Αν και στις κοινές τους δηλώσεις στο Κρεμλίνο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε πολλές αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια που επεξεργάζονται και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη δημιουργία ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, φαίνεται πως οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο όπως αναφέρουν και κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτές, το ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα είναι έντονο και φαίνεται πως πλέον «άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη». Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι η χρηματοδότηση να γίνει από ιδιωτικά κεφάλαια με τρόπο «συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε». Όπως τονίζεται, τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού, θα είναι σημαντικά και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Η δε εμπορική εκμετάλλευση του αγωγού υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. ...
Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο πρόεδρο «διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα». Δηλαδή, η Ρωσία, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». «Είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Βλ. Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων» απαντώντας ουσιαστικά σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού.
Τα άμεσα και σε βάθος κέρδη που βλέπει η ελληνική κυβέρνηση
Μεταξύ των «κερδών» για την Ελλάδα από τις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα, σίγουρα υπολογίζεται και η άρση του αδιεξόδου στο ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθώς εξετάζεται συγκεκριμένη φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών στη ρωσικά αγορά. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα. Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Ειδική αναφορά έγινε και από τον ίδιο τον κ.Πούτιν σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα όταν - στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων- επεσήμανε «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» με «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων».
Σημειώνεται πως πέρυσι ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Αυτό βέβαια που για την ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης βαρύνουσα σημασία είναι πως η επίσημη αυτή επίσκεψη και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού και της εθνικής αντιπροσωπείας έρχονται να βάλουν τις βάσεις για την «επαναθεμελίωση και επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων», κάτι που αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για το Μαξίμου σε ό,τι αφορά τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Σημειώνεται πως οι σχέσεις Αθήνας- Μόσχας ουσιαστικά είχαν «παγώσει» την περίοδο που ακολούθησε των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.
Το δώρο του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα
Την ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών Τσίπρα- Πούτιν, ακολούθησε η προβλεπόμενη από το πρωτόκολλο ανταλλαγή δώρων. Ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της Κατοχής από αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης. Ο Γερμανός Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «χασάπης της Κρήτης» επειδή διέταξε τη σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.
huffingtonpost.gr
========================"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.