Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Συνεχίζεται και σήμερα το μεσημέρι το Eurogroup (και ας ελπίσουμε ότι: "Ο_αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.... Κ.Καβάφης)

To κρίσιμο Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών διεκόπη και συνεχίζεται σήμερα στις 2 μμ. ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ. Νέος γύρος επαφών Τσίπρα-Γιούνκερ σήμερα το βράδυ.
«Αυτά για σήμερα» (χθες) ανέφερε μέσω twitter o φινλανδός υπ. Οικονομικών Aλεξάντερ Στουμπ. Το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες με στόχο να βρεθεί «κοινός τόπος» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, διεκόπη σήμερα, με στόχο να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις γύρω από τις ελληνικές προτάσεις αύριο το μεσημέρι. Η διακοπή αποδίδεται και στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα από την πλευρά του ΔΝΤ και δεν φαίνεται να έχει λυθεί μέχρι τώρα.
Στο μεταξύ αρκετοί υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις προσερχόμενοι στο Eurogroup. Αντίστοιχα χωρίς δηλώσεις προσήλθαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι...
«θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας μέχρι να βρεθεί λύση». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσφσκις «η σημερινή νύχτα θα είναι μακρά». Από την πλευρά του ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα τέτοιο σημείο που να οδηγούν σε συμφωνία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συνεδρίαση του Eurogroup ενδέχεται να διακοπεί για να συνεχιστεί αύριο. Αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα τεχνικά κλιμάκια για μία προσέγγιση των δύο πλευρών.
Δεν έκαναν δηλώσεις Βαρουφάκης και ΛαγκάρντΑλ. Στουμπ: «Θα ήταν θετική έκπληξη εάν έχουμε σήμερα συμφωνία»
Δεν έκαναν δηλώσεις Βαρουφάκης και Λαγκάρντ
Δηλώσεις έκανε ο υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ, ο οποίος είπε ότι «δύο Eurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής αρκούν για να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα», τονίζοντας ότι «θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», ωστόσο παρέπεμψε στους θεσμούς. Ο βέλγος υπ. Οικονομικών Γιόχαν βαν Οβερτβέλντ τόνισε ότι εάν υπάρξει συμφωνία θα είναι στη βάση όλων όσων έχουν γίνει τις τελευταίες 48 ώρες. «Θα ήταν για μένα θετική έκπληξη εάν έχουμε σήμερα το βράδυ μια συμφωνία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ. Από την πλευρά του ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ είπε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, συμπληρώνοντας «η Ελλάδα ζητά αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του ESM. Αυτό για πολλούς σημαίνει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης από την πίσω πόρτα».
Στόχος των πυρετωδών διαβουλεύσεων είναι η την άρση των εμποδίων που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα. Oι συζητήσεις αποσκοπούν στο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί υφεσιακά τα μέτρα που προβλέπονται στις ελληνικές προτάσεις που έχουν σταλεί στους θεσμούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαφωνίες είναι σημαντικές μεταξύ των θεσμών και ειδικότερα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μεσημέρι έγινε συνάντηση στην έδρα της Κομισιόν στην οποία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μέχρι το βράδυ συμφωνία
Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για συμφωνία
Μέχρι το βράδυ συμφωνία
Η συνεδρίαση του αποψινού Eurogroup αναμένεται να εξελιχθεί σε μαραθώνια, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία άμεσα. Σε περίπτωση αποτυχίας θεωρείται βέβαιο ότι τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της ευρωζώνης οι οποίοι θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων και δανειστών, είχε δηλώσει στο μεταξύ από το πρωί ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως είπε, «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας απόψε στο Eurogroup ώστε κι αν χρειαστεί οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάσουν για πολλές ώρες. Οι ηγέτες θέλουν να τους πει αύριο ο κ. Νταϊσελμπλούμ ότι έχουμε συμφωνία και να την χαιρετήσουν». Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν αποτύχει απόψε το Εurogroup, απάντησε ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε να φτάσουμε μέχρι το τέλος, δηλαδή τη συμφωνία.
O πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς ΤίμερμανςΑπόλυτη ανάγκη να ληφθεί απόφαση μέσα στην εβδομάδα
O πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς
Την απόλυτη ανάγκη να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Ευρωβουλής, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ο κ.Τίμερμανς μίλησε για λογαριασμό του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος δεν μπόρεσε να πάει γιατί αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο Aντιπρόεδρος, συμμετέχει σε διαβουλεύσεις με στόχο την προσέγγιση των απόψεων στο ελληνικό ζήτημα. «Πρέπει να βρουμε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω χρονικής παράτασης για συμφωνία», είπε, προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την αβεβαιότητα», τόνισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να επωμιστούν τις ευθύνες τους και να δεσμευθούν να δώσουν στην Ελλάδα μια νέα έκκινηση για ανάπτυξη, η οποία θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην αρωγή των θεσμών.

