Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πως τυπώνουν λεφτά οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες (Του Γιώργου Καισάριου)

Του Γιώργου Καισάριου 
(Στείλτε του e-mail: George.kesarios@capital.gr)

Θα ήθελα να συνεχίσω λίγοτο χτεσινό θέμα:
Να πως θα γίνει βιώσιμο το χρέος μας
Του Γιώργου Καισάριου
Εδώ και μερικά χρόνια έχω επαναλάβει, πολλές φορές, την άποψη ότι μόνο η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσφέρει λύσει στο θέμα της υπερχρέωσης της Ευρώπης. Έχω περιγράψει πολλούς τρόπους για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί να τυπωθεί χρήμα.
Ένας τρόπος να γίνει αυτό (χωρίς να υπάρχουν διαγραφές, που θα προτιμούσα), είναι απλά να τυπώσει λεφτά η κεντρική τράπεζα και να αγοράσει το χρέος της εν λόγω χώρας και στη συνέχεια να πληρωθεί η αγορά για να μην υπάρχουν διαγραφές. ...

Στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα απλά κρατά αυτά τα χρεόγραφα για πάντα. Όπως έχουμε ξαναπεί, επειδή στο τέλος της χρονιάς το κέρδος που έχει η κεντρική τράπεζα επιστρέφει πίσω στο υπουργείο οικονομικών, ουσιαστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι πολύ χαμηλό (σχεδόν μηδαμινό θα έλεγα).
Και προσωπικά μιλώντας, δεν βλέπω άλλο τρόπο να μπορεί να διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό στην Ευρώπη. Διότι χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν, εκτός αν τυπωθούν (λέω εγώ).
Τώρα αν κατάλαβα καλά από το άρθρο με τίτλο "Η ΕΚΤ θα ζητήσει οι εθνικές τράπεζες να αναλάβουν το ρίσκο του QE", περί αυτού πρόκειται.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι αδύναμες χώρες που πρόκειται να ωφεληθούν περισσότερο από ένα νέο γύρο τυπώματος χρήματος, θα φέρουν μεγαλύτερο ρίσκο και κόστος, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters:
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα απαιτήσει από τις κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, να προχωρήσουν σε υψηλές προβλέψεις προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενες ζημιές από πιθανή αγορά ομολόγων, ώστε να αποτυπώνεται η επικινδυνότητα των ομολόγων τους.
Μια τέτοια κίνηση, σημειώνει το Reuters, θα μπορούσε να πείσει μια απρόθυμη Γερμανία να υποστηρίξει τα σχέδια για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ της ΕΚΤ και της γερμανικής Bundesbank για τις προετοιμασίες της ΕΚΤ σχετικά με την αγορά κρατικών ομολόγων, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης.
Αλλά ενώ η ιδέα μπορεί να βοηθήσει να υπερβληθούν οι αντιδράσεις στη Γερμανία, η οποία ανησυχεί πως το τύπωμα νέου χρήματος θα ενθάρρυνε τις απρόσεκτες δαπάνες, οι επικριτές θα ισχυριστούν ότι ενδεχόμενοι τέτοιοι όροι, περιορίζουν το εύρος και την επίδρασή της.
Απαιτώντας από τις πιο αδύναμες χώρες να προχωρήσουν σε περαιτέρω προβλέψεις, θα δώσει μια ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου για ενδεχόμενες απώλειες, θα το αναλάβουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών, αντί της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. «Τις ζημιές θα τις αναλάβουν τα κράτη», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα είναι αυτές πιθανότατα που θα επιφορτιστούν με την αγορά των ομολόγων των χωρών τους, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος της ΕΚΤ.
