Σχετικό: Τα
100 δισ. οι επαγγελματίες άσχετοι, τα παπαγαλάκια και τα νέα
προεκλογικά δύσ-κολα της Ραχήλ Μακρή αλλάζουν με νέα δεδομένα την
πολιτική ατζέντα
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει όριο στο "ύψος" στο "τύπωμα χρήματος" για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι, οποιοδήποτε μέλος της ευρωζώνης, αν βρεθεί με πρόβλημα ρευστότητας (όχι κεφαλαιακών αναγκών) στα τραπεζικά πιστωτικά του ιδρύματα, ΜΠΟΡΕΙ να "κόψει" ευρώ για να καλύψει αυτές τις ανάγκες του!Δεν είναι λοιπόν η Ιρλανδία η μόνη χώρα που "έκοψε" ευρώ. "Κόψαμε" και εμείς (κυβέρνηση Σαμαρομπενικούβελη...που σήμερα διαλαλούν ότι αυτό δεν γίνεται) στις 17 Ιουλίου 2012, για να καλυφθούν ομόλογα που έληγαν Αύγουστο-Σεπτέμβριο του ίδιου έτους...Επίσης, η Ιταλία για ένα συνεχόμενο έτος "έκοβε" χρήμα για να πληρωθούν δικά της ομόλογα το 2014!
Σας παραθέτω επίσημα στοιχεία που ο καθένας μας μπορεί να ανατρέξει και να διασταυρώσει:
1. <<Σύμφωνα με το άρθρο 106 παράγραφος 1 της συνθήκης για την ΕΕ και το άρθρο 16 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ευθύνη για την παραγωγή και την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ έχουν από κοινού η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ>>.
2. ELA (Emergency Liquidity Assistance) και ΤΠΔ (Βλ άρθρο μου Ερωτήσεις απορίες για ΣΕΕ, παρ. Οικονομία).
3. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε το 2012, μέσω δημοπρασίας 3-μηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου το ποσό των 4,063 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία αυτή, της 17 Ιουλίου 2012, ήταν απαραίτητη για να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ που θα έληγε σύντομα. Η δημοπρασία αυτή ήταν μια διαφορετική δημοπρασία από τις άλλες, διότι διενεργήθηκε για ειδικό σκοπό. Ενθυμήστε ότι πριν τις εκλογές του 2012, παράγοντες της Ευρώπης μας έλεγαν να μην ανησυχούμε για το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει, καθώς θα βρεθεί “τεχνητός τρόπος” να αποπληρωθεί. Η δημοπρασία αυτή είχε γραφτεί αρκετά στον ξένο τύπο και λίγο πολύ όλοι ήξεραν το τι θα γίνει. Μάλιστα σύμφωνα με το Spiegel, είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ δίνει άδεια σε περιφερειακή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει λεφτά με αποκλειστικό σκοπό να χρηματοδοτηθεί κυβέρνηση (με λίγα λόγια, να αποπληρωθεί χρέος που λήγει). Για εξηγήσουμε τι έγινε και πως έγινε, νομίζω ότι αξίζει να το συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει 4 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βάσει κάποιου ενεχύρου. Το ελληνικό δημόσιο διενεργεί δημοπρασία. Οι τράπεζες αγοράζουν τη δημοπρασία. Το ελληνικό δημόσιο παίρνει τα λεφτά και αποπληρώνει την ΕΚΤ. Αυτή η πράξη είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Κατ΄ αρχάς, αυτός ο δανεισμός (από τον εαυτό μας στον εαυτό μας) είναι εσωτερικός και μας κοστίζει σχεδόν μηδέν.
Δεύτερο και ίσως ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι δεν πληρώνουμε τόκους πουθενά στο εξωτερικό. Οι όποιοι τόκοι θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στην ΤτΕ, βάσει νόμου, στο τέλος της χρονιάς, θα επιστρέψουν σαν κέρδος στο υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, είναι ο μοναδικός τρόπος, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα χρέους των ευρωπαϊκών κρατών καθώς και των προβληματικών τραπεζικών παγίων. Πάντα σε συνδυασμό με κουρέματα, τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και σε επίπεδο κρατικού χρέους.
Η διαδικασία που μόλις περιέγραψα, αν και έχει γίνει πολλές φορές με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια το τραπεζικό σύστημα, εντούτοις ήταν η πρώτη φορά που έγινε με αποκλειστικό σκοπό να αντλήσει κεφάλαια κάποιο κράτος με σκοπό να αποπληρωθεί χρέος.
Κεφάλαια όμως, που δεν προήλθαν από κανέναν φορολογούμενο αλλά εκ του μηδενός (δημιουργική λογιστική κεντρικών τραπεζών κωδικός ELA) !
από facebook: Gerasimos Valsamis
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.