Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

«Βάστα Σόϊμπλε!»

Του Αντώνη Κοκορίκου
Αυτό μοιάζουν να λένε οι εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης ελίτ κυρίως στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Αν η ΕΕ αποδεχθεί την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την υποχρέωση υλοποίησης των όρων του μνημονίου που την συνοδεύει, τότε είναι σαν να λένε στον Σαμαρά ότι είναι ανίκανος διαπραγματευτής και πρέπει να αποχωρήσει σαν δαρμένος σκύλος γιατί το κλίμα δεν θα τον σηκώνει ούτε για 24 ώρες. Επίσης η Ισπανία που έχει αποδεχθεί ανάλογους όρους (χωρίς όμως να υπογράψει μνημόνιο μια και τα χρήματα ήταν τόσα πολλά ώστε ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό του ESM)  θα είναι σαν να λαμβάνει μήνυμα να ψηφίσουν μαζικά τους αγανακτισμένους του κινήματος PODEMOS!
 
Είναι πολλά τα λεφτά!

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από τον Σόϊμπλε και τους τραπεζίτες που βρίσκονται πίσω του. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει φορτωθεί σε δάνεια είναι πέντε φορές μικρότερα από τα χρήματα που θα χάσουν στην Ισπανία αν υιοθετηθούν λύσεις νομισματικής χαλάρωσης και πληθωρισμού του χρέους. Τα χρήματα που θα χάσουν στησυνέχεια χωρίς μάχη στην Ιταλία είναι ακόμη περισσότερα. Και φυσικά κανείς δεν θα συζητήσει για τα ακόμα περισσότερα χρήματα που θα χάσουν στη Γαλλία και μάλιστα χωρίς να εκδοθεί ούτε ανακοίνωση. Είναι λογικό επομένως να λένε … «Βάστα Ρόμελ!» όπως έκαναν και οι μαυραγορίτες στην κατοχή αν και έβλεπαν ότι ο Ρόμελ έχανε τον πόλεμο στην Αφρική. Ήθελαν απλώς λίγες μέρες ακόμα να απολαύσουν τα κέρδη τους.

Ο Σόϊμπλε είναι βέβαιο ότι επικοινώνησε (είτε και με φυσικό τρόπο είτε) με τηλεπάθεια με τον ...
Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αφυπνίστηκε και αποφάσισε να αναλάβει ρόλο συντονιστή των ντόπιων εραστών της πολιτικής του Σόϊμπλε, γιατί μάλλον σκέφτεται ότι θα ήταν αδικία να πληρώσει μόνος αυτός το μάρμαρο στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει μόλις τον έδιωξε από την καρέκλα του πρωθυπουργού, εκείνο που ο ίδιος δεν τόλμησε να ζητήσει. Προτιμά την καταστροφή της Καρχηδόνας, της πατρίδας του, παρά να δώσει τη μάχη μαζί με τους συμπατριώτες του. Ο Σόϊμπλε προφανώς βλέπει τον εαυτό του ως νέο Σκιπίωνα που θέλει να καταστρέψει την Καρχηδόνα, ώστε να μην τολμήσει να απειλήσει πάλι την ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη. Η ιστορική παρομοίωση ανήκει στον νομπελίστα οικονομολόγο Πώλ Κρούγκμαν ο οποίος έσπευσε με άρθρο του να τοποθετηθεί μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ να δώσει τελεσίγραφο 48 ωρών στον Βαρουφάκη να υπογράψει αίτηση παράτασης του μνημονίου με αντάλλαγμα τη λέξη: ευελιξία! Ευέλικτη εφαρμογή του μνημονίου. Με άλλα λόγια ευαίσθητη μέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα έχει πουλήσει τη λαϊκή εντολή σε χρόνο ρεκόρ. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς δεν το έκαναν σε τόσο μικρό χρόνο. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα το κάνει κι αυτό επιθυμούν οι Γερμανοί. Να απαλλαγούν από τον Τσίπρα σε χρόνο ρεκόρ. Αν ο Παπανδρέου άντεξε 2 χρόνια και ο Σαμαράς άλλα δυόμιση, ο Τσίπρας θα επιθυμούσαν να χρεοκοπήσει σε 2 μήνες. Διαφορετικά θα έχουν κακά ξεμπερδέματα με την Ελλάδα, αφού από παράδειγμα προς αποφυγήν θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Βάστα Σόϊμπλε!
Είναι η φωνή που σαλπίζει ο Σαμαράς προσπαθώντας να παρασύρει τον Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος δεν διαθέτει ούτε εμπειρία, ούτε γνώση, ούτε αρχές, ώστε να θεωρήσει ότι η σύμπλευση με τους ξένους δανειστές εναντίον της Ελλάδας, είναι πολύ μεγάλη ατιμία για ένα τόσο μικρό κόμμα.
«Είναι πολλά τα λεφτά Άνκελα!» μοιάζει να λέει ο Σόϊμπλε και στην καγκελάριο Μέρκελ. Όχι τα λεφτά που θα πληρώσουν οι Έλληνες, αλλά τα λεφτά που δεν θα κερδίσουν οι Γερμανοί, αν δώσουν το πράσινο φώς στους Ισπανούς να ψηφίσουν PODEMOS. Πού θα σταματήσει η κατρακύλα, σκέφτεται ο στυλοβάτης του Ράϊχ. Η Ιταλία δεν θα ακολουθήσει την Ισπανία με το χρέος του ενάμιση τρισεκατομμυρίου ευρώ; Και η Γαλλία με τα περισσότερα τρισεκατομμύρια; Δεν θα ακολουθήσει; Μά και 2% το χρόνο να χάνουν οι τραπεζίτες μας, τα κέρδη είναι πάρα πολλά για να μην θυσιάσουμε τους Έλληνες! Και με αυτή τη λογική συμφωνεί και ο Σαμαράς που όταν ήταν νέος ήθελε να μοιάσει στους ήρωες της προγιαγιάς του Πηνελόπης Δέλτα, ενώ τώρα έχει ταυτιστεί με τους Κομισάριους της ΕΕ. (Κομιτατζήδες τους έλεγαν την εποχή της προγιαγιάς του τους οπαδούς της Επιτροπής)