Ενώ χαλαρώνει το βάρος από χώρες όπως η Γερμανία, της οποίας τα ομόλογα έχουν υψηλή αξιολόγηση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβαρύνει με ένα μεγαλύτερο φορτίο τις περισσότερο «ριψοκίνδυνες» χώρες όπως η Ελλάδα, απαιτώντας από αυτές να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα ώστε η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογά τους.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, κοστίζει 1,1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα η ασφάλιση ομολόγων της ύψους 10 εκατ. ευρώ έναντι κινδύνου χρεοκοπίας για παράδειγμα. «Εάν η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας έπρεπε επίσης να εξοικονομήσει περισσότερα κεφάλαια για να καλύψει τα ρίσκα των ομολόγων της, αυτό θα μείωνε το μέρισμα που καταβάλλεται στην κυβέρνηση της Αθήνας ή πιθανώς, θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμη και μια κεφαλαιακή ένεση», αναφέρει το πρακτορείο.
Και είναι πολύ σωστό να αναλάβουν οι τοπικές κεντρικές τράπεζες το όποιο QE γίνει στην Ευρώπη, διότι αφενός αν το κάνει η ΕΚΤ θα σφαχτούμε για το ποιο κράτος θα πρέπει να προηγηθεί και πόσο πρέπει να είναι αυτή η ποσοτική χαλάρωση, και αφετέρου, τα κέρδη όπως είπα από αυτές τις πράξεις επιστρέφουν στο υπουργείο οικονομικών. Αν το έκανε η ΕΚΤ, το κέρδος στις κατά τόπους κυβερνήσεις θα ήταν ελάχιστο.
Στην δική μας την περίπτωση, θεωρητικά η ΤτΕ μπορεί να αγοράσει όλο το χρέος της χώρας μας και να αποπληρώσει τους πάντες. Στη συνέχεια αυτά τα λεφτά θεωρητικά μπορεί να τα χρωστάμε στην ΤτΕ μεν, αλλά η ΤτΕ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επιμέρους κομμάτι της κρατικής μηχανής (χρωστάμε δηλαδή στους εαυτούς μας). Επίσης, το κόστος εξυπηρέτησης (όποιο και να είναι), θα είναι κατά 90% (τουλάχιστον) μικρότερο από το να δανειστούμε από την αγορά, διότι το κέρδος θα επιστρέψει στο υπουργείο οικονομικών, που σημαίνει πως είναι σαν να μην υπάρχει.
Όσον αφορά το ρίσκο της κεντρικής τράπεζας κτλ, έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο ότι η κεντρική τράπεζα για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να πτωχεύσει. Αλλά ακόμα και να πτωχεύσει η ΤτΕ, big deal αγαπητέ αναγνώστη. Τυπώνει η ΤτΕ 300 δισ. ευρώ, στη συνέχεια της κάνουμε στάση πληρωμών (έστω αν δεν μας κοστίζει τίποτα) και στη συνέχεια πτωχεύει και ανοίγει την επόμενη μέρα με άλλο ΑΦΜ. Τα πράγματα είναι απλά.
Η Είδηση για μένα είναι πολύ σημαντική καθώς τώρα γνωρίζουμε τι μορφή θα είναι το QE. Επίσης, από την στιγμή που θα αφεθεί το θέμα στις κατά τόπους κεντρικές τράπεζες, τότε θα υπάρχει καλύτερη ευχέρεια εκ μέρους μας να προσαρμόσουμε το όποιο QE στις ανάγκες μας.
Εν ολίγοις, για όποιον δεν το κατάλαβε, όχι μόνο το χρέος θα μας θα καταστεί βιώσιμο, αλλά δεν θα μας νοιάζει και πόσο είναι.
Όποτε αγαπητέ αναγνώστη, τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος να μην ανησυχούμε για το θέμα χρέους (έχω πει 1.000 φορές ότι δεν με ανησυχεί). Διότι με την κατάλληλη χρήση της κεντρικής τράπεζας, όλα λύνονται. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και των θεσμών μας και τίποτα άλλο.
Το αν θα επηρεάσει αυτό το ευρώ είναι δύσκολο να πει κανείς. Νομίζω ότι όσο και να τυπώσει η ΤτΕ δεν θα επηρεάσει, αλλά αν βάλουν μπρος τις μηχανές η Γαλλία και Ιταλία, τότε μάλλον θα το επηρεάσει. 

Κατ΄ αρχάς να εξηγήσουμε τι είναι και τι κάνει η κεντρική τράπεζα, διότι νομίζω ότι δεν είναι γνωστό πως η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα και γιατί.
Η κεντρική τράπεζα, εκτός από το λίγο αρχικό κεφάλαιο, δεν έχει χρήμα. Το όποιο χρήμα εκδίδει, το εκδίδει βάσει ενεχύρου. Για παράδειγμα, σε περιόδους κρίσης  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν κάποιο ενέχυρο στην κεντρική τράπεζα (discount window) και να πάρουν ρευστότητα.

