Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurοgroup της 16ης Φεβρουαρίου
Στα χέρια των δανειστών οι ελληνικές προτάσεις
Βαρουφάκης: Είπαμε όχι σε επέκταση του μνημονίου, αν και μας πίεσαν
Τι σημαίνει η μη επίτευξη συμφωνίας. Αναλυτικά η ελληνική πρόταση
Παράταση του Μνημονίου «δεν γίνεται αποδεκτή» ήταν η ελληνική απάντηση
FT: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ
Σακελλαρίδης: Η Αθήνα δεν είχε συμφωνήσει στο προσχέδιο. Διαψεύδει και ο Βαρουφάκης
Η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας
Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurοgroup της 16ης Φεβρουαρίου, μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές μετά από την ολοκλήρωση της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία όπως αναμενόταν δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις σε μορφή LiveBlog
Οι δανειστές από χθες έχουν στα χέρια τους τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες ανέλυσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και πλέον αναμένεται να εξετάσουν την κοστολόγηση τους, αλλά και την αντιστοιχία τους με τα μέτρα του μνημονίου που η Ελλάδα θέλει να αντικαταστήσει.
Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των δυο πλευρών ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος:
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους, ενώ δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση των δανειστών για παράταση του μνημονίου προσθέτοντας παράλληλα ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης, παρουσίασε στους ομολόγους του ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων με στόχο μια χρηματοοικονομική συμφωνία. Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες το βασικό πλαίσιο της πρότασης περιλαμβάνει:
1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο
2) Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά ζητά αναπροσαρμογή του στόχου 3% του ΑΕΠ για το 2015 και προσαρμογή του στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 1,49%. H κυβέρνηση χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας το στόχο του μνημονίου .
3)Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό
4) Επανεξέταση του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.
5) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Αναφορικά με το σχέδιο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος “γέφυρα” το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει:
-Επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ. Εναλλακτικά η κυβέρνηση προτείνει στην ΕΚΤ αντί να τα δώσει στην Ελλάδα να αποπληρώσει απευθείας τη δόση που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ.
- Αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ «ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη των αγορών» θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. είναι αυθαίρετο. Όπως λένε δεν είναι απαραίτητο ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί στο σύνολο του, αλλά θα αποτελεί ένα «μαξιλάρι»
-Πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης μέσω του ELA.
Αλέξανδρος Κλώσσας aklossas@yahoo.gr
FT: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ
Κοντά σε συμφωνία είχαν φτάσει Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times και του Πίτερ Σπίγκελ – μέχρι που ένα τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα «τίναξε στον αέρα» τα πάντα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όλες οι πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα ο Γιάννης Δραγασάκης την είχε υπογράψει, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποχωρήσει, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλέφωνο στην Αθήνα για να ενημερώσει για τα συμφωνηθέντα.
Σε κατηγορηματική διάψευση προέβη μέσω του ΣΚΑΪ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Δεν συνυπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν, δεν έλαβε υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου... Δεν είχε υπογράψει τίποτε η ελληνική πλευρά, όταν φτιάχτηκε το προσχέδιο οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και ήταν και οι δύο σκεπτικοί και αρνητικοί στις διατυπώσεις του» διευκρίνισε ο κ. Σακελλαρίδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν συνυπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν καθώς ζητούσε την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή ότι δεν συμφώνησε η ΝΔ σε έξι μήνες το ζητούσαν απο εμάς... Με ενόχλησαν τα δημοσιεύματα γιατί ξέρω τι έγινε».
Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε μέσω Twitter το δημοσίευμα και έκανε λόγο για αμφίβολες διαρροές, τις οποίες πρέπει να αποφεύγει να λαμβάνει υπόψη ο συντάκτης του.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των Times, η κατάρρευση των συνομιλιών την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup – συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – είχαν ήδη εγκαταλείψει το κτίριο.
«Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση».
«Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχους απέρριψαν την ανακοίνωση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.
Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής,θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές αρχές και Rurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.
Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Ακολουθούν το κείμενο που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα και η μετάφρασή του:
Today the Eurogroup took stock of the current situation in Greece and the state of the current adjustment programme. In this context, the Eurogroup has engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.
The Greek authorities have expressed their commitment to a broader and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.
On this basis, we will now start technical work on the further assessment of Greece’s reform plans. The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government’s plans.
If this is successful this will bridge the time for the Greek authorities and the Eurogroup to work on possible new contractual arrangements. We will continue our discussions at our next meeting on Monday 16 February.
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου”.
http://www.huffingtonpost.gr/
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.