Δείτε τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, λεπτό προς λεπτό
Ραντεβού τη Δευτέρα (στη συνεδρίαση του Eurogroup) έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το θέμα της Ελλάδας, ενώ οι περισσότεροι στις δηλώσεις τους ήταν εξαιρετικά λακωνικοί αναφορικά με τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την Ελλάδα την Δευτέρα», σημειώνοντας επίσης ότι κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν αν είναι ισοδύναμης απόδοσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί».Ο Ζαν Πολ Γιούνκερ, έχει δώσει το πνεύμα της νέας μίνι διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για ακύρωση κάποιων «αντικοινωνικών μέτρων» και αντικατάσταση τους από ισοδύναμα. Οι Ευρωπαίοι δέχονται καταρχήν τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το ασφαλιστικό. Αντίστοιχα, η ελληνική πλευρά δεν απορρίπτει όπως πριν τις ιδιωτικοποιήσεις, επικαλείται όμως αυστηρές προϋποθέσεις.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Συνέντευξη Τύπου -στην οποία είχαν προσέλθει και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, τόνισε ότι αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεωκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν και δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
«Πολλοί έλεγαν ότι η Ελλάδα ήταν απομονωμένη. Δεν αισθάνθηκα έτσι απόψε. ...
Πολλοί πήραν τον λόγο και ζήτησαν κατανόηση για τις Ελληνικές θέσεις», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Επεσήμανε και ο ίδιος ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.
Τι έγινε στη Σύνοδο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ανοικτά ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος στη Σύνοδο Κορυφής αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξωτερικεύει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα.
Συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ για διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο
Στο πλαίσιο της Συνόδου, επετεύχθη συμφωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για εντατικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να προετοιμάσουν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα.
Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Αυξάνεται το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ
Ένα πρώτο θετικό μήνυμα της ημέρας είχε έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 5,6 δισ. ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τη Reuters, με τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ και όπως επισημαίνεται η Ελλάδα έλαβε το ποσό που αιτήθηκε. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε πως κάλυψε η HuffPost Greece λεπτό προς λεπτό τη Σύνοδο Κορυφής σε μορφή LiveBlog
Η αναλογία 70-30 θα τηρηθεί, και θα εξεταστούν τα ισοδύναμα.
Οι βασικές παραδοχές των νέων συζητήσεων
1. Χαλάρωση λιτότητας με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (από 4,5% που ζητούσε η τρόικα)
2. Απόσυρση «αντικοινωνικών» μνημονιακών μέτρων όπως οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ, μειώσεις στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.
3. Αποδοχή μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού
4. Η ελληνική πλευρά βάζει νερό στο κρασί της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο επικαλείται αυστηρές προϋποθέσεις
5. Προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι εταίροι θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Το μνημόνιο έφυγε κατά 30%, η Τρόικα;
Η τρόικα δεν θα λειτουργεί πλέον ως επιθεωρητής- ελεγκτής των Υπουργείων. Ωστόσο οι τροϊκανοί είναι αυτοί που θα κάτσουν στο τραπέζι μαζί με την ελληνική τεχνική επιτροπή.
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι τεχνικές επιτροπές θα πρέπει να βρουν τεχνικά προσχήματα για μια καταρχήν πολιτική πρώτη συμφωνία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φανεί ότι και οι δύο πλευρές τιμούν τα πολιτικά προσχήματα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός έντιμου συμβιβασμού.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.