Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΣΑΡΑ ΒΑΓΚΕΝΚΝΕΧΤ: MΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ

H Ιskra παραθέτει τη συνέντευξη που παραχώρησε η  Σαρα Βάγκεκνεχτ  τoυ γνωστού στελέχους του Die Linke της Γερμανίας και γνωστής μαρξίστριας αγωνίστριας, στην εφημερίδα ''ΕΠΟΧΗ'' στον Δημήτρη Γκιβίση,  για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας 9/3 παίρνοντας θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Ο Οσκαρ Λαφοντέν και η Σάρα Βάγκενκνεχτ, φωτογραφίζονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του κόμματος με τίτλο «υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Οσκαρ Λαφοντέν, ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, και η Σάρα Βάγκενκνεχτ, αντιπρόεδρος του Die Linke, φωτογραφίζονται στο πλαίσιο της εκστρατείας του κόμματος με τίτλο «υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ξεκινάμε από την Ελλάδα. Αλλάζουμε την Ευρώπη» γράφει το δικό τους πλακάτ.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

EΡ: Τι σκέφτεται η γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση;
ΑΠ: Υπήρξε όλη αυτή η αηδιαστική εκστρατεία της Bild, λέγοντας ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν πια για τους «άπληστους Έλληνες», που ανακίνησε τα σοβινιστικά συναισθήματα στη χώρα μας. Αυτό αποτέλεσε μια πρόκληση, ειδικά για το συντηρητικό κόμμα στη Γερμανία, όσον αφορά τη ψήφιση για άλλο ένα δάνειο στην Ελλάδα, που πιθανώς να είναι αναγκαίο προκειμένου να γίνουν οι πληρωμές του χρέους τον Ιούνιο στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατανοούν όλο και περισσότερο ότι η πολιτική της τρόικας ήταν ένας δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός, ήταν μια καταστροφή για την Ελλάδα, αφού πάνω από το 90% των χρημάτων των φορολογουμένων πήγαν στις τράπεζες, ενώ ο ελληνικός λαός έπρεπε να καταβάλει μεγάλο τίμημα για αυτό το είδος της «βοήθειας». Είναι μια μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει σήμερα μια νέα συζήτηση για τα λάθη που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και τους κινδύνους για τη δημοκρατία και την Ε. Ε. αν συνεχιστεί αυτή η αντικοινωνική πολιτική.
ΕΡ: Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κινητοποιήσεις των Ποδέμος και η άνοδος του Σιν Φέιν, δείχνουν ότι σταδιακά διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Πως θεωρείς ότι θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη την πολιτική της Μέρκελ;
ΑΠ: Μετά τις ελληνικές εκλογές, η δύναμη της Μέρκελ στην Ευρώπη έχει υποστεί μια μικρή ρωγμή. Μέχρι τώρα αντέδρασε προσπαθώντας να εκφοβίσει και να εκβιάσει την κυβέρνησή σας, επειδή φοβάται ότι η σπίθα της ελπίδας θα μπορούσε να ξεπηδήσει και σε άλλες χώρες. Για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διακινδυνεύει ακόμα και το Grexit που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης. Λόγω της κακής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη διχάζεται όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Σε ορισμένες χώρες κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις της αριστεράς, αλλά σε πολλές άλλες βλέπουμε μια άνοδο φασιστικών ή εθνικιστικών κομμάτων. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι απρόθυμα, ή και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Ελπίζω πραγματικά η Μέρκελ να ξυπνήσει και να αλλάξει η γερμανική και η ευρωπαϊκή πολιτική, πριν δούμε την Λεπέν πρόεδρο της Γαλλίας.
EΡ: Πολλοί θεωρούν ότι σήμερα στην Ελλάδα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Ποια είναι η άποψή σου;
AΠ: Συμφωνώ απόλυτα, γιατί το ελληνικό ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό, και γιατί η ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα σας είναι κυρίως το αποτέλεσμα της καταστροφικής κακοδιαχείρισης μιας κρίσης που προέρχεται από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πρωτοπορία ενός αριστερού κινήματος στην Ευρώπη, που προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την λογική, τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, απέναντι στην συνεχώς αυξανόμενη χρηματοπιστωτική δικτατορία. Αν και αμφιβάλλω ότι αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός και μόνο θα είναι σε θέση να αλλάξει την Ε.Ε, συμφωνώ ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με το μέλλον της Ελλάδας. Αν οι άλλες κυβερνήσεις και η ΕΚΤ σας διώξουν από τη Ευρωζώνη, το μέλλον της Ε. Ε. στο σύνολό της φαίνεται αρκετά ζοφερό.
EΡ: Ένα ερώτημα που αναδεικνύεται, είναι το αν μπορεί σήμερα στην Ευρώπη μια αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Τι πιστεύεις;
AΠ: Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να μειώσουν την δυναμική της κυβέρνησής σας στο ελάχιστο. Αλλά: «οι άνθρωποι ενωμένοι δεν μπορούν ποτέ να νικηθούν», και είμαι αρκετά αισιόδοξη όταν ακούω ότι η ελληνική κυβέρνησή έχει κερδίσει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Ελπίζω πραγματικά ότι οι Έλληνες δεν θα επαναπαυθούν, δεν επιτρέπεται να μην κάνουν τίποτα έχοντας την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός και κάποιοι υπουργοί θα λύσουν τα προβλήματά τους. Μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να πετύχει μόνο αν μπορέσει να στηριχθεί σε ισχυρά κοινωνικά κινήματα και στην μαζική οργάνωση, πιέζοντας προς αυτήν και οργανώνοντας την κοινωνική αλλαγή. Για να το θέσω και με έναν άλλο τρόπο: η επιτυχία μιας αριστερής κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία και την ικανότητα των ανθρώπων να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΕΡ: Πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες είναι δέσμιες του χρέους. Τι μπορεί να γίνει;
ΑΠ: Πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το χρέος και ο πλούτος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και κυρίως η Γερμανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει τέτοια τεράστια εμπορικά πλεονάσματα με άλλες χώρες και ταυτόχρονα να τις πιέζει να μειώσουν το χρέος τους με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της ελβετικής τράπεζας UBS, περίπου 62.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν συνολικό πλούτο 8.355 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο πλούτος των υπερπλούσιων αυξάνεται πολύ ταχύτερα από την οικονομία στο σύνολό της, χάρη στις μαζικές διασώσεις των τραπεζών, στις οικονομικές και φορολογικές απάτες, στο ξεπούλημα, και στο μισθολογικό ντάμπινγκ. Πρέπει να ζητήσουμε έναν ευρωπαϊκό φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν τα επίπεδα του χρέους των χωρών της Ε. Ε. κάτω από το όριο του Μάαστριχτ, το 60% του ΑΕΠ. Και νομίζω ότι έφτασε η ώρα για να γίνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όπως εκείνη στο Λονδίνο το 1953, όπου το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού χρέους διαγράφηκε. Είναι κυνικό αυτό που κάνει η Γερμανία, η οποία ωφελήθηκε τόσο πολύ από το έλεος των πιστωτών της και τώρα αρνείται να μιλήσει για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Επίσης, νομίζω ότι 70 χρόνια μετά την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη, είναι καιρός να μιλήσουμε για την εξόφληση των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που επέβαλαν οι Ναζί στη χώρα σας.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.