Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

H Μαρίκα, η παραίτηση Δήμα και ο πεθερός του Βενιζέλου, το περίφημο "χαστούκι" και πως εμπλέκονται οι πρωταγωνιστές της σημερινής κυβέρνησης


Σχετικό: Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ καλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Ξέρει ν' ακούει και να στέκεται σούζα!


Ιούλιος του 1991, την πολιτική ζωή του τόπου κυριαρχεί η δίκη Κοσκωτά ενώ ο πλανήτης σείεται από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μερικές εβδομάδες πριν την οριστική διάλυση της, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως επικεφαλής μίας μεγάλης αποστολής υπουργών και Ελλήνων επιχειρηματιών επισκέπτονταν την χώρα και τον εκεί ελληνισμό.
Η επίσημη επίσκεψη ή οποία είχε πολυδιαφημισθεί καθώς αναμένονταν σημαντικές συμφωνίες για την Ελλάδα τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο σκιάσθηκε από ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα. Πρόκειται για το γνωστό επεισόδιο “χαστούκι Μαρίκας” που κατέληξε στην παραίτηση του τότε Υπουργού Βιομηχανίας. Ας θυμηθούμε όμως τι ακριβώς είχε συμβεί με την βοήθεια του Τύπου της εποχής.

  Η σύγκρουση που έκανε τον Δήμα να πάει με το λεωφορείο

Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ του Παντελή Καψή – του μετέπειτα υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου – από Τα Νέα:
“ορισμένοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν στην σύζυγο του έντονο φραστικό επεισόδιο σε βάρος του”.
Πρωθυπουργού – ανάμεσά τους και ο κ. Μπακατσέλος (σ.σ. ο πεθερός του σημερινού πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου)- ότι η επίσκεψη δεν είχε προγραμματισθεί και αισθάνονται παραμελημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ιστορία άρχισε το βράδυ της Τρίτης (23 Ιουλίου). Η κα. Μητσοτάκη στη δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία, ευρισκόμενη ανάμεσα στις κυρίες Σαραντοπούλου και Γούναρη, πλησιάζει τον υπουργό Βιομηχανίας (σ.σ. τον σημερινό υποψήφιο Πρόεδρο) και δημιουργεί
Να ακούς αυτά που σου λέω εγώ” είναι η επίμαχη φράση της κ. Μητσοτάκη, για να πάρει την απάντηση: “Μην μου ανεβάζεις την φωνή”. “Πρόσεχε τα λόγια σου” λέει στη συνέχεια η σύζυγος του πρωθυπουργού.
Την ώρα εκείνη, όμως ο κ. Μητσοτάκης συνομιλούσε, σε διπλανή αίθουσα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου, όταν άκουσε τις φωνές. Άφησε το ακουστικό στον (σ.σ. τότε) υπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Σαμαρά, για να συνεχίσει τη συνομιλία, αλλά τελικώς δεν κατάφερε να φέρει αποτέλεσμα.
Το επεισόδιο είχε ήδη διαρρεύσει στους επιχειρηματίες και η “είδηση” είχε πάρει το δρόμο της. Το απόγευμα πλέον της Πέμπτης, ο κ. Δήμας μίλησε σε δημοσιογράφους και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να παραιτηθεί.
Χθες ο υπουργός Βιομηχανίας δεν κατέβηκε στο πρωινό του ξενοδοχείου και αντί να χρησιμοποιήσει το κρατικό αυτοκίνητο, που του είχε διατεθεί, κινήθηκε με το λεωφορείο των διπλωματικών υπαλλήλων ...”.

  Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ άλλων εφημερίδων ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ακούγοντας το επεισόδιο προσέτρεξε για να κατευνάσει τα πνεύματα.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ, αυτό της εφημερίδας “Εθνος”: “Η ίδια η κ. Μαρίκα Μητσοτάκη δίνει άλλη εκδοχή του επεισοδίου. Σύμφωνα με αυτή δεν φώναξε του κ. Δήμα, αλλά απλώς μετέφερε τα παράπονα των επιχειρηματιών και αυτός τότε εξερράγη και άρχισε να βρίζει τους επιχειρηματίες και να απαιτεί να μάθει ποιοι παραπονέθηκαν. Μετά από αυτό η κ. Μητσοτάκη για να ευχαριστήσει τους επιχειρηματίες έκοψε από το επίσημο γεύμα σε ταβέρνα διπλωματικούς και έβαλε επιχειρηματίες. Αυτό παραδέχεται και η ίδια”.
Η παραίτηση ήρθε τελικά στην Αθήνα με τον τότε πρωθυπουργό να δηλώνει: “Περί των δηλώσεων του κ. Δήμα ουδέν εγνώριζα” δήλωσε μία ημέρα αργότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσθέτοντας : “επληροφορήθην όλα τα σχετικά από τον σημερινό αθηναϊκό Τύπο. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κανένα ουσιαστικό θέμα. Εφόσον, όμως, ο κ. Δήμας εξέφρασε την επιθυμία του παραιτηθεί, είμαι, δυστυχώς, υποχρεωμένος να αποδεχθώ την παραίτηση του”.

  Σύμφωνα με τα παρασκήνια της εποχής το επεισόδιο ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού του κ. Δήμα ο οποίος γνώριζε ότι δεν θα συμπεριλαμβανόταν στον επερχόμενο ανασχηματισμό και επέλεξε μία “θεαματική” έξοδο. Όπως όμως επιβεβαίωσαν στην συνέχεια και οι δύο πλευρές δεν υπήρξε χαστούκι, τουλάχιστον με το χέρι...


Δηλώσεις Τσίπρα για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα

«Απονενοημένο διάβημα της κυβέρνησης, να επισπεύσει τις εκλογές» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από την κυβέρνηση και την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου για την προεδρία.
Μιλώντας σε εκδήλωση- παρουσίαση της ΕΕΚΕ για τον Τουρισμό και του τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό", ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «παραδοχή από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο» και τόνισε: «Η επίσπευση των διαδικασιών για τη προεδρική εκλογή από μια Βουλή πολιτικά απονομιμοποιημένη, αλλά και αδύναμη να δώσει την ευρεία συναίνεση που απαιτεί ο νομοθέτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά ισοδυναμεί με επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη λαϊκή ετυμηγορία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «στις 29 Δεκέμβρη τερματίζεται η καταστροφική δράση της δικομματικής κυβέρνησης των μνημονίων» και ότι «το νέο έτος θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία και μια ισχυρή εντολή για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε:
«Η επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που επί της ουσίας εδώ και καιρό ζητά η αντιπολίτευση, με τη κυβέρνηση να το αρνείται ως δήθεν πρόταση αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, έγινε χθες πρωτοβουλία της κυβέρνηση εξ ανάγκης και όχι από επιλογή. Γιατί η πολιτική της έχει φτάσει πια σε καταστροφικά αδιέξοδα. Γιατί η αντίδραση της κοινωνίας σ' αυτή την πολιτική έχει προσλάβει καθολικό χαρακτήρα. Ο λαός και οι πολίτες είναι που υποχρεώνουν τη συγκυβέρνηση σ' αυτή την αναδίπλωση και τη φυγή προς τα μπρος. Κι από την άποψη αυτή, η επίσπευση των εξελίξεων αποτελεί μια σημαντική λαϊκή και δημοκρατική νίκη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, εκτίμησε ότι «στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν δυο ξεκάθαρα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια για την πατρίδα μας: Από τη μια το σχέδιο του κ. Σαμαρά, που θέλει το Μνημόνιο καθεστώς. Όπως περιγράφεται άλλωστε στα emails προς την τρόικα και από τις αποκαλύψεις για το ασφαλιστικό, τις περικοπές, τους νέους φόρους. Από την άλλη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα, με σιγουριά και ασφάλεια, από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης όπως το περιγράψαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
«Καλοδεχούμενο» χαρακτήρισε το θέμα της επίσπευσης εκλογής Προέδρου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στο Βήμα Fm προσθέτοντας πως: «Ήδη είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή και την ολοκλήρωση του έργου που επιτελεί και εμείς θεωρούμε καταστροφικό. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι ζήτημα προσώπου».

Δείτε το σχετικό video από τον Antenna

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.