Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί πρέπει να προταθεί ο Γιώργος Κασιμάτης ως o νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σχετικό: Στηρίξτε την υποψηφιότητα: Προτείνουμε τον Γιώργο Κασιμάτη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να σηματοδοτεί με τους αγώνες του την μεταπολιτευτική εποχή και την αλλαγή σελίδας από τον εσμό των μνημονίων, έμπρακτα και με τους αγώνες του:

Θυμίζουμε την κοινή δήλωση των καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ*

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε προς τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι το κείμενο, το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η λαϊκή αντιπροσωπεία, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου για τους λόγους που ακολουθούν:
Η παρούσα Βουλή εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2009 κάτω από εντελώς διαφορετικές πολιτικές προϋποθέσεις και η λαϊκή εντολή προς αυτή, κατά την έννοια του άρθρου 41 του Συντάγματος, ήταν διαμετρικά αντίθετη από όσα προβλέπει τώρα το κατατεθειμένο κείμενο. Λείπει, συνεπώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση για την ψήφισή του.
Το περιεχόμενο του κειμένου, που καλείται να ψηφίσει η Βουλή είναι προϊόν οικονομικού και πολιτικού εκβιασμού, εκ μέρους των εκπροσώπων των δανειστών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου (άρθρο 52 της Διεθνούς Σύμβασης της Βιέννης του 1969).
Το κείμενο που κατατέθηκε για ψήφιση δεν αποτελεί κατά το Σύνταγμα ούτε σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου ούτε σχέδιο νόμου κυρωτικού διεθνούς σύμβασης, δεδομένου ότι δεν περιέχει το υπογεγραμμένο κείμενο της διεθνούς σύμβασης. Πρόκειται για κείμενο προγράμματος, που επιχειρείται να δεσμεύσει ανεπίτρεπτα επί δεκαετίες το μέλλον της χώρας. Παρουσιαζόμενο, συνεπώς, ως δεσμευτικό κείμενο νόμου, παραβιάζει την αντιπροσωπευτική αρχή και την κατά το Σύνταγμα άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας (άρθρο 26 Σ).
Το κείμενο επιχειρείται να υπερψηφιστεί κατά παράβαση του άρθρου 29 του Συντάγματος, στο βαθμό που επιβάλλεται κομματική πειθαρχία χωρίς προηγούμενη εσωτερική ψηφοφορία και απόφαση συλλογικών κομματικών οργάνων.
Η πρόβλεψη ότι οι νέες δανειακές συμβάσεις θα ισχύουν από την υπογραφή τους, χωρίς κύρωση από την Βουλή, παραβιάζει τα άρθρα 28 παρ. 2 και 36 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς και το διεθνές δίκαιο.
Οι συνταγματικές και οι διεθνούς δικαίου εγγυήσεις σεβασμού και προστασίας της εθνικής κυριαρχίας προσβάλλονται επιπλέον:
με την επανάληψη –όπως και στη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της 10.5.2010- της ρήτρας παραίτησης από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας
με τον υπερδανεισμό της χώρας και την άμεση στέρηση της δυνατότητας ικανοποίησης των βασικών αναγκών του ελληνικού λαού και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ελλήνων πολιτών
με τη σώρευση «επαχθούς» δανεισμού και
με την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου και όχι του δημοσίου διεθνούς δικαίου που διέπει τις διεθνείς συμβάσεις των κρατών. Συνεπώς, το κείμενο που καλείται η Βουλή να ψηφίσει παραβιάζει στον πυρήνα τους τις συνταγματικές εγγυήσεις της εθνικής κυριαρχίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατικής αρχής (άρθρο 1 του Συντάγματος).
Τα μέτρα που προβλέπει το προς ψήφιση κείμενο ότι θα επιβληθούν στον ελληνικό λαό παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας των βαρών, του κοινωνικού κράτους δικαίου (άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος) και τις εγγυήσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων (άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος). Παραβιάζουν επίσης θεμελιώδεις εγγυήσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας (του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) και του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγγυήσεις του διεθνούς εργατικού δικαίου

Η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά, συνεπώς, εκτροπή από τη συνταγματική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα.
* Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, ο Ηλίας Νικολόπουλος είναι Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διαθέτει ένα πλούσιο  βιογραφικό και είναι η εγγύηση να τιμήσει τον θεσμό με επάρκεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη  και εντιμότητα:

Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1932 από γονείς αγρότες. Σπούδασε ?εργαζόμενος κατά το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του? στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Βέρνης και του Μονάχου.

