Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Υπόμνημα Ειδικό Αίτημα Ειδική Ανάλυση Ειδικές Παρατηρήσεις Τελικές Προτάσεις και Ανοικτή Επιστολή


Του Δόκτωρα Αναστάσιου Κουτσούκου

Κατατέθηκε στο Γραφείου του Υπουργού κ. Μπαλτά στις 2-2-2015 και στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουράκη με αρ. πρωτ.  148/2-2-2015.
 
Προς
Κύριο Υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά Αριστείδη
Κύριο Αναπληρωτή Υπουργό  Παιδείας κ. Κουράκη Τάσο
Κοινοποίηση: Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Καθηγητές Παιδαγωγικών Τμημάτων
κ.κ. Βουλευτές, ΔΕΠΠΣ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΣΕΕΔΔ, ΓΕΔΔ, ΜΜΕ
Θέμα 1: Πρότυπα πειραματικά Σχολεία. Σχολεία του Μνημονίου και όχι της δήθεν «αριστείας».
Ο Νόμος 4310/2014,  για τα «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» πρέπει να καταργηθεί  και να ψηφιστεί νέος για τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των  Πανεπιστημίων».
Θέμα 2.: «Πειραματικά Σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των  Πανεπιστημίων» και «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία». «Ένα επιστημονικό λάθος που συνεχίζεται… αλλά μπορεί τώρα, να διορθωθεί». 
Θέμα 3.: Αποκατάσταση των διωχθέντων εκπαιδευτικών από την «νεοφασιστική κλίκα» των λεγομένων Προτύπων Πειραματικών
Θέμα 4.: Μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια όπου η αποτυχία άγγιξε, λένε,  σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20, αλλά και από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρόσφατες Πανελλήνιες εξετάσεις ουδείς πιστεύει ότι τα σχολεία αυτά προάγουν την ...
«αριστεία»!  Άρα η δήθεν «αριστεία» δεν επιτεύχθηκε. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η «έπαρση» ή η «αλαζονεία» μερικών,  να τα ονομάζουν,  δήθεν σχολεία «αριστείας».
Θέμα 5.: Η εκπαίδευση των φοιτητών, στερήθηκε τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, όπου οι φοιτητές πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους χαμηλής επίδοσης μαθητές, πράγμα που θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές ικανότητες των νέων καθηγητών.
Θέμα 6.: Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό να τροποποιήσει ή να καταργήσει τον Νόμο περί Προτύπων Πειραματικών, ειδικά μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια, όπου η αποτυχία άγγιξε σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20!
Θέμα 7.: Προβλήματα λειτουργίας των Πειραματικών και προοπτικές. «Κοινωνικό Σχολείο, οικολογικό σχολείο» και προτεινόμενες βελτιώσεις. Ειδική Ανάλυση, Ειδικές Παρατηρήσεις και Τελικές Προτάσεις.
«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»
Λαϊκή παροιμία
Το «Καλώς» δεν είναι «Άριστα»
Σύγχρονη διαπίστωση.
Αποτελεί πλέον,  κοινή διαπίστωση, ότι τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία δεν προώθησαν καμία «αριστεία», αλλά εξελίχτηκαν σε κέντρα ημιμάθειας, διωγμού δημοκρατικών καθηγητών , κέντρα ίντριγκας και εκφασισμού, κέντρα βολέματος ημετέρων και κέντρα μνημονιακής πολιτικής στην παιδεία.
Η σκόπιμη σύγχυση των όρων Πρότυπο και Πειραματικό  σχολείο, επέτεινε την επιστημονική, παιδαγωγική και κοινωνική σύγχυση σχετικά με τον σκοπό και τον ρόλο των σχολείων αυτών. Μέσα στην γενική σύγχυση μια «σπείρα» ατόμων που είχαν στόχο τον ίδιο πλουτισμό, την ατομική προβολή, την εξουσιομανία στην παιδεία κατάφεραν να ελέγξουν» την όλη λειτουργία των λεγομένων Προτύπων Πειραματικών.
Τα άτομα αυτά, έχοντας ως επίκεντρο την κ. Μπούντα Ελένη, Σύμβουλο της κ. Διαμαντοπούλου, κατάφεραν με αλληλοϋποστήριξη, όχι μόνο, να επιβληθούν στην όλη διαδικασία στελέχωσης των Προτύπων Πειραματικών, αλλά κυρίως στην εκδίωξη, στιγματισμό των όποιων «διαφωνούντων» και κατ’ επέκταση «αντιφρονούντων». Συνεργάτες του νέου φασιστικού μνημονιακού σχολείου ήταν οι κ.κ. Αντωνίου Ιωάννης Δ/ντής 2ου Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών και διορισμένος Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ. Γύρω από αυτόν αναπτύχτηκε μια ομάδα «νέο-φασιστών» διευθυντών –που είχαν ελλιπή προσόντα, αλλά επιλέχτηκα για αυτόν τον ρόλο – που αποκεφάλιζαν με οποιαδήποτε μέθοδο, όποιον, οι ίδιοι δεν θεωρούσαν μέλος της ομάδας ή «κλίκας» των «Πρότυπων Πειραματικών. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν  η κ., Δανίλη Ελένη Δ/ντρια του Π.Π.Σ.Π.Α. Σκουφά 43 Κολωνάκι, η υποδιευθύντρια του Π.Π.Σ.Π.Α. κ. Σουρή Πηνελόπη, ο κ. Κοντογιάννης, Δ/ντης του 1ου Γυμνασίου Πλάκας κλπ. Στην ομάδα συμμετείχαν και η Πρόεδρος της παράνομης ΕΛΜΕ Προτύπων (η οποία έχει διαγραφεί από την ΟΛΜΕ) κ. Παπατσίμπα Λαμπρινή και ο πρώην διορισμένος Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Αττικής κ. Κουμέντος Ιωάννης. Εναντίον αυτών ήδη έχουν ασκηθεί μηνύσεις από εκπαιδευτικούς των ανωτέρω σχολείων, διότι καταχρηστικά εκδιώχτηκαν, χάσανε την οργανική τους θέση, συκοφαντήθηκαν και σπιλώθηκαν βάσει σχεδίου, τους αφαιρέθηκε ακόμα και η δυνατότητα αξιολόγησης και η υπόθεση είναι στον Ανακριτή Αθηνών και στην Διεύθυνση Πειθαρχικού του Υπουργείου Παιδείας…
Στην «κλίκα» των Προτύπων Πειραματικών μπορεί να προστεθούν η κ. Ριζάκη Αικατερίνη γραμματέας ΔΕΠΠΣ και σχολική σύμβουλος, η κ. Ευανθία Μακρή Μπότσαρη παράνομη Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ την οποία  ο κ. Λοβέρδος την διόρισε στο Δ.Σ. της ΑΣΠΑΙΤΕ και ο κ. Σπανός  Γεώργιος Καθηγητής «νεο-φασίστας»,  όπως τον λένε της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Αυτοί κινούνε τα νήματα της συντήρησης στην παιδεία για χρόνια.
Τονίζουμε ότι ο κ. Γενικός Γραμματέας Παιδείας κ. Κυριαζής,  ήταν αντικειμενικός και αντιστάθηκε πολλές φορές στις αδικίες.
Αποκάλυψη. Να, η ποιότητα των Προτύπων Πειραματικών: Διευθύντρια του μεγαλύτερου Σχολείου «αριστείας» του Π.Π.Σ.Π.Α. (Σκουφά 45 Αθήνα)  έχει πτυχίο Χημικού με «Καλώς» – το οποίο απέκρυβε παράνομα κατά την εκλογή της – και τώρα που αποκαλύφτηκε είτε μόνη της θα έπρεπε να παραιτηθεί, είτε κατά την γνώμη τρίτων, θα έπρεπε κάποιοι να της ζητήσουν να παραιτηθεί, αλλά δεν της το ζητάνε γιατί το «καλώς» είναι το πτυχίο και αυτών που την στηρίζουν, σύμφωνα με καταγγελίες. Η Διευθύντρια αυτή θα «αξιολογήσει και άλλους» ! Αν, αυτή είναι η επιθυμούμενη «Αριστεία», τότε σας παρακαλούμε, να μην διαβάσετε το παρόν υπόμνημα. Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλα δήθεν σχολεία «αριστείας» και οι γονείς αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι τα σχολεία αυτά όπως λειτουργούν δεν προάγουν καμία «αριστεία». Απλά κάποιοι βολεύονται ή παίρνουν εύκολα μετάθεση στην Αθήνα, σε βάρος των ικανών, λένε πολλοί. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναρτηθούν τα πτυχία και τα προσόντα των μελών της ΔΕΠΠΣ και των Διευθυντών των ΠΠΣ, για να δουν οι πολίτες τι είδους «Αριστεία» υπάρχει!
 Γεμίσαμε «αξιολογητές» και Διευθυντές, που οι ίδιοι, δεν διδάσκουν», λένε οι εκπαιδευτικοί. Όχι άλλη τέτοια “Αριστεία”, έλεος!
Παρακαλούμε την ηθική και επαγγελματική αποκατάσταση των διωχθέντων εκπαιδευτικών από το Πειραματικά και την επιστροφή τους στις οργανικές τους θέσεις το συντομότερο.
Αιτούμαστε την ακύρωση όλων των Νόμων περί Προτύπων Πειραματικών και την επιστροφή των σχολείων αυτών στο προγενέστερο νομικό καθεστώς.
Αν το Υπουργείο θέλει να κρατήσει μερικά «Πρότυπα Σχολεία», με σκοπό δήθεν την «αριστεία», ας κρατήσει ένα μέρος από αυτά και τα υπόλοιπα πρέπει να ονομαστούν Πειραματικά των Πανεπιστημίων. Η ΔΕΠΠΣ πρέπει να καταργηθεί και το αυτόνομο Τμήμα Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ας γίνει Τμήμα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τοποθετήσεις, προαγωγές κλπ., να γίνονται με ευθύνη των ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ όπως γινόταν παλιά.
Αποτελεί, πλέον,  Νόμο του κράτους, Ν. 4310/2014 , η τροπολογία,  που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, όπου θεσπίζεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό, να αποφασίζει με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΣ, είτε να χαρακτηρίζει υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, είτε να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με την διαδικασία ίδρυσης των σχολικών μονάδων.
Ο νέος Υπουργός κ. Μπαλτάς θα μπορούσε να καταργήσει εντελώς τα λεγόμενα πρότυπα Πειραματικά και να επαναφέρει τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με τον νέο Νόμο 4310/2014 »Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 27/11/2014, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄ 258/2014 ), υπάρχουν δύο τρόποι ίδρυσης Προτύπων Πειραματικών. Είτε, α) να χαρακτηρίζονται με Υπουργική Απόφαση, υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, είτε, β)  να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με την διαδικασία ίδρυσης των σχολικών μονάδων γενικής εκπαίδευσης. Προστίθεται δηλ.  στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς των προτύπων πειραματικών σχολείων και η δυνατότητα ίδρυσης πρότυπου πειραματικού σχολείου, με τον εξαρχής χαρακτηρισμό ως πρότυπο πειραματικό με τη διαδικασία της ίδρυσης των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της διοικούσας επιτροπής προτύπων πειραματικών σχολείων.
Η Υπουργική Απόφαση ή το Προεδρικό Διάταγμα, που θα ακολουθήσει,  σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί ερευνητικών εργαστηρίων σε Πανεπιστήμια, μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες ίδρυσης λειτουργίας και τρόπο εισαγωγής μαθητών και τρόπο επιλογής καθηγητών, που μπορεί να ορίζει τα εξής: Σε κάθε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ μπορούν,  να ιδρύονται (ή να επανιδρύονται) νέα Πειραματικά Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, (όπως ήταν το ΠΣΠΑ (Σκουφά 45 Αθήνα και το ΠΣΠΘ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης),  που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Για να εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές, οι μαθητές των Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, πρέπει να επιλέγονται μόνο με κλήρωση από τυχαίο δείγμα μαθητώνΟι φοιτητές, πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους μαθητές με χαμηλή επίδοση.  Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν οργανική θέση σε αυτά (όπως στα σχολεία Γενικής Παιδείας). Επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί  που είχαν οργανική θέση  στα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων πριν το 2011, επανέρχονται δε αυτοδικαίως με δική τους αίτηση. Τα Πειραματικά των  Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, όπου οι μαθητές επιλέγονται με κλήρωσε σε όλες τις βαθμίδες και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν οργανική θέση, θα διοικούνται από τα Παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων και το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, με την σύμφωνη γνώμη της νέας ΔΕΠΠΣ.
Τα Πειραματικά των  Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων  υπάρχουν παράλληλα και ανεξάρτητα, από τα λεγόμενα «Πρότυπα Πειραματικά, όπου οι μαθητές επιλέγονται με εξετάσεις και οι εκπαιδευτικοί με θητεία πενταετή».
Διαδικασία ίδρυσης σχολείων γενικής εκπαίδευσης.
Με τον Νόμο. 1566, ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 167, Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Άρθρο 3 έως άρθρο 8, ιδρύονται Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια με Προεδρικό Διάταγμα, με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Παρομοίως με Προεδρικά διατάγματα καθορίζονται, ο τρόπος εγγραφής των μαθητών σε αυτά, οι οργανικές θέσεις, οι διαδικασίες επιλογής εκπαιδευτικών, το ωρολόγιο πρόγραμμα και η όλη λειτουργία του σχολείου γενικής παιδείας κλπ… Με άλλα λόγια ίσως χρειαστούν, κατά την γνώμη κάποιων, πρώτα τα Προεδρικά Διατάγματα για την ίδρυση νέων Σχολικών Μονάδων και μετά οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν την υφή και λειτουργία των σχολείων αυτών ως Πρότυπα Πειραματικά.
Παρόλα αυτά η ρύθμιση αυτή,  μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα Πειραματικά Σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Τα σχολεία αυτά είναι συνήθως μέρος των εργαστηρίων πειραματικής παιδαγωγικής των παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, διαφέρουν από τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά.

