Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Έφεραν στην Ελλάδα τη «δολοφόνο» με το αγγελικό πρόσωπο που δεν συμπαθεί τους δημοσίους υπαλλήλους


Η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε πριν 38 χρόνια στα Καρπάθια, στη Ρουμανία. Αυτή η καταγωγή της σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που την έφεραν να βρίσκεται πίσω από την ιδέα του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων, ήταν αρκετή για να προσδώσει στην εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα της Κύπρου το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου».

Και αν ρίξει κανείς μια ματιά στο βιογραφικό της διαπιστώνει ότι η Ντέλια έχει όλες τις προδιαγραφές για «να πιει το αίμα του θύματός της» - για να μιλήσουμε μεταφορικά!
Την έχουν αποκαλέσει… Δρακουλέσκου ή «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο». Είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία… αναβαθμίστηκε και από την τρόικα της Κύπρου αναλαμβάνει την τρόικα της Ελλάδας που ξεκινά δουλειά τις επόμενες ημέρες. ...
Η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα που θα είναι στην Ελλάδα και θα κάνει την αξιολόγηση. Θα πάρει τη θέση του Ρίσι Γκογιάλ καθώς έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αφού συμμετείχε και στο παρελθόν στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η σκληρή τεχνοκράτισσα άφησε εποχή στην Κύπρο λόγω των θέσεών της με αποτέλεσμα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» να της δώσει το όνομα… «Δρακουλέσκου». Όπως γράφει η imerisia.gr, η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες. Μάλιστα θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο.

------------------------------

ΕΧΕΙ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΤΑΓΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΦΟΥΛΑΡΙΑ
Ντέλια Βελκουλέσκου: Η Ρουμάνα του ΔΝΤ που «βασάνισε» τους Κύπριους έρχεται στην Ελλάδα [εικόνες]
Αλλαγή φρουράς συντελείται στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα.
Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κ. Ρίσι Γκογιάλ, αποχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», και τη θέση του αναλαμβάνει μια παλαιά γνώριμη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.
Η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης του κ. Ρίσι Γκογιάλ στις διαπραγματεύσεις. Τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από στελέχη των θεσμών, ο κ. Γκογιάλ εμφανίζεται ως ένας αυστηρός τεχνοκράτης που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία. Για αυτό, άλλωστε, χρειαζόταν πολλές φορές να μεσολαβήσει και ο προϊστάμενός του, κ. Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ώστε να γεφυρωθούν διαφορές που προέκυπταν.
Πρόκειται για την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.
Η θητεία στην Κύπρο
Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.
Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Γιατί την φώναζαν «Δρακουλέσκου» στην Κύπρο
Ποια είναι λοιπόν, αυτή η Ρουμάνα μελαχρινή με το αυστηρό καρέ, τα σκουρόχρωμα ταγέρ και τα πολύχρωμα φουλάρια, που χαμογελά πάντα με αυτοπεποίθηση στον φωτογραφικό φακό; Η ίδια παρουσιάστηκε κατά καιρούς πολύ σκληρή από τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας σε πολλά ρερπορτάζ τους ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο.
Μάλιστα, όπως αναφέρει εν ευθέτω χρόνω η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην Κύπρο της είχαν δώσει ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι, στυνδυάζοντας το επώνυμο της και με το όνομα του Δράκουλα, αφού και οι δύο μοιράζονται την ίδια πατρίδα. Την φώναζαν λοιπόν, «Δρακουλέσκου».
4 άγνωστα στοιχεία για τη σκληρή του ΔΝΤ
  • Ποια είναι;
Η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975 και –η ειρωνεία;- το όνομά της προδίδει την αγάπη των γονιών της για την αρχαία Ελλάδα, αφού παραπέμπει στη Δηλία Αρτέμιδα. Το 1992 πήρε το απολυτήριό της από το Γκεόργκε Λαζάρ, γνωστό επί Τσαουσέσκου ως το λύκειο που προτιμούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Επιβραβεύθηκε για τις επιδόσεις της όταν κέρδισε μια υποτροφία για τις ΗΠΑ, στο γυναικείο κολέγιο Ουίλσον, από όπου αποφοίτησε το 1997.
  • Το δυσπρόφερτο επίθετο
Εκείνα τα χρόνια γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Stanford. Σήμερα ο δρ. Βελκουλέσκου είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ρουμάνους επιστήμονες.
  • Μητέρα και καριερίστα
Παρόλο που έγινε μητέρα τριών παιδιών, δεν σταμάτησε να εργάζεται σκληρά και να γράφει έρευνες σε σημαντικά θέματα μακροοικονομίας. Ξεκίνησε με μελέτες για χώρες της Καραϊβικής και πρόσφατα μετέφερε το πεδίο εργασίας της στην Ευρώπη, δημοσιεύοντας την εργασία «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από άλλες Χώρες» καθώς και μια σειρά δοκιμίων για θέματα συντάξεων και ενέργειας.
  • Η φήμη της «αδίστακτης»
Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες.
Έχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακροοικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο. Για την κρίση εντός της ΕΕ εκπόνησε το 2010 την μελέτη «Μερικοί δυσάρεστοι αριθμητικοί δείκτες για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου