Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η ανθρωπότητα βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση των λαών

Σχετικό: Μοντέλο ανταγωνιστικών δυνάμεων

«Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων. Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρόνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, με μια λέξη καταπιεστής και καταπιεζόμενος, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, έκαναν αδιάκοπο αγώνα, πότε καλυμμένο, πότε ανοιχτό, έναν αγώνα που τελείωνε κάθε φορά με έναν επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας ή με την από κοινού καταστροφή των τάξεων που αγωνίζονταν». (Μαρξ – Ένγκελς, Το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος)

Στο Κεφάλαιο,αργότερα,ο Μαρξ περιγράφει τη σύγκρουση ζωής-θανάτου,ως νεκρής εργασίας (σταθερό κεφάλαιο) ενάντια στη ζωντανή εργασία: « Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που σαν βρυκόλακας, ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει.».
«Από τη σκοπιά ενός ανώτερου οικονομικού κοινωνικού σχηματισμού η ατομική ιδιοκτησία ξεχωριστών ατόμων στη γήινη σφαίρα θα εμφανίζεται τόσο πέρα για πέρα ανούσια, όσο και η ατομική ιδιοκτησία ενός ανθρώπου πάνω σε έναν άλλο άνθρωπο. Ακόμα και μια ολόκληρη κοινωνία, ένα έθνος, μάλιστα όλες οι σύγχρονες κοινωνίες μαζί παρμένες, δεν είναι ιδιοκτήτες της γης. Είναι απλώς οι κάτοχοί της, οι επικαρπωτές της, και οφείλουν σαν καλοί οικογενειάρχες να την κληροδοτήσουν βελτιωμένη στις επόμενες γενεές». (Το κεφάλαιο, τ.3, σελ. 254)


Στην εποχή μας, εποχή που η μηχανή έχει αντικαταστήσει σε πολλές χειρονακτικές εργασίες τον άνθρωπο. Από την βιομηχανική επανάσταση σήμερα ζούμε την ρομποτική μηχανική επανάσταση και την περιθωριοποίηση του ανειδίκευτου εργάτη, ακόμη και αυτού που έχει ειδίκευση και ακόμη πιο   πολύ και αυτών που έχουν σπουδάσει σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι λαϊκές διεκδικήσεις, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ατονήσει, Τα συνθήματα στις πρακτικές του εργατικού κινήματος, όπως : ''εργάτη πολέμα,σου πίνουνε το αίμα'', ακούγεται ναι μεν στις διαδηλώσεις αλλά χωρίς παλμό και προοπτική, και μάλλον από ένα και μόνο...
συγκεκριμένο κόμμα που περιμένει σχεδόν 100 χρόνια έναν ουτοπικό κόσμο, γιατί οι τόποι που εφαρμόστηκε η ιδεολογία του μάλλον δεν πείστηκαν και ακολούθησαν την "πεπατημένη" του υλικού υπαρκτού καπιταλισμού.
Οι πολιτικοικονομικές αναλύσεις γίνονται από τα φερέφωνα, προϊόντα των ιδιωτικών ΙΕΚ των καναλαρχών, που φέρουν την ένδειξη "δημοσιογράφος" (αν και δημοσιολόγοι είναι οι περισσότεροι).
Τα συνθήματα μάλλον στους τοίχους έχουν κάποια σχετική αξία που γράφονται από ελεύθερα μυαλά που δεν αποδέχονται αυτή την παραγκώνιση του ανθρώπου σε άβουλο καταναλωτή και ευκολόπιστο πελάτη.

Αυτό περίπου σκέφτηκα όταν είδα τα παρακάτω video:



Αναμφίβολα οι γεωργικές εργασίες προϋποθέτουν γνώση, τεχνική, αντοχή και δύναμη. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν τα μηχανήματα δουλεύουν για λογαριασμό του ανθρώπου;
Είναι άραγε για αυτό το σκοπό ή ο κεφαλαιοκράτης με λιγότερα εργατικά χέρια και επενδύοντας στην τεχνολογία της μηχανικής του ανθρώπου κερδίζει πολλά περισσότερα που οι αντίστοιχοι των περασμένων αιώνων δεν θα είχαν ποτέ φανταστεί.
Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα, τα μηχανήματα αυτά "απεγκλωβίζουν" εργατικά χέρια τα οποία οδηγούνται στην ανεργία και την εξαθλίωση από το να κεφαλαιοποιηθεί αυτό το κέρδος υπέρ της κοινωνίας και της ευημερίας του ανθρώπου και όχι για τα υπερκέρδη του 1% του ποσοστού του πλανήτη που απομυζά το μερίδιο του υπόλοιπου 99%.

Όπως βλέπετε και στα βίντεο που ακολουθούν, στις γεωργικές εργασίες, χαρίζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που σκοπό έχουν να συμπιέσουν το κόστος και να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό σε μεγάλους παίκτες εξουδετερώνοντας κάθε προσπάθεια μικροκαλλιεργητών ακόμη και κρατών.  



Οι επενδύσεις που έγιναν με χρήματα των λαών οι κυβερνήσεις με τους τραπεζίτες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό διαπλεκόμενο σύστημα το χάρισαν, με κάτι ιδιοτελή μικροσυμφεροντά τους, στους γύπες τους διεθνούς κεφαλαίου χωρίς να υπολογίσουν ανθρώπους και να σκεφτούν επόμενες γενιές.

Στο δια ταύτα:

Η ανθρωπότητα βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση των λαών. Οι λεγόμενες αγορές μπορεί να υπέρ συγκεντρώνουν τον παγκόσμιο πλούτο σε λίγα χέρια αλλά η καταναλωτική δύναμη των λαών να μειώνεται δραματικά. Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν μία απότομη αύξησης της μηχανικής τεχνολογίας και της ψηφιακής ρομποτικής αλλά τα προϊόντα που θα συνεχίζουν να παράγουν δεν θα έχουν απορροφήσει και θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν  την δυνατότητα να μπορέσουν και στο μέλλον να τα διαθέτουν.
Η ανελαστικότητα της παραγωγής θα είναι το επόμενο χτύπημα που οι ίδιοι μπορεί σήμερα να μην το συνειδητοποιούν αλλά θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα κλονίσει για μία ακόμη φορά το καπιταλιστικό σύστημα και τα ανεγκέφαλα μυαλά των αχόρταγων εκφραστών τους.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ, η τεχνογνωσία και η τεχνολογία που υπάρχει εάν θα μπορούσε να διατεθεί ορθολογιστικά για το καλό της ανθρωπότητας θα επαρκούσε για περισσότερο από τουλάχιστον επτά φορές του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ευελπιστώ κάποτε οι λαοί να το καταλάβουν και να αντιδράσουν. Σήμερα μπορεί να υπάρχει σε διάθεση ακόμη "λίπος" και να μην φαίνεται το αδιέξοδο, αλλά αργά ή γρήγορα θα έρθει η μέρα που όλα αυτά θα απαιτήσουν λύσεις. Ποιες θα είναι αυτές;
Νομίζω ότι λίγο πολύ όλοι μας τις αντιλαμβανόμαστε.

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος



Δείτε επίσης: "Τα Προβλήματα Της Καπιταλιστικής Συγκεντρώσεως Εν Τη Αγροτική Οικονομία"
και την "Εφαρμογή ορισμένων κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ στα γεωργικά προϊόντα"
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.