Εισαγωγή: Τα Πρότυπα Πειραματικά απέτυχαν ήδη όπως δέχονται όλοι και σύμφωνα με καταγγελίες, γιατί τα κριτήρια επιλογής καθηγητών και μαθητών δεν ήταν σωστά. Εισήχθησαν κριτήρια επουσιώδη και «πριμοδοτήθηκαν σκοπίμως με μόρια», άτομα με μετριότατα επιστημονικά προσόντα, και έτσι υπερκεράστηκαν οι επιστήμονες με διδακτορικά, δημοσιεύσεις με διδασκαλίες σε Πανεπιστήμια κλπ.. Δηλ. η εκδρομή στην Αίγινα ονομάστηκε «καινοτόμος δράση» και έτσι ξεπέρασαν σε μόρια  οι  κάτοχοι πτυχίου «Καλώς», τους σοβαρούς επιστήμονες με διδακτορικά, τους κατόχους πτυχίων με «Άριστα» κλπ.! Υπό την καθοδήγηση μελών της ΔΕΠΠΣ και τριών κυρίως Διευθυντών δηλ. του ΠΠΣΠΑ του 2ου Προτύπου Γυμνασίου και του Προτύπου Γυμνασίου Πλάκας – οι οποίοι έχουν μηνυθεί – άρχισε μια συκοφαντική δυσφήμιση των σοβαρών καθηγητών και πολλοί εξαναγκάστηκαν κάτω από «μεθοδεύσεις και πιέσεις», να φύγουν και σε άλλους απαγορεύτηκε – παράνομα – να υποβάλλουν φάκελο αξιολόγησης. Έτσι εκδιώχτηκε μεγάλος αριθμός ικανών καθηγητών, από τα σχολεία αυτά, λόγω παράνομων μεθοδεύσεων και  της εμπάθειας μερικών, οι οποίοι – σύμφωνα με τις καταγγελίες σχημάτισαν μια «υπερκομματική συμμορία ελέγχου των κρίσεων», για τα Πρότυπα Πειραματικά, γιατί ήταν πολλά τα λεφτά και συνεχίζουν – κατά υπέρβαση εξουσίας – την τρομοκράτηση των ικανών καθηγητών, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Παρακαλούμε, να εξεταστούν οι καταγγελίες σχετικά με τους Διευθυντές των τριών Προτύπων Πειραματικών δηλ. Διευθυντών, του ΠΠΣΠΑ του 2ου Προτύπου Γυμνασίου και του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πλάκας, οι οποίοι, συνεχίζουν να σπιλώνουν και να τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις καταγγελίες.
 Έτσι, τα Πρότυπα Πειραματικά, όχι μόνο δεν έγιναν σχολεία «αριστείας», αλλά παρουσίασαν επιδόσεις κατώτερες των απλών σχολείων. Από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια, στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια,  απέτυχε μεγάλο ποσοστό μαθητών. Δεν υπάρχει εξεταστέα ύλη, για τους μαθητές που εισάγονται στα Πρότυπα Πειραματικά. Οι μαθητές εξετάζονται μόνο σε δύο – τρία μαθήματα, ενώ θα έπρεπε να εξετάζονται σε μια ευρύτερη γκάμα γνώσεων, που να δικαιολογεί την δήθεν «Αριστεία» σε όλους ους τομείς κλπ.. Η αποτυχία συνεχίστηκε και στις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις, Άρα πού είναι η «αριστεία» λένε πολλοί… Κάποια στιγμή πρέπει να ενημερωθεί ο κ. Υπουργός, για την πραγματικότητα, σχετικά με τα Πρότυπα Πειραματικά και να ακούσει και τις επιστημονικές θέσεις και άλλων και όχι μόνο τις συκοφαντίες και ανακρίβειες των «λίγων», που τα «κονόμησαν» από τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά. Τα φροντιστήρια, ήδη κάνουν χρυσές δουλειές, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι στα Πρότυπα Πειραματικά δεν μπαίνουν οι πράγματι άριστοι μαθητές, αλλά οι μαθητές που έχουν προετοιμαστεί σε ειδικού τύπου εξετάσεις, άσχετα με την άριστη γνώση του αντικειμένου.
Θετικό είναι, ότι το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα γίνει μελέτη, για την δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα των Προτύπων Πειραματικών, αλλά το θέμα είναι, το ποιοί θα κάνουν την μελέτη αυτή και με ποια κριτήρια θα γίνει η μελέτη. Ένα κριτήριο αντικειμενικής αξιολόγησης, είναι οι εσωτερικές εξετάσεις από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, όπου και φέτος η αποτυχία ήταν μεγάλη. Άλλο κριτήριο είναι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ των μαθητών από τα Πρότυπα Πειραματικά και των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια, όπου πάλι φέτος οι μαθητές των απλών Λυκείων επέτυχαν περισσότερο από τους μαθητές των Προτύπων Πειραματικών. Η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου θα πρέπει να επεξεργάζεται και αυτά τα στοιχεία – τα οποία με το νόμο περί διαφάνειας είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες -  τα οποία ζητήσαμε και δεν μας τα έδωσε και πιθανά δεν τα είχε.
Σημείωση:  Η εκπαίδευση των φοιτητών, στερήθηκε τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, πράγμα που θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές ικανότητες των νέων καθηγητών. Ως σήμερα, έχει γίνει ένα σοβαρό  επιστημονικό λάθος και κανείς δεν το επισημαίνει στον κ. Υπουργό Παιδείας. Οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων, πρέπει να εκπαιδεύονται σε τυχαίο δείγμα μαθητών, ακόμα και σε μαθητές με χαμηλή επίδοση. Όπως, οι φοιτητές της ιατρικής εκπαιδεύονται σε όλους τους αρρώστους (και όχι μόνο σε «άριστης υγείας αρρώστους»),  έτσι και οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών και οι δάσκαλοι,  πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και σε μαθητές πολύ χαμηλής επίδοσης, για να μπορούν αύριο, να αντιμετωπίζουν όλους τους τύπους μαθητών και όχι μόνο τους άριστους μαθητές. Πολλοί αναρωτιούνται, για την επιστημονική και παιδαγωγική επάρκεια μερικών τέως  Συμβούλων και μερικών μελών της ΔΕΠΠΣ, για τον λόγο ότι  δεν  επισημαίνουν στον κ. Υπουργό την ανάγκη επανίδρυσης των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές σε τυχαίο δείγμα μαθητών, βάσει κληρώσεως. Οι άναρθρες απαντήσεις, ότι οι φοιτητές εκπαιδεύονται και σε άλλα κοινά σχολεία δεν είναι επιστημονική. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα και οι Φιλοσοφικές σχολές πρέπει να έχουν το δικό τους Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπως ήταν το ΠΣΠΑ Αθηνών και ΠΣΠΘ της Θεσσαλονίκης)!! Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Αυτοί που εισηγήθηκαν τον Νόμο περί Προτύπων Πειραματικών έκαναν επιστημονικό λάθος, το απέκρυψαν επιμελώς, παραπλανούν την ηγεσία του Υπουργείου παραπλανούν τους φοιτητές, γονείς, μαθητές, σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά η επιστημονική αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί.
Σημείωση: Μένει πλέον μια μικρή λεπτομέρεια για ρύθμιση, η τύχη των Πειραματικών των ΑΕΙ, που ιδρύθηκαν με τον νόμο 4376 του 1929. Οι μαθητές σε αυτά πρέπει να εισάγονται με σε όλες τις βαθμίδες (Νηπιαγωγείο,  Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)  μόνο με κλήρωση για επιστημονικούς λόγους, για να είναι η εκπαίδευση των φοιτητών σε αυτά, πιο σωστή, σε όλους τους τύπους μαθητών.
  • «Πειραματικά σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ»: Με κλήρωση εισάγονται οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό,  Γυμνάσιο, Λύκειο.
  • «Πρότυπα (Πειραματικά)» ή σωστά Πρότυπα: Με εξετάσεις ή τεστ  εισάγονται οι μαθητές στο Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό με κλήρωση…
    Ακολουθεί ένα διάγραμμα που δείχνει την διαχρονική πορεία των ιστορικών Προτύπων  και των Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ.
  1. Νόμος 4376/ 1929
«Πρότυπα Ιστορικά σχολεία»
Βαρβάκειο Ανάβρυτα κλπ..
«Πειραματικά σχολεία των ΑΕΙ»:
Νόμος 4376/ 1929
«Είναι του» Πανεπιστημίου
Νηπιαγωγείο:
Νηπιαγωγείο
Δημοτικό:
Δημοτικό: κλήρωση
Γυμνάσιο: τεστ (εξετάσεις)
Γυμνάσιο: κλήρωση
Λύκειο: τεστ (εξετάσεις)
Λύκειο: κλήρωση
Το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ, για παράδειγμα, ανήκαν στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και δεν είχαν καμία σχέση με τα λεγόμενα «ιστορικά Πρότυπα» όπως το Βαρβάκειο, τα Ανάβρυτα κλπ..
  1. Τροποποίηση με τον Νόμο 1566/1985 Άρθρο 31. . του Νόμου 1566/1985 (Φ.Ε.Κ. 167, τ.Α΄/30-9-1985)
« Πειραματικά που συνδέονται με τα ΠΕΚ»:
Νόμος 1566/1985
«Συνεργάζονται»  με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου
«Πειραματικά σχολεία των ΑΕΙ»:
Νόμος 1566/1985
(Συνέχεια του Νόμου 4376/ 1929
«Είναι του» Πανεπιστημίου
Νηπιαγωγείο: κλήρωση
Νηπιαγωγείο : κλήρωση
Δημοτικό: κλήρωση
Δημοτικό: κλήρωση
Γυμνάσιο: κλήρωση
Γυμνάσιο: κλήρωση
Λύκειο: κλήρωση
Λύκειο: κλήρωση
Τα πρώην «ιστορικά Πρότυπα», όπως το Βαρβάκειο, τα Ανάβρυτα κλπ… μετατράπηκαν σε Πειραματικά που συνδεόντουσαν με τα Περιφερειακά Εκπαιδευτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.) ενώ το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ, εξακολούθησαν να λειτουργούν ως Πειραματικά των παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων. Σε όλα πλέον,  η εισαγωγή των μαθητών γινόταν με τυχαία «κλήρωση».
  1. Τροποποίηση με τον Νόμο 3966/ 2011
«Πρότυπα Πειραματικά»:
Νόμος 3966/ 2011
«Συνδέονται»  με το Πανεπιστήμιο
«Πρότυπα Πειραματικά σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ»:
Νόμος 3966/ 2011
( Νόμος 4376/ 1929)
Νηπιαγωγείο: κλήρωση
Νηπιαγωγείο : κλήρωση
Δημοτικό: κλήρωση
Δημοτικό: κλήρωση
Γυμνάσιο: τεστ (εξετάσεις)
Γυμνάσιο: τεστ (εξετάσεις)
Λύκειο: τεστ (εξετάσεις)
Λύκειο: τεστ (εξετάσεις)
Εδώ μπήκαν στο ίδιο «τσουβάλι» τα ιστορικά Πειραματικά, όπως το Βαρβάκειο, τα Ανάβρυτα κλπ… που συνδεόντουσαν με τα ΠΕΚ με τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων. Αυτό ήταν μεγάλο επιστημονικό λάθος, για πολλούς. Δεν έπρεπε να διαταραχτεί η λειτουργία των Πειραματικών των Παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων.
  1. Προτεινόμενη ρύθμιση 2015:
«Πρότυπα Πειραματικά» ή Πρότυπα:
(Νόμος 3966/ 2011)
«Συνδέονται»  με το Πανεπιστήμιο
Αυτά να είναι ελάχιστα αν δεν καταργηθούν εντελώς
«Πειραματικά σχολεία των ΑΕΙ»:
(Νόμος 4376/ 1929)
«Είναι του» Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου
Νηπιαγωγείο: κλήρωση ή τεστ (εξετάσεις)
Νηπιαγωγείο : κλήρωση
Δημοτικό: κλήρωση ή τεστ (εξετάσεις)
Δημοτικό: κλήρωση
Γυμνάσιο: τεστ (εξετάσεις)
Γυμνάσιο: κλήρωση
Λύκειο: τεστ (εξετάσεις)
Λύκειο: κλήρωση
Με άλλα λόγια τα «Πρότυπα Πειραματικά» ή Πρότυπα,  πρέπει να υπηρετούν πράγματι την δυνατότητα «αριστείας», αλλά τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων, πρέπει να υπηρετούν την εκπαίδευση των φοιτητών σε τυχαίο δείγμα μαθητών,  που βρίσκεται μέσα από τυχαία κλήρωση (όπως παλιά).
Δεν είναι δυνατόν ο παιδαγωγικός τομέας των Πανεπιστημίων να μην έχει τουλάχιστον ένα «Πειραματικά σχολείο του Πανεπιστημίου» για την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών σε όλους τους τύπους μαθητών, δηλ.  και τον άριστο μαθητή  αλλά και τον μειωμένης απόδοσης…
Πρέπει να διατηρηθούν σε κάθε Πανεπιστήμιο ένα Πειραματικό Δημοτικό και Πειραματικό Γυμνάσιο, Λύκειο, όπου θα τελούν υπό την εποπτεία του αρμόδιου Παιδαγωγικού Τομέα και οι μαθητές σε αυτά θα εισάγονται μόνο με κλήρωση, για την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών των παιδαγωγικών τομέων, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους σχολικά αδύναμους! Η απάντηση ότι οι φοιτητές εκπαιδεύονται και σε άλλα κοινά σχολεία δεν μας καλύπτει. Τα άλλα κοινά σχολεία έχουν μαθητές, μόνο από τον δήμο που υπάγονται, αντίθετα τα Πειραματικά των ΑΕΙ συλλέγουν με κλήρωση μαθητές π.χ. από όλη την Αττική!
Αν δεν διατηρηθούν τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ, τότε η εκπαίδευση των φοιτητών,  θα είναι ελλιπής και τα πτυχία τους θα είναι υποβαθμισμένα. Οι αυριανοί καθηγητές δεν θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τους χαμηλής απόδοσης μαθητές. Ο μελλοντικοί καθηγητές, πρέπει να γνωρίζουν να διδάσκουν σωστά, όλους τους τύπους μαθητών.
Θετικό  το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, όπου  ορίζεται αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 181  , 29 Αυγούστου 2014. Αυτό στην συνέχεια πρέπει να υπαχθεί στην Γενική Δ/νση Α/θμιας, Β/θιας Εκπαίδευσης
Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό:
Α) Να επανιδρύσει τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων των  Πανεπιστημίων και να δημιουργήσει με νέο περιεχόμενο τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων», όπου θα ενσωματωθούν οι σκοποί του «κοινωνικού σχολείου», του οικολογικού σχολείου, του ψηφιακού σχολείου, του νέου σχολείου και όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές των πανεπιστημίων. Στα  «Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων Πανεπιστημίων»  οι μαθητές θα εισάγονται μόνο με κλήρωση, γιατί οι φοιτητές των Πανεπιστημίων πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και  σε μαθητές χαμηλής επίδοσης. Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων», ας λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα από τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά».
Β) Να αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν κατά των Καθηγητών και Εκπαιδευτικών των πρώην Πειραματικών των Πανεπιστημίων, γιατί ήταν οι μόνοι που είχαν αξιολογηθεί από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ, βάσει προσόντων και αυτό σκόπιμα αποκρύφτηκε από όλους και οι συνάδελφοι κακώς εκδιώχτηκαν, διασύρθηκαν και σπιλώθηκαν! Ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις κατά μελών της ΔΕΕΠΣ και μερικών Διευθυντών, που παρανόμησαν με κατάχρηση εξουσίας.
Γ)  Να τροποποιήσει ή να καταργήσει τον Νόμο 3966/2011 περί Προτύπων Πειραματικών, ειδικά μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια όπου η αποτυχία άγγιξε, λένε,  σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20, αλλά και από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρόσφατες Πανελλήνιες εξετάσεις!  Άρα η δήθεν «αριστεία» δεν επιτεύχθηκε. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η «έπαρση» ή η «αλαζονεία» μερικών,  να τα  ονομάζουν,  δήθεν σχολεία «αριστείας».  Τώρα οι ίδιοι, οι ιθύνοντες της δήθεν «αριστείας», αφού δεν βγαίνουν οι βαθμοί της δήθεν «αριστείας», τα μετονομάζουν σε σχολεία «βελτίωσης της καλής επίδοσης», ενώ θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του κ. Υπουργού ! Παρακαλώ ο κ. Υπουργός να σταματήσει, το να χορηγείται το ειδικό επίδομα θέσης στα νέα Πρότυπα Πειραματικά, να επαναφέρει στις οργανικές τους θέσεις,  όσους είχαν οργανικές θέσεις και «εκδιώχτηκαν» και να μετατραπεί η ΔΕΠΠΣ σε τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (όπως σωστά έγινε)…
Δ) Να αλλάξει και να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΔΕΠΠΣ. Να  αντικαταστήσει όλα τα μέλη της ΔΕΠΠΣ και ειδικά τους κ. Αντωνίου ( ο οποίος, πρέπει να επιστρέψει σχολείο του και να διδάξει εκεί λόγω της έλλειψης καθηγητών)  και την γραμματέα κ. Ριζάκη ( η οποία, είτε εκπαιδευτικός είτε Σχολική Σύμβουλος παραμένει γραμματέας ενώ θα ήταν καλύτερα να πάει στην εκπαιδευτική της περιφέρεια να διδάξει εκεί, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών), που έχουν προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αλλά έχουν στήσει «παράγκα» κατά άλλους» ή «ιδιότυπη υπερκομματική συμμορία κατά άλλους» και επωφελούνται – λένε – των «κρίσεων εκπαιδευτικών, των μεταθέσεων, αποσπάσεων, των θεμάτων» κλπ… Να αυξηθούν οι θέσεις των Καθηγητών Πανεπιστημίου μελών της ΔΕΠΠΣ σε τρεις. 
Ε) Να διδάσκουν επτά ώρες τη βδομάδα όλοι οι Διευθυντές, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει εκπαιδευτικούς (και να πάψουν να κατηγορούν όλη μέρα τους άλλους και αντί αυτού, να διδάξουν και οι ίδιοι για να δούμε τα φώτα τους» λένε πολλοί).
Η τροπολογία κ. Λοβέρδου είχε ως εξής:
«Σύμφωνα με αυτή κατ” εξαίρεση και για λόγους, που υπαγορεύονται από την ανάγκη προαγωγής της δημόσιας εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΕΣ, δύνανται να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία ή να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων για την ίδρυση σχολικής μονάδας της δημόσιας εκπαίδευσης, για την υλοποίηση του σκοπού των ΠΠΣ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του παρόντος και χωρίς την ύπαρξη των προϋποθέσεων των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Στην ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για την πλήρωση των θέσεων στο ΠΠΣ μετά τον χαρακτηρισμό ή την ίδρυση του Π.Π.Σ.». Με την πιο πάνω τροπολογία, λύνεται το ζήτημα της ίδρυσης νέων Πειραματικών Σχολείων, με την  δυνατότητα ίδρυσης πρότυπου πειραματικού σχολείου, με τον εξαρχής χαρακτηρισμό ως πρότυπο πειραματικό με τη διαδικασία της ίδρυσης των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της διοικούσας επιτροπής προτύπων πειραματικών σχολείων. Αυτό δεν προβλεπόταν και υπήρχε νομοθετικό κενό στο πώς θα ιδρυθεί εξαρχής ένα πρότυπο πειραματικό.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, θα μπορούσε να μπει μια ρύθμιση: Δύνανται να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πειραματικά Σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων ή να ιδρύονται νέα Πειραματικά Σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων τα οποία υπάγονται στα οικεία παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων και ο Επόπτης τους είναι μέλος ΔΕΠ του οικείου Παιδαγωγικού Τμήματος. Οι εισαγωγή σε αυτά γίνεται μόνο με τυχαία κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η επιλογή των εκπαιδευτικών σε αυτά γίνεται μετά από πρόταση του οικείου Παιδαγωγικού Τμήματος και με από απόφαση του ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα.
Η Υπουργική Απόφαση να μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες ίδρυσης λειτουργίας και τρόπο εισαγωγής μαθητών και τρόπο επιλογής καθηγητών κλπ… Με την  Υπουργική Απόφαση, που θα ακολουθήσει θα μπορέσουν να ιδρυθούν Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων.
Η Υπουργική Απόφαση ή το Προεδρικό Διάταγμα,  μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες ίδρυσης λειτουργίας και τρόπο εισαγωγής μαθητών και τρόπο επιλογής καθηγητών, που μπορεί να ορίζει τα εξής: Σε κάθε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ μπορούν,  να ιδρύονται (ή να επανιδρύονται) νέα Πειραματικά Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, (όπως ήταν το ΠΣΠΑ (Σκουφά 45 Αθήνα και το ΠΣΠΘ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης),  που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Για να εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές, οι μαθητές των Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, πρέπει να επιλέγονται μόνο με κλήρωση από τυχαίο δείγμα μαθητών. Οι φοιτητές, πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους μαθητές με χαμηλή επίδοση.  Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν οργανική θέση σε αυτά (όπως στα σχολεία Γενικής Παιδείας). Επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί  που είχαν οργανική θέση  στα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων πριν το 2011, επανέρχονται δε αυτοδικαίως με δική τους αίτηση. Τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, όπου οι μαθητές επιλέγονται με κλήρωσε σε όλες τις βαθμίδες και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν οργανική θέση, θα διοικούνται από τα Παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων και το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, με την σύμφωνη γνώμη της νέας ΔΕΠΠΣ.
 Τα Πειραματικά των  Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων  υπάρχουν παράλληλα και ανεξάρτητα, από τα λεγόμενα «Πρότυπα Πειραματικά, όπου οι μαθητές επιλέγονται με εξετάσεις και οι εκπαιδευτικοί με θητεία πενταετή».