Ειρ. Αναστασοπούλου, Δ. Κυρανούδη / Ν. Μπέλλος, Βρυξέλλες DW


Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση
02.00: Χωρίς δηλώσεις και χωρίς αποτέλσμα ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα αύριο, π΄ριν απο τη συνεδρίαση του Eurogroup.

01.50: Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ- Ντράγκι- Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση μετέχουν επίσης ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα».

Αναφέρουν επίσης ότι «οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα»



00.12: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πιστωτές εκβιάζουν την Ελλάδα, κατήγγειλε η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Γερμανίδα πολιτικός υποστήριξε ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη ο εκβιασμός της Ελλάδας. «Είναι στο χέρι της Συνόδου Κορυφής να σταματήσει αυτή την απαίσια στρατηγική» κατέληξε η κ. Ζίμερ

23.53: Η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με στέρεες μεταρρυθμίσεις και ένα εξασφαλισμένο μέλλον, τόνισε και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτό θα εργαστούμε.

23.30 : Νέα συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ-Λαγκάρντ- Ντράγκι μετά τα μεσάνυχτα. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί μόνο συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, το αδιέξοδο των συζητήσεων στην απογευματινή μαραθώνια τετραμερή καθώς και το αποτέλεσμα του Eurogroup , όπου δεν ελήφθη καμία απόφαση, οδήγησε στην ανάγκη για επανάληψη των διαβουλεύσεων. Οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα νέα πρόταση μέχρι αύριο το πρωί, πριν από τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει τη στάση της, μετά τη μεταμεσονύκτια συνάντηση των τεσσάρων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας πάντως είναι το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες εκλήθη από τον πρωθυπουργό και ο Πάνος Καμένος για ενδοκυβερνητική συνεννόηση .

22.30: Ενημερωθήκαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουμε. δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Θα έχουμε μια πρόταση αύριο το πρωί. Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι διαδικασίες. Για να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι πάμε σοβαρά για μια συμφωνία, δήλωσε ο Αλ. Στουμπ.

22.16: Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 13:00 ώρα Βελγίου, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

22.06: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς αποτέλεσμα. Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ορίσθηκε για αύριο στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νέες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 12 τα μεσάνυχτα, με πιθανή τη συμμετοχή και των επικεφαλής των υπολοίπων θεσμών.

21.19: Θα συνεχιστεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δανειστές. Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI η συνάντηση θα γίνει ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αλέξη Τσίπρα.

21.10: Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι θεσμοί από την πλευρά τους κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία, όπως εκτιμούν, μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. «Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», καταλήγουν οι πηγές του Μαξίμου.

20.53: Πεπεισμένος ότι στο θέμα της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί μία λύση, ενώ θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας απόψε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής.
Αναφέροντας, στην ομιλία του, ότιτα θέματα άσυλο και Ελλάδα θα είναι στο κέντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, ο καγκελάριος τόνισε πως εάν η αποψινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν φέρει λύση, τότε το ζήτημα της Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συμπεριλάβει πάρα πολλές προτάσεις και πρέπει να κάνει πολλάκαι στο εσωτερικό για να πείσει.

20.50: Θα δουλέψουμε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή, δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί,
προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές
και υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό η νύχτα να είναι μεγάλη πρόσθεσε ο ίδιος.

20.38: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Θεσμών Ζ.Κ. Γιούνκερ, Μ.Ντράγκι και Κρ.Λαγκάρντ.
Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στον τύπο ενώ σε λίγο αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν αύριο. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα
δεν θα είναι η τελευταία και αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εγγύτατο μέλλον.

20.30: «Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Eurogroup» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ κατά την είσοδό του στο κτίριο της συνεδρίασης. Συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το μέλλον της ΟΝΕ, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση εν είδει τελεσιγράφου, απάντησε πως δεν είναι υπέρ των «προθεσμιών». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σχολίασε πως είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας του. Τέλος, ανέφερε πως δεν είναι σωστό να λέει κανείς πως το πρόγραμμα απέτυχε στην Ελλάδα γιατί καμία κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε στην ολότητά του.

