H κίνηση του Βαρουφάκη να απεμπολήσει την «σωτήρια» δόση των 7
δις, είναι ότι πιο αποτελεσματικό έχει κάνει αξιωματούχος της
οικονομίας τα χρόνια του μνημονίου.
Τι σημαίνει με απλά λόγια;
Το μνημόνιο ήταν η άθλια μεθόδευση μετατροπής ενος απεχθούς και επονείδιστου χρέους σε «νόμιμο», μετακυλίοντας το μεταξύ άλλων και στους λαούς της Ευρώπης.
Όπως έχουμε αποκαλύψει, τα ηνία του ΥΠΟΙΚ απο το 2009 και έπειτα, κρατούσαν οι στενοί συνεργάτες του Σημίτη που γνώριζαν πολύ καλά τον «μαύρο» δανεισμό και το σκάνδαλο των Swaps. Πλήρωναν λοιπόν κανονικότατα τις δόσεις των Swaps στο ημίφως, με δάνεια απο τις αγορές.
Με την μεθόδευση του μνημονίου, τα δεκάδες δις οφειλών που είχαν στα χερια τους τραπεζικά ιδρύματα, αποπληρώθηκαν με το δάνειο – μαμούθ Βρετανικού δικαίου, που μεταξύ άλλων, επιβαρύνει και τους λαούς της Ευρώπης.
Το προγενέστερο χρεος όμως, θα μπορούσε κάλλιστα να διαγραφεί ή να καταστεί διαχειρίσιμο ακομα και με μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, απέναντι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οχι σε λαούς. Ακριβώς με τον ίδιο τροπο που έγινε το PSI, στην πλάτη των τίμιων ομολογιούχων και των ΝΠΔΔ.
Εν κατακλείδι, ο Βαρουφάκης τι λέει;
«Εγώ δεν θα δεχθώ να ξεπλύνω το χρέος που προέκυψε με την παράνομη ανταλλαγή ομολόγων απο την ΕΚΤ, που εξαιρέθηκαν απο το PSI»!
Γνωρίζοντας οτι αυτά τα ομόλογα θα ακυρωθούν σε ενδεχόμενη νομική αντιπαράθεση, ενώ το νέο δάνειο συνιστά παραδοχή της νομιμότητας αυτής της εγκληματικής ενέργειας. Της προνομιακής μεταχείρισης ομολογιούχων δηλαδή.
Μπράβο Γιάνη!
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.
Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο Eλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.
Η άσχημη αυτή κατάληξη δεν φάνηκε από την αρχή, καθώς τόσο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν υπήρχε.
Ο κ. Βαρουφάκης από την αρχή ξεκαθάρισε πως εξήγησε στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε τη δέσμευση της χώρας για να προχωρήσουν άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ουσία όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξήγησε και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.
Σημείωσε πως στόχος και των ευρωπαίων εταίρων είναι η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ουσία προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα πρόοδο. Σε μία έμμεση απειλή, υπογράμμισε πως γνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και οι οποίες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.
Ερωτηθείς ο κ. Ντάισελμπλουμ για μια πιθανή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, στην ουσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία
Στο πλαίσιο ερωτημάτων που τέθηκαν οι δύο άνδρες απάντησαν:
Ντάισελμπλουμ:
"Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση και η επόμενη φάση αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Πρέπει η κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της κι εμείς ως εταίροι θα λάβουμε τις αποφάσεις".
Βαρουφάκης:
"Κινήθηκε στη βάση μίας αναλυτικής αμφισβήτησης του προγράμματος. ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν μας επιτρέπει να αποπληρώσουμε τα χρέη μας και να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόθεσή μας ειναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη εξυπηρετείται βέλτιστα από μία νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαίων με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον".
Ντάισελμπλουμ:
"Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί και θα αποφασίσουμε μετά τη λήξη του τι θα γίνει στη συνέχεια".
Βαρουφάκης:
"Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και των θεσμών της Ευρωπαίκής Ένωσης με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει ήδη συζητήσεις και τους θεωρούμε εταίρους μας.
Η κυβέρνησή μας θα πορευθεί με γνώμονα τη συνεργασία με τους θεσμούς της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρή επιτροπή, την τρόικα".
