Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Βροχή τα «όχι» από το ΥΠΕΘΑ

Απορρίπτονται τα αιτήματα λόγω... ταμειακού κωλύματος

Μία μία «σβήνουν» οι ελπίδες για καλύτερες ημέρες, καθώς το τελευταίο διάστημα τα «όχι» από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ στα αιτήματα των στρατιωτικών πέφτουν «βροχή». Οι πάντα... δραστήριοι Ηπειρώτες της ΕΣΠΕΗΠ είχαν καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία έφτασε, καθώς θεωρήθηκε σημαντική, έως τη Βουλή από τον κυβερνητικό Νίκο Νικολόπουλο.

Το ΥΠΕΘΑ απάντησε πως συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θέματα υλοποιούνται και εφαρμόζονται από το ΓΛΚ, με το υπουργείο απλώς να εξαντλεί τα περιθώρια που υπάρχουν στη βάση της δημοσιονομικής πραγματικότητας. Καθώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και όλοι την αντιλαμβάνονται, είναι προφανές πως καλύτερες ημέρες δεν θα έρθουν. Πάντως, το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει πως αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση για τον 3865/10. «Όχι», όμως, ήταν η απάντηση και στην πρόταση για το «αμετάθετο» μετά τα 25 χρόνια υπηρεσίας, κάτι που θα ανακούφιζε τους στρατιωτικούς που αναγκάζονται να ζουν ως νομάδες, με τους/τις συζύγους να αδυνατούν να βρουν δουλειά λόγω των μεταθέσεων και τα έξοδα να τρέχουν.

Το υπουργείο αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος, λέγοντας πως... «τυχόν τέτοια μεταβολή θα καταργούσε στην ουσία τον κύκλο των υπηρεσιακών μεταβολών για τη σταδιοδρομία ενός έκαστου στελέχους», αφού το ΥΠΕΘΑ λέει πως η υπηρεσιακή εξέλιξη είναι συνδεδεμένη με τις υπηρεσιακές μεταβολές (τοποθετήσεις - μεταθέσεις). Αν και ανάμεσα στους στρατιωτικούς ακούγονται πολλές ιστορίες που αμφισβητούν τη θέση του ΥΠΕΘΑ... Αρνητικό είναι το υπουργείο ακόμα και στο να μετατάσσονται οι στρατιωτικοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την 25ετία, άλλη μια πρόταση με στόχο την οικογενειακή ισορροπία των στρατιωτικών, αφού εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κάλυψη των αναγκών των ΕΔ.

«Σχήμα λόγου» το ωράριο;

«Ψυχρολουσία» για τους στρατιωτικούς επεφύλαξε, όμως, το ΥΠΕΘΑ και στην απάντησή του για το ζήτημα του ωραρίου. Στην αναλυτική απάντησή του προς τον X. Παππά, το υπουργείο ουσιαστικά δεν αναφέρει τίποτα καινούργιο πέρα από το ότι ο συνολικός χρόνος εργασίας είναι 40 ώρες εβδομαδιαίος (κάτι γνωστό αλλά αμφισβητήσιμο. όπως έχουν αναδείξει έγγραφα της ΕΣΠΕΚΜ στο αν τηρείται) και πως οι στρατιωτικοί υπόκεινται σε δραστηριότητες (υπηρεσίες, ασκήσεις κ.λπ.) που είναι συνυφασμένες με την αποστολή και την ιδιότητά τους. Το πλέον απογοητευτικό είναι μάλλον και η θέση που εκφράζεται για τις διεκδικήσεις μέσω δικαστικής οδού για τις υπερωρίες, πως αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφέστατη θέση προεκλογικά για το θέμα και, άρα, θα έπρεπε μάλλον να προηγείται των δικαστικών αποφάσεων.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως μετά από τη συνάντηση ΠΟΕΣ - ΣΥΡΙΖΑ στις 15/10/2014 είχε ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, από τον ΣΥΡΙΖΑ πως «απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια, περιπτώσεις που την τελευταία διετία είδαν συχνά το φως της δημοσιότητας, δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού με υψηλό ηθικό και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».
(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 29/05/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ) - 
http://staratalogia.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.