Συμβολή στην εποικοδομητική κριτική του νέου Κοινωνικού Σχολείου και του Νόμου 3966/2011   
περί «Προτύπων Πειραματικών» και της ουσιαστικής κατάργησης των «Πειραματικών των Πανεπιστημίων»… 
Η Παιδεία Σήμερα. Το  Νέο Κοινωνικό και Ψηφιακό Σχολείο… για όλους ή για λίγους;
Τα «Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων», που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος  Δελμούζος, με τον Νόμο  4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 τα ενίσχυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον Ν.1566/1985, αλλά αφανίστηκαν από τον νέο Νόμο 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τΑ΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών ΣχολείωνΊδρυση ΙνστιτούτουΕκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ.
Πειραματικό και Πρότυπο δύο διαφορετικές και αντίθετες έννοιες… που κάποιοι ειδικοί, δεν αντιλαμβάνονται!
Επίσης,  άλλο Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου και άλλο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο!
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, ως πιο έμπειρο στα θέματα παιδείας και διαπρεπή επιστήμονα,  να δεχτεί την διαφορά «Πειραματικού του Πανεπιστημίου»  και «Προτύπου – Πειραματικού» Σχολείου! Επίσης, να δεχτεί τη διαφορά «Πειραματικό Σχολείο «του» Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου» και «Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο»!
Επίσης, ευχαριστούμε του Βουλευτές κ. Απόστολο Κακλαμάνη, κ. Άρη Σηλιωτόπουλο, κ. Εμμανουήλ Κόνσολα και πολλούς άλλους, που δέχτηκαν την ανάγκη νέας ρύθμισης, την διαφορά Προτύπου και Πειραματικού και την ανάγκη ίδρυσης Πειραματικών σχολείων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων.
Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου : Ανήκει στο πανεπιστήμιο, έχει Επόπτη παιδαγωγό Πανεπιστημιακό Καθηγητή. Πειραματικά Σχολεία «του» Πανεπιστημίου:  η εισαγωγή των μαθητών γινόταν με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις) για να εκπαιδεύονται οι μαθητές σε όλους τους τύπους μαθητών ακόμα και σε μαθητές «χαμηλής επίδοσης» Αυτά τα σχολεία πρέπει να επανιδρυθούν για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών των πανεπιστημίων!.
Πρότυπα Σχολεία: η εισαγωγή γίνεται μόνο με εξετάσεις.
Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο: Δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Δεν έχει επόπτη παιδαγωγό Καθηγητή Πανεπιστημιακό, απλά συνδέεται με το Πανεπιστήμιο και υπάγεται στην  ΔΕΠΠΣ.
Πρότυπα-Πειραματικά: Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με εξετάσεις, είναι στην ουσία Πρότυπα και δίπλα  ό όρος «Πειραματικά σύγχυση»!
Το «κοινωνικό σχολείο». Το «κοινωνικό σχολείο» τίθεται σε εφαρμογή από την 11 Σεπτεμβρίου. Σύσκεψη στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και φορέων με θέμα την λειτουργία του «κοινωνικού σχολείου» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υ.ΠΑΙ.Θ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ανδριανός, η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κα Τζένη Κρεμαστινού, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής, ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τους άξονες δράσης του «κοινωνικού σχολείου»:
    Η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στα σχολεία.
    Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους διά μέσου της άθλησης και της διατροφής.
    Η καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
    Η καταπολέμηση του ρατσισμού.
    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
    Η πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών.
    Η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού .
    Η λειτουργία του προγράμματος KidsAthletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.
    Η εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού και των Εικαστικών στην εκπαίδευση.
«Μετά πόνου η μάθησις». Αριστοτέλης
«Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Σύνταγμα, Άρθρο 16.
Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται
ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.
Σύνταγμα, Άρθρο 4.
Ο κ. Υπουργός  παρακαλείται:
 Α) Να ιδρύσει – ή να επανιδρύσει ένα ορισμένο αριθμό Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ιδρύθηκαν  με τον Νόμο  4376/1929,   τουλάχιστον ένα σε κάθε Πανεπιστήμιο ή Παιδαγωγικό Τμήμα, που θα καλύπτουν το «κενό» της επιστημονικής εκπαίδευσης των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε τυχαίο  μαθητών, για επιστημονικούς λόγους. Η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά  τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων,  θα γίνεται με τυχαία κλήρωση. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, θα έχουν Επόπτη Καθηγητή, που θα διορίζει το Παιδαγωγικό Τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου και θα έχει τριμελή διοίκηση από μέλη ΔΕΠ των οικείων Πανεπιστημίων. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν σε αυτά, θα έχουν οργανική θέση και θα επιλέγονται βάσει προσόντων από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ αντίστοιχα. Δεν θα υπάρχει ειδικό «επιμίσθιο θέσης» για τους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών των πανεπιστημίων και η θητεία σε αυτά θα έχει μόνο «αυξημένα μόρια μετάθεσης και μόρια για διοικητική θέση και θέση Σχολικού Συμβούλου», αλλά δεν θα παίρνουν επίδομα θέσης. Επομένως τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων δεν θα στοιχίσουν οικονομικά τίποτα στο κράτος.! Δεν εννοείται Πανεπιστήμιο χωρίς Πειραματικό Σχολείο, όπου εφαρμόζονται πειραματικά οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας, γίνονται έρευνες, πρότυπες διδασκαλίες και παρατηρήσεις ψυχοπαιδαγωγικές των μαθητών.  Η επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών των Πανεπιστημίων θα γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης, βάσει της πρότασης των μελών της τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης των Πανεπιστημιακών. Τα Πειραματικά σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων,  λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια. Να επιταχύνει ο κ. Υπουργός το κοινωνικό σχολείο και να δημιουργήσει με νέο περιεχόμενο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», όπου θα ενσωματωθούν οι σκοποί του «κοινωνικού σχολείου», του οικολογικού σχολείου, του ψηφιακού σχολείου και όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές των πανεπιστημίων ακόμα και σε μαθητές χαμηλής επίδοσης.
Β) Τα υπόλοιπα Πρότυπα Πειραματικά, που σκοπό έχουν δήθεν την «αριστεία», ας διοικούνται προσωρινά  από την ΔΕΠΠΣ με τον Νόμο 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τΑ΄), «Θεσμικό πλαίσιο τωνΠρότυπων Πειραματικών ΣχολείωνΊδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ Στην συνέχεια θα πρέπει, να δημιουργηθεί  στην Γενική Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το οποίο θα αναλάβει το έργο της ΔΕΠΠΣ, που  επεκτείνεται σε πολλούς τομείς από διοικητικό έως εξεταστικό, επιλογής Διευθυντών κλπ… και καλό είναι αυτά όλα  να τα αναλάβει ένα νέο Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών σχολείων της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης… όπως και έγινε. Οι επιλογές των εκπαιδευτικών και Διευθυντών πρέπει να επικυρώνονται από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, το οποίο και θα εξετάζει και τις τυχόν ενστάσεις, βάσει της αξιοκρατίας. Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια επιλογής για μαθητές και εκπαιδευτικούς και διευθυντές, για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.
Με τον νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, 29 Αυγούστου 2014 Αρ. Φ. 114.
Αυτοτελή Τμήματα
1. Το Αυτοτελές Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, υπαγόμενο στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για:
α) την κατάρτιση αποφάσεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών
Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
β) τα θέματα που αφορούν στην ίδρυση, οργάνωση, προαγωγή, συγχώνευση, κατάργηση και μεταφορά
έδρας Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων,
γ) τη διοικητική υποστήριξη της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και των Επιστημονικών Εποπτικών τους Συμβουλίων,
δ) τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων για την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων αυτών,
ε) τη διατήρηση της τράπεζας θεμάτων για τις εισαγωγικές και προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των
Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων,
στ) την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα για τις ανάγκες των
παραπάνω σχολείων κατόπιν αξιολόγησης και εισήγησης των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων,
ζ) την τοποθέτηση των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν αξιολογηθεί για πλήρωση θέσεων με πενταετή
θητεία καθώς και των επί θητεία στελεχών των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων,
η) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
Στην ουσία θα υπάρχουν πλέον δύο τύποι σχολείων:
  • Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού σχολείου, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
  • τα «Πρότυπα (Πειραματικά) ή πιο σωστά πρότυπα», που θα διοικούνται από το νέο Τμήμα «Προτύπων Πειραματικών»  του Υπουργείου Παιδείας, και η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με εξετάσεις ή τεστ.
 «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
  Βίκτωρ Ουγκώ (Γάλλος Συγγραφέας) 1802-1885 μ.Χ. 
    «Στου κασίδη το κεφάλι, μαθαίνουν οι μπαρμπέρηδες»! Λαϊκή Παροιμία
1.Τα Πειραματικά του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής  του  Παν/μιου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και του Παν/μίου Θεσσαλονίκης,
2. Τα υπάρχοντα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων Πάτρας Κρήτης, Μακεδονίας (ιδρύθηκε το 2001 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης) κλπ..
3.  Πειραματικά που «συνδέονται» με το Παν/μιο, αλλά δεν είναι του Πανεπιστημίου (και βρίσκονται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπή Ελλάδα ) τα οποία προέκυψαν από τον νόμο του 1566/1985 που συνένωσε τα ιστορικά, τα «κλασσικά» και τα  λοιπά Πρότυπα υπό τον όρο «πειραματικά» και
4.  Τα νέα  Πειραματικά – Πρότυπα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης (που έγιναν με τον Νόμο και «συνδέονται με τα Πανεπιστήμια, ενώ διοικούνται από την ΔΕΠΠΣ) και έχουν «ενσωματώσει και τα πρώην Πειραματικά που συνδέονταν με τα ΠΕΚ,  αλλά – κακώς-  και τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων.
Ανάλυση Παρατηρήσεις.
Τα Πειραματικά και τα Πρότυπα είναι δύο αντίθετα σχολεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Τα πρώτα Πειραματικά είναι τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων Πανεπιστημίων, δηλ, είναι κτήμα – μέρος των πανεπιστημίων και υπάρχει Επόπτης Καθηγητής που ορίζει το Πανεπιστήμιο.  Τα υπόλοιπα Πειραματικά «συνδέονται» με το Πανεπιστήμιο, και δεν είναι κτήμα – μέρος των Πανεπιστημίων και σε αυτά δεν υπάρχει Επόπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου. Επομένως προσοχή στη διαφορά
Πειραματικό Σχολείο «του Πανεπιστημίου» και
Πειραματικό σχολείο που «συνδέεται με το Πανεπιστήμιο».
Παρατηρούνται τα εξής : Πολλοί υποστηρίζουν ότι ισχύει ακόμα και ο Νόμος και οι  διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1566/1985 (Φ.Ε.Κ. 167, τ.Α΄/30-9-1985) «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», Σύμφωνα με το άρθρο 11 αλλά και το άρθρο 31 του αυτού Νόμου 1566/1985, τα «Πειραματικά σχολεία των Πανεπιστημίων» (όπως το ΠΣΠΑ, που ιδρύθηκε το 1929 με τον Νόμο  4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930) Τα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων,  υπάγονται στα Α.Ε.Ι. στα οποία λειτουργούν τομείς ή τμήματα παιδαγωγικής, έχουν ειδική διαδικασία επιλογή Διευθυντή και ιδιαίτερη νομική υπόσταση, είναι ξεχωριστού τύπου σχολεία, υπάγονται στα Πανεπιστήμια και διαφέρουν από τα υπόλοιπα «Πειραματικά» που συνδέονται με τα Π.Ε.Κ. και βεβαίως κατά πολύ από τα  απλά Γενικά Λύκεια.
Άρθρο 31. . 1566/1985 (Φ.Ε.Κ. 167, τ.Α΄/30-9-1985)
Πειραματικά σχολεία.
 10. α) Τα πειραματικά σχολεία των Α.Ε.Ι. εξακολουθούν να λειτουργούν για την προαγωγή της
παιδαγωγικής έρευνας και την πρακτική άσκηση των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της
περιοχής στην οποία ανήκουν. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη
δημοσίευση αυτού του νόμου με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
αναδιοργανώνονται τα πειραματικά σχολεία των Α.Ε.Ι. και καθορίζονται τα θέματα εποπτείας και
διοίκησής τους, σύνδεσης με τις αρμόδιες αρχές των Α.Ε.Ι., λειτουργίας, προϋποθέσεων και διαδικασίας
εγγραφής μαθητών στις πρώτες και στις άλλες τάξεις των σχολικών μονάδων κάθε βαθμίδας και
τοποθέτησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και κατ” απόκλιση από τις διατάξεις του νόμου αυτού και
του ν. 4376/1929 (ΦΕΚ 300), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε. Οι διατάξεις των παραγράφων
5 και 6 και των δύο τελευταίων εδαφίων της παραγράφου 7 αυτού του άρθρου ισχύουν και για τα
πειραματικά σχολεία των Α.Ε.Ι.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που
εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου Α.Ε.Ι. και του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης
εκπαίδευσης, ιδρύονται πειραματικά σχολεία και σε άλλα Α.Ε.Ι. στα οποία λειτουργούν τομείς ή
τμήματα παιδαγωγικής. Με όμοια απόφαση αυξάνονται οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού και λοιπού
προσωπικού της εκπαίδευσης. «Με όμοια απόφαση που εκδίδεται κατά την ίδια διαδικασία μπορεί να
προάγονται, καταργούνται και συγχωνεύονται πειραματικά σχολεία των Α.Ε.Ι.. Η κατάργηση, ο
υποβιβασμός, η συγχώνευση και η μετατροπή αυτών σε κοινά σχολεία γίνεται με απόφαση του
Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»
Το Πειραματικό σχολείο είναι ταυτόσημο με πειραματική διδασκαλία δηλαδή δοκιμασία νέων παιδαγωγικών και διδακτικών μεθόδων, την σύνδεση με το Πανεπιστήμιο.  Δεν έχουν να κάνουν με την «Αριστεία» αλλά με τον πειραματισμό σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους (χωρίς να αποκλείεται και η άριστη επίδοση των μαθητών). Τα πειραματικά σχολεία ποτέ δεν καταργήθηκαν, άλλαξε απλά ο τρόπος εισαγωγής μαθητών σε αυτά (με κλήρωση) κάτι εντελώς συμβατό με τον τίτλο τους. Η σύνδεση με το πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη γιατί  δεν δοκιμάζεις παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους μόνο σε μαθητές που είναι ήδη άριστοι ή έχουν ένα πολύ υψηλό δείκτη γνώσεων, για να βγάλεις αντικειμενικά συμπεράσματα. Επομένως αν στα υπάρχοντα Πειραματικά σχολεία του Πανεπιστημίου βάλουμε «εξετάσεις εισαγωγής», τότε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή έρευνα ή διδασκαλίας δεν θα είναι πλέον αντικειμενική και επιστημονική! Άρα δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα Πειραματικά σχολεία των Πανεπιστημίων. Εκτός αυτών υπάρχουν τα «πειραματικά που συνδέονται με τα Πανεπιστήμια», που ιδρύθηκαν με τον νόμο του 1985.
Τα πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της «Αριστείας». Έχουν  δηλαδή στόχο την  εκπαίδευση αρίστων μαθητών που να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και τους άλλους μαθητές, με αμφίβολα αποτελέσματα. Στα πρότυπα σχολεία η επιλογή μαθητών φυσικό είναι να γίνεται με εξετάσεις αφού στόχος τους είναι η εκπαίδευση των αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς τους. Επομένως τα «Πρότυπα» σχολεία απευθύνονται δήθεν  σε μια «ελίτ» μαθητών και γονέων και επαναφέρουν την «ταξική διάκριση στην παιδεία» κάτι που με τον νόμο Ανδρέα Παπανδρέου,  Ν.1566/1985 άρθρο 31, είχε διαγραφεί.
Η αποσαφήνιση του σκοπού των δύο αντίθετων τύπων  σχολείων του Πειραματικού και του  Προτύπου, που για επιστημονικούς λόγους δεν ταυτίζονται, είναι απαραίτητη προκειμένου να οργανωθούν και να λειτουργήσουν σωστά, αλλά και να βοηθήσουν γονείς και μαθητές να επιλέξουν τον ένα ή τον άλλο η τον απλό τύπο σχολείου. Επομένως να θέλει η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου να ιδρύσει Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία μόνο τον γέλωτα των ειδικών μπορεί να προκαλέσει!. Απλά όλα θα είναι «Πρότυπα»,  αφού ο πειραματισμός σε αυτά εξ ορισμού δε μπορεί να υπάρξει γιατί το «δείγμα του μαθητικού πληθυσμού» είναι μη ασφαλές επιστημονικά, αφού η εισαγωγή σε αυτά θα είναι με εξετάσεις!
Ο Πανεπιστημιακός πειραματισμός μπορεί να αφορά το σύνολο της μαθητικής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας, ενώ η αριστεία αφορά ένα τμήμα της μαθητικής κοινότητας με διαφοροποιούμενη ανά χώρα επίδραση στην κοινωνία. Ο πειραματισμός, για να αποτελεί πράγματι πειραματισμό στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής εκπαίδευσης, απευθύνεται και υλοποιείται με τη συνεργασία όλων των μαθητών στα πλαίσια ενός Πειραματικού Σχολείου.
Η αριστεία αντίθετα, υλοποιείται από μια μειοψηφία προσδιορισμένη με κατά περίπτωση κριτήρια, στα πλαίσια ενός Προτύπου Σχολείου. Πολλές φορές όμως παρατηρείται ότι τα πειραματικά αλλά και τα απλά σχολεία προηγούνται και στις επιδόσεις και των Προτύπων και τα Πρότυπα μόνο «κατ’όνομα» αποκαλούνται «Σχολεία Αριστείας», όπως λένε πολλοί τελευταία. Ας εξετάσει ο Υπουργός τις επιδόσεις των μαθητών από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο στο πρότυπο Πειραματικό Λύκειο αυτού του έτους να βγάλει κάποια συμπεράσματα. !. Υπάρχει ενίοτε στα «πρότυπα» ένας «Σύλλογος Αποφοίτων»  που για να δικαιολογήσει την «δήθεν ελίτ»  καταγωγή του, στηρίζει αυτόν τον τύπο «προτύπων σχολείων».
Τα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, δεν μπορούν – κατά τους σοβαρούς επιστήμονες -  να μετονομαστούν σε Πρότυπα ή στον  τίτλο Πρότυπα-Πειραματικά, γιατί είναι σχολεία των Πανεπιστημίων και η εγγραφή σε αυτά των μαθητών γίνεται με κλήρωση, γιατί το πανεπιστημιακό ερευνητικό δείγμα μαθητών πρέπει να είναι «τυχαίο».!
Υπήρχε η άποψη ότι με τα Πρότυπα πειραματικά σχολεία θα επανέλθει η μίμηση προς την «Αριστεία» αλλά πολλοί ακόμα, δεν είδαν τα αποτελέσματα «αριστείας»!
Ιστορικά δεδομένα – Παρατηρήσεις.
 1. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ)  και Θεσσαλονίκης
Α. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ)
Σκουφά 43 , 106 73 , Αθήνα
Μετά από προσπάθειες του καθηγητού Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Εξαρχόπουλου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4376/1929 «Περί ιδρύσεως Πειραματικών Σχολείων εν τοις Πανεπιστημίοις Αθηνών και Θεσσαλονίκης».  Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο το Σχολείο αποτελείται από ένα μονοτάξιο (μονοθέσιο) Δημοτικό Σχολείο, ένα εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο κι ένα εξατάξιο Γυμνάσιο. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ αμέσως και ιδρύθηκαν οι τρεις κατώτερες τάξεις του Δημοτικού και οι δυο κατώτερες τάξεις του Γυμνασίου. Το ΠΣΠΑ στεγάστηκε από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του στο διδακτήριο με την επωνυμία «Σωκράτης» επί των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού.
Κατά το σχολικό έτος 1929 – 1930 το σχολείο λειτούργησε με τις τρεις κατώτερες τάξεις του Δημοτικού και τις δύο του Γυμνασίου κι οι πρώτοι μαθητές μεταφέρθηκαν από τα γειτονικά σχολεία (από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών κι από το Γ” Γυμνάσιο Αρρένων).  Την επόμενη χρονιά 1930 – 1931 προστέθηκε η Τρίτη τάξη στο Γυμνάσιο, η Τετάρτη στο Πολυτάξιο Δημοτικό κι άρχισε τη λειτουργία του το Μονοθέσιο με τις τέσσερις κατώτερες τάξεις. Σήμερα έχει εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο-Λύκειο.
Το ΠΣΠΑ αποτελείται από εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο Λύκειο και κρατάει ακόμα και σήμερα αυτή την δομή. Το Σχολείο ανήκει στο τμήμα ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και στο Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Τομέα παιδαγωγική. Επόπτης Καθηγητής ήταν ο κ. Κασσωτάκης Μιχάλης Καθηγητής Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Αυτή η διαφορά υπάρχει έως σήμερα από τα λοιπά «πειραματικά».
Σκοπός του ΠΣΠΑ είναι ΚΑΙ   η  διδακτική Άσκηση Φοιτητών Φοιτητριών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάθε εξάμηνο οργανώνονται ειδικές Πρότυπες διδασκαλίες από τους Καθηγητές του ΠΣΠΑ που έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα (κάτοχοι διδακτορικού). Χιλιάδες φοιτητές και Εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν στο ΠΣΠΑ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει το «ιδανικό σχολείο»  και για αυτές τις «αλλαγές»!
Για την ιστορία στο Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών φοίτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης,  ο Κώστας Καραμανλής και πολλοί σημαίνοντες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας! Το σχολείο αυτό έχει μετονομασθεί σε Πρότυπο Πειραματικό, δηλ. ΠΠΣΠΑ.
Β. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε και λειτουργεί με τον νόμο που ιδρύθηκε το Πειραματικό του πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) με ανάλογα αποτελέσματα.Δελμούζου  1  Τ.Κ. 54631, Θεσσαλονίκη.     
Χρονολόγιο του Π.Σ.Π.Θ
1929. Ιδρύεται το Πειραματικό Σχολείο του Α.Π. με το νόμο 4376/1929. Ιδρυτής του ο οραματιστής της παιδείας και υπέρμαχος του δημοτικισμού Αλέξανδρος Δελμούζος, καθηγητής Παιδαγωγικής.
1930. Με το νόμο 4600/1930 το Πειραματικό Σχολείο προσαρτάται στην τακτική έδρα της Παιδαγωγικής. Επόπτης του ορίζεται ο καθηγητής της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου που είναι ο Αλέξανδρος Δελμούζος.
1934.  Έναρξη της λειτουργίας του Πειραματικού Σχολείου του Π.Θ. σε οικόπεδο του πανεπιστημίου επί της οδού Αγίας Σοφίας. Πρώτος Διευθυντής με παρότρυνση του Αλέξανδρου Δελμούζου ο Βασίλειος Τατάκης.
 1935.  Το διδακτήριο αρχίζει να οικοδομείται σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτριου Πικιώνη. Το πρώτο τμήμα του κτιρίου ολοκληρώνεται κατά το σχολικό έτος 1937-1938.
1937.  Ο επόπτης του Π.Σ.Π.Θ. Αλέξανδρος Δελμούζος αναγκάζεται από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά σε παραίτηση.
 1976-1977. Ο νόμος 309/1976 επανασυνδέει τα Πειραματικά με το Υπουργείο Παιδείας, που είχε καταργήσει η χούντα. Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πειραματικά Γυμνάσια.
2007-2008.  Επόπτρια του σχολείου αναλαμβάνει η Ζωή Παπαναούμ, καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Α.Π.Θ.
Το σχολείο αυτό έχει μετονομασθεί σε Πρότυπο Πειραματικό, δηλ. ΠΠΣΠΘ.
2. Πειραματικά Σχολεία των παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων,  ίδρυσαν τελευταία τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης και Μακεδονίας, είναι των Πανεπιστημίων και  οφείλουν και αυτά να εξαιρεθούν από τον νέο νόμο, όπως τα Πειραματικά (ΠΣΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και αυτά μετονομάστηκαν σε Πρότυπα Πειραματικά.
3. Τα υπόλοιπα απλά Πειραματικά σχολεία που βρίσκονταν στην Αθήνα και λοιπή χώρα, λειτουργούν με τον νόμο του 1985 επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίον εντάχτηκαν τότε και τα Πρότυπα (Βαρβάκειο κλπ), ουδόλως πρέπει να διαταραχτούν, πλην της υλικοτεχνικής τους υποδομής!  Αυτά συνδέονται με τον νόμο του 1985 με τα ΠΕΚ. Με τον νέο Νόμο μετονομάστηκαν σε Πρότυπα Πειραματικά.
4.  Τα νέα  Πειραματικά – Πρότυπα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης (που ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν για τα αποτελέσματα).
Είναι αναγκαίο ο κ. Υπουργός να κρατήσει ένα ορισμένο αριθμό Προτύπων Πειραματικών που θα συνδέονται με τα Πανεπιστήμια , αλλά και να συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, επανιδρύοντας τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε τυχαίο δείγμα μαθητών.


