Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας - Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Κασσάνδρες

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών, της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις ούτε για τις τράπεζες και τις καταθέσεις, και κάλεσε όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους, διότι, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, και να υπάρξουν πολλοί που μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και για διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ερμηνεύεται ως στήριξη στον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις που δέχθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει αρκετά, ο πιο πιθανός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τοποθετείται το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. ...


Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα.

Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω.

Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.

--------------------------
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν την ελληνική πλευρά για το πόσο «κοντά» είναι η συμφωνία
Μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να δηλώνει ότι έχει αρχίσει να συντάσει μια συμφωνία με τους πιστωτές, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν κάτι τέτοιο, μιλώντας για ευσεβείς πόθους.

Μάλιστα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων που γίνονται εδώ και τέσσερις μήνες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν μία σημαντική εξέλιξη στον ορίζοντα. Χωρίς συμφωνία η Αθήνα κινδυνεύει ακόμη και με πτώχευση μέσα στην εβδομάδα.

Στο νέο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, αναφέρει το πρακτορείο, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν την κατάρτιση σχεδίου συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς καμία περικοπή μισθών ή συντάξεων και με χαμηλότερο τον στόχο για ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β.Ντομπρόβσκι ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία."

Άλλοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υπο το καθεστώς της ανωυμίας ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Ανοησίες" και "Μακάρι να ήταν αλήθεια."

Τσακαλώτος: Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και τους όρους για πρόσθετη βοήθεια και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί

Πάντως, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες με τους δανειστές της Αθήνας », είπε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι και οι δύο πλευρές δεν είχαν μόνο τη συζήτηση των όρων για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, αλλά ότι στις συνομιλίες περιλαμβάνονται ήδη και προϋποθέσεις συμπληρωματικής ενίσχυσης.

"Οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν πλέον συνδυαστεί'', είπε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι η τελική απόφαση για την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα και το οικονομικό μέλλον της χώρας θα έρθει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι δηλώσεις έρχονται την στιγμή που η πίεση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται για να επιτύχει μια συμφωνία πριν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με την πληρωμή προς το ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου.
topontiki.gr/
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.