Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Υπόψη Γιάνη Βαρουφάκη: «Ασυμμετρία της μνήμης» σε Ελλάδα και Γερμανία - Η μέρα που η Ελλάδα διέγραψε το χρέος της Γερμανίας (2)

Έλληνες και γερμανοί ερευνητές συζήτησαν σε συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο 
του Όσναμπρουκ για τα ανοιχτά ζητήματα της γερμανικής κατοχής και για το 
πώς αντιμετωπίζεται σήμερα το ίδιο θέμα από τις δύο χώρες.
 Χωρίς διαγραφή χρέους κανένα "οικονομικό θαύμα" δήλωναν 
κάποτε οι Γερμανοί...
H Γερμανία δεν ήθελε λιτότητα και αποπληρωμή
Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχονταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα. Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό χρέος το 1953 αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ.
Ακόμα και για τις υπό ανάπτυξη χώρες ισχύει σήμερα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο όταν το χρέος τους ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 160% και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα μειωθεί στο 120%.
Για την Γερμανία του 1953 όμως η λιτότητα και η επιστροφή των δανείων δεν...
αποτελούσε επιλογή. Το αντίθετο! Η γερμανική οικονομία χρειαζόταν "φρέσκο" χρήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.
Η Ελλάδα συμφώνησε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους
Παράλληλα η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. "Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα", λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ.

 
- 60 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί 

«Απέτυχε» η γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας
Αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης αντί κουρέματος είναι η κατάλληλη συνταγή για την Ελλάδα, εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών Γκούσταβ Χορν.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, Γκούσταβ Χορν σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF:
«Εάν ένα χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και το ύψος των επιτοκίων. Στην Ελλάδα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η χώρα καταβάλει πολύ χαμηλά επιτόκια, ότι χωρίς την αποπληρωμή των τόκων υπάρχει μάλιστα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και πως χρειάζεται μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του χρέους. Λέμε λοιπόν (σσ. το ΙΜΚ) ότι αυτό είναι εφικτό και πως πρόκειται μάλιστα για καλύτερη λύση σε σχέση με το κούρεμα το οποίο καταρχήν θα στοιχίσει χρήματα στους φορολογούμενους στην Ευρώπη και κατά δεύτερον θα προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές. Τρίτον, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της κρίσης».
O επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, Γκούσταβ Χορν 
Τέρμα στις σκληρές περικοπές
O επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, Γκούσταβ Χορν
Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη και ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση;
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των σκληρών περικοπών. Είναι άλλωστε προϋπόθεση για να μην είναι αναγκαίο το κούρεμα. Δεν μπορείς να κάνεις παράλληλα και τα δυο, να ακολουθείς δηλαδή μια πολύ αυστηρή πολιτική περικοπών και να εξυπηρετείς την ίδια ώρα το υψηλό χρέος. Αυτό δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όποιος λοιπόν θέλει να αποφύγει το κούρεμα, θα πρέπει να δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να μην κάνουν τόσο σκληρές περικοπές όσο στο παρελθόν, αυτή άλλωστε είναι και η απαίτησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των σκληρών περικοπών»Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των σκληρών περικοπών»
Βέβαια, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
«Η ΕΚΤ έγινε πολύ προσεκτική γιατί χρειάζεται φυσικά τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εκτός Γερμανίας -για παράδειγμα στην Κομισιόν του Ζ. Κλ. Γιούνκερ- βλέπω ότι υπάρχει προθυμία για μια αλλαγή πορείας. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ήδη ότι στον υπολογισμό των ελλειμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις. Εκεί που δεν βλέπω να υπάρχει προθυμία είναι από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης. Ακολουθείται μια πολύ σκληρή γραμμή. Είναι όμως σαφές ότι από γερμανική σκοπιά δεν έχει νόημα να συνεχίσει κανείς την ίδια οικονομική πολιτική. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αφαιρείς από μια χώρα το ένα τέταρτο της ευημερίας της, η πολιτική αυτή έχει αποτύχει. Όταν λοιπόν θέλεις να αποφύγεις ένα κούρεμα, το οποίο καταλαβαίνω από γερμανική σκοπιά, τότε πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία θα πρέπει να την επιτρέψει την αλλαγή αυτή».
Σύμφωνα με τον Γκούσταβ Χορν, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων:
«Έχουν κάνει πάρα πολλά, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσες επιτυχίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν τίποτα, αλλά ότι ακολουθήθηκε εν μέρει μια λανθασμένη πολιτική».
Κώστας Συμεωνίδης (DLF)

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα:

Αθήνα και Βρυξέλλες αναζητούν μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση στο Eurogroup της Τετάρτης. Μια σύγκρουση, την οποία κανένας δεν επιθυμεί. Στο μεταξύ η γερμανική στάση παραμένει ως έχει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας επωφελούς συμφωνίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο με κυβερνητικά στελέχη τεχνοκράτες του Εurogroup και της Επιτροπής.
Στόχος αυτών των συναντήσεων, όπως είπε, ήταν η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από τεχνικής πλευράς του Εurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία απαιτείται ομοφωνία και των 19 χωρών της ευρωζώνης, ενώ υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα σεβαστεί την Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην «αντιπρόταση» του προγράμματος-γέφυρα«Και οι δύο πλευρές να μετακινηθούν από τις αρχικές τους θέσεις»
Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην «αντιπρόταση» του προγράμματος-γέφυρα
Αναφορικά με την ουσία, οι δύο πλευρές επισήμως παραμένουν πιστές στις θέσεις τους, δηλαδή οι Ευρωπαίοι ζητούν από την κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα παράτασης του μνημονίου κατά 6 μήνες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνείται και αντιπροτείνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα τεσσάρων μηνών μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Ωστόσο, είναι σαφές, τονίζουν στις Βρυξέλλες, ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει και οι δύο πλευρές να μετακινηθούν από τις αρχικές θέσεις.
Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους Ευρωπαίους είναι η αποφυγή ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης, το κόστος των οποίων αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την πλευρά των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο ότι στο Εurogroup της Τετάρτης θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια οι υπουργοί να προχωρήσουν σε μια πολιτική συζήτηση με στόχο ένα περίγραμμα συμφωνίας. Πάντως, προς το παρόν, πέρα από την έκφραση της βούλησης για μια επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την έκβαση της συνεδρίασης της Τετάρτης.
Η γερμανική στάση προσδιορίζεται από τα όσα έχει πει ως τώρα ο Β. Σόιμπλε 
Η Γερμανία εμμένει στις θέσεις της για την Ελλάδα
Η γερμανική στάση προσδιορίζεται από τα όσα έχει πει ως τώρα ο Β. Σόιμπλε
Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει τις κυβερνητικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα -τουλάχιστον άμεσα. Απαντώντας στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ σε ερωτήσεις για την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει το μνημόνιο η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη βάση αυτών θα πρέπει η Ελλάδα να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Αναφορικά με τα ακριβή σχέδια της ελληνικής πλευράς για το χρέος η κ. Κοτέ διευκρίνισε ότι αυτά θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Eurogroup.
Η γερμανική στάση πάντως παραμένει ως έχει. Το ίδιο ισχύει για το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Στις επίμονες πάντως ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά το θέμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ, τόνισε ότι είναι διαφορετικό να ανακοινώνεις κάτι σε κυβερνητικές δηλώσεις και διαφορετικό να δραστηριοποιήσαι για ένα αίτημα στο διεθνή στίβο. Τέλος, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι αύριο θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ελλάδας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Νίκος Κοτζιάς.
Ν. Μπέλλος, Βρυξέλλες / Π. Κουπαράνης, Βερολίνο
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.