Τελικές Παρατηρήσεις Συμπεράσματα Προτάσεις
  1. Τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία μπορούν να διακριθούν σε
    1. -  Τα Πειραματικά του  Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών και Θεσσαλονίκης,
    2. -  Τα  Πειραματικά του  Παιδαγωγικού Τμήματος των Πανεπιστημίων Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας κλπ..
    3. -  Τα πειραματικά που «συνδέονται» με το πανεπιστήμιο (αλλά δεν είναι του πανεπιστημίου) και σε αυτά εντάχτηκαν με το νόμο του 1985 τα ιστορικά τα τότε «πρότυπα» Βαρβάκειο κλπ.. που μετονομάστηκαν το 1985 σε «πειραματικά» και τα  λοιπά Πειραματικά, και με τον νέο Νόμο σε Πρότυπα Πειραματικά
    4. .  Τα νέα  Πρότυπα Πειραματικά σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  2. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας ορισμένο αριθμός Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων,  γιατί δεν εννοούνται Πανεπιστήμια χωρίς Πειραματικά Σχολεία, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση.
  3. Αν θέλετε επίσης να υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός Προτύπων Πειραματικών που συνδέονται με τα Πανεπιστήμια» για την «αριστεία»,  σωστή εφαρμογή των ερευνών, των διδακτικών ασκήσεων, της επιμόρφωσης των νέων εκπαιδευτικών κλπ…
  4.  Από τα υπόλοιπα σχολεία  – αν θέλει ο Υπουργός – να χωρίσει το κάθε σχολείο σε δύο σε Πειραματικό όπου η εισαγωγή θα είναι χωρίς εξετάσεις και σε Πρότυπο,  μέσα στο ενιαίο Πρότυπο Πειραματικό
  5. Η επιλογή των νέων Πειραματικών των Πανεπιστημίων,  πρέπει να γίνει με κάποια κριτήρια  από τα λεγόμενα «ιστορικά» Πειραματικά Σχολεία, όπως το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με το νόμο του Γεωργίου Παπανδρέου (γέρου της Δημοκρατίας) και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
  6. Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, όπως το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με το νόμο 4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 του Γεωργίου Παπανδρέου (γέρου της Δημοκρατίας) εξαιρούνται του νέου νόμου και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν!
  7. Δεν πρέπει να διαταραχτούν οι «οργανικές θέσεις» των ήδη διδασκόντων στα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων και με την επανίδρυσή τους, όσοι δίδασκαν σε αυτά έχουν προτεραιότητα στην οργανικά τους θέση
  8. Όσον αφορά  νέους τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται σε Πειραματικά σχολεία προτείνουμε να επιλέγονται με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από το ΚΥΣΔΕ. Τυπικά προσόντα θεωρούνται εκτός του βασικού πτυχίου, μεταπτυχιακοί τίτλοι συναφείς με το αντικείμενο διδασκαλίας. Η εισαγωγή της «συνέντευξης» θα επιφέρει κακά και δεν θα είναι «αντικειμενική».
  9. Εκτός από τους «Ομίλους Αριστείας»,  πρέπει να υπάρχουν και «Όμιλοι υποβοήθησης ασθενέστερων μαθητών» ή «μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες». Οι διδακτική των μαθημάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη σε κάθε μαθητή που έχει ανάλογες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών, αλλά η εισαγωγή να γίνεται με «κλήρωση».
  10. «Δικαίωμα σε όλους στη δημόσια δωρεάν Παιδεία»! «Σωστή η κατάργηση της η «ταξικής» βάσης του 10  για τα Πανεπιστήμια! «Μαθητοκεντρική παιδεία»!. «Τέλος η οικογενειοκρατία και η ρουσφετολογία στα σχολεία και ΑΕΙ και ΤΕΙ» !
  11. Θετικό, κρίνεται το νέο Πρότυπο Πειραματικό σχολείο , που θα έπρεπε να ονομάζεται μόνο Πρότυπο, σε γενικές γραμμές, για την εκπαίδευση. Χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, αλλά προσοχή στα «κεκτημένα του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού», που στην πλειοψηφία του είναι «δημοκρατικό».!
  12. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται υπηρετώντας την αρχή ‘’Πρώτα ο Μαθητής’’. Στόχος είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε πρωταγωνιστή των αλλαγών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για αυτό και προωθείται μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σύνολο της εργασιακής διαδρομής των εκπαιδευτικών.
  13. Η προτεινόμενη ρύθμιση οφείλει να εμπνέει στους μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αναγνώριση της «προσπάθειας» και ανάπτυξη της «κριτικής σκέψης».
  14. Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είναι θετικότατη, αλλά με «μέτρο» για να μη διαταραχτεί η ψυχική ισορροπία των μαθητών. Τέλος, τα επιστημονικά επιτεύγματα και συμπεράσματα της σύγχρονης ψυχολογίας, παιδαγωγικής   και των επιστημών της αγωγής, μπορούν να συνεισφέρουν ένα σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο με πανελλήνια,   ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια και αποδοχή!
  15. Δεν πρέπει να διαταραχτούν οι «οργανικές θέσεις» των ήδη διδασκόντων στα Πειραματικά Σχολεία των πανεπιστημίων, γιατί έχουν ήδη μακρά εμπειρία. και να προωθηθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους.
  16. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανά 5ετία με σκοπό το αν παραμείνουν στο Σχολείο είναι ανεδαφική και θα περιπλέξει την λειτουργία των Σχολείων, αφού θα είναι έρμαιο εξωθεσμικών παρεμβάσεων (σκόπιμη σπίλωση συναδέλφων κλπ)… Κανείς εκπαιδευτικός δεν θα δεχτεί την « νέα κρίση», αν δεν υπάρχει ταυτόχρονη μετεξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα!
  17. Καλό είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στα περί «μεγάλης μεταρρύθμισης» γιατί αναστατώνεται χωρίς λόγο, η εκπαιδευτική Κοινότητα.
  18. Δεν μπορούμε να κάνουμε ποιοτικότερη την Εκπαίδευση με λιγότερη χρηματοδότηση!
  19. Θα πρέπει πρώτα να «καθαρίσει το πανεπιστήμιο» από τους ανίκανους,  την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό και μετά να μιλήσουμε για αξιοκρατία στην Μέση Εκπαίδευση.
  20. Να προσέχουν οι Υπουργοί τους «Συμβούλους» και «καλοθελητές», γιατί και οι ίδιοι «συμβούλευαν»,  πριν λίγα χρόνια την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, την κ. Διαμαντοπούλου με τα γνωστά αποτελέσματα.
  21. Δεν μπορεί να καταργηθούν ούτε να τροποποιηθούν τα Πειραματικά Σχολεία του  Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  (ΠΣΠΑ)  και Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ)  και αν έγινε ήταν κατά πολλούς αντισυνταγματικό, διότι υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια! Και αυτά τα σχολεία έχουν άριστες επιδόσεις, χωρίς να υπηρετούν μόνο την ολιγαρχία, αλλά όλους τους φοιτητές, την σωστή τους εκπαίδευση και τους όλους πολίτες!
  22. Δεν μπορεί να τεθούν σε  «κρίση» οι οργανικές θέσεις όσων δίδασκαν  στα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών  (ΠΣΠΑ)  και Θεσσαλονίκης και αν το κάνει είναι παράνομο και αντισυνταγματικό,  διότι υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια, γιατί με την ίδια λογική, θα πρέπει να κρίνει πάλι από την αρχή όλο το Πανεπιστημιακό προσωπικό όλων των βαθμίδων!.
  23. Το πιο σημαντικό είναι εκτός από τους «Ομίλους Αριστείας»,  πρέπει να υπάρχουν και «Όμιλοι υποβοήθησης ασθενέστερων μαθητών» ή «μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες». Οι διδακτική των μαθημάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη σε κάθε μαθητή που έχει ανάλογες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών, αλλά η εισαγωγή να γίνεται με «κλήρωση», όπως γίνεται και να είναι αδιάβλητη.
  24. Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο θα πρέπει να καθορίζεται:
    α) Πειραματικό του  Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση),
     β) Πειραματικό που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με  κλήρωση),
    γ) Πρότυπο  (Πειραματικό) ή Πρότυπο  Σχολείο που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις, με εφαρμογή του  Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τΑ΄),«Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών ΣχολείωνΊδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής).
  25. Στην ουσία θα υπάρχουν, πλέον, δύο τύποι σχολείων:
    Τα «Πειραματικά των  Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων», - που θα μπορούσαν να ονομαστούν και Πειραματικά ψηφιακά σχολεία των Πανεπιστημίων, – που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, και
    τα ελάχιστα «Πρότυπα (Πειραματικά) ή Πρότυπα», που θα διοικούνται από το νέο Τμήμα πρότυπων υπό την επίβλεψη της νέας ΔΕΠΠΣ και η  εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με εξετάσεις ή τεστ
Καλή επιτυχία στο νέο δημοκρατικό, ψηφιακό, και ανθρώπινο   Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου!
Υ.Γ. 1. Κατατέθηκε στο Γραφείο του κ. Λοβέρδου με αρ. πρωτ. 7425/22-7-2014
Υ.Γ.2.  Κατατέθηκε στην ΔΕΠΠΣ με αρ. πρωτ. 115589/22-7-2014
Υ.Γ.3.  Κατατέθηκε στην Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης με αρ. πρωτ. 115592/22-7-2014
Υ.Γ.4.  Κατατέθηκε στην Δ/νση Γ/θμιας Εκπ/σης με αρ. πρωτ. 115591/22-7-2014
Υ.Γ.5.  Κατατέθηκε στην Δ/νση Σχ.Συμβούλων με αρ. πρωτ. 115586/22-7-2014
Ακολουθούν Ανάλυση Παρατηρήσει  και Προτάσεις.
Μέρος Α΄:         Η  «λίστα» Προτύπων Πειραματικών σχολείων    και οι παρανομίες εφαρμογής του Νόμου περί «αξιολόγησης Διευθυντών, Καθηγητών» κλπ..                   
Θέμα 1. : Στην υπάρχουσα «λίστα» Προτύπων Πειραματικών σχολείων»,  στην πρώτη φάση «εφαρμογής του νέου Νόμου», μπήκαν στο ίδιο «τσουβάλι» δύο τύποι σχολείων:
 α) τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με τον Νόμο του 1929, ήταν «των» Πανεπιστημίων και οι μαθητές σε αυτά εισάγονται με κλήρωση για να εκπαιδεύονται σε αυτά οι φοιτητές (που πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και σε χαμηλής επίδοσης μαθητές, ή σε μαθητές με διάφορες ιδιαιτερότητες). Αυτό στηρίζεται και με τους νόμους περί ΑΕΙ, αλλά και από τις διατάξεις του Συντάγματος.
β) τα «απλά πειραματικά σχολεία»,  που «συνδέονταν με το Νόμο του 1985 με τα Π.Ε.Κ.»  και δήθεν «αναβαθμίστηκαν» με την «σύνδεσή τους με τα Πανεπιστήμια» με τον νέο Νόμο.
Η παλιά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για «τα κριτήρια αξιολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ΠΣΠΑ, γιατί αξιολογείται από το Πανεπιστήμιο και το ΚΥΣΔΕ, τουλάχιστον ως τις 31-7-2015,οπότε λήγει η θητεία των υπαρχόντων Διευθυντών, που ορίστηκαν με το παλιό καθεστώς. Όταν ο νέος νόμος λέει από το 2013 οι διευθυντές υπάγονται στην ΔΕΠΠΣ, δεν σημαίνει από «σήμερα», αλλά σταδιακά, από την λήξη της θητείας των προηγουμένων, που λήγει στις 31-7-2016.
Το ΠΣΠΑ είναι το μόνο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 43 Αθήνα, ιδρύθηκε με τον νόμο του 1929 και παραμένει ο νόμος αυτός σε ισχύ. Σκοπός του ΠΣΠΑ είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στην Διδακτική άσκηση κλπ…  Την διάταξη αυτή στηρίζουν και οι Νόμοι των ΑΕΙ και οι διατάξεις του Συντάγματος. Με άλλα λόγια και το ΠΣΠΑ και όλα τα Πειραματικά των ΑΕΙ,, προστατεύονται και από τις διατάξεις των Νόμων και εσωτερικών κανονισμών των ΑΕΙ, αλλά και από τις σύγχρονες επιστήμες αγωγής, που θέλουν «τυχαίο δείγμα» μαθητών για τις πειραματικές δειγματικές διδασκαλίες. Τα αντίθετα, είναι λόγια ακραίων θιασωτών ακροδεξιών, «ελιτιστικών», αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Επίσης στα πειραματικά των ΑΕΙ εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδακτικής του κονστρουκτιβισμού, οικοδομισμού, της αυτενέργειας, της δημοκρατικής συμμετοχής της αυτονομίας.
Προσοχή: Οι φοιτητές πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και σε χαμηλής επίδοσης μαθητές και όχι μόνο  σε «άριστους μαθητές»! Αν οι φοιτητές δεν εκπαιδευτούν σε όλους τους τύπους μαθητών, τότε η εκπαίδευσή τους είναι «ελλιπής» και εμείς εμποδίζουμε την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών με αποτέλεσμα και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Αυτό αντιβαίνει στους Νόμους περί ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Φανταστείτε οι φοιτητές της Ιατρικής αν «εκπαιδευόντουσαν μόνο σε «υγιείς ασθενείς» τί ιατροί θα ήταν! Το ίδιοι και οι μελλοντικοί καθηγητές. Αν εκπαιδεύονται μόνο σε «αρίστους μαθητές» δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους κοινούς μαθητές ή τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες! Αυτήν την λεπτομέρεια δεν μπορούν να δουν, οι δήθεν «αρμόδιες υπηρεσίες, οι δήθεν «αρμόδιοι, αναρμόδιοι προϊστάμενοι, διευθυντές και όλοι αυτοανακηρύσσονται «μέλη της αριστείας», από το «πουθενά»! Μόνο κι μόνο τα πτυχία τους να δεις καταλαβαίνεις. Ήδη έχουν ασκηθεί μηνύσεις, αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, σε όσους θέλουν την καταστροφή του ΠΣΠΑ και της παιδείας.
Οι μαθητές εισάγονται στο ΠΣΠΑ μόνο με κλήρωση, όπως η μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας και η παιδαγωγική το απαιτεί. Το ΠΣΠΑ ουδεμία σχέση έχουν με τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά» που σκοπό έχουν τον εκφασισμό της παιδείας.
Στα «Πρότυπα», θέλουν να εφαρμόσουν την νέο-φασιστική μέθοδο  project, που είναι μια εξέλιξη των συντηρητικών φασιστικών μεθόδων του Γερμανού Έρβαρτου, που τον ακλουθούν κάποιοι «ακροδεξιοί» από νεοφασιστική ιδεολογία, οι διαχρονικά τυχοδιώκτες και μερικοί «ιδεολογικά χαμένοι» δήθεν από βλακεία ή γιατί ήταν κάποτε ακροδεξιοί και τους έχει μείνει!! Όσο για τα «κριτήρια αξιολόγησης είναι μόνο για γέλια και για κλάματα! Το Μεταπτυχιακό πιάνει τρία μόρια και μια «εκδρομή – δράση» περίπου το ίδιο! Άρα εξισώνουμε προς τα κάτω τα τυπικά με τα τυχαία δήθεν προσόντα.
Θέμα 2. : «Τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) και ο «νέος νόμος για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Προτεινόμενη ρύθμιση για τα «Πειραματικά σχολεία των ΑΕΙ και ΤΕΙ».
Θέμα 3. Τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ),  τα Πρότυπα Πειραματικά, οι κρίσεις των εκπαιδευτικών και το Θεσμικό πλαίσιο Προτύπων Πειραματικών σχολείων». Παρατηρήσεις, Ανάλυση, Επισημάνσεις, Προτάσεις.
ΦΕΚ 118/2011 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (Ν.3966/2011). Συμπληρωματικός νόμος 4072/2012, ΦΕΚ. 86/Α΄/19-4-2012, διατάξεις ιαια) έως και ιστιστ) της παρ. 4α του άρθρου 329 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α΄/2012).
Θέμα 4. Το Π.Σ.Π.Α. ιδρύθηκε με τον Νόμο 4376/16-08-1929 και ο νόμο 4600/2-05-1930, – που δεν έχουν ρητώς καταργηθεί με τον Νόμο Διαμαντοπούλου (Ν.3966/2011). Επομένως το Π.Σ.Π.Α. δεν μπορεί να ενταχτεί στην «αξιολόγηση εκπαιδευτικών» με τον νέο Νόμο (Ν.3966/2011), ούτε οι μαθητές να δίνουν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.! Επίσης το ΠΣΠΑ προστατεύεται από τους Νόμους περί ΑΕΙ και ΤΕΙ και από το Σύνταγμα.
Παρατήρηση: Η εφαρμογή του νέου νόμου (Ν.3966/2011) θα γίνει σε φάσεις και θα διαρκέσει χρόνια,   έως την ολοκλήρωσή του. Επομένως οι καταργούμενες διατάξεις νόμων,   θα καταργηθούν επίσης σταδιακά, όπως το άρθρο 31 του νόμου 1566/1985, για να μην υπάρχει κενό νόμου (και μερικοί ίσως σχεδόν καθόλου)! Κανείς δεν διαβάζει της μεταβατικές διατάξεις του  νέου Νόμου, ούτε τις εφαρμόζει, πράγμα που είναι αδίκημα στην υπηρεσία.
  •  1.  «Τουλάχιστον έως τις 31-7-2015, δεν μπορούν να γίνουν νόμιμες «αξιολογήσεις» εκπαιδευτικών στο Π.Σ.Π.Α., βάσει των μεταβατικών διατάξεων του Νόμου 3966 / 2011 και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κλπ…
  • 2. Όσο το Π.Σ.Π.Α. έχει έναν Διευθυντή για το Γυμνάσιο και Λύκειο ( που εκλέχτηκε με τον παλιό Νόμο), τότε ισχύει ο Νόμος του 1929 και ο νόμος του 2010 και ο Νόμος 1566/1985,  (που καταργείται σταδιακά και αν…)! Νόμου 3966 / 2011. Άρθρο 51 Μεταβατικές διατάξεις § 4. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, η επιλογή των διευθυντών και των υποδιευθυντών των κατά την παράγραφο 1 υποψήφιων Π.Π.Σ. γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 έως  και 29 του ν. 3848/2010. Οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων που θα ορισθούν ως Π.Π.Σ. υπάγονται ύστερα από την επιλογή τους στις διατάξεις των παραγράφων 5, 7 και 8 του άρθρου 50. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου είναι έως 31-7-2015. Έως τότε οι διευθυντές ορίζονται από τον υπάρχοντα «αξιολογικό πίνακα»,  του ΑΠΥΣΔΕ, η θητεία τους είναι τετραετής και τελειώνει 31-7-2015.  Η τοποθέτηση Διευθυντών Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων έγινε τον Αύγουστο του 2011 με τετραετή θητεία. Επομένως το ΠΣΠΑ έως 31-7-2015 θα έχει Διευθυντή με το παλιό νομικό καθεστώς και ακόμα και να παραιτηθεί η υπάρχουσα,  θα τοποθετηθεί ο επόμενος στον τότε «πίνακα», Επομένως έως 31-7-2015,  δεν μεταβάλλεται τίποτε!