Από την πολυσχιδή δράση του στο δημόσιο και στον κοινωνικό βίο της χώρας επιλέγομε:
Από την πανεπιστημιακή πορεία: Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1965), με ειδίκευση στη λειτουργία διακυβέρνησης του κράτους. Εντεταλμένος Υφηγητής, Έκτακτος και Τακτικός Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973-1999) και Πρόεδρος της Νομικής Σχολής (1993-1997). Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών (1990-2012). Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου (1985-1990). Προς τιμήν του εκδόθηκαν το 2004 ξενόγλωσσος τιμητικός τόμος με συμμετοχή 57 καθηγητών από 18 χώρες, το 2011 ελληνόγλωσσος με συμμετοχή 39 Ελλήνων συναδέλφων του και το 2013 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από την πορεία του ως δημόσιου λειτουργού: Διευθυντής του Νομικού Γραφείου και Νομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1981-1988), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO (1982-1985), μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1998), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» (2003-2012).

Ο Γιώργος Κασιμάτης είχε ενεργό συμμετοχή στο προπαρασκευαστικό στάδιο αναθεώρησης του Συντάγματος του 1975 και ήταν ο συντάκτης του σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986. Από τη Μεταπολίτευση υπήρξε επικεφαλής και μέλος πολυάριθμων νομοπαρασκευαστικών και άλλων επιστημονικών επιτροπών όλων των τομέων του κράτους.

Από την πορεία του ως δημόσιου λειτουργού: Διευθυντής του Νομικού Γραφείου και Νομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1981-1988), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO (1982-1985), μέλος του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1998), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» (2003-2012).
Από την επιστημονική του δράση: Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων. Ιδρυτικό μέλος (1981), μέλος του ΔΣ, Αντιπρόεδρος και από το 2004 Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου. Τα έτη 1992-2012 μέλος του ΔΣ και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Μελετών.
Από την πολιτική και κοινωνική του δράση: Υπήρξε μέλος της πολιτικής ένωσης «Όμιλος Παπαναστασίου» μέχρι τη βίαιη διάλυσή της από τη δικτατορία και, ακολούθως, προσχώρησε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», που είχαν συστήσει βασικά στελέχη του Ομίλου. Μετά τη δικτατορία: Μέλος του ΔΣ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλος της Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Πολιτικών Προσφύγων, μέλος της Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού, μέλος της Διεθνούς Ομάδας των Οκτώ Εμπειρογνωμόνων που παρουσίασε στην ΕΕ τη Διακήρυξη Αρχών για Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού, καθώς και πολυάριθμων άλλων πολιτικών, επιστημονικών, κοινωφελών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ο Γιώργος Κασιμάτης ήταν ο πρώτος που μελέτησε τις συμβάσεις δανεισμού της Ελλάδας του Μαΐου του 2010 και αποκάλυψε τη σωρευτική παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί δε να είναι ο βασικός μελετητής και πολέμιος του καθεστώτος δανεισμού της Ελλάδας. Παράλληλα, ανέπτυξε στο πλαίσιο του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πολιτική δράση αντίστασης κατά του καθεστώτος αυτού, καθώς και διαρκούς ενημέρωσης του Ελληνικού Λαού.
Συγγραφικό έργο: Το σύνολο των επιστημονικών, πολιτικών και άλλων δημοσιευμάτων του Γιώργου Κασιμάτη ανέρχεται σε εκατοντάδες τίτλων και διακρίνεται για την έντονη κριτική διείσδυση στο βάθος των αντικειμένων τους. Ο κριτικός λόγος του είναι πάντοτε προσανατολισμένος προς την αξία του ανθρώπου, το κοινωνικό συμφέρον και την πραγματική δημοκρατία.
Ειδικές γνώσεις και εμπειρία: Ο Γιώργος Κασιμάτης, εκτός από την επιστημονική του δράση και τη δράση του για τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της πολιτειολογίας και των λειτουργιών του κράτους, ιδίως του πολιτεύματος και της διακυβέρνησής του.
Βιβλιογραφία:

