, που προέρχεται από «τη γενιά του Πολυτεχνείου», καθώς και η ιδρύτρια της πρώτης μονάδας μεταμόσχευσης μυελού στην Αθήνα Αννα Ευφραιμίδου-Παπασταύρου.

Στο παιχνίδι και πρώην από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Βέβαιες θεωρούνται, εξάλλου, οι υποψηφιότητες του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη στο Ηράκλειο, όπου επίσης θα πολιτευτεί και ο κ. Γιώργος Νικολετάκης, ιδρυτής της πιο πολυβραβευμένης ίσως startup επιχείρησης στην Ελλάδα. Στη Ροδόπη θα πολιτευτεί εκ νέου ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος έχει σημαντικά ερείσματα στη μουσουλμανική μειονότητα, καθώς είχε εκλεγεί παλαιότερα βουλευτής με τη Ν.Δ., ενώ, κατόπιν, ως υποψήφιος με τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη και τη ΔΗΜ.ΑΡ., είχε συμβάλει στο να λάβουν τα συγκεκριμένα κόμματα στην περιοχή του ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά. Επίσης, ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας θα διεκδικήσει έδρα στη μονοεδρική Ευρυτανία, η αρχιτέκτων Μελίττα Γκουρτσογιάννη στην Α’ Αθήνας, ο συγγραφέας Γ.Ν. Πολίτης, η κυρία Ζωή Αποστολοπούλου και ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος στη Β’ Αθήνας, η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου και ο επιχειρηματίας Σπύρος Πέγκας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Ολυμπιονίκης και καθηγητής στο ΕΜΠ Γιώργος Μαυρωτάς στην Περιφέρεια Αττικής, η ερευνήτρια Αναστασία Μήλιου στη Σάμο, ο επιχειρηματίας Μάκης Παπούλιας στην Αρκαδία, η κυρία Εύα Στάμου στη Βοιωτία και η κυρία Μαρίλη Μέξη στην Αργολίδα.

Υποψήφια θα είναι αρκετά ακόμη κεντρικά στελέχη του Ποταμιού που δεν έχουν ακόμη επιλέξει συγκεκριμένες περιφέρειες. Πρόκειται για τους κυρίους Περικλή Βαλλιάνο, Γεράσιμο Γεωργάτο, Στέφανο Ψημένο, Παναγιώτη Καρκατσούλη, Νίκο Ορφανό, Κίμωνα Χατζημπίρο, Γιώργο Χατζηθεοφάνους, Τρύφωνα Τριανταφυλλίδη, τις κυρίες Αντιγόνη Λυμπεράκη, Χλόη Βλασσοπούλου, Αννα Λυδάκη και τον γνωστό ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος το Σάββατο μίλησε για πρώτη φορά σε κομματική εκδήλωση που οργανώθηκε στην Ελευσίνα.

Από τα περιφερειακά στελέχη του Ποταμιού υποψήφιοι, κατά πληροφορίες, θα είναι:

■ Στη Βοιωτία, ο 30χρονος δικηγόρος και τοπικός συντονιστής Θήβας Δημήτρης Μπάκας.
■ Στην Εύβοια, ο αρχιτέκτων και επί χρόνια δραστήριο στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ηλίας Πετσής και ο 32χρονος οικονομολόγος Δημήτρης Τούσης, περιφερειακός συντονιστής Στερεάς Ελλάδας.
■ Στην Αιτωλοακαρνανία, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νάσος Λαναράς και ο γεωπόνος- ελαιοκαλλιεργητής Αλέξανδρος Τσίπρας.
■ Στην Κοζάνη, ο 42χρονος Χαράλαμπος Ιορδανίδης, επενδυτικός σύμβουλος και περιφερειακός συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας.
■ Στην Καβάλα, ο τοπικός συντονιστής Δημήτρης Στεργιόπουλος και η περιφερειακή συντονίστρια και ακτιβίστρια σε γυναικεία θέματα Μαρία Λύκου.
■ Στον Εβρο, ο Αρης Σαββίδης, περιφερειακός συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
■ Στην Ξάνθη, ο 27χρονος περιβαλλοντολόγος και τοπικός συντονιστής Δημήτρης Γρηγοριάδης.
■ Στα Ιωάννινα η 45χρονη επιχειρηματίας και αποκαλούμενη «βασίλισσα του μπακλαβά» Αθηνά Κολιονάσιου και ο 38χρονος ασφαλιστικός σύμβουλος και περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου Φώτης Ζγούρης.
■ Στην Αχαΐα, ο Γιάννης Λάζαρης, τραπεζικό στέλεχος και μέλος της συντονιστικής της Πάτρας.
■ Στην Κέρκυρα ο 45χρονος δικηγόρος Αλέξανδρος Παγιατάκης, περιφερειακός συντονιστής Ιονίων Νήσων.------------------------
Αρχικά θεωρήθηκαν ρυάκια που παρέκλιναν του κεντρικού Ποταμιού, οι αποχωρήσεις και οι αντιδράσεις στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη όμως έχουν πάρει τη μορφή χειμάρων, εξαιτίας της διεύρυνσης με στελέχη από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, που ξεκίνησε την Τετάρτη με την επισημοποίηση της εισχώρησης του Σπύρου Λυκούδη και των Μεταρρυθμιστών του.

 Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες καθώς στις τάξεις του κόμματος δεν αποκλείεται να ενταχθεί ο Γρηγόρης Ψαριανός αλλά και η προσφάτως αποχωρήσασα από τη ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα. Ήδη έχει ενταχθεί στο κόμμα η Κατερίνα Μάρκου, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θα βρεθεί στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη. Την πρόθεση του να πάει στο Ποτάμι έχει εκδηλώσει επίσης ο Πέτρος Τατσόπουλος. Πιο πρόσφατη προσθήκη στη φημολογία περί διεύρυνσης ο συνασπισμός του Γιώργου Φλωρίδη και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Τουλάχιστον 60 στελέχη του κόμματος φέρονται να έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής,  τα οποία με τοποθετήσεις τους ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν ανοιχτά την δυσσαρέσκεια τους για την ανατροπή της αρχικής πολιτικής γραμμής που ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε χαράξει με την ίδρυση του Ποταμιού.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, που ταλανίζεται όχι μόνο από την αλλαγή στάσης όσον αφορά τη διεύρυνης αλλά και από σοβαρά οργανωτικά ζητήματα, είναι τα σχόλια που ανάρτησαν τα στελέχη του συνδυασμού Θεοφάνης Γιαλυψός, Βάσω Κιντή και Σεραφείμ Μπαχράς.

«Από ότι φαίνεται η υπόσχεση που είχαμε δώσει σαν κόμμα και ο Σταύρος Θεοδωράκης, να μην μπουν στα ψηφόδελτια και ούτε στο κόμμα άτομα με κομματικό παρελθόν αλλά και βουλευτές της παρούσας βουλής ΔΕΝ τηρήθηκε. Και ερωτώ. Εφόσον δεν τηρήθηκε αυτό, πως ο λαός περιμένει απο εμάς να τηρήσουμε τις υποσχέσεις αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση άλλα λεμε και άλλα κάνουμε;  Γιαυτό λοιπόν τον λόγο επειδή για μένα ΔΕΝ έχουν θέση στο κόμμα και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος άτομα με κομματικό παρελθόν και ήδη βουλευτές και τα οποία άτομα έχουν βεβαρυμένο πολιτικό μητρώο αποχωρώ απο μέλος και εθελοντής και μένω φίλος και ψηφοφόρος του κόμματος», γράφει ο Θεοφάνης Γιαλυψός.

«Μάλιστα αυτό το έχουν πεικαι άλλα μέλη της παράταξης και ελπίζω να το τηρήσουν. Δεν έχω κάτι με τα μέλη της παράταξης, Αλλά έχω με την κεντρική επιτροπή της παράταξης και πιο πολύ με τον Σταύρο Θεοδωράκη που ΔΕν τήρησε την δέσμευση και υπόσχεσή του. Το έχω πει ξάνα και το ξαναλέω. Τον Ψαριανό και τον Λυκούδη τους ξέρω μέσα από την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανίκανοι πολιτκοί, οι οποίοι πατάνε επί πτωμάτων για να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το προσωπικό τους συμφέρον. Δεν νοιάζονται όυτε για κόμματα ούτε για τον λαό. Τέτοια λοιπόν άτομα για μένα δεν έχουν θέση μέσα στην παράταξη μας. Μακάρι η ιστορία να με διαψεύσει αλλά μέχρι στιγμής για όσα έχω πει δεν έχει υπάρξει διάψευση.Μακάρι να βγω τώρα ψεύτης αλλά δεν το νομίζω. Με αυτά τα άτομα δυστυχώς για μένα, ακόμα δεν ξεκινήσαμε αλλά έχουμε γράψει ήδη τον επεικίδειό μας. Καλή συνέχεια σε όλους και καλή δύναμη», καταλήγει ο Θεοφάνης Γιαλυψός.

«Στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για το Ποτάμι σήμερα παρουσιάζονται ανησυχίες ηγετικών στελεχών του για το πόσο θα συμπιεστεί το κόμμα από την πόλωση στις εκλογές. Αναζητούν, μας λένε, τρόπους, να ανατρέψουν μία πιθανή μείωση των ποσοστών τους. “Μία από τις σκέψεις που υπάρχει είναι να βρεθεί μία καθαρή απάντηση στο ερώτημα των ψηφοφόρων ‘Γιατί να ψηφίσω Το Ποτάμι;’ Με αυτό εννοούν μία σαφή και απτή κυβερνητική λύση, τύπου: Το Ποτάμι θα σας κρατήσει στο ευρώ αν είναι πρώτο κόμμα ο Σύριζα. Τι μαθαίνουμε λοιπόν; Ότι πρέπει να ψηφίσουμε Ποτάμι για να έχουμε μία σαφή και απτή κυβερνητική λύση σε συμμαχία με τον Σύριζα. Η γραμμή αυτή (που χρησιμοποιεί εργαλειακά τη θέση περί ευρώ ως μέσον για να  διασωθούν τα ποσοστά του Ποταμιού στην πόλωση) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στάση όσων είδαν στο Ποτάμι την ελπίδα να ξεφύγουμε ή να απαλλαγούμε από την ανευθυνότητα και τις ανερμάτιστες ασυναρτησίες του Σύριζα. Τώρα το Ποτάμι, για να διασωθεί, προσφέρει τον εαυτό του ως συμπλήρωμα σ’ αυτήν ακριβώς την ασυναρτησία. Κρίμα...», σχολιάζει επίσης στο facebook  η στο τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στέλεχος του κόμματος Βάσω Κιντή.

«Αναρωτιέμαι τι ρόλος έχει ανατεθεί στον Σπύρο Λυκούδη στη συνωμοσία του καλού. So much for the 'homme d' etat" title...», σχολιάζει επίσης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη δήλωση Θεοδωράκη : «Υπόσχομαι πως το ταξίδι εκτός από δύσκολο θα είναι και πάρα πολύ όμορφο. Στη συνωμοσία του καλού, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Σπύρος Λυκούδης και οι Μεταρρυθμιστές».

«Πώς, λοιπόν, ο νέος που έκανε όλη τη λάντζα αυτούς τους μήνες, που μίλησε με κόσμο, ενεργοποίησε φίλους και συγγενείς, πώς αυτός θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος όταν βλέπει έναν άνθρωπο που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του να εξασφαλίζει (κατά πάσα πιθανότητα) και πάλι κοινοβουλευτική παρουσία μέσω αυτή της συνεργασίας;», σχολιάζει στο διαδίκτυο το στέλεχος Σεραφείμ Μπαχράς, της τοπικής Πάτρας που επίσης παραιτήθηκε σήμερα.

Γιατί κάποιοι αναφέρονται στην Μπιρμπίλω;
Κάποια νύχτα του Φλεβάρη
που δεν βγήκε το φεγγάρι,
η θεότρελη Μπιρμπίλω
λάκισε από το μύλο,
άφησε παιδιά και άντρα
και πηδώντας απ’τη μάντρα
δίχως να το λογαριάσει
άλλον πήγε ν’ αγκαλιάσει.
κι έτσι ο μυλωνάς στο μύλο
τραγουδάει για την Μπιρμπίλω.

Δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου
βρε Μπιρμπίλω μου,
στάχτη έκανες κι εμένα
και το μύλο μου,
ντιπ μυαλό δεν είχες δράμι
και σε πήρε το ποτάμι,
δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου
βρε Μπιρμπίλω μου.

Πέρασαν δυο τρία χρόνια
κι ένα βράδυ με τα χιόνια
ντροπιασμένη η Μπιρμπίλω
γύρισε ξανά στο μύλο,
κάθισε κοντά στο τζάκι
για να ζεσταθεί λιγάκι
και τον άντρα της κοιτούσε
και συγχώρια του ζητούσε
μα ο μυλωνάς και πάλι
με καημό της ξαναψάλλει.

Δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου
βρε Μπιρμπίλω μου,
στάχτη έκανες κι εμένα
και το μύλο μου,
ντιπ μυαλό δεν είχες δράμι
και σε πήρε το ποτάμι,
δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου
βρε Μπιρμπίλω μου.

Στίχοι: Αιμίλιος Σαββίδης, Σαβαίμ, Βοσπορινός
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
Πρώτη εκτέλεση: Τόνης Μαρούδας 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.