Αυτή τη ρευστότητα όμως η κεντρική τράπεζα δεν την έχει. Την τυπώνει (εκδίδει) αν θέλετε επιτόπου, πιστώνοντας τους λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα, των ιδρυμάτων που ζήτησαν αυτή τη ρευστότητα. Υπό αυτή την έννοια, η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα.

Ναι, οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. Το ανακαλύψαμε οι περισσότεροι από εμάς το 2010, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ (αν θυμάμαι καλά). Αργότερα η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA.

Οι συναλλαγές ELA κυριολεκτικά είναι λεφτά που τυπώνει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενεργητικό της ΕΚΤ. Οι συναλλαγές αυτές θεωρητικά έχουν μεγάλο ρίσκο και για αυτό τον λόγο δεν αποτελούν μέρος του ενεργητικού της ΕΚΤ.

Οι συναλλαγές αυτές επιτρέπονται με βάση τηνπαράγραφο 14.4 της συνθήκης της ΕΚΤ, που ουσιαστικά αφήνει πολλά περιθώρια για τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να κάνουν νομισματικές πράξεις, πιο δημιουργικές και από την ΕΚΤ την ίδια.

14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB.

μετάφραση:
14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB.
Και όπως λέει η παράγραφος 14.4, όταν η περιφερειακή κεντρική τράπεζα κάνει τέτοιες συναλλαγές, αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται πράξεις της ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, δεν αποτελούν μέρος του ισολογισμού της ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι την ρευστότητα την προσφέρει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα άρα ναι, μπορεί να τυπώσει χρήμα.

Τώρα, αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν κάποιου είδους QE, σημαίνει ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δώσουν αυτή τη ρευστότητα και όχι η ΕΚΤ. Το γεγονός ότι το ρίσκο θα το αναλάβουν οι περιφερικές τράπεζες (το ρίσκο της χασούρας δηλαδή mark-to- market), σημαίνει κυριολεκτικά ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα διαφέρουν και πολύ από συναλλαγές ELA.

Η διαφορά είναι ότι θα μπορεί η περιφερειακή τράπεζα να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού ή πάσης φύσεως assets και αυτή η ρευστότητα να μείνει μόνιμη στην αγορά, χωρίς να υπάρχει η πίεση να αντιστραφεί στο μέλλον.

Σημειώστε ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνουν και δεν μπορούν να κάνουν οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες αλλά και η ΕΚΤ η ίδια. Όλα αυτά αποφασίζονται αναλόγως τις ανάγκες και τις περιστάσεις.

Σημειώστε όμως ότι αν τελικά γίνουν όπως περιέγραψα πιο πάνω, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κεντρική τράπεζα τόσο για την αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους (προς τον οποιονδήποτε το οφείλουμε) αλλά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για να χρηματοδοτεί και τον κρατικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί (αυτό έτσι και αλλιώς έχει ήδη γίνει, όταν η ΤτΕ τύπωσε 4 δισ. ευρώ πριν 2 χρόνια για να βρει λεφτά το υπουργείο οικονομικών).

Πιστέψτε το ή όχι, όλα αυτά που περιγράφω τα κάνει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας τώρα και πολλά χρόνια και σε μικρότερο βαθμό η ίδια η Fed.

Τέλος, σημειώστε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν λύση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει. Αποτελούν όμως ένα κομμάτι της λύσης για την υπερχρέωση της Ευρώπης και ένας τρόπος να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με το πρόβλημα του χρέους πανευρωπαϊκά.
Προσωπικά προτιμώ τις διαγραφές, αλλά μάλλον η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμα να μπορεί να αντιγράψει τους Αμερικανούς σε αυτό το θέμα.

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικό 1: Κόβουν οι κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρήμα στην εποχή του Ευρώ; Επίσημα απαγορεύεται, αλλά υπό ορισμένες ακραίες συνθήκες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ναι επιτρέπεται. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το μήνυμα που προκύπτει από την τελευταία ανάλογη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, η οποία αξιοποιώντας ένα παραθυράκι της κοινοτικής νομοθεσίας (που επιτρέπει στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να παρέχουν δάνεια στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, σε έκτακτη ανάγκη) έχει καταφύγει σε αυτό το τέχνασμα με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία.

