Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

FT: Aυτή είναι η πρόταση των πιστωτών για την Ελλάδα - Ζητούν μείωση συντάξεων

Εμμονή στη μείωση συντάξεων, πλεονάσματα 1% εφέτος και 3,5% μεσοπρόθεσμα και καμία αναφορά στο θέμα του χρέους είναι τα τρία βασικά στοιχεία της πρότασης των πιστωτών προς την Ελλάδα, όπως γράφει στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.

Ο Σπίγκελ, επικαλούμενους αξιωματούχους που έχουν δει το κείμενο, γράφει ότι στο σχέδιο των δανειστών, και κόντρα στην αντίθετη πρόταση της Κομισιόν, πέρασε τελικά η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για τις συντάξεις - μια γραμμή, η οποία επιμένει στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Αξιωματούχοι που επικαλούνται οι FT φέρονται να ανγνωρίζουν ότι το ασφαλιστικό θα είναι και το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σημαίνει αυτομάτως μείωση των επικουρικών - τουλάχιστον - συντάξεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, το «σχέδιο συμβιβασμού» στο οποίο έχουν καταλήξει οι πιστωτές θέτει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος στο 1%, με σταδιακή άνοδό του στο 3,5% έως το 2018.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κομβικό στοιχείο της συμφωνίας, καθώς καθορίζει και την έκταση των μέτρων λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Πέραν του στόχου του 1% για εφέτος, οι πιστωτές στο σχέδιό τους ζητούν από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Οι στόχοι αυτοί είναι χαμηλότεροι μεν από εκείνους του τρέχοντος προγράμματος - 3% εφέτος και 4,5% το 2016 - παραμένουν, ωστόσο, υψηλότεροι από το 0,8% που προτείνει για εφέτος και 1,5% το 2016 στο δικό της κείμενο η ελληνική κυβέρνηση. ...

Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπίγκελ, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι «φιλόδοξοι» στόχοι για το πλεόνασμα κι έως την τελευταία στιγμή πίεζε τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν συμφωνία που θα προβλέπει ότι εάν δεν πιαστούν οι στόχοι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Ωστόσο, όπως γράφουν οι FT επικαλούμενοι τους ίδιους αξιωματούχους, στο κείμενο των πιστωτών δεν περιλαμβάνεται τελικά καμία αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Σπίγκελ, θα παρουσιαστεί απόψε στον Αλέξη Tσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Κορυφαία πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα φέρεται να δηλωσε ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση των Βρυξελλών, τότε θα υπάρξει αύριο τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Βαρουφάκης ενημέρωσε τους βουλευτές για την ελληνική πρόταση στους δανειστές
Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τα βασικά σημεία της πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους δανειστές, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Παρά την ομοβροντία ερωτήσεων, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, έμεινε στις βασικές μόνο προτάσεις και όσα μπορούν να δημοσιοποιηθούν, σημειώνοντας κατά πληροφορίες πως «δεν γίνεται να γνωρίζετε όλα τα σημεία της συμφωνίας», ειδικά τη στιγμή που η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Επέμεινε σε κάθε περίπτωση ότι η κυβέρνηση ζητά μία ενιαία συμφωνία, και όχι ‘συμφωνία-γέφυρα’, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι σε αυτό συμφωνεί και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για τρεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την μείωση του ΦΠΑ από το 13% σήμερα στο 11% στην εστίαση.
Αντίθετα, η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει την αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα σκάφη αναψυχής. Όσον αφορά στα νησιά, μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που ξεκαθάρισε πάντως ότι θα γίνει μετά το καλοκαίρι, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείνει ειδική πρόβλεψη για επιστροφή φόρου στους κατοίκους.
Σε ερώτηση βουλευτών για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει θέμα διαγραφής του χρέους, αλλά αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 27 δισ. ευρώ, επί των οποίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί το λεγόμενο roll over και να μεταφερθούν στον ESM, ώστε η αποπληρωμή τους να μετακυλυστεί στο μέλλον.
Από την συζήτηση, που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, δεν έλειψαν οι «γκρίνιες» βουλευτών, με κάποιους εξ αυτών να ζητούν ειδική συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά και να τοποθετηθούν επί των επιμέρους ζητημάτων. Ακόμα δριμύτερη υπήρξε η κριτική μερίδας βουλευτών που έκαναν λόγο για «συνολική οπισθοχώρηση» από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δεν έλειψαν και ερωτήσεις για το ενδεχόμενο μη καταβολής της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πληροφορίες θέλουν την συζήτηση να έφτασε και στην υπόθεση διορισμού της Έλενας Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να υπερασπίστηκε την πρότασή του, χαρακτηρίζοντας την κ. Παναρίτη ως την «καλύτερη επιλογή» για την Ελλάδα, αφενός εξαιτίας του βιογραφικού της, αφετέρου εξαιτίας της καλής γνώσης που έχει γύρω από τη λειτουργία του ΔΝΤ.
madata.grl

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.