Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

"Μας δινετε το Πουέρτο Ρίκο ... Σας δίνουμε την Ελλάδα" - η φράση-ντροπή που είπε ο Σόιμπλε στον Τζακ Λιού!!

 Ο κ. Σόιμπλε – αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι "η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου".

- «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Το έλεγε σοβαρά λοιπόν ... κάπως σαν να ανταλλάξουμε κατοικίδια ένα πράμα...


 Και ίσως να του φαίνεται και φυσιολογικό, με βάση την συμπεριφορά ορισμένων Ελληνων πολιτικών.
 Πολιτικών από το παλιό, αλλά και από το νέο πολιτικό προσωπικό.

 όλη η συνέντευξη 

http://www.ert.gr/v-soimple-den-ine-viosimo-to-chreos-alla-to-kourema-paraviazi-tous-kanones/

Γ. Παπανικολάου

----------------------------
Β. Σόιμπλε: Δεν είναι βιώσιμο το χρέος αλλά το κούρεμα παραβιάζει τους κανόνες:



Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εξέφρασε επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως. Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης.
Επανέλαβε δε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.
Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση – δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».
Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση – τόνισε ο κ. Σόιμπλε – και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(…) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από οτι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η “Αγγελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά τον νέο Έλληνα ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.