  • 3. Όσο ισχύει ο νόμος του 1929 και το Π.Σ.Π.Α. έχει έναν Διευθυντή για το Γυμνάσιο και Λύκειο ( που εκλέχτηκε με τον παλιό Νόμο),, τότε ισχύει ο Νόμος του 1929 και ο νόμος του 3848/2010 (που καταργείται σταδιακά και αν…), τότε οι μαθητές δεν δίνουν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (τουλάχιστον έως τις 31-7-2015).
    Βλέπετε την διάταξη Νόμου 
    3966 / 2011. Άρθρο 52. Συμπληρωματική εφαρμογή διατάξεων. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις που ισχύουν για τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης εφαρμόζονται οι νόμοι περί ΑΕΙ, που ανήκει το ΠΣΠΑ.
  • 4. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για «τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα πρότυπα σχολεία» (Φ.361.22/116672/Δ1), δεν σημαίνει ότι αυτά τα κριτήρια θα εφαρμοστούν από «σήμερα». Απλά όταν και αν γίνουν αξιολογήσεις θα γίνουν με αυτά τα κριτήρια (και αν…). Αν διαβάσετε την ίδια την Υπουργική απόφαση δεν λέει «χρόνο εφαρμογής». Η εγκύκλιος που ακολουθεί δεν αντικαθιστά το Νόμο. Ας μην ξεχνάμε για «να στήσει» η κ. Διαμαντοπούλου και οι γύρω της,  τις δήθεν αξιολογήσεις Διευθυντών έβγαλε 30 εγκυκλίους και άλλα έλεγε την μία και άλλα την άλλη. Τα υπόλοιπα είναι της ΔΕΠΠΣ, που δεν μπορεί πλέον να αποφασίζει μόνη της!.
  • 5. Όργανα του σχολείου ΠΣΠΑ, που προβλέπονται με τον νέο νόμο, στα οποία, συμμετέχει ο ενιαίος Διευθυντής Γυμνασίου – Λυκείου, που εκλέχτηκε με το παλιό νομικό καθεστώς, ουσιαστικά δεν υφίστανται  (όπως το ΕΠΕΣ ή με  το Άρθρο 43 Συμβούλιο σχολείου) και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα «αξιολόγησης»  (τουλάχιστον έως τις 31-7-2015). Ισχύουν τα όργανα της προηγούμενης νομοθεσίας. Έως τουλάχιστον την ίδια ημερομηνία «Επόπτης του Π.Σ.Π.Α.»,  είναι η κ. Νόβα – Καλτσούνη. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον Επόπτη Καθηγητή, που ορίζει το Πανεπιστήμιο και η Φιλοσοφική Σχολή, με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (που για το ΠΣΠΑ, απλά υπάρχει ατύπως), ενώ την ανώτατη Εποπτεία την έχει η κ. Νόβα. Όσοι «διώξανε ή παραπλανήσανε» την κ. Νόβα, τέλεσαν αδίκημα ποινικό, ως προς την υπηρεσία και μπορεί να διωχτούν. Να ερευνηθεί η «εκλογή» της κ. Δανίλη που έγινε με δήθεν «πρόταση του ΑΕΙ και αν η επιτροπή της Φιλοσοφικής υπό τον κ. Κασσωτάκη, την είχε προτείνει για Διευθύντρια και αν όχι, οπότε η «εκλογή της» είναι παράνομη.
  • 6. Οι αποφάσεις της ΔΕΠΠΣ, δεν ισχύουν νομικά, γιατί βάσει του διοικητικού δικαίου και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας,  «συλλογικό όργανο που δεν έχει Πρόεδρο πέραν του τριμήνου δεν μπορεί να λάβει νόμιμη απόφαση». Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, του 1999,   Άρθρο: 14 § 5. : «Το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία». Οπότε οι διάφορες ευχετήριες  «επιστολές» της ΔΕΠΠΣ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, πλην της «εντύπωσης». Ακόμα και οι «προκηρύξεις» θέσεων Διευθυντών, αποσπάσεις κλπ.. είναι έωλες… Τουλάχιστον έως τις 31-7-2015, ισχύει ο πίνακας αξιολόγησης Διευθυντών με τον παλιό Νόμο. Ακόμα και να παραιτηθεί ένας Διευθυντής οφείλουν να πάρουν από την λίστα του παλιού νόμου. Επίσης και οι αποσπάσεις, υπεραριθμίες, ρυθμίζονται με το παλιό νόμο 2010. Καθηγητής που «αδικήθηκε από την Διεύθυνση και την ΔΕΠΠΣ, μπορεί να ασκήσει αγωγή και να αποζημιωθεί για ηθική τουλάχιστον βλάβη, ή ακόμα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της Διεύθυνσης και της ΔΕΠΠΣ. Δεν μπορεί μόλις «ανακοινώθηκαν» τα κριτήρια αξιολόγησης, την άλλη μέρα να γίνουν οι αιτήσεις αξιολόγησης, γιατί οι κρίσεις είναι διαβλητές! Πρέπει να περάσει ένα διάστημα προετοιμασίας και αυτό είναι τουλάχιστον ως τις 31-7-2015. Επίσης οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί, που έχουν αξιολογηθεί από το ΚΥΣΔΕ δεν εντάσσονται σε αυτές τις «δήθεν αξιολογήσεις». Ας μην προτρέχουν οι διάφοροι να αξιολογήσουν τους άλλους, γιατί όταν βρεθούν προ του εισαγγελέα θα λένε, εγώ δεν ήξερα κλπ…
  • 7. Οι Νόμοι υπάρχουν και όσοι δεν μπορούν να τους διαβάσουν σωστά και να τους εφαρμόσουν σωστά, οφείλουν να παραιτηθούν, ως ακατάλληλοι για διοίκηση. Όσοι καθηγητές θέλουν πράγματι να «αξιολογηθούν», για να δείξουν «πόσοι καλοί είναι», ας υποβάλλουν αίτηση «αξιολόγησης –λένε πολλοί -  για τα «λοιπά Πρότυπα», πλην του ΠΣΠΑ, γιατί δεν μπορούν να γίνουν νόμιμες «αξιολογήσεις» για το ΠΣΠΑ τουλάχιστον ως τις 31-7-2015. Επίσης όσοι γονείς θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σε «Πρότυπο», όπου υπάρχου εξετάσεις, ας υποβάλλουν αίτηση – λένε πολλοί – για να δώσουν εξετάσεις σε κάποιο άλλο Πρότυπο π.χ. της Πλάκας.
  •  Όσο για την «αξιολόγηση, δεν είναι αξιολόγηση «προς τα πάνω» δηλ. ένας υποψήφιος Επίκουρος Καθηγητής ΑΕΙ δεν περνά «συνέντευξη», για να γίνει Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΕΙ. Άρα η «συνέντευξη του 25% υπάρχει μόνο και μόνο για την υποβάθμιση των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, για το «μέσον», τον «διαχρονικά διεφθαρμένο», για τον «χρηματισμό» των πολιτικών γραφείων, που θα παρέμβουν κλπ…. Το γελοίο είναι ότι ένας «δασκαλάκος» που βαριέται και  που θα πάει τα παιδιά βόλτα στο Ζάππειο, μπορεί να το ονομάσουν «εκπαιδευτική δράση» και να πάει πιο πολλά μόρια από κάτοχο διδακτορικού. Με αυτά τα «τερτίπια» και το σχολείο του κ. Αντωνίου, «αξιολογήθηκε»,  ως Πρότυπο Πειραματικό, ενώ το ΠΣΠΑ ακολούθησε!.  Άρα μιλάμε για αντίστροφη αξιολόγηση και υποβάθμιση των Πειραματικών των ΑΕΙ.
  • Το ΠΣΠΑ ανήκει στο Πανεπιστήμιο, εποπτεύεται από την Φιλοσοφική, ενώ τα λοιπά «Πρότυπα πειραματικά», «απλά συνδέονται» με το Πανεπιστήμιο, όπως πριν «συνδεόντουσαν με τα Π.Ε.Κ. Δηλ. για τα λοιπά πρότυπα άλλαξε η «σύνδεση»). Τέλος ας σταματήσει η κατεδάφιση του ΠΣΠΑ, από διάφορους «παράγοντες», εξωτερικούς δήθεν «γνώστες του ΠΣΠΑ», από διαφόρους που δήθεν «έχουν γνωριμίες» και «θα δείξουν και θα κάνουν» και ας ασχοληθεί ο καθένας με το έργο του …  Αν είχαν πράγματι ενδιαφέρον θα ζήταγαν να παραμείνει το ΠΣΠΑ στην Φιλοσοφική σχολή. Το ΠΣΠΑ έχει τον δικό του σκοπό μέσα στην εκπαίδευση και δεν προορίζεται για σχολείο καμίας «ελίτ».
  • Προειδοποίηση: Πολλοί «δασκαλάκοι», ή κάποιοι άλλοι που τέλειωσαν εύκολα τμήματα, περιφερειακά πανεπιστήμια και έχουν σπίτι τους τον «Σαββάλα», νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι καθηγητές- και αυτό-παινεύονται μεταξύ τους-, επειδή εφαρμόζουν «δασκαλοκεντρική διδασκαλία» ή κατεβάζουν καμιά νέο-φασιστική μέθοδο project από το ίντερνετ ή κανένα «τεστάκι» από το φροντιστήριο της γειτονιάς και κάνουν τον «σπουδαίο μεταξύ των μισότυφλων», ας προσέξουν μην έρθει καμιά «πραγματική αξιολόγηση»! Πολλοί «δασκαλάκοι», επειδή έχουν αυτογνωσία της μετριότητάς τους, προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους εγγράμματους και σοβαρούς καθηγητές, – ειδικά στους γονείς που αγωνιούν -  ότι δήθεν δεν έχουν οι άλλοι καλή μέθοδο και δεν κάνουν αυτά που λέει ο αγράμματος φροντιστηριάκιας, που πιάνει «τα θέματα και τα χρήματα». Επαναλαμβάνω, να σταματήσουν οι «κυρίες το πλεκτό της συκοφαντίας», που πλέκουν στα διαλλείματα στα σχολεία και να κοιτάξουν, να επιμορφωθούν σε νέες διδακτικές κονστρουκτιβιστικές μεθόδους, μήπως έρθει η πραγματική «αξιολόγηση» και όχι η παρωδία του «φροντιστηρίου» Διαμαντοπούλου ή μήπως έρθουν τίποτα σοβαροί Σύμβουλοι, πέραν της «λίστας» Διαμαντοπούλου…  «ο νοών νοήτω»!.
  • Επίσης κάτι «φροντιστηριάκηδες», που εκβιάζουν και «μαδάνε» την ελληνική οικογένεια, να σταματήσουν το «παραμύθι», ότι στο σχολείο δεν διδάσκεται τίποτα κλπ… Έτσι κοιμίζουν τους μαθητές και γονείς, να μην προσέχουν στο σχολείο, να το θεωρούν ότι πάνε μόνο και μόνο για της απουσίες, ενώ την «γνώση» την έχει το φροντιστήριο, που είναι εντελώς παραπλάνηση. Φτάσαμε στο σημείο οι αγράμματοι να θεωρούνται «καλοί» στα μάτια των άσχετων και να συκοφαντούν τους εγγράμματους, χωρίς κανείς να αναρωτηθεί, αφού κανείς είναι αγράμματος τί να διδάξει!!
  • Τέλος, κάποιοι γονείς είτε κατευθυνόμενοι, είτε παραπλανόμενοι, συκοφαντούν καθηγητές και θέλουν να τους «διώξουν», αυτό ας το εξετάσουμε μήπως δεν είναι και εντελώς «αθώο». Μήπως το κάνουν, για να φέρουν τον «δικό τους συγγενή» αναρωτιούνται πολλοί. Επίσης πολλοί, έχουν πέσει θύματα της φράσεις «αριστεία» και ζητάνε τα σχολεία να γίνουν «νέο-φασιστικά πρότυπα», χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι αυτό-καταστρέφουν τα παιδιά τους, που θα γίνουν μικροί νέο-ναζί, ρατσιστές, κλπ! Ας δουν επιτέλους οι δήθεν αρμόδιοι ότι οι ακροδεξιές πεποιθήσεις έχουν αυξηθεί στην σχολική κοινότητα, με ευθύνη της πολιτείας.
  •  
Επισήμανση βασική: Γίνεται σκόπιμη σύγχυση στην χρήση των όρων:
α)  «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων» (που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια, όπως το Π.Σ.Π.Α. Αθήνας (Σκουφά 43, ΤΚ. 10673 Αθήνα)
β) του όρου  «Πειραματικό», που αφορά τα απλά μη Πανεπιστημιακά Πειραματικά, που ήταν «συνδεδεμένα» με τα Π.Ε.Κ. και ιδρύθηκαν με το νόμο 1566/1985.
γ) του νέου όρου «Πειραματικά Πρότυπα»,  που ιδρύθηκαν με τον νέο νόμο (Ν.3966/2011) και μόνο «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν είναι «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», δηλ. δεν «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.!   
Τα Πειραµατικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ, τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία.
Τα Πειραµατικά και τα Πρότυπα είναι δύο αντίθετα σχολεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Η πρώην υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει δηλώσει,  ότι µε τα πειραµατικά σχολεία θα επανέλθει η µίµηση προς την «Αριστεία».
Το Πειραµατικό σχολείο είναι ταυτόσηµο µε πειραµατική διδασκαλία, δηλαδή δοκιµασία νέων παιδαγωγικών και διδακτικών µεθόδων, τη σύνδεση µε το πανεπιστήµιο. ∆εν έχει να κάνει µε την «Αριστεία» αλλά µε τον πειραµατισµό σε νέες παιδαγωγικές µεθόδους (χωρίς να αποκλείεται και η άριστη επίδοση των µαθητών). Τα πειραµατικά σχολεία ποτέ δεν καταργήθηκαν, άλλαξε απλά ο τρόπος εισαγωγής µαθητών σε αυτά (µε κλήρωση), κάτι εντελώς συµβατό µε τον τίτλο τους. Η σύνδεση µε το πανεπιστήµιο είναι απαραίτητη, γιατί δεν δοκιµάζεις παιδαγωγικές και διδακτικές µεθόδους µόνο σε µαθητές πουείναι ήδη άριστοι ή έχουν έναν πολύ υψηλό δείκτη γνώσεων, για να βγάλεις αντικειµενικά συµπεράσµατα. Εποµένως,  αν στα υπάρχοντα πειραµατικά σχολεία του πανεπιστηµίου βάλουµε «εξετάσεις εισαγωγής», τότε οποιαδήποτε πανεπιστηµιακή έρευνα ή διδασκαλία δεν θα είναι πλέον αντικειµενική και επιστηµονική!
Τα Πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της δήθεν «Αριστείας», τα σχολεία της «ελίτ».  Έχουν δηλαδή στόχο την εκπαίδευση άριστων µαθητών,  που να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και τους άλλους µαθητές, µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Στα πρότυπα σχολεία  (π.χ. Βαρβάκειο) η επιλογή µαθητών,  φυσικό είναι να γίνεται µε εξετάσεις αφού στόχος τους είναι η εκπαίδευση των δήθεν αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης όσων δεν µπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθµούς τους. Από αυτά τίποτα δεν θα γίνει, απλά ο γονέας θα πηγαίνει στο καφενείο της γειτονιάς και θα «επαίρεται» ότι το παιδί του πάει σε σχολείο «αριστείας» κλπ… Στην  καλύτερη εκδοχή οι  δήθεν «πιο καλής επίδοσης» μαθητές που ήταν διασπαρμένοι στα επιμέρους σχολεία θα συγκεντρωθούν σε ένα σχολείο αριστείας και μετά θα αναρωτιέστε γιατί αυξήθηκε  νέο-φασισμός, που οι ίδιοι νομοθετήσατε!
Η αποσαφήνιση του σκοπού των δύο αντίθετων τύπων σχολείων, του πειραµατικού (δημοκρατικού σχολείου)  και του προτύπου (νέο-φασιστικού σχολείου), που για επιστηµονικούς λόγους δεν ταυτίζονται, είναι απαραίτητη προκειµένου να οργανωθούν και να λειτουργήσουν σωστά, αλλά και να βοηθήσουν γονείς και µαθητές να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλο ή τον απλό τύπο σχολείου. Εποµένως,  εάν η πρώην Υπουργός – παρά τις αντιδράσεις – ίδρυσε  με τον νέο νόμο (Ν.3966/2011) τα «Πρότυπα – Πειραµατικά σχολεία»,  απλά όλα θα είναι «πρότυπα», αφού ο πειραµατισµός σε αυτά εξ ορισµού δεν µπορεί να υπάρξει γιατί το «δείγµα» του µμαθητικού πληθυσμού», δεν είναι «τυχαίο» δηλ.  είναι µη ασφαλές επιστημονικά, αφού η εισαγωγή σε αυτά θα είναι µε εξετάσεις!
Είναι αναγκαίο,  ο νέος  Υπουργός, να κρατήσει έναν ορισµένο αριθµό Πειραµατικών, που θα συνδέονται µε τα Πανεπιστήµια και τα υπόλοιπα αν θέλει να τα κάνει Πρότυπα. Η θέση για «πρότυπα – πειραµατικά» είναι αντιεπιστηµονική και αντιφατική. Τα Πρότυπα -Πειραµατικά δεν υπάρχουν. Είναι µια αντιεπιστηµονική παγκόσμια πρωτοτυπία! Η έως σήμερα ύπαρξή τους, μόνο προβλήματα έφερε. Από τα Πρότυπα θα ξεπηδήσουν οι αυριανοί νέο-φασίστες.
Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 είναι ξεχωριστή κατηγορία. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση για να είναι τυχαίο το δείγμα. Η όλη δομή π.χ. του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς. Το Π.Σ.Π.Α.,  εποπτεύεται από την Φιλοσοφική Σχολή. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτό δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί Πειραματικών των Πανεπιστημίων. Η εφαρμογή του νέου ανεπαρκούς  νόμου (Ν.3966/2011) θα γίνει σε φάσεις και θα διαρκέσει χρόνια,  έως την ολοκλήρωσή του. Επομένως,  οι καταργούμενες διατάξεις νόμων,  θα καταργηθούν επίσης σταδιακά, όπως το άρθρο 31 του νόμου 1566/1985, για να μην υπάρχει κενό νόμου (και μερικοί ίσως σχεδόν καθόλου)! Επίσης οι χρονικές ημερομηνίες «κρίσεων», που εισάγει ο νόμος 4072/2012,   διατάξεις ιαια) έως και ιστιστ) της παρ. 4α του άρθρου 329 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α΄/2012) είναι ανεδαφικές. Οι διατάξεις είναι χρονικά σύντομες και δεν εγγυώνται την αντικειμενική κρίση των υποψηφίων. Τα όργανα που εισάγουν οι νέοι νόμοι,  δεν εγγυώνται αντικειμενική επιστημονική κρίση, αλλά ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά και επιστημονικά και όλα βασίζονται στο «να τελειώνουμε γρήγορα»! Οι νόμοι αυτοί πρέπει να «παγώσουν» για μια διετία, ώστε να υπάρξει ένα σοβαρό, επιστημονικά και διοικητικά,  νομικό πλαίσιο των Πειραματικών των ΑΕΙ και των Προτύπων σχολείων.
Επισήμανση βασική: Γίνεται σκόπιμη σύγχυση στην χρήση των όρων:
  • α)  «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια και η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση.
  • β) του όρου  «Πειραματικό», που αφορά τα απλά μη Πανεπιστημιακά Πειραματικά, που ήταν «συνδεδεμένα» με τα Π.Ε.Κ. και ιδρύθηκαν με το νόμο 1566/1985 και η εισαγωγή των μαθητών τους γινόταν με κλήρωση.
  • γ) του νέου όρου «Πειραματικά Πρότυπα»,  που ιδρύθηκαν με τον νέο νόμο (Ν.3966/2011) και μόνο «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια (οι μαθητές ειδικά στο Λύκειο εισάγονται με εξετάσεις), αλλά δεν είναι «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», δηλ. δεν «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια. Τα «Πειραματικά των ΑΕΙ», οφείλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν!Ας δημιουργηθούν 15 Πρότυπα και 15 Πειραματικά σχολεία για το καλό όλων!
  • Το Υπουργείο οφείλει, να χωρίσει τα «Πειραματικά των ΑΕΙ» από τα «Πρότυπα».  Αλλά αφού το Υπουργείο αδιαφορεί, η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της! Ο όρος «Πρότυπα Πειραματικά» είναι αντιφατικός, αντιεπιστημονικός και αδόκιμος. Μόνο προβλήματα δημιούργησε. Ας ονομαστούν «Πειραματικά ψηφιακά» και «Πρότυπα ψηφιακά σχολεία»,  για να δείξουμε την νέα ψηφιακή εποχή.
Ακολουθούν δύο υπομνήματα με την πρόταση πώς πρέπει να ξεχωρίσουμε τα Πειραματικά των ΑΕΙ από τα Πρότυπα Πειραματικά ( ή Πρότυπα).