20.29: Είμαι περίεργος για το πως θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά το σημερινή συνεδρίαση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι τρία Εurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής είναι αρκετά για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. Οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία και μετά θα συζητηθεί το ζήτημα στο Εurogroup, πρόσθεσε. Κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυση. Είναι έντονες οι διαπραγματεύσεις δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ.Ντομπρόφσκις ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

20.22: Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι μεταβαίνουν στο Eurogroup αλλά η συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τελειώσει.

19. 00 : Σε βαρύ κλίμα οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε νωρίτερα με τις αντιπροτάσεις των δανειστών, τις οποίες απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση. Η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ- Ντράγκι- Λαγκάρντ συνεχίζεται από το μεσημέρι και από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθεί εάν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 8 απόψε, συνεδρίαση του Eurogroup.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, η συνεδρίαση του Εuroworking group.

18. 40 : Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας από τις Βρυξέλλες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι πολύ σκληρές. Το ΔΝΤ διατηρεί σκληρή στάση. Πιθανόν να καθυστερήσει η έναρξη του Eurogroup. Ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι τρέχουσες προτάσεις των δανειστών είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ημερών.

Η GUARDIAN LIVE μεταδίδει ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις ελληνικές προτάσεις και την αντιπρόταση των πιστωτών δήλωσε ότι «βεβαίως επιθυμούμε αλλαγές και αυτοί δεν τις θέλουν και αυτό είναι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας αν και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική όταν δημοσιοποιείται». Η GUARDIAN σχολιάζει ότι ενδεχομένως οι διαρροές και οι λεκτικές επιθέσεις να είναι δραματικές αλλά αυτό δεν αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας.
Η κατάσταση χρέους της Ελλάδας βρίσκεται σε μία κατάσταση που εξαρτάται πλέον από τις κυβερνήσεις περισσότερο να επιλύσουν το ζήτημα, παρά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot.«Βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών τώρα και παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιάφερον τι συμβαίνει”, υπογράμμισε ο Δανός αξιωματούχος, μιλώντας σε συνέδριο του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. «Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών, που είναι ο ρόλος της», πρόσθεσε.

18:27 : Το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεσμεύσεις για αύξηση φόρων, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της στο γαλλικό περιοδικό Challenges. Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως δεν θέλει ένα Grexit, αλλά δεν πιστεύει σε κάποια «έκρηξη» στην ευρωζώνη. Η ίδια υποστήριξε ακόμα ότι η ελληνικά ανάκαμψη απαιτεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται και βήματα από τους Ευρωπαίους πιστωτές για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
16.00: Τη στήριξη της Κίνας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες Ελλάδας και ΕΕ και την ευχή της Κίνας να δει μια ενωμένη Ευρώπη με ισχυρό Ευρώ και την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εξέφρασε σήμερα αργά το απόγευμα κατά την συνάντησή του με τον επισκεπτόμενο Βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, ο Πρωθυποργός Λι Κετσιανγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας κεντρικής κυβέρνησης . » Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την ΕΕ, και μακροπρόθεσμα υποστηρίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέλοντας να δει μια ευημερούσα, ενωμένη Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ. Τα σημερινά προβλήματα χρέους της Ελλάδας διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο, και η Κίνα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά δε ιδιαίτερα τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών, και ελπίζει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα στηρίζει την Ευρώπη και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.-
(συνεχής ενημέρωση) ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης τα παρακάτω σχετικά:
1. Ποιοι κρύβονται πίσω από τις πιέσεις του ΔΝΤ;
2. Άγριο το κλίμα στις Βρυξέλλες - Με ρήξη απειλεί η Ελλάδα

Συμπλήρωμα στον τίτλο: 

Η ώρα του μεγάλου "ΝΑΙ" ή του μεγάλου "ΟΧΙ" για Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου και Καμμένο ή εκτός και εάν λέγανε και "καμιά μαλακία" (όπως παλιά ο GAP και Σία)... έτσι για να περνά η ώρα...

Che fece... il gran rifiutoΚ.Π. Καβάφης
διαβάζει: Σουλιώτης Μίμης, Ανέκδοτη ηχογράφηση, Αθήνα 2002
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του.
Επανάληψη σε νέο παράθυρο

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.