|
Εντάξει μπορεί ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης να ξιφουλκούσε από τα τηλεοπτικά πάνελ κατά του «επώδυνου συμβιβασμού της κυβέρνησης» απειλώντας να καταψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, αλλά ο πραγματικός πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ποια στάση θα κρατήσουν τελικά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος στη «μάχη» στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων του «κυβερνητικού εταίρου» και προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου, της προέδρου της Βουλής κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και του «αινιγματικού» υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει αρχίσει να διαφοροποιείται αισθητά πλέον από τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου και έχει χαράξει τη δική του πολιτική πορεία. ...
...
...
Ήδη, μετά την γνωστοποίηση της ελληνικής πρότασης που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 8 δις. ευρώ ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές με τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ.Αλέξη Μητρόπουλο να δηλώνει στο Star ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι τα τελικά, δεν περνούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Αντιθέτως, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.Παναγιώτης Λαφαζάνης αρνείται προς το παρόν να ανοίξει τα χαρτιά του. Με τη φράση:
«δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία άρα δεν μπορώ να σχολιάσω ακόμα κάτι» απέφυγε να τοποθετηθεί παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία άρα δεν μπορώ να σχολιάσω ακόμα κάτι» απέφυγε να τοποθετηθεί παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις πρώτες εντυπώσεις από την δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε non paper της Δευτέρας περιγράφει θα θετικά σημεία της ελληνικής πρότασης που κατέθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία στους δανειστές σε αντιπαράθεση με τα όσα ζητούσαν οι θεσμοί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι ότι θα «θετικά» αυτά σημεία της ελληνικής πρότασης, όσο και οι αφόρητες πιέσεις των δανειστών που χρησιμοποίησαν ως άμεση απειλή τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, θα μετριάσουν τις αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα. Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκτός κόμματος υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές που τον ακολουθούν θα είναι οι τελευταίοι που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση με την ψήφο τους, στον βαθμό που συμμετέχουν ενεργά στο κυβερνητικό σχήμα.
Κι αυτό παρότι τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως το μέλος της Π.Γ. κ. Στάθης Λεουτσάκος έχουν βομβαρδίσει την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις και τροπολογίες στην Βουλή για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πιέζοντας για την εφαρμογή της πολιτικής του κόμματος.
Γεγονός είναι πάντως πως με την χτεσινή ανακοίνωση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αιφνιδιάστηκαν ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός για το πώς θα υπερασπιστούν τα μέτρα στην Βουλή αφού έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και πλήττουν συνταξιούχους και μισθωτούς είτε με τις εισφορές που κόβουν μισθούς και συντάξεις είτε με την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης.
Ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι περιμένει να δει συνολικά τα μέτρα και τι αναφέρεται για χρέος και ανάπτυξη. «Τρέφω μεγάλες επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα μέτρα και για το αν θα περάσουν στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι αντιδράσεις ωστόσο αναμένεται να μετριαστούν στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίσει την διευθέτηση του χρέους και ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα από τους δανειστές. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές
Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Λαπαβίτσας.
«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Ημαθίας.
Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας». Ο κ. Λαπαβίτσας στη συνέντευξή του αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές λέγοντας ότι «αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη για μένα».
«Αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμβιβαστεί. Οι δανειστές απαιτούν την πλήρη παράδοση» εξηγεί, ενώ τάσσεται, δε, υπέρ της εξόδου από το ευρώ είτε για πέντε χρόνια είτε με αμοιβαία συμφωνία ώστε η ελληνική οικονομία να ανασάνει.
Αρνητική στάση απέναντι στην συμφωνία και την ελληνική πρόταση αναμένεται κρατήσουν οι βουλευτές που προέρχονται από τις πρώην συνιστώσες της ΔΕΑ και της ΚΟΕ όπου επικεφαλής είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κ.κ. Αν. Νταβανέλος και Ρούντι Ρινάλντι αντίστοιχα.
Εκείνο όμως που προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου είναι η στάση της προέδρου της Βουλής κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά και τις πρωτοβουλίες της γύρω από τη διαγραφή του χρέους. Ηδη, η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει συζήτηση των νέων μέτρων στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, μία διαδικασία που ακολουθούσε κατά κόρον στον παρελθόν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός είναι πάντως ότι η κ. Κωνσταντοπούλου διαγράφει την δική της πολιτική διαδρομή και για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή θα κρίνει τις σχέσεις της Προέδρου με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλευρό της κυρίας Κωνσταντοπούλου έχουν ταχθεί βουλευτές όπως η κυρία Ραχήλ Μακρή, ο κ.Γ. Μιχελογιαννάκηςκαι ο κ. Β. Διαμαντόπουλος. Μάλιστα ο Θ. Διαμαντόπουλος σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ελληνική πρόταση τόνιζε « Η Αριστερά δεν μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή».
«Αίνιγμα» όμως αποτελεί και η στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος όχι μόνον είχε διαφοροποιηθεί από τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, αλλά είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ακόμη και της παραίτησης, παρά την εμφανή απόλυτη στήριξή του από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για την πρόθεση των δανειστών να ταπεινώσουν την Ελλάδα, τη πρότασή του για το χρέος δεν έγινε αποδεκτή και οι «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει έχουν κουρελιαστεί. Οι δεσμοί ωστόσο του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα παραμένουν ισχυροί.
Η κατηγορηματική δήλωση του κ. Π. Καμμένου από την άλλη πλευρά ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ακόμα και εάν πέσει η κυβέρνηση, δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν φέρονται διατεθειμένοι να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση, τόσο οι δηλώσεις των ΑΝΕΛ για τον ΦΠΑ στα νησιά που χαρακτήρισαν «κόκκινη γραμμή» όσο και τον όρο που θέτουν για την συμφωνία ότι πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση για το χρέος προκειμένου να ψηφίσουν, δημιουργούν έντονο προβληματισμό για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.Εντάξει μωρέ, λένε και καμιά μαλακία για να περνά η ώρα στον σοσιαλισμό... Δεν είναι ανάγκη εμείς να τα πιστεύουμε κι όλα... αφού και στον σοσιαλισμό, κάποιοι πρέπει να...
κρατάνε τις ντουντούκες και τις ομπρέλες των σταρ....
-------
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.