Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

"ΣΦΑΓΗ" ΣΤΟ ΔΝΤ - ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ Παρέμβαση ΗΠΑ στο ΔΝΤ: "Aποτύχατε και είστε υπεύθυνοι! Βοηθήστε την Ελλάδα αλλιώς...Βέτο" - Δείτε όλη την επιστολή του Κογκρέσου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Γερμανίας αφού το Κογκρέσο των ΗΠΑ με επιστολή που έρχεται τώρα στη δημοσιότητα έστειλε την πρώτη προειδοποίηση προς την Κριστίν Λαγκάρντ και κατ' επέκταση στην Καγκελάριο Α.Μέρκελ. Την επιστολή όπως θα δείτε παρακάτω υπογράφουν 9 μέλη του Κογκρέσου και ένας Γερουσιαστής ενώ είναι απίστευτες οι απειλές που εκστομίζουν προς την Κ.Λαγκάρντ αλλά και τους υπεύθυνους του Ταμείου αφού τους "σφάζουν" με το γάντι ενώ τους τονίζουν ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν "ανεπιθύμητα" αποτελέσματα.

Την επιστολή που μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναφέρει τα εξής:

"Σου στέλνουμε την επιστολή γιατί ανησυχούμε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, των οποίων το ΔΝΤ είναι μέλος. Σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν θα υπάρξει μόνο πλήγμα στην ελληνική και ευρωπαική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και η πιστωτική ασφυξία που έχουν επιβληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να αναγκάσει τους Έλληνες για παραχωρήσεις, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην ύφεση και καθιστούν δύσκολη την ανάκαμψη.

Ανησυχούμε από τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του Ταμείου για την "σκληρή γραμμή" με την οποία απαιτούν από την Ελλάδα οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει επί έξι χρόνια, μειώθηκε δραματικά το ΑΕΠ τους, αυξήθηκε η ανεργία, μειώθηκαν οι μισθοί

Πέσατε έξω στις προβλέψεις σας ενώ δεν υπήρξε ανάκαμψη. Η πιστωτική ασφυξία της ΕΚΤ οδήγησε στην φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες

Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν χρηματοδούνται πλέον! ΟΙ Έλληνες μεταρρύθμισαν και μείωσαν τον δημόσιο τομέα όπως τους ζητήθηκε. Πέτυχαν την μεγαλύτερη οικονομική προσαρμογή εντός της ζώνης του ευρώ ενώ το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι τα μέτρα λιτότητα κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσης τα λάθη τους στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ε Ελλάδα χρειάζεται μία λύση ενώ έχουν δείξει την προθυμία τους για συμφωνία. Η Ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε με ισχυρή εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα....

Ως μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ προσέξαμε την πρωτοφανή δυσκολία του ΔΝΤ να βρει λύση και αυτό έχει παγκόσμιες επιπτώσεις όχι μόνο επειδή κάποιες χώρες χάνουν την μπιστοσύνη τους στο Ταμείο....

Είναι γνωστό ότι θέλετε θεσμικές αλλαγές... Αν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για επιπλέον ζημιά στην ελληνική οικονομία όπως οι τωρινές απαράδεκτες επιπτώσεις ή οικονομική κατάρρευση δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γι αυτές που ζητάτε...

Ενώ κλείνει με τη σύσταση "Να δείξετε ευελιξία..."

Tαυτόχρονα, μαι σημαντική αποκάλυψη για την σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανία έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση «Rai Tre».

«Οι Αμερικανοί μας βοήθησαν να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους το γεωπολιτικό πλαίσιο και ξέρω ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν επί του ΔΝΤ, διότι μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο στο εσωτερικό του”.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση ο κ. Κοτζιάς είπε: «Ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ήταν λάθος να μην περικοπεί ένα μέρος του χρέους το 2010, όπως και το να επιβληθούν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας. Τελικά, ετέθησαν εκτός κινδύνου οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, αλλά όχι η Ελλάδα».

Φαίνεται ότι οι παρασκηνιακές πιέσεις και διαβουλεύσεις των ΗΠΑ έπιασαν τόπο και για το λόγο αυτό το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για το ελληνικό χρέος ενώεμ διαρροή επιβεβαίωσε τον αήθη φανερό, αλλά και «υπόγειο», πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει λοιπόν το Reuters, κυβερνήσεις κρατών μελών της Ευρωζώνης προσπάθησαν -ευτυχώς μάταια- να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της προκαταρκτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει της οποίας επιβεβαιώνεται η ελληνική κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο, το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο εάν δεν υπάρξει μεγάλη απομείωσή του, ιδίως από τον επίσημο τομέα στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδοτική υποστήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά τις πηγές, μάλιστα, του πρακτορείου, δεν υπήρξε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα δημοσιευόταν η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτή, ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους που την ενέκριναν — συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ στους κόλπους του Θεσμού.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», σημείωσε πηγή του ΔΝΤ. «Δεν ζούμε σε έναν πύργο από ελεφαντόδοντο εδώ. Αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται τα πάντα με βάση τις δικές της προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Δεν μπορείς να κρύψεις τα γεγονότα επειδή μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή στο ΔΝΤ.
Η εκπρόσωπος του Ταμείου Άντζελα Γκαβίρια απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το Reuters.