                                                                                i.Τα «Πρότυπα» ή τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά».

Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πρότυπα»

Από την λίστα των «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο: «Πρότυπο»  ή «Νέο Πρότυπο» ή «Πρότυπο Ψηφιακό» αντί του μέχρι σήμερα τίτλου: «Πρότυπο Πειραματικό».  Π.χ. Πρότυπο Γυμνάσιο Πρότυπου Ιωνιδείου Πειραιά.
Οι ανωτέρω Σχολικές μονάδες «συνδέονται» με Πανεπιστημιακά Τμήματα, σύμφωνα με τον νέο νόμο.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις ή τεστ ειδικά από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες γίνεται «κρίση» του εκπαιδευτικού προσωπικού διότι παλιά «συνδέονταν με τα Π.Ε.Κ. και τώρα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια. Οι κρίσεις πρέπει να «παγώσουν» για δύο χρόνια για να γίνουν πιο αξιοκρατικά, επιστημονικά και αδιάβλητα τα κριτήρια κρίσεων.
  Οι σχολικές μονάδες αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τον Ν. 3966 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011).

2. Τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πειραματικά των ΑΕΙ»

Από την λίστα «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο ως είχαν πριν δηλ. «Πειραματικό του Πανεπιστημίου», αντί του τίτλου: «Πρότυπο Πειραματικό». Π.χ. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.)
Στις ανωτέρω σχολικές μονάδες υπάγονται όλα τα σχολεία των Πανεπιστημίων που κατά τις τελευταίες κρίσεις Διευθυντών, οι Διευθυντές κρίθηκαν από τα ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ της οικείας τους Περιφέρειας.
Οι μαθητές στις ανωτέρω σχολικές μονάδες εισάγονται μόνο με κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες τους, για να είναι το δείγμα «τυχαίο». Επίσης και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο εισάγονται με κλήρωση ως συνέβαινε έως σήμερα. Ακόμα και να υπάρχουν τεστ από το Γυμνάσιο στο Λύκειο αυτά θα γίνονται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και όλοι οι μαθητές θα εισάγονται στο Λύκειο.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν οργανικά σε αυτές τις σχολικές μονάδες δεν «κρίνονται», γιατί ήδη έχουν κριθεί από το Κ.Υ.ΣΔ.Ε και Κ.Υ.Σ.Π.Ε. γιατί οι μονάδες αυτές «ανήκαν» στα Πανεπιστήμια.
Τουλάχιστον ως τις 31-7-2015, που λήγει η θητεία των Διευθυντών που ορίστηκαν με το παλιό Νομικό καθεστώς, δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό καθεστώς του ΠΣΠΑ, ούτε να γίνουν «αξιολογήσεις», ούτε να μπουν «εξετάσεις», από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Μετά βλέπουμε…
Ακόμα και να γίνουν δήθεν «κρίσεις», οι κρίσεις αυτές γίνονται για εσωτερική αξιολόγηση των Πειραματικών των Πανεπιστήμιων και κανείς εκπαιδευτικός δεν χάνει την «οργανική του θέση»!
Οι σχολικές αυτές μονάδες λειτουργούν με τους νόμους 4376/1929 και νόμο 4600/2-05- 1930 και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Οι μεταθέσεις σε αυτά γίνονται μέσω των Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως συνέβαινε έως τώρα.
Τα Πειραματικά των ΑΕΙ, όπως το ΠΣΠΑ Αθηνών, που είναι ενιαίο Γυμνάσιο – Λύκειο, αν ενταχθεί στον νέο νόμο, θα πρέπει να έχει ξεχωριστό Διευθυντή για το Γυμνάσιο και ξεχωριστό για το Λύκειο, αφού θα είναι ξεχωριστές σχολικές μονάδες και όχι μία, όπως ήταν με το υπάρχον καθεστώς… Αφού, το Π.Σ.Π.Α. έχει ενιαίο Διευθυντή άρα οι νόμοι αυτοί ισχύουν.
Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
Επόπτης της σχολικής μονάδας, είναι ο οριζόμενος από το οικείο Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08- 1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 είναι ξεχωριστή κατηγορία. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση για να είναι τυχαίο το δείγμα. Η όλη δομή π.χ.  του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτό δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί Πειραματικών των Πανεπιστημίων.
Σε αυτά τα σχολεία δεν πρέπει να ισχύει καμία αύξηση των διδακτικών ωρών και οποιαδήποτε μικρή αύξηση π.χ. +2 ώρες να γίνεται για την προετοιμασία των πειραματικών διδασκαλιών των εκπαιδευτικών στους φοιτητές των ΑΕΙ.
Καλή επιτυχία στο νέο δημοκρατικό, ψηφιακό, και ανθρώπινο Πειραματικό Σχολείο!
Με τιμή
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
  Υπόμνημα 2
            

ΘΕΜΑΧαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πρότυπα»

Από την λίστα των «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

Προτείνουμε  τις παρακάτω σχολικές μονάδες ως «Πρότυπα» Πειραματικά Σχολεία», όπου οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις ή τεστ σε όλες τις βαθμίδες. Διοικούνται από το αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 114, 29 Αυγούστου 2014, αφού τροποποιηθεί και ενταχτεί υπό το ΚΥΣΔΕ ΚΑΙ ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα.
Α. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Α/Α
ΚΩΔΙΚΟΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
1
9100203
2Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
6
9100040
1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
9
9190130
3Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΕΥΟΣΜΟΥ
10
9470186
2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
12
9521475
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΣΕΡΡΩΝ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ»
13
9520037
1Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ – ΡΑΛΛΕΙΟ
9520271
3/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ  Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ- ΡΑΛΛΕΙΟ
14
9100214
ΕΙΔΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
Β. ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Α/Α
ΚΩΔΙΚΟΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
1
0501130
2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
3
0501004
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
4
0501003
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ
5
0501002
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
6
1701001
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
7
1901004
2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
8
0501040
1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
9
1901050
1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
11
0501904
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
12
0501005
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
14
2001030
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
15
0601001
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Γ. ΛΥΚΕΙΑ
Α/Α
ΚΩΔΙΚΟΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
1
1751001
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
3
0551010
2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ
4
1951005
2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5
0551004
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
7
0551003
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ
9
1951004
1Ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Μ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ»
10
0551904
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ  ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
11
0551002
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
12
0551015
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΓΙΩΝ  ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
13
0551905
ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ
14
0651001
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ
15
3351010
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο: «Πρότυπο»  ή «Νέο Πρότυπο» ή «Πρότυπο Ψηφιακό» ή «Πρότυπο (Πειραματικό)».
Οι ανωτέρω Σχολικές μονάδες «συνδέονται» με Πανεπιστημιακά Τμήματα, σύμφωνα με τον νέο νόμο.
  Διοικούνται από το αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 114, 29 Αυγούστου 2014
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις ή τεστ ειδικά από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες γίνεται «κρίση» του εκπαιδευτικού προσωπικού διότι παλιά «συνδέονταν με τα Π.Ε.Κ». και τώρα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες πρέπει να «παγώσουν» οι κρίσεις για  ως τις 31-7-2015, οπότε λήγει η θητεία των παλιών Διευθυντών. Κανείς να μην χάνει την οργανική του θέση.
  Οι σχολικές μονάδες αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τον Ν. 3966 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011). Δύνανται να ιδρυθούν πλέον και νέα Πρότυπα Πειραματικά.
  Υπόμνημα 3
            

ΘΕΜΑΧαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ»

 

