Η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας από τη βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξαπέλυσε μόνον πυρά κατά του διορισμού του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, αλλά κυρίως έριξε μία «βόμβα», η οποία ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα για το χρέος της χώρας, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο γύρω από τις διεκδικήσεις των δανειστών, που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση η κ. Κωνσταντοπούλου είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας» και τόνισε ότι είναι «χρέος μας να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη λαϊκή εντολή».
Η ίδια επισήμανε ότι «η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση», ενώ πρόσθεσε ότι «η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να ζητήσει αναστολή της πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της».
Η αναφορά αυτή της κυρίας Κωσταντοπούλου δεν είναι τυχαία: έχει σχέση με το ...
προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Ιουνίου, θα συμπέσει δηλαδή με την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας και τη συνακόλουθη συζήτηση των μέτρων τα οποία θα προβλέπει στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένης και τυχόν ρύθμισης για το χρέος, κάτι που, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί σαφή απαίτηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
Ήδη, η Επιτροπή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εξετάσει τα συστατικά μέρη του ελληνικού χρέους (EFSF, διμερή δάνεια, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ιδιώτες πιστωτές, κ.λπ.), στη βάση εισηγήσεων που είχαν προετοιμάσει τα μέλη της και σε άλλα θέματα όπως αυτά που άπτονται νομικών θεμάτων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, κ.α.
Μιλώντας ο βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ειδικευμένος σε θέματα δημοσίου χρέους κ. Ερίκ Τουσέν, που έχει αναλάβει και τον επιστημονικό συντονισμό της Επιτροπής Αλήθειας στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις αρχές Μαϊου, τόνισε την σχετική ευκολία που παρουσιάζει το ελληνικό χρέος υπό την εξής έννοια: Τόσο την πενταετία 2005-2010, όσο και την επόμενη επίμαχη πενταετία 2010-2015, οι όροι δανεισμού στην χώρα μας παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιομορφία με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τους ίδιους κανόνες, τους ίδιους νόμους. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές όχι απλώς ήξεραν πολύ καλά που θα κατευθυνθούν τα χρήματά τους, αλλά έθεταν τους όρους και να αποφάσιζαν πως και που θα δοθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως κατέστησε σαφές, ο λογιστικός έλεγχος που θα αποδείξει ποιο μέρος του χρέους είναι απεχθές, παράνομο, μη νομιμοποιημένο κλπ, δεν θα δείξει μόνο ότι μπορεί να διαγραφεί. Ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει εκείνα τα επιχειρήματα που θα της επέτρεπαν να προχωρήσει σε παύση πληρωμών. Επίσης, θα βοηθήσει την δικαιοσύνη να προχωρήσει σε διώξεις, τη νομοθετική εξουσία να ψηφίσει νόμους ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες κρίσεις και, το σημαντικότερο, «θα πάρουν ένα μάθημα οι πιστωτές καθώς θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να δανείζουν αφειδώς, ξέροντας πως σε κάθε περίπτωση και με κάθε τίμημα, ακόμη δηλαδή και σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πάρουν τελικά πίσω τα χρήματά τους».
«Πρέπει να μάθουν ότι υπάρχει τίμημα για τις πράξεις τους», ανέφερε ο Ε. Τουσέν την Δευτέρα 4 Μαΐου, στην αίθουσα της γερουσίας στη Βουλή, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Αλήθειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.
Στην ίδια συνεδρίαση η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού κατέστησε σαφές ότι τα «τα μέλη της Επιτροπής δεν θα πάρουν κανενός είδους αποζημίωση για την εργασία τους, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα χρήματα που κόστισαν στον φορολογούμενο της Ελλάδας πλήθος συμβούλων που είχαν διορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε διάφορους τομείς που είχαν σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους νομικούς που είχαν προσληφθεί για την Ζίμενς με ωρομίσθιο 500 ευρώ την ώρα και κόστισαν 1 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, μόνο και μόνο για να απαλλάξουν την διεφθαρμένη γερμανική εταιρεία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και να μπορεί ανενόχλητη να επιδεικνύει τα διαπιστευτήρια διαφάνειας. Εξ ίσου σκανδαλώδη είναι τα ποσά που έχουν λάβει οι κάθε λογής σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα, η ετήσια έκθεση για το 2014 του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκδόθηκε πρόσφατα αναφέρει ότι όλη την περσινή χρονιά τα έξοδα συμβούλων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και λοιπών συναλλαγών των 4 συστημικών τραπεζών που καταβλήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανήλθαν σε 14,5 εκ. ευρώ (έναντι 8,5 εκ. για το 2013). Και επ’ αυτού όμως επικράτησε σιωπή κι ας ξοδεύτηκαν 6 εκ. ευρώ επιπλέον…
Η απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η έκδοση εντός του Ιουνίου ενός προκαταρκτικού πορίσματος το οποίο θα συγκεντρώνει τα μέχρι σήμερα ευρήματα της συζήτησης. Διατυπώθηκε μάλιστα η άποψη ότι «η ανάγκη δημοσιοποίησης του πορίσματος πηγάζει από την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και την ισχυρή πιθανότητα πολύ γρήγορα να υπογραφεί μια επώδυνη συμφωνία».
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η πρόεδρος της Βουλής κρατάει μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, που επηρεάζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, θέτει σαφείς περιορισμούς στις τυχόν υποχωρήσεις και, εν γένει, αποτελεί το μάτι του Κοινοβουλίου στις κυβερνητικές αποφάσεις για το χρέος-τόσο την εξυπηρέτησή του απέναντι στους δανειστές, όσο και στη διαδικασία «κουρέματος» ή απομείωσής του.
Ίσως αυτό να ερμηνεύει και τις βολές που δέχεται η κυρία Κωνσταντοπούλου από διάφορα «κέντρα διαπλοκής» που λειτουργούν εντός και εκτός κυβέρνησης.
hitandrun.gr
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.