Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Κάναμε ότι ήταν δυνατό Στις 17:30 η συνεδρία του Eurogroup: Έντονες διαβουλεύσεις (Live)

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Έντονες φαίνεται πως είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, εξ ου και η ανακοίνωση μέσω twitter του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η συνεδρία του Eurogroup μετατίθεται για τις 17:30. Σίγουρος για αποδοχή του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters. «Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες «βλέπουν» και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την αρνητική διάθεση του Βερολίνου.

16.06 Βαρουφάκης: «Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και ελπίζουμε ότι θα δούμε άσπρο καπνό» δήλωσε φτάνοντας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

16:00 Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, προσπαθώντας να διευκολύνουν μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό αίτημα στήριξης πριν από τη συνεδρίαση αργότερα σήμερα όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν είναι και οι τέσσερις (Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Βαρουφάκη, Ντάισελμπλουμ) παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

15:48 Πραγματική «βόμβα» έριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, υποστηρίζοντας πως μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, υποστηρίζει.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ, σε συνέντευξή του πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε: «Νομίζω πως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που θα πουν στην Ελλάδα "εάν στ' αλήθεια θέλεις να φύγεις, φύγε". Και νομίζω ότι το εννοούν, διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι θα είναι σκληροί και θα επιμείνουν η Ελλάδα να ξεπληρώσει την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη-μέλη».

15:42 Μέρκελ-Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη

Μέρκελ: «Τα προγράμματα έχουν στόχο να μείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα. Έχει γίνει πρόοδος, μένουν πράγματα για να επιτευχθούν».

Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο που να μιλά για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Όταν ρωτήθηκε για τον Δούρειο Ιππο είπε δεν ξέρει από ελληνική μυθολογία.

15:36 Μέρκελ: «Ο Ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες και προόδους» είπε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος. «Όταν μιλάμε για παράταση προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Oι ΥΠΟΙΚ κάνουν λεπτομερή εργασία για το ελληνικό ζήτημα - Ευχόμαστε να υπάρξει βελτίωση».

«Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις στην ουσία των διαβουλεύσεων για το θέμα της Ελλάδα».

15:33 Ολάντ: «Έχουμε την ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις αλλά και να γίνει σεβαστή η ψήφος των Ελλήνων».

15:28 Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ζωντανή σύνδεση με το Eurogroup:




15:27 Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με κύριο θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που συνδέονται με την Ελλάδα και παράλληλα, αναφορά στο Ουκρανικό και την κατάσταση στην Λιβύη, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος.

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, επίσης, o Mατέο Ρέντσι υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές» προσθέτοντας ότι «ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο σημερινό Γιούρογκρουπ και για τον λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Ρώμη».

15:04 Δεν τίθεται θέμα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς τα Κοινοβούλια τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της οικονομικής βοήθειας.

14:51 Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή παρουσία και του Επιτρόπου αρμοδίου για Οικονομικής και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στην τετραμερή συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ - Λαγκάρντ.

Σκοπός της τετραμερούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η σύνταξη ενός κειμένου συμφωνίας.

14:48 Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup. «Υυπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον, αν όλοι εμφανιστούν λογικοί», ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές να υπάρξει σήμερα συμφωνία τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί» και ότι θα πρέπει να γίνει «περισσότερη δουλειά».

14:41 Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φέρεται να προετοιμάζει εσωτερικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ισχυρίστηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτιμούσε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για τη συγκράτηση της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, είδηση την οποία ωστόσο διέψευσε η ΕΚΤ.

14:32 Σημείο αφετηρίας για περαιτέρω διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ, δια εκπροσώπου, το ελληνικό αίτημα. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε το μεσημέρι ότι το ελληνικό αίτημα προσφέρει «περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση». Κατά την Κ. Βιρτς η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για βοήθεια από την Ευρώπη», αλλά το αίτημα από την Αθήνα δεν έχει ακόμη «επαρκή ουσία». Ωστόσο η καγκελάριος το θεωρεί «μία καλή αφετηρία» και μία «καλή ένδειξη» για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, τονίζει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία συμπληρώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

14:30 Σύμφωνα με πληροφορίες το Eurοgroup θα καθυστερήσει λόγω κρίσιμης τετραμερούς συνάντησης που θα προηγηθεί και στην οποία θα συμμετέχουν οι Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Γιάννης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

14:25 Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έφθασε στο όριο των υποχωρήσεών της έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσα από δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters. «Έφτασε η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων», τονίζει.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη-μέλη. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή. Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε». 

14:19 «Είναι ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία», δήλωσε από τη Βιέννη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup

14:13 Για τις 5.30μ.μ. (ώρα Κύπρου) μετατίθεται η ώρα έναρξης του Eurogroup, όπως ανήγγειλε στο twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα προβεί σε σύντομη δήλωση στις 4μ.μ. (ώρα Κύπρου).


13:17 Δεν φαίνεται ικανοποιημένο το Βερολίνο από το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης για παράταση της Σύμβασης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ελληνική πρόταση δεν έφτασε πολύ μακριά», ενώ επιχείρησε να βάλει φρένο στις προτάσεις για «πολιτική λύση».

13:11 Άρχισε πριν από λίγο στο Μέγαρο των Ηλισίων στο Παρίσι η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ.



Παρόλο που κύριο θέμα της συνάντησης είναι η οργάνωση του ερχόμενου G7 που θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο από τη Γερμανία, εντούτοις το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα, όπως διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.

13:05 «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, νομίζω ότι το θέμα πρέπει να ληφθεί με πολιτικές παρεμβάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Μιλάω για μια Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Επικρατείας της Ελλάδας, Νίκος Πάππας.

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπαίνουμε στην κουβέντα για να ζητήσουμε, αλλά για να συζητήσουμε». ανέφερε εν όψει του κρίσιμου Eurogroup.

13:00 Ελληνική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη κάλυψαν το 80% του εδάφους και μένει να συμφωνήσουν το 20% στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επισήμως, η Αθήνα δηλώνει ότι έχει κάνει αυτό που όφειλε προκειμένου να εξευρεθεί λύση με τους εταίρους και δεν θα δεχθεί συνέχιση του προγράμματος,, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να σημειώνει πως συνθήκες για συμφωνία «έχουν ωριμάσει».

Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Daily Telegraph», δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως προετοιμασμένη να αποφύγει κινήσεις που θα διακύβευαν την χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ελληνική ανταγωνιστικότητα.

«Κάναμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία», αναφέρει τονίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει πράξει τα πάντα για να έλθει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να χαλαρώσει από την ένταση των ημερών παρακολουθώντας θέατρο:


Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι και τον Ζαν Κλονυ Γιούνκερ.

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητήσουν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι (13:00 ώρα Κύπρου) στο Παρίσι.

Η στάση της Γερμανία πάντως, αναμένεται να είναι σκληρή, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ χαρακτηριστικό είναι και ρο δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα προανήγγειλε την αρνητική στάση που θα τηρήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup.

Ακόμα πιο «σκληρός» εμφανίστηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα». Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Ρόμπερτ Φίτσο  ανέφερε: «Πώς να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στους Έλληνες, με τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον», σημειώνοντας ότι «αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις προϋποθέσεις που τίθενται όσον αφορά την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, η Σλοβακία θα ταχθεί με τις χώρες που θα ζητήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση», η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε χθες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους ζητώντας να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις από Ευρώπη και Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ φοβούνται αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στην οικονομία τους.

Πηγή: philenews / news.in.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ
Σχετικά άρθρα:
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.