Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Καταπέλτης ο Αλ. Τσίπρας: Λαϊκή επιταγή η διερεύνηση της κατάρρευσης της χώρας με τα Μνημόνια (Video)


Κατερίνα Μπρέγιαννη
Υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο. Ψήφισαν 250 βουλευτές, υπερψήφισαν 156, καταψήφισαν 72, ενώ παρών ψήφισαν 22. Ως προθεσμία για να κατατεθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής προς την Ολομέλεια της Βουλής τέθηκε η 6η Οκτώβρη του 2015.

«Αποκαλυφτήκατε κ. Σαμαρά!» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον Αντ. Σαμαρά που απείλησε την κυβέρνηση με «ανακριτική επιτροπή» «μια κυβέρνηση, που ανέλαβε μόλις δύο μήνες πριν και ταυτόχρονα μιλάτε για συναίνεση»!

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση της κατάρρευσης της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, χωρίς ποινικοποίηση των πολιτικών αντιλήψεων. Το πρόγραμμα το έκριναν οι πολίτες που ...
έδωσαν την εντολή για μια ριζική στροφή. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι σήμερα, μια χώρα υποτελής και υποταγμένη, αλλά μία χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη, παρά τις δυσκολίες. «Είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές».
"Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά, αλλά μετά τα ξεχάσατε. Και τώρα μας λέτε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Πείτε το ευθέως, μιλάτε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή."
"Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι" είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντάς του την περίοδο των Κανών και εισπράττοντας αντιδράσεις και φωνές από τα έδρανα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το PSI ή για τη β' ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε ο Πρωθυπουργός απαριθμώντας τα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν για τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια. "Ζητάτε, να μην αναζητήσουμε απαντήσεις για όλα αυτά;"
Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "η αλήθεια κ. Σαμαρά είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί «συγκυβερνήτης» σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση κ. Σαμαρά και να αποφύγετε τις υπεκφυγές."



Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Ν.Δ. κατέθεσε όπως αναμενόταν τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει από το 1981 και μετά τα αίτια που προκάλεσαν τα Μνημόνια. Παρόλο που η πρόεδρος της Βουλής δεν ήταν αρνητική να συζητηθεί σήμερα η πρόταση, η Ν.Δ. ζήτησε να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση.
Ένταση προκλήθηκε από τη βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη όπου με αφορμή την αναφορά της προέδρου της Βουλής στη μνήμη του δικαστή Σ. Μπάγια «Πάτε να τον κάνετε ΣΥΡΙΖΑ;» επιχείρησε εξ αρχής να δυναμιτίσει το κλίμα της συζήτησης. «Είναι ανάρμοστο το σχόλιό σας. Ζητώ την συναίνεσή σας για να διαγραφεί από τα πρακτικά», της απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ η βουλευτής της Ν.Δ. ζητούσε το λόγο επί προσωπικού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι, παρόλο που η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δήλωσαν όλοι, ότι θα συμμετάσχουν και αυτό αποδεικνύει ότι "όλοι ζητούν απαντήσεις". Επιπλέον κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις όπως σημείωσε.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι κανείς δεν μιλάει πλέον στην Ευρώπη για success story, αλλά για ανθρωπιστική κρίση. Αναφορικά με τα χρέη των καναλιών δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικεί εσαεί τη φορολογική ασυλία και ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συμψηφισμού. Επιπλέον κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτού. Σημείωσε τέλος ως πρόταση αντιπερισπασμού, αυτή της Ν.Δ.


Το λαϊκό αίτημα να δοθούν απαντήσεις για τα Μνημόνια εκφράζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι το Μνημόνιο αποτελεί "μία τομή που αυλακώνει την κοινωνία, την οικονομία, το έθνος. Είναι το σημείο αντιστροφής κατακτήσεων του λαού". Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν ήταν μονόδρομος το Μνημόνιο, αλλά πολιτική επιλογή για να επιβληθούν από τους δανειστές όσα επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό.

Ο ειδικός αγορητής της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρας έκρινε ως «άκαιρη» και «προσχηματική» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή όπως δήλωσε αλλά θα την καταψηφίσει ως «αποπροσανατολιστική». Ως κίνηση αντιπερασπισμού κρίνει την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ όπως δήλωσε κατά την ομιλία του ο ειδικός αγορητής από το ΠΟΤΑΜΙ, Κ. Μπαργιώτας. Στο βήμα ο ειδικός αγορητής από το ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι πρόκειται για μια κίνηση "διχαστική", το ΠΑΣΟΚ θα την καταψηφίσει παρόλο που θα συμμετέχει στην επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής απείλησε την κυβέρνηση με ανακριτικές επιτροπές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την αιτιολογία ότι οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Δεν ήταν το μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά, η κρίση που έφερε τα μνημόνια, υποστήριξε και δήλωσε ότι θα η Ν.Δ. θα καταψηφίσει την πρόταση, αλλά θα συμμετέχει στην επιτροπή.



Συζητείται σήμερα στις 18:00, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και ποιοι ευθύνονται που οδηγήθηκε η χώρα στα Μνημόνια. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας με ονομαστική ψηφοφορία.
Αναμένεται να υπερψηφισθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς απαιτείται από το τον Κανονισμό της Βουλής η συγκέντρωση θετικών ψήφων της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων, δηλαδή απαιτούνται οι ψήφοι τουλάχιστον 120 βουλευτών.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:
  • Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γίνει έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα για συγκεκριμένα πρόσωπα μόνο εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες. Σε αυτή την περίπτωση θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή.
Η Ν.Δ. αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να διερευνηθεί και η χρονική περίοδος από το 1981 και μετά. Αυτό το αίτημα αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα της Ν.Δ. στο εσωτερικό της.
 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.