Από την λίστα «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

  • Προτείνουμε τις παρακάτω σχολικές μονάδες ως «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων», στα οποία οι μαθητές θα εισάγονται με τυχαία κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες.  Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
Α. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Α/Α
ΚΩΔΙΚΟΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
2
9200406
2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Ζ.Π.Α. (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
5
9050020
2Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)
9050923
3/Θ Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΟ)
7
9200405
1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Ζ.Π.Α. (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
8
9050019
1Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)
11
9190016
1Ο 12/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Α.Π.Θ.)
15
9190494
2Ο 2/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Α.Π.Θ. (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ)
9190498
3Ο 1/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Α.Π.Θ. (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ)
Β. ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Α/Α
ΚΩΔΙΚΟΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
2
1915018
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
10
4101042
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
13
0601002
ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ) ΠΔ 631/1978
Γ. ΛΥΚΕΙΑ
Α/Α
ΚΩΔΙΚΟΣ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
2
1965018
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
6
1951001
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Π.Σ.Π.Θ. (ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ- ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ) ΝΟΜΟΣ 4376/1929
9190664
1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Π.Σ.Π.Θ.)
8
0551001
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-Π.Σ.Π.Α.(ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ- ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ) ΝΟΜΟΣ 4376/1929
Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο ως είχαν πριν δηλ. «Πειραματικό του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου», αντί του τίτλου: «Πρότυπο Πειραματικό».
Στις ανωτέρω σχολικές μονάδες υπάγονται όλα τα σχολεία των Πανεπιστημίων που κατά τις τελευταίες κρίσεις Διευθυντών, οι Διευθυντές κρίθηκαν από τα ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ της οικείας τους Περιφέρειας.
Οι μαθητές στις ανωτέρω σχολικές μονάδες, εισάγονται μόνο με κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες τους. Επίσης και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο εισάγονται με κλήρωση ως συνέβαινε έως σήμερα.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν  οργανικά σε αυτές τις σχολικές μονάδες επανέρχονται στην οργανική τους θέση. Οι λοιποί αποσπώνται σε άλλα Πρότυπα Πειραματικά ώσπου να τελειώσει η πενταετής θητεία τους. Οι εκπαιδευτικοί με θέση τους με οργανική θέση, που υπηρετούσαν εκεί ως το πριν την εφαρμογή του Νόμου 2011, δεν «κρίνονται», γιατί ήδη έχουν κριθεί από το Κ.Υ.ΣΔ.Ε και Κ.Υ.Σ.Π.Ε. γιατί οι μονάδες αυτές «ανήκαν» στα Πανεπιστήμια.
Ακόμα και να γίνουν «κρίσεις», οι κρίσεις αυτές γίνονται για εσωτερική αξιολόγηση των Πειραματικών των Πανεπιστήμιων και κανείς εκπαιδευτικός δεν χάνει την «οργανική του θέση»!
Οι σχολικές αυτές μονάδες λειτουργούν με τους νόμους 4376/1929 και νόμο 4600/2-05- 1930 αι συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Για το λόγο αυτό το Π.Σ.Π.Α, έχει ενιαίο Διευθυντή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Οι μεταθέσεις σε αυτά γίνονται μέσω των Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως συνέβαινε έως τώρα.
Επόπτης της σχολικής μονάδας, είναι ο οριζόμενος από το οικείο Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων», που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08- 1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 είναι ξεχωριστή κατηγορία. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση για να είναι τυχαίο το δείγμα. Η όλη δομή π.χ. του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτό δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί Πειραματικών των Πανεπιστημίων.
Προτάσεις για τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ.
Ο νομοθέτης αφήνει «κενά εφαρμογής και ερμηνείας» του νέου νόμου «περί Προτύπων Πειραματικών», που εμείς θέλουμε να καταργηθεί και τελικά μπορούν να αποβούν επωφελή για την επιστημονική και μαθητική κοινότητα. Αναμφίβολα, θα τεθούν ερωτήματα στην Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, αλλά και ίσως και στα Διοικητικά Δικαστήρια, για το νομικό καθεστώς της λειτουργίας των «Πειραματικών των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)».
Έως τις 31-7-2015 δεν μπορούσε  να αλλάξει το νομικό καθεστώς των σχολείων αυτών, γιατί τότε λήγει η θητεία των παλιών Διευθυντών τους, αλλά η ΔΕΠΠΣ παράβηκε τον νόμο και έβαλε δικούς της Διευθυντές..
Αν, όντως, εξαιρούνται τα υπάρχοντα «Πειραματικά ΑΕΙ», και ειδικά το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376 του 1929 (ο οποίος δεν καταργήθηκε ρητώς)   από τον νέο νόμο,   όπως υποστηρίζουμε, τότε:
  • 1.         Οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση, όπως απαιτεί η σύγχρονη Παιδαγωγική Επιστήμη,
  • 2.         Οι οργανικές θέσεις των ήδη διδασκόντων σε αυτά δεν καταργούνται.
  • 3.         Οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί δεν μπαίνουν στην ολέθρια για το παιδαγωγικό κλίμα των σχολείων «κρίση ανά πενταετία». Οι έχοντες ήδη οργανική θέση δεν ξανα-κρίνονται.
  • 4.         Ο υπάρχων Επόπτης Καθηγητής παραμένει ο ίδιος. Το Πανεπιστημιακό Τμήμα παραμένει το ίδιο.
  • 5.         Οι Διευθυντές και υποδιευθυντές εκλέγονται με το ισχύον καθεστώς.
  • 6.          Η νέα Δ.Ε.Π.Π.Σ. δεν θα έχει κανένα λόγο για τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ).
  • 7.         Γενικά, όλη η λειτουργία των Πειραματικών Πανεπιστημίων   εξακολουθεί να ισχύει με τη ισχύουσα νομοθεσία, πριν την ψήφιση του νέου νόμου.
  • 8.         Επίσης, η Υπουργική Απόφαση της 16-5-2011 της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου,   για την επιλογή Διευθυντών των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, ορίζει ξεχωριστό τρόπο επιλογής (μέσω Πανεπιστημιακού Τμήματος, Εισήγησης του Επόπτη Καθηγητή και του ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ) και διατηρεί το υπάρχον εποπτικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και τον Επόπτη του ΠΣΠΑ   κ. Νόβα Χριστίνα.
  • 9.         Άρα,   όλα συγκλίνουν ότι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων συνεχίζουν να λειτουργούν με το έως σήμερα ισχύον καθεστώς πριν την ψήφιση του νέου νόμου (ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα).
  • 10. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας δεν ισχύει. Ακόμα και να γίνει αύξηση ωρών διδασκαλίας αυτή πρέπει να είναι ανάλογη του ειδικού ωραρίου που ήδη ισχύει. Παράδειγμα: Αν στα κοινά σχολεία η αύξηση είναι + 5 ώρες στα Πειραματικά των ΑΕΙ να είναι +   2 ώρες (και αυτές να διατίθενται για σχολικές εργασίες, οργάνωση συνεδρίων και επιστημονικές μελέτες).
  1. Οι χρονικές ημερομηνίες «κρίσεων», που εισάγει ο νόμος 4072/2012, είναι χρονικά σύντομες και δεν εγγυώνται την αντικειμενική κρίση των υποψηφίων. Τα όργανα που εισάγουν οι νέοι νόμοι,  δεν εγγυώνται αντικειμενική επιστημονική κρίση, αλλά ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά και επιστημονικά και όλα βασίζονται στο «να τελειώνουμε γρήγορα»!  Αλλά αυτοί οι νόμοι δεν αφορούν τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων.
Οι νόμοι αυτοί (νόμος 3966/2011  και  Ν. 4072/2012), πρέπει να «παγώσουν» για μια διετία, ή να καταργηθούν, ώστε να υπάρξει ένα σοβαρό, επιστημονικά και διοικητικά,  νομικό πλαίσιο των Πειραματικών των ΑΕΙ και των Προτύπων σχολείων. Να «παγώσει» ο νέος νόμος περί προτύπων πειραματικών, για δύο χρόνια, ή να καταργηθούν τουλάχιστον για να αποφευχθούν καταλήψεις, αδικίες κλπ..
Επομένως, τα υπάρχοντα Πειραματικά των «Πανεπιστημίων» (ΑΕΙ), συνεχίζουν να λειτουργούν ως «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)», όπως το ΠΣΠΑ, γιατί «ανήκουν» στα ΑΕΙ και αξιολογούνται μόνο από τα Πανεπιστήμια.
Τελικές Προτάσεις:
1.    Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τροπολογία, με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:
  • α) «Πειραματικό των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, κλπ..
  • β) Πειραματικό ( ψηφιακό) Σχολείο,  που «συνεργάζεται  - εντάσσεται» με το Πανεπιστήμιο  (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985 (που συνεχίζει να ισχύει, έστω προσωρινά. Τα σχολεία αυτά θα δημιουργούνται σε μεγάλες πόλεις, όπου οι ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών, δεν καλύπτονται από το μοναδικό «Πειραματικό του Πανεπιστημίου).
  • γ) Πρότυπο Σχολείο, που θέλουμε να καταργηθεί εντελώς, που θα «συνδέεται»  με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις). Θα μπορούν με τον νέο νόμο, (Ν.3966/2011), να «συνδέονται» μόνο με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
2.    Επομένως, καλώς ο νομοθέτης δεν κατήργησε ρητώς τον νόμο 4376/1929. Μπορούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των «Πειραματικών των ΑΕΙ», ως έχουν, χωρίς να ενταχθούν στον νέο νόμο! Επίσης κάθε πολίτης που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη για παράτυπη κατάλυση των «Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων».
3.    Καμιά σχέση δεν έχουν τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων», που «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια,  με τα «Πειραματικά», που «συνδέονται» με τα Π.Ε.Κ. αλλά και με τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά», που θα ιδρυθούν και θα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν θα «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια. Με απλά λόγια τα «απλά Πειραματικά» που «συνδέονται» με τα Π.Ε.Κ. τώρα τα ίδια θα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν θα «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια.. .! Μόνο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων «ανήκαν» δηλ. ήταν κτήμα των Πανεπιστημίων και «ανήκουν»
στα Πανεπιστήμια!
4.    Στην πρόταση του Υπουργείου, ποια σχολεία θέλουν να ενταχθούν στον νέο νόμο, έως τις 15-9-2011, τα Πειραματικά των ΑΕΙ, μπορούν να στείλουν τώρα και μια επιστολή, η οποία να αναφέρει ότι εξακολουθούν να λειτουργούν με τους ιδρυτικούς νόμους  4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και δεν επιθυμούν καμία μεταβολή ( λειτουργίας, Επόπτη, Τμήματος, κλπ.).
5.    Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων«, υποβάλλουν «φάκελο αξιολόγησης» μόνο στον Επόπτη τους και στο οικείο Πανεπιστημιακό Τμήμα και κρίνονται με τις κρίσεις πανεπιστημιακών. Ακόμα και αν τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», υποβάλλουν «φάκελο αξιολόγησης», (ο οποίος περιέχει προσωπικά δεδομένα) μόνο στον Επόπτη Καθηγητή (γιατί δεν έχουν τίποτα να κρύψουν), αυτός αποφασίζει αν θα στείλει «αντίγραφο του φακέλου» στην ΔΕΠΠΣ ή στο Υπουργείο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πιθανή αντίδραση εκπαιδευτικών, με το νόμο «περί προσωπικών
δεδομένων».
6.    Μπορεί να στείλουν, αν επιθυμούν τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», στον Επόπτη Καθηγητή «φάκελο αξιολόγησης» (χωρίς αίτηση υπαγωγής στον νέο νόμο και αίτηση μετατροπής τους – υποβάθμισή τους σε «Πρότυπα Πειραματικά»), αλλά αυτό δεν σημαίνει την αναγκαστική τους «αξιολόγηση» από την ΔΕΠΠΣ του προσωπικού τους και μάλιστα την αρνητική αξιολόγηση ή την αναγκαστική τους μετατροπή σε «Πρότυπα Πειραματικά».
7.    Σε αντίθετη περίπτωση, τα υπάρχοντα Πειραματικά των ΑΕΙ, αν θέλουν να μετατραπούν σε «Πρότυπα Πειραματικά», τότε θέλουν την πρόταση του Πρύτανη και του Συμβουλίου, για το τι θα κάνουν και την πρόταση του Επόπτη Καθηγητή και του Συλλόγου διδασκόντων. Πιθανά, με την ένταξη στον νέο νόμο η Φιλοσοφική, να χάσει την εποπτεία του ΠΣΠΑ. Επίσης, όλο το προσωπικό, πιθανά, να βρεθεί χωρίς «οργανική θέση» και θα υπάρξει κύμα φυγής διδακτόρων με υψηλά προσόντα και επιστημόνων, προς τα απλά σχολεία!
8.    Δεν μπορεί τα Πανεπιστήμια, να μην έχουν Πειραματικά των ΑΕΙ, όπου θα γίνονται σοβαρές επιστημονικές έρευνες και όπου η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση. Ακόμα και αν καταργηθούν στην πράξη, παράτυπα, με τον νέο νόμο τα Πειραματικά των ΑΕΙ, τα Πανεπιστήμια οφείλουν είτε να επιμείνουν στην μη κατάργησή τους, είτε να δημιουργήσουν άλλα! Οι εκπαιδευτικοί Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων αξιολογούνται βάσει των γενικών διατάξεων αξιολόγησης των δημόσιων σχολείων.
9.    Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, πρέπει να λαμβάνει υπόψη, το ειδικό ωράριο που είχαν τα Πειραματικό των ΑΕΙ,  έως σήμερα. Είτε δεν θα ισχύσει, είτε θα είναι ανάλογα μειωμένη, σε σύγκριση με τα άλλα σχολεία (π.χ. μόνο + 2 ώρες). Κανείς να μην χάσει την οργανική του θέση εφόσον υπηρετεί ήδη με οργανική στα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», αφού ήδη έχει «κριθεί» από το ΚΥΣΔΕ. Για μελλοντικές μεταθέσεις να αποφασίζει, επίσης, το ΚΥΣΔΕ και το ΚΥΣΠΕ με γνώμη του ΑΕΙ..
10.    Τα Πειραματικά των ΑΕΙ, όπως το ΠΣΠΑ Αθηνών, που είναι ενιαίο Γυμνάσιο – Λύκειο, αν ενταχθεί στον νέο νόμο, θα πρέπει να έχει ξεχωριστό Διευθυντή για το Γυμνάσιο και ξεχωριστό για το Λύκειο, αφού θα είναι ξεχωριστές σχολικές μονάδες και όχι μία, όπως ήταν με το υπάρχον καθεστώς… Για καθαρά επιστημονικούς παιδαγωγικούς λόγους δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους εξέταση των μαθητών του Γυμνασίου για να μπουν στο Λύκειο του ΠΣΠΑ. Ήδη υπάρχει αυξημένη επιθετικότητα των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου για την πιθανότητα εξετάσεων.
11.    Αν πιθανά, ασκηθούν παράνομες «πιέσεις», ή μεθοδεύσεις, από μερικούς Διευθυντές, – που ήδη έγιναν και έχουν κατατεθεί καταγγελίες και μηνύσεις – μερικούς Καθηγητές, μερικούς γονείς, προς τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής Κοινότητας, για αλλαγή του νομικού καθεστώτος, γιατί πιθανά να έχουν «συμφέροντα», αλλά «τα προσωπικά συμφέροντα», αυτοί δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων και διώκονται και κατ’ έγκληση και αυτεπάγγελτα και με την διαδικασία του αυτοφώρου, προς όφελος του ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος.
12.    Δεν μπορεί ένα σχολείο, όπως το  «Πειραματικό του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών», να «αυτοκαταργηθεί» ή να ενταχθεί σε άλλο νομικό καθεστώς, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, την απόφαση του Πρύτανη, του Κοσμήτορα, του Επόπτη Καθηγητή, του Συλλόγου Διδασκόντων κλπ. (γιατί είναι και διοικητικό, αλλά και ποινικό παράπτωμα). Η Πρυτανεία και η Κοσμητεία, πρέπει να πάρει έγγραφη θέση.
13.    Η όποια αλλαγή νομικού καθεστώτος, θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις, δηλ. δύο σχολεία, δύο Διευθυντές, αύξηση τμημάτων, εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, κατάργηση «οργανικών θέσεων», μετονομασία π.χ. σε «Πρότυπο Πειραματικό Κολωνακίου» από «Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών» κλπ… Ήδη υπάρχει αρνητικό κλίμα μεταξύ των εκπαιδευτικών και κλίμα «ριάλιτι σόου», για το ποιός θα «φύγει από το ΠΠΣΠΑ», υπάρχει αυξημένο κλίμα τρομοκρατίας, «ίντριγκας», συκοφαντίας, με ευθύνη της νέας Διεύθυνσης.!
14.    Να σταματήσουν οι όποιες «κρίσεις» υπαρχόντων εκπαιδευτικών που έχουν ήδη οργανική θέση στα Πειραματικά των ΑΕΙ. Να αλλάξουν τα μέλη της ΔΕΠΠΣ. Τα κριτήρια αξιολόγησης των Σχολείων και των εκπαιδευτικών δεν είναι αντικειμενικά και επιστημονικά. Τα επιστημονικά Συμβούλια των Πειραματικών να τεθούν υπό την Εποπτεία του Επόπτη Καθηγητή που ορίζει το Πανεπιστήμιο και όχι η ΔΕΠΠΣ. Τα Πανεπιστήμια να πάρουν στα χέρια τους τα Πειραματικά και να περιοριστεί ο ρόλος της ΔΕΠΠΣ.
15.    Το Υπουργείο να χωρίσει τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ από τα Πρότυπα. Ο όρος «Πρότυπα Πειραματικά είναι αντιφατικός, αντιεπιστημονικός και αδόκιμος. Ας ονομαστούν Πειραματικά ψηφιακά και Πρότυπα ψηφιακά σχολεία για να δείξουμε την νέα ψηφιακή εποχή.
16.    Τα πειραματικά των ΑΕΙ, όπως το ΠΣΠΑ Αθηνών, εξακολουθούν να λειτουργούν με ενιαίο Διευθυντή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, γιατί  ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια και οι νόμοι αυτοί δεν έχουν καταργηθεί. Αν είχαν καταργηθεί θα είχαμε ξεχωριστό Διευθυντή για τον Γυμνάσιο και ξεχωριστό Διευθυντή για το Λύκειο!
17.    Από πουθενά δεν προκύπτει, ότι τα υπάρχοντα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων» (ΑΕΙ), αν δεν υποβάλλουν «φάκελο αξιολόγησης» στην Δ.Ε.Π.Π.Σ, ως τις 15-9-2011, ότι θα αποχαρακτηριστούν από  «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)» και θα αλλάξει βιαίως το νομικό καθεστώς τους.
18.    Η εφαρμογή του νέου ανεπαρκούς  νόμου (Ν.3966/2011), θα γίνει σε φάσεις και θα διαρκέσει χρόνια,  έως την ολοκλήρωσή του. Επομένως,  οι καταργούμενες διατάξεις νόμων,  θα καταργηθούν επίσης σταδιακά, όπως το άρθρο 31 του νόμου 1566/1985, για να μην υπάρχει κενό νόμου (και μερικοί ίσως σχεδόν καθόλου)!
19.    Επίσης οι χρονικές ημερομηνίες «κρίσεων», που εισάγει ο νόμος 4072/2012, είναι χρονικά σύντομες και δεν εγγυώνται την αντικειμενική κρίση των υποψηφίων. Τα όργανα που εισάγουν οι νέοι νόμοι,  δεν εγγυώνται αντικειμενική επιστημονική κρίση, αλλά ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά και επιστημονικά και όλα βασίζονται στο «να τελειώνουμε γρήγορα»!
20.    Οι νόμοι αυτοί (νόμος (Ν.3966/2011  και  4072/2012), πρέπει να «παγώσουν» για μια διετία, ώστε να υπάρξει ένα σοβαρό, επιστημονικά και διοικητικά,  νομικό πλαίσιο των Πειραματικών των ΑΕΙ και των Προτύπων σχολείων. Να «παγώσει» ο νέος νόμος περί προτύπων πειραματικών, για δύο χρόνια, τουλάχιστον για να αποφευχθούν καταλήψεις, αδικίες κλπ…
21. Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
22.    Επομένως, τα υπάρχοντα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων «Πανεπιστημίων» (ΑΕΙ), συνεχίζουν να λειτουργούν ως «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)», όπως το ΠΣΠΑ, γιατί «ανήκουν» στα ΑΕΙ και αξιολογούνται μόνο από τα Πανεπιστήμια.
23.   Ευτυχώς ο κ. Υπουργός και πολλοί Βουλευτές κατανοούν τις θέσεις μας και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η σωστή χρυσή τομή. Υπάρχει ελπίδα. Αντισταθείτε!

