Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

HEIL GAP ( or mind the GAP ): Δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο: Πάνε και έρχονται οι πρόθυμοι με τα "ΝΑΙ" και τα "ΟΧΙ" [Ποτέ από το χρέος μη κινούντες...την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους]

Διαδίδουν οι 5 βουλευτές που στηρίζουν τον Γιωργάκη.
Την ώρα που το ετοιμόρροπο σύστημα ψάχνει εναγωνίως για αποστάτες στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών και στα μικρά κόμματα χάνει και τις σίγουρες όπως τις θεωρούσε ψήφους των πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου στο νέο πολιτικό φορέα.
Γιατί οι συγκεκριμένοι βουλευτές εξαρτούν την ψήφο τους στον Σταύρο Δήμα με τη συγκρότηση απ’ την παρούσα Βουλή μιας νέας κυβέρνησης χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο.
Με δεδομένο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να εμπλακούν σε περιπέτειες κυβερνήσεων ειδικού σκοπού θεωρείται βέβαιο ότι οι πέντε βουλευτές του Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Εξάλλου αναζητούν αφορμή για υποστήριξη κάποιων παλιών ΠΑΣΟΚων οι οποίοι παραδοσιακά είναι κατά των συμμαχιών με τη Δεξιά. Η απόφαση αυτή είναι εμφανής και στη...
δήλωση που έκανε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου προαναγγέλλοντας στην ουσία την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα όπως αποκάλυψε χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η kontranews.
Πριν καν περάσει εικοσιτετράωρο, ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να μας επιβεβαιώσει,  προαναγγέλλοντας ουσιαστικά, με μακροσκελή δήλωσή του, τη δημιουργία κόμματος.
 Για λόγους τακτικής, ο πρώην πρωθυπουργός εξαρτά την τυπική εξαγγελία του, με το αποτέλεσμα της Προεδρικής εκλογής.
Ο κ. Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου, από την παρούσα Βουλή, χωρίς, όμως, να πείθει για την ειλικρίνειά του. Αίσθηση προκάλεσε το ότι, στη μακροσκελή του δήλωση, ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα, δεν ανέφερε ούτε μια φορά, τις λέξεις ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη, όπως, επίσης, ότι υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημοψήφισμα, το φθινόπωρο του 2011.   

Τι δήλωσε
Με γραπτή δήλωσή του παρεμβαίνει στις εξελίξεις, επιχειρώντας να πάρει τρόπον μία άτυπη ρεβάνς για την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία το 2001, καθώς τάσσεται μεν υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, αλλά ζητά να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να συγκροτηθεί μία άλλη, ευρύτερης συναίνεσης και με νέα προγραμματική συμφωνία.
Δεν αποσαφηνίζει μεν τι θα πράξει εάν δεν γίνει δεκτή η πρότασή του για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας – με «προοδευτικό πρόσημο» όπως λέει – αλλά ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ο ίδιος θα κάνει νέο κόμμα. «Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» είναι οι χαρακτηριστικές αποστροφές του.

Ζητά να παραιτηθούν
Ο κ. Παπανδρέου καλεί εμμέσως τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να παραιτηθούν – όπως του ζήτησαν και εκείνοι το 2011 – τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος».
Για να γίνει ακόμα πιο σαφής τονίζει σε άλλο σημείο της δήλωσής του ότι το 2011 «μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του ελληνικού λαού», εννοώντας δηλαδή ότι αφού ίσχυσε για τον ίδιο τότε η ανάγκη της αποχώρησης, προφανώς ισχύει και για τους σημερινούς επικεφαλής της κυβέρνησης.
Σημειώνει μάλιστα ότι «η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Δηλαδή, σε ό,τι προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να αποφύγουμε - χάριν επιδιώξεων που δεν είχαν καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον. Το μήνυμα είναι σαφές: καθήκον μας είναι, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη - τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί».

Σημειωτέον ότι η δήλωση του κ. Παπανδρέου αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτικό μανιφέστο, με το οποίο αποδομεί πλήρως την κυβερνητική πολιτική και στρατηγική των τελευταίων δυόμισι ετών, στέκεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά τηρεί ίσες αποστάσεις από τους δύο βασικούς πυλώνες του σημερινού πολιτικού σκηνικού.
Αναπτύσσει δε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περαιτέρω πορεία, βασισμένο περίπου στην ανάγκη να υπάρξει σύμπλευση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για εθνική διαπραγμάτευση, με στόχο τη διευθέτηση του χρέους και την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, να γίνει μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και να υπάρξει ως και δημοψήφισμα – όπερ σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ξέχασε ποτέ την ιδέα, που οδήγησε στην πτώση του το 2011.
kontranews

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.