Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Η τρόικα να διαγράψει μέρος του χρέους της Ελλάδας


Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, τονίζεται σε άρθρο του πρακτορείου Bloomberg
Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές απορρίπτοντας τον προεδρικό υποψήφιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ρίχνει την Ευρώπη πίσω στην αναταραχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει μία πλήρη υπαρξιακή κρίση, ωστόσο, αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος στην Ελλάδα είναι αληθινός και δεν τον έχει προκαλέσει εξολοκλήρου στον εαυτό της και ότι η κόπωση της λιτότητας αποτελεί ζήτημα για περισσότερα από ένα κράτη μέλη του ευρώ. Αυτό αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert σε άρθρο του με τίτλο «Πώς να σώσετε την Ελλάδα τώρα».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Ο ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να σταματήσει τις περικοπές των κυβερνητικών δαπανών για να σταματήσει αυτό που ονομάζει «ανθρωπιστική κρίση» στην χώρα. Εάν όντως αναλάβει την εξουσία, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες του, να αναγνωρίσει ότι το δημοσιονομικό ολίσθημα είναι προτιμότερο από το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, και να παραδεχθεί ότι η ατυχής λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας είναι να διαγράψει μέρος του, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι κανόνες της συμμετοχής στην ευρωζώνη, προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να...
είναι υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος είναι τριπλάσιο από αυτό, «αρκετά υψηλό για την ευρωζώνη να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα». Οι ηγέτες της ΕΕ ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τις παραβιάσεις των κανόνων για το έλλειμμα από την Γερμανία και τη Γαλλία, σε συνδυασμό με τις επίμονες παραβιάσεις έκτοτε, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή (των κανόνων).

Οι επενδυτές ομολόγων, έχουν οδηγήσει το κόστος του τριετούς δανεισμού κοντά στο 12%. Αυτό καταστρέφει κάθε ελπίδα που μπορούσε να έχει η Ελλάδα για την απαγκίστρωσή της από το σύστημα υποστήριξης και την επιστροφή της στις αγορές για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Οι επικείμενες εκλογές μπορεί να αναζωπυρώσουν την αναταραχή που απειλεί το ευρώ τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, να επενδύσει 315 δισ. ευρώ σε προγράμματα υποδομής, είναι μια σιωπηρή παραδοχή ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη. Αλλά αυτό το κλίμα πρέπει να αποτυπωθεί στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ελλάδας, και με τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ, των οποίων οι ψηφοφόροι αρχίζουν επικίνδυνα να κουράζονται από την λιτότητα.

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των οικονομικών όρων της Ελλάδας, ή διαφορετικά ρισκάρει να μετατρέψει το πολιτικό δράμα σε μια οικονομική κρίση. Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, θα αμφισβητούνταν τα διαπιστευτήρια για την θέση στο ευρώ, και άλλων κρατών-μελών.

«Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην εντατική για το άμεσο μέλλον, η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των 322 δισ. ευρώ της χώρας. Είναι μια φρικτή λύση, από τη στιγμή που το κόστος της διαγραφής του χρέους θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στον ορίζοντα».
left
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.