Οι παράνομες συμβάσεις δανεισμού της Ελλάδας

Είναι πια σε ένα αρκετά µεγάλο µέρος του ελληνικού λαού γνωστό ότι οι δανειακές συµβάσεις που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση µε τις δεκαπέντε χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ µεταξύ 3 και 10 Μαΐου 2010 περιέχουν πρωτοφανείς στην ιστορία του οικονοµικού διεθνούς δικαίου δεσµεύσεις της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής περιουσίας της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της και πρωτοφανείς παραβιάσεις του συνταγµατικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.
Αυτό καθιστά αδήριτη την ανάγκη συνέχισης του αγώνα αντικειµενικής και πλήρους ενηµέρωσης για τα τεκταινόµενα στο πολιτικό πεδίο της χώρας µας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.
Ως µικρή συµβολή στη συνέχιση αυτού του αγώνα, κρίθηκε σκόπιµη η αναδηµοσίευση σ’ αυτό τον τόµο όλων εκείνων των κειµένων που άρχισαν, µετά την υπογραφή των παραπάνω συµβάσεων, να καθιστούν γνωστές και να καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς δεσµεύσεις της Ελλάδας και τις παραβιάσεις του δικαίου που περιείχαν.

Tο Απάνθρωπο Καθεστώς Δανεισμού της Ελλάδας
Η πρακτική χειραγώγησης του Ελληνικού Λαού:
  • Η χειραγώγηση των Ελλήνων με διαρκή άσκηση ψυχολογικής βίας και δημιουργίας φόβου.
  • Η δημιουργία στους Έλληνες του αισθήματος -μέχρι και συμπλέγματος- ενοχής («φταίμε εμείς», «φταίμε όλοι», «μαζί τα φάγαμε»).
  • Η πλήρης χειραγώγηση των ραδιοτηλεοπτικών και έντυπων ΜΜΕ σε συνδυασμό με τη «συστημική αντιπολίτευση».
  • Η πλήρης απόκρυψη των πραγματικών εκείνων στοιχείων που δείχνουν τις κοινωνικές συνέπειες και αντιδράσεις στην επιβολή του απάνθρωπου καθεστώτος.
  • Η πρωτοφανής χειραγώγηση βασικών θεσμών κοινωνικής λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας: του ραδιοτηλεοπτικού και του έντυπου ειδησεογραφικού Τύπου, του συνδικαλισμού, της Δικαιοσύνης.
  • Η ιδιαίτερα σημαντική -όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την πορεία της Ευρώπης- χειραγώγηση της πολιτικής εξουσίας της χώρας στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής.
  • Η πλήρης χειραγώγηση της οικονομικής πολιτικής και της όλης οικονομίας.
  • Η ανάπτυξη της «πολιτικής της διαφθοράς» με διάφορους τρόπους για τη χειραγώγηση πολιτικών, σημαντικών επιχειρηματιών, επιστημόνων και γενικά προσωπικοτήτων.
  • Η καταληκτική επιταγή άμεσης ανάγκης…
    «Ο δανεισμός της Ελλάδας να καθαριστεί όσο γίνεται πιο σύντομα από τους όρους και από το καθεστώς επιβολής του, που προσβάλλουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη».
    …και η αισιόδοξη θέση του συγγραφέα:
    Η Ελλάδα μπορεί – σκιαγραφώντας στην Έξοδο του βιβλίου τη λύση και τα ισχυρά όπλα για να το επιτύχει.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.