Με τη δικαιολογία ότι η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν κατά καιρούς κάνει χρήση του τεχνάσματος, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αλλά για μικρά ποσά. Η διαφορά με την περίπτωση της Ιρλανδίας είναι ότι η Κεντρική της Τράπεζα, όχι απλώς έκοψε χρήμα, αλλά το έραψε, το στρίφωσε, το σιδέρωσε και το έβγαλε βόλτα στην πασαρέλα της Ευρώπης αφού το ποσό είναι τόσο μεγάλο, που καλύπτει το 30% του Ιρλανδικού ΑΕΠ.

Έφτιαξαν, δηλαδή, ένα ειδικό έκτακτο εργαλείο αυτοχρηματοδότησης με ποσά «άγνωστης προέλευσης», αφού δεν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάνοντας, μάλιστα, εκτεταμένη χρήση αυτού του ειδικού έκτακτου εργαλείου, έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς τους οποίους έχουν «προικίσει», θα λέγαμε, με ηλεκτρονικό χρήμα, του οποίου η εγγύηση είναι ακόμα άγνωστη (τίτλοι τραπεζών ή δημοσίου) και με τους οποίους έχουν χρηματοδοτήσει τις ιρλανδικές τράπεζες «εκτός του ισολογισμού του ευρωσυστήματος».

Όπα της οι Ιρλανδοί, βγήκαν με κόκκινο στη λεωφόρο της ευρωζώνης και, αφού κανείς δεν τους ενοχλεί, επιταχύνουν για το τέρμα…

Τρέξτε τώρα εσείς Έλληνες σε έκτακτες συνόδους κορυφής, συζητείστε για την οικονομία, πάρτε μέτρα, εξοντωθείτε, αντιμετωπίστε το χρέος σας και βρείτε να αποπληρώσετε τα δάνειά σας…

Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση το πλαίσιο της ΟΝΕ καμία χώρα της Ε.Ε δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε δημιουργία χρήματος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το αξίωμα της νομισματικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης…

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών, συζήτησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους. Ο γαλλογερμανικός άξονας πρότεινε και σύμφωνο σταθερότητας και οικονομικής ανταγωνιστικότητας, με αντάλλαγμα τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης…

Για τη «μηχανή» της Ιρλανδίας, τι ειπώθηκε; Τίποτα απολύτως. Άκρα του τάφου σιωπή. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν…

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του ευρώ – και του όλου συστήματος- οδηγείται σε διάλυση, εμείς τι ακριβώς παλεύουμε, με ποιους και κάτω από ποιες συνθήκες;

Γιατί αν κάποιοι έχουν αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ κι εμείς βρισκόμαστε στη φάση να πλέκουμε τα ασορτί γάντια, κασκόλ και σκούφο, έχουμε θέμα. Το σώμα που θα φόραγε το «σετάκι», αποσυναρμολογείται, δεν είναι πια ενιαίο… Αλλού πόδια, αλλού χέρια, αλλού κεφάλι, κι εμείς απλά δεν το έχουμε πάρει είδηση… Ακόμα…

