Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Παγκόσμιο συναγερμό για την Ελλάδα προκάλεσε ο Τσίπρας

Παγκοσμιο συναγερμό για την Ελλάδα προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με μια σειρά στρατηγικών διαπραγματευτικών κινήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα να δρομολογηθούν, έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του προέδρου Ομπάμα και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κρίσιμη συνάντηση του Γιούνκερ με τον Ντάισελμπλουμ και μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ πριν την καθοριστική του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο μαραθώνιος των διεθνών επαφών του Αλέξη Τσίπρα αλλά και η αγωνία σε Ευρώπη και Αμερική για την πορεία της διαπραγμάτευσης διεθνοποιεί το ελληνικό πρόβλημα και αντιμετωπίζεται πλέον σε επίπεδο κορυφαίων πολιτικών ηγετών και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια όπως επεδίωκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που επεδίωκε να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά τη σύσκεψη που είχε στο Λευκό Οίκο για το ελληνικό ζήτημα προχώρησε σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε στοχευμένες κινήσεις πιέζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και το ΔΝΤ να αποδεχτούν μια σειρά από όρους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τσίπρα που έχει κατατεθεί στους λεγόμενους εταίρους. ...

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους γιατί θεωρούν δεδομένο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτεί ανεξέλεγκτη κρίση που μπορεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτός βέβαια από τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους του Βερολίνου που εκφράζονται με τις ακραίες και διχαστικές θέσεις του Σόιμπλε. Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε τις κόκκινες γραμμές απορρίπτοντας μια σειρά από υφεσιακά μέτρα τα οποία πρότειναν οι εταίροι αποκλείοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των συντάξεων.

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επέμεινε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ικανό να βγάλει τη χώρα από τα δραματικά αδιέξοδα χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις συνταγές λιτότητας οι οποίες όπως εξήγησε στον Γιούνκερ κατέστρεψαν την οικονομία και οδήγησαν μεγάλα κοινωνικά στρώματα στην εξαθλίωση. Το ισχυρό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα στην καθοριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής αποτέλεσε η ανάγκη για ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κόντρα στη διάσπαση που επιδιώκουν κάποια σκοτεινά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε χαοτικές καταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελούσε την απαρχή της διάλυσής της. Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να υπογράψει συμφωνία που θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους αθετώντας τις δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο της επικύρωσης μιας τελικής συμφωνίας από το λαό προσφεύγοντας σε εκλογές.
kontranews
========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.