Ο Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση έχουν χρέος να σκεφτούν με ψυχρό αίμα. Τίνος εντολές εκτελούν; Των Ελλήνων πολιτών ή των ξένων δανειστών; Ποιος γέρνει στη ζυγαριά περισσότερο; Η ευλογία των ξένων δανειστών ή ο αφορισμός των Ελλήνων; Στο κάτω – κάτω της γραφής, τι θέλουν να γράψει η ιστορία γι αυτούς; Ότι και για τον Σαμαρά και για τον Παπανδρέου; Ιδού η Ρόδος! Ιδού και το πήδημα. Η ελληνική Βουλή θα κρίνει το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Το Γιούρογκρουπ είναι το έδαφος των δανειστών. Εκεί παίζουμε εκτός έδρας. Δεκαπέντε εναντίον ενός. Καμία υποχώρηση. Ούτε βήμα πίσω. Ούτε για να πάρουμε φόρα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ήταν διαφωτιστικός. Οι Ευρωπαίοι απέσυραν την πρόταση Μορκοβισί λίγο πριν τη συνεδρίαση και έφεραν ένα χαρτί του Ντάϊσελμπλουμ που δεν λάμβανε υπόψιν του τις ελληνικές θέσεις. Τελεσίγραφο σαν εκείνα που αποδέχθηκαν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο. Είναι η σειρά του Τσίπρα να αποφασίσει αν θέλει να ακολουθήσει τη σταδιοδρομία τους. Ο ένας δεν εξελέγη ούτε βουλευτής και ο άλλος τρέμει για το μέλλον του.

Τις δηλώσεις που ακολούθησαν την άκαρπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ:
 Σχετικό: Κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

Το τελεσίγραφο στο Eurogroup και η απάντηση Βαρουφάκη-Μαξίμου (upd)

Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Ελλάδα για να συμφωνήσει στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος έδωσε το Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά τη διακοπή της συνεδρίασης ότι «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι να ζητήσουν παράταση, περισσότερο χρόνο που θα μας επιτρέψει να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα, με στόχο την ευελιξία και την αντικατάσταση μέτρων...»
 
Και συνέχισε: «Για την επιτυχή ολοκλήρωση οποιαδήποτε ενέργειας στη βάση της στενής συνεργασίας με τους θεσμούς εναπόκειται στις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν την παράταση και αν θα αναλάβουν τις δεσμεύσεις. Όλα πρέπει να γίνουν αυτή την εβδομάδα βάσει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εκεί τελειώνουν τα πράγματα. Όλοι στο Eurogroup περιμένουμε την επόμενη κίνηση της Αθήνας.» 
 
Από την πλευρά του ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Η σημερινή συνεδρίαση ήταν οικοδομητική όχι καταληκτική. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην της παράτασης του προγράμματος. Δεν επιβάλλεται κάτι έξω από αυτά που συμφώνησε η Ελλάδα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
 
Απάντηση Βαρουφάκη - Μαξίμου
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες 48 ώρες θα αρθεί η εικόνα του αδιεξόδου και θα υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους. Αποκάλυψε δε ότι πριν από το Eurogroup ήταν έτοιμος να υπογράψει κείμενο που του παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, το οποίο όμως τελικά αντικαταστάθηκε με αητό που εμφανίστηκε στη συνεδρίαση.
Πιο σκληρή είναι η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου. Επισημαίνεται ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό (στο Eurogroup) ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού, ενώ τονίζεται ότι οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.