Η σύγκρουση ανάμεσα στους θεσμούς αλλά και στο εσωτερικό του ΔΝΤ μόλις ξεκίνησε...Οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη "τορπίλη" πριν το δημοψήφισμα αφού θεωρούν και εύλογα πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας από την μείωση του χρέους όσο και αν αυτό "πονάει" τον εμμονικό και αιμοσταγή Β.Σόιμπλε...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΝΤ: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση χρέους - Oλόκληρη η έκθεση
Οι σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2014 (οπότε το Ταμείο είχε κρίνει ως βιώσιμο το χρέος), ειδικά η μειωμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επηρεάσει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα - οδηγούν σε νέες, σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει οι νέες αυτές ανάγκες, που προστίθενται στο ήδη πολύ υψηλό χρέος, καθιστούν μη βιώσιμη την δυναμική. Η διαπίστωση αυτή ισχύει είτε εξετάσει κανείς το χρέος με βάση το πλαίσιο του Νοεμβρίου του 2012 (σ.σ. στόχος ήταν να πέσει στο 175% το 2020 και «σημαντικά χαμηλότερα» του 110% του ΑΕΠ το 2022) ή δώσει έμφαση στην εξυπηρέτηση του χρέους ή τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι για να διασφαλιστεί με μεγάλη πιθανότητα η βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να επιστρέψει σε τροχιά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αλλά επίσης θα πρέπει, το λιγότερο, οι ωριμάνσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων να επιμηκυνθούν σημαντικά, ενώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να προσφερθεί νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια με αντίστοιχα ευνοϊκούς όρους.

Αλλά, ξεκαθαρίζει, αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που είναι υπό εξέταση αποδυναμωθεί περαιτέρω – συγκεκριμένα αν μειωθούν και άλλο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρξει εξασθένιση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – θα γίνει αναγκαία η επιβολή κουρέματος.

Το Ταμείο σημειώνει πως αυτή η προκαταρκτική ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους διενεργήθηκε πριν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην χώρα, οι οποίες αναμένεται να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιπτώσεις που δεν αποτυπώνονται στην παρούσα ανάλυση (σ.σ. ενώ διάφορες παραδοχές, όπως τα κεφάλαια του ΤΧΣ και τα κέρδη από τα ομόλογα είναι στον αέρα μετά τη λήξη του προγράμματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΝΤ

Τι πρέπει να γίνει

Το ΔΝΤ στο βασικό του σενάριο, σε αντίθεση με την προηγούμενη τακτική του, επισημαίνει πλέον ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία στις δανειακές υποχρεώσεις προς τον επίσημο τομέα.

Επίσης, εκτιμά ότι η ελάφρυνση του χρέους για τις επίσημες αξιώσεις δεν θα δημιουργήσει δυσμενείς επιπτώσεις στις δευτερογενείς αγορές. Αντιθέτως, επιτρέποντας το χρέος να γίνει βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα, μια τέτοια ενέργεια θα έχει καταλυτική επίδραση στην αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης στην αγορά.

Όπως αναφέρεται, αν οι περίοδοι χάριτος και οι προθεσμίες αποπληρωμής για τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά δάνεια διπλασιαστούν και αν η νέα χρηματοδότηση που χρειάζεται για τα επόμενα χρόνια δοθεί με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους, το χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα.

Σε αυτήν την αξιολόγηση βασικά σημεία είναι τα εξής: (i) πιο εύλογες παραδοχές, δεδομένης της συνεχούς υποαπόδοσης σε σχέση με τις παρελθούσες αξιολογήσεις για τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα, τα ποσοστά ανάπτυξης, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και τα επιτόκια, οι αλλαγές αυτές μειώνουν τον κίνδυνο να πέσουν εκτός πάλι οι προβλέψεις όπως σε προηγούμενες αναλύσεις. Αυτό οδηγεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% του ΑΕΠ. (ii) επιβολή της ανακούφισης χρέους που οι ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί αλλά δεν έκαναν.

