Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΕΙΝΑΙ VPN ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ;


Κανονικά, στα routers που χρησιμοποιούμε για την σύνδεσή μας στο διαδίκτυο, θα πρέπει να υπάρχει μια προειδοποιητική ειδοποίηση, όπως και στα πακέτα με τα τσιγάρα. Κάτι του στυλ:
Το χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη. Η NSA και άλλες μυστικές υπηρεσίες, έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να σας κατηγορήσουν για οτιδήποτε.
Το Διαδίκτυο, το τελευταίο σύνορο της ελευθερίας λόγου και πληροφορίας, έχει αλωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η παραπληροφόρηση που υπάρχει, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεθοδευμένη και συντεταγμένη, ενώ η παρακολούθηση του οποιουδήποτε είναι πλέον πανεύκολη. Θες μέσω των social media, θες μέσω των υπηρεσιών σχολιασμού (πχ Disqus), των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείων και άλλων, η ιδιωτικότητα είναι πλέον ένα παραμύθι για μικρά παιδιά. Αν και εδώ που τα λέμε, οι νέες γενιές θα ζουν σ' έναν κόσμο που δεν θα ξέρει τι σημαίνει ιδιωτικότητα, καθώς ολόκληρη η ζωή τους θα είναι μέσα από μια τζαμαρία, χωρίς την παραμικρή προστασία. Βέβαια το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι, είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν ενδιαφέρονται, είτε θεωρούν όλα αυτά ως συνωμοσιολογίες. Και τέλος πάντων, το ερώτημα, είναι πώς θα προστατέψουμε την ιδιωτικότητα της σύνδεσής μας στο διαδίκτυο. Ένας απλός και βασικός τρόπος για αρχή είναι μέσω VPN (Virtual Private Network).
Πιο κάτω θα δούμε τι είναι αυτό και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το VPN, καθώς και μερικούς αξιόλογους providers που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, όποιο λειτουργικό σύστημα και αν έχει. Θα προτείναμε αυτό το άρθρο να το κρατήσουν στα ...
bookmarks τους, οι "δεν έχω τίποτα να κρύψω", καθώς δεν είναι μακρυά η στιγμή που θ' αναθεωρήσουν ριζικά. Να έχετε κατά νου πως η NSA έχει τεράστιες δυνατότητες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπει στον υπολογιστή σας. Η τεχνολογία που έχουμε εμείς, ως χρήστες, είναι η ελάχιστη μπροστά σε αυτήν που έχουν οι κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές και οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες.


- Ας δούμε, πρώτα τι ακριβώς είναι το VPN:
Το Virtual Private Network (Ιδιωτικό Εικονικό Δίκτυο) ή VPN, είναι μια ομάδα υπολογιστών (ή διακριτά μεταξύ τους δίκτυα) που είναι δικτυωμένα μεταξύ τους μέσω ενός δημόσιου δικτύου, δηλαδή το ίντερνετ. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα VPNs για να συνδέσουν μεταξύ τους απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων και τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν τα VPNs για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους δικτύου όταν δεν είναι φυσικά συνδεδεμένα (πχ. με κάποιο καλώδιο πάνω σε έναν διακομιστή) στο ίδιο το LAN (local area network/τοπικό δίκτυο*) ή ως μια μέθοδο για την ασφάλεια και για την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών τους, όταν γίνεται χρήση μιας σύνδεσης πάνω σε ένα μη αξιόπιστο δημόσιο δίκτυο.
Δηλαδή, το VPN εξασφαλίζει την σύνδεση του υπολογιστή στο internet για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δεδομένα, είτε αποστολή είτε λήψη, είναι κρυπτογραφημένα από τα αδιάκριτα βλέμματα. Δυστυχώς, οι διάφορες mainstream ιστοσελίδες (στυλ Lifehacker, Sofpedia, κλπ) αναφέρουν πόσο εύκολο είναι να έχετε πρόσβαση σε δημόσια δίκτυα, σε Wifi και να τα χρησιμοποιείτε, χωρίς να αναφέρουν τους αυτονόητους και συνεπαγόμενους κίνδυνους. Όλες αυτές οι σελίδες είναι gtpk και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα του χρήστη, του καθημερινού ανθρώπου. Ας μην αρχίσουμε τώρα, δίνοντας σχετικά άρθρα τους που ειλικρινά σε κάνουν να απορείς για το πόσο επικίνδυνα και ύποπτα βλαμμένος (ή όποια άλλη λέξη θέλετε βάζετε) είναι ο συντάκτης τους, επειδή θα ξεφύγουμε εντελώς.
Επανερχόμενοι στο VPN, θα πρέπει κατ' αρχάς να έχετε κατά νου, πως υπάρχουν τόσοι πολλοί πάροχοι VPN, που είναι δύσκολο να επιλέξεις έναν πραγματικά καλό. Τα VPNs δεν είναι δημιουργημένα όλα εξίσου το ίδιο και υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Δυστυχώς, είναι πρακτικά αδύνατο να δώσουμε κάποιον μπούσουλα επιλογής τους, πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και άτοπο, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαίως. Έτσι, θα προτιμήσουμε να δώσουμε κάποιους VPN providers που είναι δωρεάν (τι να κάνουμε; δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την δυνατότητα πληρωμής) που με τα υπάρχοντα δεδομένα, θεωρούνται αξιόπιστοι. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, προτιμώ τον TorVPN. Να προσθέσουμε πως όλοι είναι διαθέσιμοι για Linux, Windows, OSX, αν και με τον CyberGhost VPN, δεν καταφέραμε ποτέ να κατεβάσουμε native έκδοση για Linux:
1. TorVPN.
2. VPNBook.
3. CyberGhost.
Στο παρόν άρθρο, δεν θα αναφερθούμε στο πώς μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε, πρακτικά δεν είναι καθόλου δύσκολο και στις σελίδες τους δίνουν όλες τις λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα λίαν συντόμως θα επανέλθουμε με ένα ξεχωριστό άρθρο, δίνοντας ένα παράδειγμα ενεργοποίησης και χρήσης τους.
Θα μπορούσατε ωστόσο να δοκιμάζατε πολύ απλά το Hamachi ή το πιο απλό (κατά την γνώμη μου) GAdmin.
Θα προτείναμε μάλιστα να ρίξετε μια ματιά και στο σχετικό tag: #vpn που θα βρείτε αρκετές ακόμα λύσεις. Αν όμως, όλα αυτά σας φαίνονται - σε ορισμένους έστω - δύσκολα, βολευτείτε προσωρινά με τα Zen Mate και Browsec που είναι δυο browser addons και smart-phone apps οι οποίοι σαν σκοπό έχουν να δώσουν μια κάλυψη κατά την δικτυακή σας περιήγηση, αν δεν είναι πλήρη VPN. Oι κάπως πιο προχωρημενοι και υποψιασμένοι, αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στο obfsproxy.
Η χρήση VPN είναι σημαντική τόσο στο παρόν, όσο και στο άμεσο μέλλον και επίσης σε καμία περίπτωση να μην εμπιστευόσαστε ιστοσελίδες που έχουν άρθρα του στυλ: "Τhe 10 top VPN's", κλπ, καθώς στην ουσία είναι διαφημίσεις και - σε όχι λίγες περιπτώσεις - αμφίβολα.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.