Της Αθανασίας Μπαξεβάνη
Οι ψηφοφόροι αλλά και οι ενσυνείδητοι αρνητές της ψήφου, πρέπει να γνωρίζουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα της επιλογής τους για την επόμενη ημέρα της κάλπης και για την επόμενη ημέρα της προσωπικής τους ζωής.
Ανεξαρτήτως των ισχυρισμών των κομμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, επιθυμεί την εκλογή κυβέρνησης και όχι επαναληπτικές εκλογές. Δεν είναι όμως ούτε καν το ποσοστό του πρώτου κόμματος το κυρίαρχο στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση που καθορίζει την εκλογή αυτοδύναμης ή συνεργαζόμενης κυβέρνησης, χωρίς νέο εκλογικό γύρο. Δεν είναι ούτε η διαφορά των ποσοστών του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, την οποία καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, καθοριστικό στοιχείο.
Ο καθοριστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου, τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Για παράδειγμα, στις βουλευτικές εκλογές του Μαίου του 2012, όταν τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, συγκέντρωσαν 19,02%, αρκούσε ποσοστό... 32,7% για να σχηματίσει το πρώτο κόμμα, αυτοδύναμη κυβέρνηση!
Όταν βέβαια αναλύουν οι δημοσκόποι και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δεν διεκδικούν την πρωτιά το ποσοστό με το οποίο μπορεί το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ανεβάζουν γύρω στο 35% , επικαλούμενοι τα εξής στοιχεία:
Από το 1974, σχεδόν σε όλες τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα εκτός Βουλής είχαν συγκεντρώσει όλα...
μαζί, 3% έως 5,23%.
Είναι δυνατόν, να αυξηθεί τόσο πολύ το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, σε αυτή την αναμέτρηση, ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα με σχεδόν 33%;
Τα νέα πολιτικά δεδομένα
Τα δεδομένα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης δεν πρέπει να υποτιμηθούν:
Για πρώτη φορά έχουμε ένα πρώην κόμμα εξουσίας, το παλαιό ΠΑΣΟΚ, με δύο κόμματα στην αναμέτρηση. Το νυν ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα Παπανδρέου, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πιθανό να μείνει εκτός Βουλής, αλλά με υψηλό ποσοστό. Το ίδιο ισχύει για το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο εάν δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει το 3% και βρεθεί εκτός Βουλής, το ποσοστό του θα είναι επίσης πολύ υψηλό.
Η ΔΗΜΑΡ και οι Πράσινοι μαζί, έχουν ψηφοφόρους σταθερούς που τους ακολουθούν και στα δύσκολα. Ελπίζουν να περάσουν το μέτρο, αλλά εάν δεν το καταφέρουν δεν θα έχουν ευκαταφρόνητο ποσοστό.
Τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ –ΜΑΡΣ, που κινούνταν πάντα εξωκοινοβουλευτικά, μέσα από τις συνεργασίες με άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, έχει μία δυναμική που προβλέπεται να της αυξήσει το ποσοστό. Το ίδιο ισχύει και για τον ΛΑΟΣ που θυμίζουμε ότι το 2012 είχε συγκεντρώσει 2,9% και έμεινε εκτός Βουλής.
Δεν ήταν έτσι σε καμία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις γι΄ αυτό και η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι μεγάλη. Εάν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα συγκεντρώσουν όλα μαζί το 20%, με 33% το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει 152 έδρες ενώ με 35% εξασφαλίζει 159 έδρες και όχι μόνο αυτοδυναμία, αλλά και ακίνδυνη από βουλευτικούς κλυδωνισμούς, σταθερότητα στη Βουλή.
Οι απίθανες παράμετροι του εκλογικού νόμου που έφτιαξαν τα δύο κόμματα εξουσίας και τώρα φαίνεται να καρπούται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζουν την αυτοδυναμία και τη σταθερότητα μιας κυβέρνησης την επόμενη ημέρα, με τις έδρες να γίνονται «λάστιχο»:
Εάν τα εκτός Βουλής κόμματα ξεπεράσουν το 13% (κάτι όχι απίθανο), το πρώτο κόμμα εκλέγεται με 35% και 151 έδρες, απολύτως οριακές για σταθερή κυβέρνηση. Εάν πάντα τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα συγκεντρώσουν 15%, τότε με το ίδιο 35% το πρώτο κόμμα παίρνει 153 έδρες.
Το 35% δίνει στο πρώτο κόμμα, από 142 (μη αυτοδύναμη) έως 159 (αυτοδύναμη) έδρες, αναλόγως όπως είπαμε του ποσοστού των εκτός Κοινοβουλίου κομμάτων!...
Κατ΄ επέκταση, το αποτέλεσμα της κάλπης την προσεχή Κυριακή, δεν επηρεάζεται τόσο από τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων (έχει και αυτή την σημασία της) αλλά κυρίως από το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα και από το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
Και για να κατανοήσετε πιο εύκολα τον μηχανισμό κατάκτησης της αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου σας εξηγούμε ότι αν θεωρητικώς τα εκτός Βουλής κόμματα είχαν 0% το πρώτο κόμμα θα χρειαζόταν 40,4% για 151 βουλευτές. Για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα μειώνεται κατά 0.4% το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο για να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Πρακτικά, όσοι θέλουν αυτοδυναμία και μη επαναληπτικές εκλογές, ψηφίζουν το πρώτο δημοσκοπικά κόμμα και εάν έχουν οικεία πρόσωπα που δεν θέλουν να ψηφίσουν το ίδιο κόμμα, τους συμφέρει πολιτικά, να τα προτρέψουν να δώσουν ψήφο στα δημοσκοπικά κάτω από το όριο, κόμματα.
Όσοι ψηφίζουν το δεύτερο δημοσκοπικά κόμμα, μπορούν αντιστοίχως να προτρέψουν δικά τους πρόσωπα που δεν τους ακολουθούν στην επιλογή της ψήφου, να ψηφίσουν ένα από τα κόμματα που θεωρείται βέβαιο ότι μπαίνει στη Βουλή.
Και επειδή η πολυφωνία είναι συστατικό της Δημοκρατίας και όχι του χάους και η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και όχι της έλλειψης αυτοδυναμίας, το eklogika.gr προτρέπει τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν όποιο κόμμα επιλέξουν και όχι λευκό/άκυρο, παίρνοντας την ευθύνη για τις εξελίξεις και επιλέγοντας τους καλύτερους για να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή, γιατί έτσι και αλλιώς, κάποιοι θα τους εκπροσωπήσουν.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.