Συμπέρασμα:
Θέμα Α. : Στο  νόμο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  θα μπορούσε να εισαχθεί καθαρή ερμηνεία η οποία να διαχωρίζει,  σαφώς,  τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ» από τα λοιπά «Πρότυπα Πειραματικά».
Προτεινόμενη  ρύθμιση: Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08- 1929 και το νόμο 4600/2-05-1930, είναι ξεχωριστή κατηγορία και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές, πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση,  για να είναι τυχαίο το δείγμα των μαθητών, όπως απαιτούν οι  σύγχρονες επιστήμες αγωγής. Η όλη δομή π.χ.  του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου, οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς (ενιαίο Δημοτικό, Γυμνάσιο – Λύκειο με έναν Διευθυντή). Οι ήδη  υπηρετούντες σε αυτά, με οργανική θέση, διατηρούν την οργανική τους θέση. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτά δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου (Ν.3966/2011)  και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί «Πειραματικών των Πανεπιστημίων». Οι μεταθέσεις, αποσπάσεις, αξιολογήσεις, γίνονται  από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με πρόταση του Επόπτη Καθηγητή, όπως γινόταν έως σήμερα…
Τα «Πειραματικά σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ»,  δεν πρέπει να συγχέονται με τα «Πρότυπα» ή τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά»
Πειραματικά» του νόμου (Ν.3966/2011).   Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. δεν πρέπει να έχει καμία αρμοδιότητα επί των «Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ» και την ανώτατη Εποπτεία την έχει ο Επόπτης Καθηγητής και τριμελής Επιτροπή Πανεπιστημιακών, που ορίζει το οικείο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα ή Τμήμα.     Η εκλογή της Διεύθυνσής τους, γίνεται μέσω ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ, με την σύμφωνη γνώμη του Επόπτη Καθηγητή και της τριμελούς επιτροπής.  Μπορούν να δημιουργηθούν  και σε άλλα Πανεπιστήμια, ή Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σχολεία «Πειραματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ». Επίσης, μπορούν ομοίως,  να δημιουργηθούν στο ίδιο Πανεπιστήμιο – εκτός από το Πειραματικό του Πανεπιστημίου -  για την πληρέστερη εκπαίδευση των φοιτητών, σχολεία «ενταγμένα στα ΑΕΙ  και ΤΕΙ»,  ή «Πειραματικά ψηφιακά σχολεία»,  «συνεργαζόμενα» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου η εγγραφή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση... Υπουργική απόφαση, ορίζει ποια σχολεία είναι «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», ποια  «Πειραματικά ψηφιακά σχολεία»,  «συνεργαζόμενα» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ποια είναι «Πρότυπα Πειραματικά» και ορίζει τις προϋποθέσεις και κανόνες  λειτουργίας τους.
Προτεινόμενη τροπολογία (αντιμετώπισης της διαφθοράς) : Σε κάθε  Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και σε κάθε Περιφέρεια Εκπαιδευτική, σε κάθε Πρυτανεία Πανεπιστημίου, δημιουργείται «ειδικό τμήμα αντιμετώπισης της διαφθοράς». Στο τμήμα αυτό ερευνώνται οι καταγγελίες για διαφθορά, για κακοδιοίκηση, για παράνομα πτυχία, για πλασματικές προϋπηρεσίες κλπ… πριν αποσταλούν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Προτεινόμενη τροπολογία (για την ανύψωση του επιπέδου των Ελληνικών Πανεπιστημίων) : Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, για την εκλογή Αναπληρωτή Καθηγητή και Καθηγητή, απαιτούνται πλην των άλλων τυπικών προσόντων και η «διεθνής αναγνώριση του έργου του υποψηφίου», που σημαίνει να έχει τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό τίτλο Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του Εξωτερικού ή τουλάχιστον τρεις πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε ξένη γλώσσα σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονική περιοδικά του εξωτερικού κλπ…
Θέμα Β. : Δεν μπορεί τα Πανεπιστήμια να μην έχουν «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, όπου οι μαθητές θα εισάγονται μόνο με κλήρωση, σε όλες τις βαθμίδες, για να είναι το «δείγμα τυχαίο», όπου θα γίνονται αντικειμενικές διδασκαλίες και έρευνες, όπως απαιτεί η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη…  Το Υπουργείο όφειλε  τότε, να χωρίσει τα Πειραματικά των ΑΕΙ από τα λοιπά Πρότυπα Πειραματικά, αλλά αφού δεν το κάνει η Δικαιοσύνη είναι η μόνη μας ελπίδα.
Θέμα Γ. : Η Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, οφείλει να  έχει την ανώτατη εποπτεία του Π.Σ.Π.Α. και οφείλει να ορίζει δικό της Επόπτη Καθηγητή, όπως γινόταν.
Θέμα Δ. : Παρακαλούμε την Δικαιοσύνη να προστατέψει τα πειραματικά Παιδαγωγικών Τμημάτων  των ΑΕΙ, τα καλύτερα δημοκρατικά Δημόσια Σχολεία, τα σχολεία από τη διάλυση, την υποβάθμιση και τη μετατροπή τους σε νέο-φασιστικά «Πρότυπα Πειραματικά».
Θέμα: Ε.  Επισημαίνουμε ότι κατά την συζήτηση στην Βουλή, ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Πρώην Υπουργός Παιδείας υπέδειξαν –κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή- στην κ. Διαμαντοπούλου την διαφορά «Προτύπου και Πειραματικού» σχολείου. Ο κ. Κακλαμάνης μου έστειλε και μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι είχαμε  δίκιο και η κ. Διαμαντοπούλου άδικο!
Θέμα: ΣΤ: Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό να τροποποιήσει ή να καταργήσει τον Νόμο περί Προτύπων Πειραματικών, ειδικά μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια, όπου η αποτυχία άγγιξε σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20!
Παρακαλώ ο κ. Υπουργός να σταματήσει, το να χορηγείται το ειδικό επίδομα θέσης στα νέα Πρότυπα Πειραματικά, να επαναφέρει στις οργανικές τους θέσεις όσους είχαν οργανικές θέσεις και «εκδιώχτηκαν» και να μετατραπεί η ΔΕΠΠΣ σε τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (όπως σωστά έγινε)…
Θέμα Ζ:  Αποτελεί πλέον, Νόμο του κράτους, η τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, όπου θεσπίζεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό, να αποφασίζει με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΣ, είτε να χαρακτηρίζει υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, είτε να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με την διαδικασία ίδρυσης των σχολικών μονάδων.
Οπότε, με τον νέο Νόμο υπάρχουν δύο τρόποι ίδρυσης Προτύπων Πειραματικών. Είτε α) να χαρακτηρίζονται με Υπουργική Απόφαση, υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, είτε β)  να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με την διαδικασία ίδρυσης των σχολικών μονάδων. Προστίθεται δηλ.  στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς των προτύπων πειραματικών σχολείων και η δυνατότητα ίδρυσης πρότυπου πειραματικού σχολείου, με τον εξαρχής χαρακτηρισμό ως πρότυπο πειραματικό με τη διαδικασία της ίδρυσης των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της διοικούσας επιτροπής προτύπων πειραματικών σχολείων. Ο νέος Υπουργός παρακαλείται να ιδρύσει μόνο Πειραματικά των Πανεπιστημίων.
Η Υπουργική Απόφαση ή το Προεδρικό Διάταγμα,  μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες ίδρυσης λειτουργίας και τρόπο εισαγωγής μαθητών και τρόπο επιλογής καθηγητών, που μπορεί να ορίζει τα εξής: Σε κάθε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ μπορούν,  να ιδρύονται (ή να επανιδρύονται) νέα Πειραματικά Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, (όπως ήταν το ΠΣΠΑ (Σκουφά 45 Αθήνα και το ΠΣΠΘ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης),  που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Για να εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές, οι μαθητές των Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, πρέπει να επιλέγονται μόνο με κλήρωση από τυχαίο δείγμα μαθητών. Οι φοιτητές, πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους μαθητές με χαμηλή επίδοση.  Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν οργανική θέση σε αυτά (όπως στα σχολεία Γενικής Παιδείας). Επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί  που είχαν οργανική θέση  στα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων πριν το 2011, επανέρχονται δε αυτοδικαίως με δική τους αίτηση. Τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, όπου οι μαθητές επιλέγονται με κλήρωσε σε όλες τις βαθμίδες και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν οργανική θέση, θα διοικούνται από τα Παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων και το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, με την σύμφωνη γνώμη της νέας ΔΕΠΠΣ.
 Τα Πειραματικά των  Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων  υπάρχουν παράλληλα και ανεξάρτητα, από τα λεγόμενα «Πρότυπα Πειραματικά, όπου οι μαθητές επιλέγονται με εξετάσεις και οι εκπαιδευτικοί με θητεία πενταετή».
Πρέπει να προστεθεί η διάταξη: Σε κάθε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ μπορούν,  να ιδρύονται (ή να επανιδρύονται) νέα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Για να εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές, οι μαθητές των Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, πρέπει να επιλέγονται μόνο με κλήρωση από τυχαίο δείγμα μαθητών. Οι φοιτητές, πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους μαθητές με χαμηλή επίδοση. Οι εκπαιδευτικοί που είχαν οργανική θέση σε αυτά πριν το 2011, επανέρχονται αυτοδικαίως με δική τους αίτηση.  Τα σχολεία αυτά, θα  υπάρχουν παράλληλα και ανεξάρτητα από τα λεγόμενα «Πρότυπα Πειραματικά» και θα διοικούνται από τα Παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων και το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα..
Η Υπουργική Απόφαση πλέον μπορεί να μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες ίδρυσης λειτουργίας και τρόπο εισαγωγής μαθητών και τρόπο επιλογής καθηγητών. Με την  Υπουργική Απόφαση, που θα ακολουθήσει θα μπορέσουν να ιδρυθούν Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων ,  σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί ερευνητικών εργαστηρίων.
Τα «Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων»  θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΠΕ αντίστοιχα, η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού σχολείου , του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου. Ο αρχαίοι λέγανε η αλήθεια αγαπά να εμφανίζεται!
Ο κ. Υπουργός,  παρακαλείται, να αλλάξει και να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΔΕΠΠΣ. Να  αντικαταστήσει όλα τα μέλη της ΔΕΠΠΣ και ειδικά τους κ. Αντωνίου ( ο οποίος πρέπει να επιστρέψει σχολείο του και να διδάξει εκεί λόγω της έλλειψης καθηγητών)  και την γραμματέα κ. Ριζάκη ( η οποία είτε εκπαιδευτικός είτε Σύμβουλος παραμένει γραμματέας ενώ θα ήταν καλύτερα να πάει στην εκπαιδευτική της περιφέρεια να διδάξει εκεί, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών), που έχουν προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Να αυξηθούν οι θέσεις των Καθηγητών Πανεπιστημίου μελών της ΔΕΠΠΣ σε τρεις. 
Ο κ. Υπουργός, παρακαλείται,  να ορίσει να διδάσκουν επτά ώρες τη βδομάδα όλοι οι Διευθυντές, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει εκπαιδευτικούς (και να πάψουν να κατηγορούν όλη μέρα τους άλλους και αντί αυτού να διδάξουν και οι ίδιοι «για να δούμε τα φώτα τους», λένε πολλοί.). Το ίδιο και οι Προϊστάμενοι και οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Γεμίσαμε «αξιολογητές που οι ίδιοι, δεν διδάσκουν», λένε οι εκπαιδευτικοί.
Θέμα Η:  Θετικό  το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, όπου  ορίζεται αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 114, 29 Αυγούστου 2014, αλλά να μπει υπό τον έλεγχο ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ…
Η ΔΕΠΠΣ πρέπει να καταργηθεί, ή να περιοριστεί σε ακριβώς ελάχιστα, γιατί ήδη έχει πάρα πολλές εξουσίες (αντικαθιστούν πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εξετάσεις εισαγωγής μαθητών επιλογές Διευθυντών κλπ… και δεν μπορούν τόσες εξουσίες να υπάρχουν σε ένα μόνο επιτροπή και ουσιαστικά στον κ. Αντιπρόεδρο Αντωνίου και στην κ. Ριζάκη που στην ουσία – λέγεται – ελέγχουν όλη την ΔΕΠΠΣ. Πρέπει, να αναρτηθούν τα πτυχία και τα «προσόντα των μελών της ΔΕΠΠΣ», (όχι μόνο το βιογραφικό που μπορεί να παραπλανά) των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών των ΠΠΣ, για να δουν οι πολίτες, τι είδους «Αριστεία» υπάρχει!
Θέμα Θ:  Να γίνει μελέτη και έρευνα για τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία και για τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων και το παρόν υπόμνημα, είναι μια πρώτη μικρή προσπάθεια συμβολής στην μελέτη αυτή. Η μελέτη αυτή, δεν πρέπει να γίνει πάλι από τα «ίδια άτομα» γιατί δεν θα είναι αντικειμενική.
Θέμα Ι:  Να αναθεωρηθεί η λίστα με τα Πρότυπα Πειραματικά. Για λόγους διαφάνειας, πρέπει να αναρτηθούν τα πτυχία και τα προσόντα των μελών της ΔΕΠΠΣ και των Διευθυντών των ΠΠΣ, για να δουν οι πολίτες τι είδους «Αριστεία» υπάρχει!  Η ΔΕΠΠΣ καλό είναι να περιοριστεί, γιατί ήδη υπάρχουν προβλήματα… μηνύσεις εναντίον της και αναφορές. Η επιστημονική αλήθεια, δε μπορεί να κρυφτεί. Τα λάθη μπορούν να διορθωθούν.
Θέμα Κ:  Αναμένουμε τη νέα Υπουργική Απόφαση για τα Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων.
Ο κ. Υπουργός κ. Μπαλτάς – και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης, -  παρακαλείται, να ακυρώσει το Νόμο 4310/2014 και παρακαλείται:
 Α) Να ιδρύσει – (ή να επανιδρύσει) ένα ορισμένο αριθμό Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ιδρύθηκαν  με τον Νόμο  4376/1929,   τουλάχιστον ένα σε κάθε Πανεπιστήμιο ή Παιδαγωγικό Τμήμα, που θα καλύπτουν το «κενό» της επιστημονικής εκπαίδευσης των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε τυχαίο  μαθητών, για επιστημονικούς λόγους. Η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά  τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων,  θα γίνεται με τυχαία κλήρωση. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, θα έχουν Επόπτη Καθηγητή, που θα διορίζει το Παιδαγωγικό Τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου και θα έχει τριμελή διοίκηση από μέλη ΔΕΠ των οικείων Πανεπιστημίων. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν σε αυτά, θα έχουν οργανική θέση και θα  επιλέγονται βάσει προσόντων από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ αντίστοιχα. Δεν θα υπάρχει ειδικό «επιμίσθιο θέσης» για τους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών των πανεπιστημίων και η θητεία σε αυτά θα έχει μόνο «αυξημένα μόρια μετάθεσης και μόρια για διοικητική θέση και θέση Σχολικού Συμβούλου», αλλά δεν θα παίρνουν επίδομα θέσης. Επομένως τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων δεν θα στοιχίσουν οικονομικά τίποτα στο κράτος.! Δεν εννοείται Πανεπιστήμιο χωρίς Πειραματικό Σχολείο, όπου εφαρμόζονται πειραματικά οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας, γίνονται έρευνες, πρότυπες διδασκαλίες και παρατηρήσεις ψυχοπαιδαγωγικές των μαθητών.  Η επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών των Πανεπιστημίων θα γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης, βάσει της πρότασης των μελών της τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης των Πανεπιστημιακών. Τα Πειραματικά σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων,  λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια. Η ΔΕΠΠΣ καλό είναι να περιοριστεί, ή να καταργηθεί γιατί ήδη έχει προξενήσει αρκετά κακά. Να επιταχύνει ο κ. Υπουργός το δημόσιο καλό σχολείο και να δημιουργήσει με νέο περιεχόμενο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», όπου θα ενσωματωθούν οι σκοποί του «κοινωνικού σχολείου», του οικολογικού σχολείου, του ψηφιακού σχολείου του καλού δημόσιου σχολείου και όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές των πανεπιστημίων ακόμα και σε μαθητές χαμηλής επίδοσης.
Β) Τα υπόλοιπα Πρότυπα (Πειραματικά) ή Πρότυπα, που σκοπό έχουν την δήθεν την «αριστεία», ας διοικούνται προσωρινά  από την ΔΕΠΠΣ – η οποία πρέπει να αλλάξει πρόσωπα - με τον Νόμο3966/2011 (ΦΕΚ 118, τΑ΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών ΣχολείωνΊδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ Στην συνέχεια θα πρέπει, να δημιουργηθεί  στην Γενική Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το οποίο θα αναλάβει το έργο της ΔΕΠΠΣ, που  επεκτείνεται σε πολλούς τομείς από διοικητικό έως εξεταστικό, επιλογής Διευθυντών κλπ… και καλό είναι αυτά όλα  να τα αναλάβει ένα νέο Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών σχολείων της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης… όπως και έγινε. Οι επιλογές των εκπαιδευτικών και Διευθυντών πρέπει να επικυρώνονται από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, το οποίο και θα εξετάζει και τις τυχόν ενστάσεις, βάσει της αξιοκρατίας. Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια επιλογής για μαθητές και εκπαιδευτικούς και διευθυντές, για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.
Γ) Να γίνου αλλαγές προσώπων σε όλο το Υπουργείο Παιδείας γιατί είκοσι χρόνια τώρα ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα και έχουν δημιουργήσει μια «αυλή» του εκάστοτε Υπουργού, υποδαυλίζουν καθετί νέο και μοιράζονται με ποσοστά την «πίτα» θέσεων, προγραμμάτων κλπ… και εξοβελίζουν όποιον δεν είναι στην «αυλή» του εκάστοτε Υπουργού που στελεχώνεται από την ίδια δεξαμενή ανθρώπων.
Με τιμή
Αθήνα,  2-2-2015
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Κολοκοτρώνη 7,  Πεύκη, Τ.Κ. 15121 Αθήνα. Τηλ. 6936369717
Υ.Γ. Το παρόν Κατατέθηκε στο Γραφείου του Υπουργού κ. Μπαλτά στις 2-2-2015 και στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουράκη με αρ. πρωτ.  148/2-2-2015.
Δημοσιεύτηκε και  στο  http://www.ipen.gr/?p=33002
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.