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου:
Ξεκινήσαμε μία πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μία εποικοδομιτική συνεργασία για το συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Συζητήσαμε μία σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης εντός της Ευρωζώνης για μία Ελλάδα που μπορεί να αναπνέει σε μία Ευρώπη που αναπτύσσεται.
Είπα στον κ. Ντάισελμπλουμ για τις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική και την αποφασιστικότητα, με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, χωρίς φόβο και πάθος και θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας. Αναφέρθηκα στην εγγύηση που προτίθεται η κυβέρνησή μας να προσφέρει στον λαό και στους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμός με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα εις το διηνεκές.
Του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και χρέους".
Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να υπσοτεί σκληρά μέτρα. Εχει σημειωθεί ωστόσο σημαντική πρόοδος για επαναφορά της χώρας εντός τροχιάς. Έπρεπε η νέα ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της προς εμάς και τους εταίρους και προς εμάς για να κινηθούμε προς το μέλλον".
Με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές – Συναντήθηκαν Δραγασάκης – Βαρουφάκης -Ντάισελμπλουμ-Βίζερ στο υπουργείο Οικονομικών – Προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ συναντήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη και τον νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Μετά την συνάντησή τους ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης προχωρησαν σε κοινές δηλώσεις
Στην κοινή συνέντευξη Τυπου ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:
Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας
Βάλαμε τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης
Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας
Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε
Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας.
Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές
Εξηγήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που αφορά την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε συμφωνία για μια Ελλάδα που αναπνέει..
Αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας
Το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε είναι να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτουμενη κρίση
Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης
Να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν
Ηρθα να ακούσω τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας
Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμιβαία συμφέροντα
Θέλουμε να ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα
Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου
Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί
Ο ελληνικός λαός άντεξε τα σκληρά μέτρα, έκανε μια σημαντική πρόοδο, καλό είναι να μην πάει χαμένη
Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον
Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις
Διάσκεψη για την αναδιάρθρωση χρέους υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup
Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπραςστο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης ο οποίος υποδέχτηκε τον επικεφαλής του Eurogroup. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη.
Σχετικό: Ακαδημαϊκή «μάχη» Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Τι σημαίνει με απλά λόγια;
Το μνημόνιο ήταν η άθλια μεθόδευση μετατροπής ενος απεχθούς και επονείδιστου χρέους σε «νόμιμο», μετακυλίοντας το μεταξύ άλλων και στους λαούς της Ευρώπης.
Όπως έχουμε αποκαλύψει, τα ηνία του ΥΠΟΙΚ απο το 2009 και έπειτα, κρατούσαν οι στενοί συνεργάτες του Σημίτη που γνώριζαν πολύ καλά τον «μαύρο» δανεισμό και το σκάνδαλο των Swaps. Πλήρωναν λοιπόν κανονικότατα τις δόσεις των Swaps στο ημίφως, με δάνεια απο τις αγορές.
Με την μεθόδευση του μνημονίου, τα δεκάδες δις οφειλών που είχαν στα χερια τους τραπεζικά ιδρύματα, αποπληρώθηκαν με το δάνειο – μαμούθ Βρετανικού δικαίου, που μεταξύ άλλων, επιβαρύνει και τους λαούς της Ευρώπης.
Το προγενέστερο χρεος όμως, θα μπορούσε κάλλιστα να διαγραφεί ή να καταστεί διαχειρίσιμο ακομα και με μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, απέναντι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οχι σε λαούς. Ακριβώς με τον ίδιο τροπο που έγινε το PSI, στην πλάτη των τίμιων ομολογιούχων και των ΝΠΔΔ.
Εν κατακλείδι, ο Βαρουφάκης τι λέει;
«Εγώ δεν θα δεχθώ να ξεπλύνω το χρέος που προέκυψε με την παράνομη ανταλλαγή ομολόγων απο την ΕΚΤ, που εξαιρέθηκαν απο το PSI»!
Γνωρίζοντας οτι αυτά τα ομόλογα θα ακυρωθούν σε ενδεχόμενη νομική αντιπαράθεση, ενώ το νέο δάνειο συνιστά παραδοχή της νομιμότητας αυτής της εγκληματικής ενέργειας. Της προνομιακής μεταχείρισης ομολογιούχων δηλαδή.