Σχετικό: http://www.tribune.gr/economy/news/article/107679/ki-omos-rachil-echi-dikio-boroume-na-tiposoume-moni-mas-evro.html#
Σχόλιο αναγνώστη: Παντως ρητα νομιζω οτι αναφερεται οτι απαγορευεται οι κατα τοπους εθνικες τραπεζες των χωρων της ΟΝΕ να τυπωσουν χρημα.
The need for fiscal discipline is even stronger in a monetary union, such ας the euro area, which is made of sovereign states that retain responsibility for their fiscal policies. There are no longer national monetary and exchange rate policies to respond to country-specific shocks, and fiscal policies can better cushion such shocks if they start from a sound position
https://www.ecb.europa.eu/mopo/eaec/fiscal/html/index.en.html
Επισης στη συνθηκη που εσεις παραθεσατε στην προηγουμενη παραγραφο(14.3) αναφερει επισης ρητα
14.3. The national central banks are an integral part of the ESCB and shall act in accordance with the guidelines andinstructions of the ECB. The Governing Council shall take the necessary steps to ensure compliance with the guidelines andinstructions of the ECB, and shall require that any necessary information be given to it.
Προφανως καμια περιφερειακη κεντρικη Τραπεζα της ΟΝΕ δεν μπορει να κανει ο,τι θελει χωρις καμια επιπτωση ,οποια κι αν ειναι αυτη ,απο την ΕΚΤ διοτι δε θα μπορουσε να λειτουργησει η νομισματικη ενωση(δε θα ηταν ενωση πρακτικα)Και στις ΗΠΑ εχουν διατηρηθει οι παλαι ποτε πολιτειακες κεντρικες Τραπεζες οπως και στο ΗΒ οι εθνικες κεντρικες Τραπεζες της Σκωτιας και της Ουαλλιας αλλα οι αποφασεις που απτονται της νομισματικης πολιτικης λαμβανονται αποκλειστικα απο την ανωτατη αρχη ,δηλαδη την κεντρικη Τραπεζα στην οποια εκχωρηθηκαν αυτες οι εξουσιες κι αρμοδιοτητες.Το ιδιο ισχυει και στην ΟΝΕ με την ΕΚΤ διοτι δεν μπορει να γινει διαφορετικα,ασχετα αν εχουν αφησει ενα "παραθυρακι" για ασαφεις λογους. Το παραδειγμα της FED ή της Τραπεζας της Ιαπωνιας μονο η ΕΚΤ μπορει να το ακολουθησει , καμια περιφερειακη Τραπεζα της ΟΝΕ , αλλα αυτο ειναι αδυνατο διοτι εκ των πραγματων η ΟΝΕ δεν ειναι και δεν μπορει σε καμια περιπτωση να λειτουργησει ως αριστος οικονομικος χωρος.

Απάντηση της Ραχήλ Μακρή στους επικριτές της για τα 100 δισ.
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Ραχήλ Μακρή αναφορικά με το θέμα του ELA μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από τον Γ. Μηλιό που της ζήτησε να σωπάσει!

Σύμφωνα με την Ραχήλ Μακρή «τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μια ανηλεή επίθεση ψεύδους. Tα συστημικά μέσα ενημέρωσης και τα παπαγαλάκια της ΝΔ ειρωνεύονται με πικρόχολα σχόλια και κακοήθη κριτική προσπαθώντας να μας πείσουν ότι ο μηχανισμός ELA δεν υπάρχει. Ο λαός θα δώσει την απάντηση στα χαλκεία».

«Το μηχανισμό στον οποίο σήμερα προσέφυγαν 2 Ελληνικές τράπεζες. Το μηχανισμό που έχει χρησιμοποιήσει η Συγκυβέρνηση για ποσά που φτάνουν μέχρι τα 90 δισ. ευρώ. Το μηχανισμό που υμνούν οι υποψήφιοι της ΝΔ για να δείξουν την σχετικότητα τους με τα οικονομικά», σημειώνει η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει η ίδια, «προσπαθούν να τρομάξουν τον λαό γιατί είναι αυτοί έντρομοι μπροστά στην μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μηχανισμοί και οι θεσμοί πρέπει να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και όχι επιχειρηματικά συμφέροντα. Μας χτυπούν γιατί λέμε με θάρρος την αλήθεια. Επιτίθεστε γιατί αποκαλύψαμε την αλήθεια. Χαίρομαι για όλους τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που κατανόησαν την αλήθεια και την επικοινωνούν για να την μάθει ο κάθε πολίτης.

Μπορείτε να μας πετροβολάτε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα ανατροπής της διαφθοράς και σε αυτό τον αγώνα είμαστε ενωμένοι για την αυτοδυναμία της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων. Ο λαός στο τέλος θα περάσει στην λήθη αυτούς που τον κατέστρεψαν», υπογραμμίζει η Ραχήλ Μακρή.

Μηλιός: Είσαι πιο συμπαθής αν σωπαίνεις

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Μηλιός σε ανάρτηση στο twitter ανέφερε σχετικά, «όταν κάνεις ένα λάθος, το να το παραδέχεσαι και να σωπαίνεις, απαιτεί σύνεση, σεμνότητα και γενναιότητα, γίνεσαι και πιο συμπαθής έτσι».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.