Tι έγινε το 2014

Η έκθεση κάνει μια αναλυτική περιγραφή του τι έγινε προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα. Όπως αναφέρεται, το Ταμείο υποστηρίζει πως αν το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί όπως είχε προβλεφθεί δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Όπως επισημαίνει, μια σειρά από παράγοντες όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιστροφή των πόρων του ΤΧΣ βελτίωσαν την δυναμική του χρέους. Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα χαμηλότερα επιτόκια θα μείωναν το χρέος της χώρας κατά 23,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, σε σχέση με την τελευταία αξιολόγηση. Επιπλέον, η επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα βελτίωνε το χρέος κατά 4,9% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη θα αύξανε το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 4% το 2022. Εν τω μεταξύ, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της κυβέρνησης από ταμεία και δημόσιους οργανισμούς μετά την απώλεια της πρόσβασης στις αγορές, αντικατέστησε τον εξωτερικό δανεισμό και μείωσε το χρέος με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχ. Η μετακύλιση των 2/3 των δανείων αυτών θα οδηγούσε σε πτώση του λόγου προς το ΑΕΠ κατά 5%.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, αν το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί πλήρως το μεσοπρόθεσμο προφίλ του ελληνικού χρέους θα βελτιωνόταν κατά 13% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά το Ταμείο.

Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές και στο οικονομικό οutlook από την αρχή του έτους οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών. Το Ταμείο υπογραμμίζει τα χαμηλότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τους χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τουλάχιστον στα 50 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2018

Τα όσα έγιναν από τις αρχές του 2015, σημειώνει το ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η ανάγκη για ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 52 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 έως το τέλος του 2018, με αποτέλεσμα να πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα ύψους 36 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια (σ.σ. μάλιστα αξιωματούχος του Ταμείου υποστήριξε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ).

Ποιοι είναι οι λόγοι:

Μείωση δημοσιονομικών στόχων. Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,5% κάτω του στόχου, ενώ προβλέπεται να μειωθούν οι στόχοι για το 2015 (1% του ΑΕΠ) αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει αυτό προσθέτει αθροιστικά 7% του ΑΕΠ επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015 – 2018 (συνολικά 13 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια έναντι της προηγούμενης ανάλυσης)

Μειωμένα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Προβλέπονταν 23 δισ. την περίοδο 2014-22, τα μισά από τις τράπεζες. Όμως η αύξηση των κόκκινων δανείων και η ανάγκη να υπάρχει «μαξιλάρι» ασφαλείας για την ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Πόσο μάλλον που αντιδρά η κυβέρνηση σε διάφορα θέματα αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεδομένου άλλωστε ότι μόλις 3 δισ. συγκεντρώθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια η πρόβλεψη για έσοδα πέφτει στα 500 εκατ. το χρόνο τα επόμενα έτη. Αυτό προσθέτει 9 δισ. χρηματοδοτικών αναγκών ως το 2018. Μάλιστα αναφέρεται ότι οποιαδήποτε υπέρβαση στόχου πρέπει να πάει στο χρέος (σε αντίθεση με τις προθέσεις της κυβέρνησης).

Μικρότερη ανάπτυξη. Οι εξελίξεις οδηγούν σε μείωση κατά 0,5% του μακροπρόθεσμου στόχου (2-3% τα επόμενα χρόνια), ενώ τα ρίσκα είναι «καθοδικά».

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων. Η στάση πληρωμών συσσώρευσε χρέη του κράτους άνω των 7 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν (συντάξεις που δεν δόθηκαν, επιστροφές φόρου κ.τλ.). Αυτό προσθέτει στις χρηματοδοτικές ανάγκες 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα σημειώνεται ότι τα «φέσια» μπορεί να είναι περισσότερα δεδομένης της ασφυξίας του τελευταίου διαστήματος.

Ξαναχτίσιμο «μαξιλαριών». Η ασφυξία οδήγησε στα τέλη Μαΐου τις κρατικές καταθέσεις στις τράπεζες κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος ήταν να υπάρχουν 5 δισ. το 2015 και 8 δισ. μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να καλύπτονται χρηματοδοτικές ανάγκες 8μηνου. Μάλιστα το Ταμείο σημειώνει ότι οι στόχοι αυτοί είναι μικρότεροι από αυτούς που προβλέφθηκαν στα προγράμματα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Επιπλέον «φαγώθηκαν» τα 700 εκατ. του λογαριασμού του ΔΝΤ (για να πληρωθεί το Ταμείο). Ολ’ αυτά οδηγούν σε πρόσθετες ανάγκες 6,5 δισ. ευρώ ως το 2018 (έναντι της προηγούμενης ανάλυσης). Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το μαξιλάρι του ΤΧΣ μείνει ανέπαφο (σ.σ. πρακτικά δεν υφίσταται μετά τη λήξη του προγράμματος).

Επιτόκια. Η έξοδος στις αγορές εκτιμάται ότι θα γίνει με μέση ωρίμανση 5 ετών, με μέσο επιτόκιο 6,25%
euro2day.gr

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.