Μπράβο Γιάνη!
sfairika.gr
Ύστερα από μία μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από δύο
ώρες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης μαζί με τον
επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησαν σε συνέντευξη
Τύπου από την οποία προέκυψαν σοβαρές ειδήσεις για την πορεία των
διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.
Μόλις έριξε τη βόμβα αυτή ο Eλληνας υπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε εάν θέλει να απαντήσει κάτι και τότε εκείνος απλά σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών.
Η άσχημη αυτή κατάληξη δεν φάνηκε από την αρχή, καθώς τόσο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν υπήρχε.
Ο κ. Βαρουφάκης από την αρχή ξεκαθάρισε πως εξήγησε στον κ. Ντάισελμπλουμ ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε τη δέσμευση της χώρας για να προχωρήσουν άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε αναφέρθηκε και στην εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης πρώτον στον ελληνικό και στη συνέχεια στους δανειστές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά πλεονάσματα, αλλά διευκρίνισε πάντα με γνώμονα πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ουσία όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του άκουσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξήγησε και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.
Σημείωσε πως στόχος και των ευρωπαίων εταίρων είναι η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ουσία προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήμα πρόοδο. Σε μία έμμεση απειλή, υπογράμμισε πως γνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και οι οποίες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.
Ερωτηθείς ο κ. Ντάισελμπλουμ για μια πιθανή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, στην ουσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία
Στο πλαίσιο ερωτημάτων που τέθηκαν οι δύο άνδρες απάντησαν:
Ντάισελμπλουμ:
"Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση και η επόμενη φάση αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Πρέπει η κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της κι εμείς ως εταίροι θα λάβουμε τις αποφάσεις".
Βαρουφάκης:
"Κινήθηκε στη βάση μίας αναλυτικής αμφισβήτησης του προγράμματος. ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν μας επιτρέπει να αποπληρώσουμε τα χρέη μας και να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόθεσή μας ειναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη εξυπηρετείται βέλτιστα από μία νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαίων με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον".
Ντάισελμπλουμ:
"Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί και θα αποφασίσουμε μετά τη λήξη του τι θα γίνει στη συνέχεια".
Βαρουφάκης:
"Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και των θεσμών της Ευρωπαίκής Ένωσης με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει ήδη συζητήσεις και τους θεωρούμε εταίρους μας.
Η κυβέρνησή μας θα πορευθεί με γνώμονα τη συνεργασία με τους θεσμούς της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρή επιτροπή, την τρόικα".
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου:
Ο κύριος Βαρουφάκης είπε:
"Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον κύριο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα και στο υπουργείο μας.Ξεκινήσαμε μία πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μία εποικοδομιτική συνεργασία για το συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Συζητήσαμε μία σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης εντός της Ευρωζώνης για μία Ελλάδα που μπορεί να αναπνέει σε μία Ευρώπη που αναπτύσσεται.
Είπα στον κ. Ντάισελμπλουμ για τις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική και την αποφασιστικότητα, με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, χωρίς φόβο και πάθος και θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας. Αναφέρθηκα στην εγγύηση που προτίθεται η κυβέρνησή μας να προσφέρει στον λαό και στους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμός με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα εις το διηνεκές.
Του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και χρέους".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε:
"Ήθελα να ακούσω τη νέα ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της Ευρωζώνηυς. Ήταν θετικό αυτό που άκουσα σήμερα. Να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδος είναι ένα από τα βασικά ζητήματα. Το Eurogroup αναλαμβάνει να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Είναι πολύ σημαντικό η ένταξη σε πορεία ανάκαμψης. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήμα προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν άλλαξαν εν μία νυκτί.Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να υπσοτεί σκληρά μέτρα. Εχει σημειωθεί ωστόσο σημαντική πρόοδος για επαναφορά της χώρας εντός τροχιάς. Έπρεπε η νέα ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της προς εμάς και τους εταίρους και προς εμάς για να κινηθούμε προς το μέλλον".
Με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές – Συναντήθηκαν Δραγασάκης – Βαρουφάκης -Ντάισελμπλουμ-Βίζερ στο υπουργείο Οικονομικών – Προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ συναντήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη και τον νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Μετά την συνάντησή τους ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης προχωρησαν σε κοινές δηλώσεις
Στην κοινή συνέντευξη Τυπου ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:
Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας
Βάλαμε τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης
Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας
Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε
Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας.
Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές
Εξηγήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που αφορά την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε συμφωνία για μια Ελλάδα που αναπνέει..
Αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας
Το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε είναι να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτουμενη κρίση
Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης
Να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν
Ηρθα να ακούσω τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας
Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμιβαία συμφέροντα
Θέλουμε να ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα
Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου
Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί
Ο ελληνικός λαός άντεξε τα σκληρά μέτρα, έκανε μια σημαντική πρόοδο, καλό είναι να μην πάει χαμένη
Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον
Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις
Διάσκεψη για την αναδιάρθρωση χρέους υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup
Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπραςστο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης ο οποίος υποδέχτηκε τον επικεφαλής του Eurogroup. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη.
Σχετικό: Ακαδημαϊκή «μάχη» Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ
Crash test στα πτυχία τους
Μετά την κόντρα που είχαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μοιραία το φως της δημοσιότητας πέφτει πάνω τους.
Τα πτυχία τους, αλλά και οι ενέργειες τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τα σενάρια για το τι είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο αυτό του Γιάννη Βαρουφάκη που του απάντησε με ένα «ουάου».
Γιάννης Βαρουφάκης
Από τη μία πλευρά ο Έλληνας υπουργός. Είναι οικονομολόγος, καθηγητής, πολέμιος της λιτότητας και αναλυτής της κρίσης.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1961 σπούδασε στη Βρετανία, έκανε διατριβή στην οικονομική θεωρία, δίδαξε στο Έσσεξ, το Κέμπριτζ και το Σίδνεϊ, έχει ασχοληθεί με τις θεωρίες παιγνίων και έχει ζήσει επί 23 χρόνια στο εξωτερικό.
Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών), τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια μέσω του Μώραλη, σύμφωνα με το wikipedia.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.
Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική».
Αυτή ήταν η μεταπτυχιακή εργασία στην οποία «συμμετείχε» ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Κορκ της Ιρλανδίας, όπως ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου την «Καθημερινή» τον Μάρτιο του 2013 όταν επιχειρούσε να σκιαγραφήσει τον πρόεδρο του Eurogroup.
Μολονότι το υπονοεί σαφώς στο επίσημο βιογραφικό του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ» από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Η μοναδική ακαδημαϊκή του περγαμηνή επομένως είναι το πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας που ειδικεύεται αποκλειστικά στην υγιεινή διατροφή και στο περιβάλλον που ζούμε». Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», όπως χαριτολογώντας είχε διαβεβαιώσει ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, τον περασμένο Ιανουάριο.
==========================Τα πτυχία τους, αλλά και οι ενέργειες τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τα σενάρια για το τι είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο αυτό του Γιάννη Βαρουφάκη που του απάντησε με ένα «ουάου».
Γιάννης Βαρουφάκης
Από τη μία πλευρά ο Έλληνας υπουργός. Είναι οικονομολόγος, καθηγητής, πολέμιος της λιτότητας και αναλυτής της κρίσης.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1961 σπούδασε στη Βρετανία, έκανε διατριβή στην οικονομική θεωρία, δίδαξε στο Έσσεξ, το Κέμπριτζ και το Σίδνεϊ, έχει ασχοληθεί με τις θεωρίες παιγνίων και έχει ζήσει επί 23 χρόνια στο εξωτερικό.
Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών), τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια μέσω του Μώραλη, σύμφωνα με το wikipedia.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.
Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική».
Αυτή ήταν η μεταπτυχιακή εργασία στην οποία «συμμετείχε» ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πανεπιστημιακό κολέγιο του Κορκ της Ιρλανδίας, όπως ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου την «Καθημερινή» τον Μάρτιο του 2013 όταν επιχειρούσε να σκιαγραφήσει τον πρόεδρο του Eurogroup.
Μολονότι το υπονοεί σαφώς στο επίσημο βιογραφικό του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ» από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Η μοναδική ακαδημαϊκή του περγαμηνή επομένως είναι το πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας που ειδικεύεται αποκλειστικά στην υγιεινή διατροφή και στο περιβάλλον που ζούμε». Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», όπως χαριτολογώντας είχε διαβεβαιώσει ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, τον περασμένο Ιανουάριο.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.