Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Aποκαταστάθηκε γρήγορα από τους "αριστερούς" η τάξη στις Σκουριές για να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφή του περιβάλλοντος ‪#‎skouries‬

Συγκέντρωση στο βουνό, στις Σκουριές
Δευτέρα 03/08, ώρα 08:30 π.μ.
11745846_828495877266318_5734547267440173279_n
Σαν κράτος εν κράτει, η χρυσοθηρική Eldorado Gold συνεχίζει αδιάκοπα το εγκληματικό της έργο και προχωράει στην ολοκλήρωση των υποδομών της, περιφρονώντας τον παράνομο και ανήθικο χαρακτήρα αυτών των ενεργειών. Σύντομα σκοπεύουν να ξεκινήσουν την εξόρυξη, μαζί με τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για το οικοσύστημα.
Στο 10ήμερο στις Σκουριές ήρθαμε σε επαφή αφενός με την ομορφιά της ζωής στη φύση κι αφετέρου με την ανεπανόρθωτη καταστροφή της στο βωμό του κέρδους.
Ελεύθεροι από τις αυταπάτες της νομικής ή της κυβερνητικής οδού, έχουμε συνείδηση ότι ο δυναμικός, αδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στη δολοφονική εξόρυξη και τον δρόμο προς την αυτοδιαχείριση της ζωής μας.
Σαν καταληκτική πράξη του 10ημέρου αλλά και σαν κάλεσμα για εντατικοποίηση των κινηματικών δράσεων, καλούμε σε συγκέντρωση στο βουνό τη Δευτέρα 03/08, ώρα 08:30 π.μ. στον χώρο της κατασκήνωσης (στο Xοντρό Ραχώνι). 
Με την εκπνοή στις 12 Ιουνίου της από 28 Απρίλη κλήσης της κυβέρνησης προς την εταιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την περιβόητη μέθοδο flash smelting, η Eldorado Gold καθίσταται εκτός από αυθαίρετη και τυπικά παράνομη.
Η άρνηση εμφάνισης των παραπάνω στοιχείων είναι ταυτόσημη με άρνηση υλοποίησης των πλέον σημαντικών όρων της Μ.Π.Ε. και της Α.Ε.Π.Ο. και συνεπάγεται ανάκληση της αδειοδότησης με ευθύνη της εταιρίας.
Η προθεσμία για την ανάκληση της Α.Ε.Π.Ο. και άμεσο σταμάτημα εργασιών, υποβολή της Μ.Π.Ε. και επαναδειοδότηση ή εκδίωξη κλπ, έληξε στις 12 Ιουλίου. Μένοντας αδρανής η κυβέρνηση (που υποτίθεται ότι αναζητούσε νομική δυνατότητα να διώξει την εταιρία) υπονόμευσε, νομικά μιλώντας, τη δυνατότητα που η ίδια προκάλεσε -και όλα αυτά πριν την παραίτηση Λαφαζάνη.
Η εκδίωξη συνεπώς μιας εταιρίας που επικαλούνταν μέχρι τώρα τη νομιμότητα -τώρα που έπεσαν οι μάσκες της συγκάλυψης- απομένει αδιαμεσολάβητο έργο των ενδιαφερομένων.
Συνέλευση Αγωνιστικού Δεκαημέρου
Οι Σκουριες #skouries
Στο ανοιχτό όρυγμα των Σκουριών θάφτηκε η τιμή και η αξιοπιστία του Τσίπρα και της «πρώτη φορά αριστεράς» κυβέρνησής του;




Εδώ γελάμε; 

Ψήφισμα Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για Σκουριές:

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Ιερισσού και το κινημα ενάντια στις εξορυξεις χρυσού που υφίστανται την οργανωμένη καταστολή της κυβέρνησης η οποία θέλει να επιβάλλει την συγκεκριμένη καταστροφικη -για το περιβάλλον και την κοινωνία- επένδυση.

Καταδικάζουμε πρακτικές και καταστάσεις που βιώσαμε, όπως τις εισβολές της αστυνομίας στα σπίτια των κατοίκων, την προπαγάνδα της εταιρείας με στημένες συγκεντρώσεις και πληρωμένα ταξίδια δημοσιογράφων, το ρόλο συγκεκριμένων ΜΜΕ στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τη στοχοποίηση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας που ενωμένη αντιστέκεται.

Το μεγαλειώδες κίνημα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις κλονίζει τη νεοφιλελεύθερη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας και ανοίγει δρόμους για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της παραγωγής με όρους κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται πως η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηριχθεί από το λαό, θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. Θα σταματήσει το συντελούμενο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα και -μαζί με την κοινωνία- θα προωθήσει εναλλακτικά μοντέλα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για συμβάλλουμε από καλύτερες θέσεις στο σημερινό σκληρό κοινωνικό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποφασίζει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής της, με εκπροσώπους των αρμόδιων Τμημάτων Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Δικαιωμάτων και Οικονομικής Πολιτικής, των αρμόδιων ΕΕΚΕ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των αντίστοιχων οργάνων του Κόμματος στην περιοχή.

Είναι άμεση ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ να εκφράσει την αλληλεγγύη του και έμπρακτα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής.

Η Κ.Ε. προτείνει η αρμόδια επιτροπή που συγκροτείται με το παρόν ψήφισμα να αποφασίσει την άμεση αποστολή πολυμελούς αντιπροσωπείας της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με σκοπό να βρεθεί στην περιοχή σε μια ανοιχτή συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντίστασης.

-------------------------
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις Σκουριές
Παρέμβαση έκανε προ ολίγου στο πλαίσιο της εν εξελίξει συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τις Σκουριές.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήρθε μετά την τοποθέτηση της βουλευτίνας του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία ανέγνωσε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές, ο Α. Τσίπρας στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο».
Ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στην δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».
Λίγο νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό της Χαλκιδικής ζητούσε πλήρη αποσαφήνιση της θέσης της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος για το ζήτημα. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε τον εμπαιγμό μας από κανέναν πρώην και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει τον αγώνα μας σημαία του, ούτε θα αφήσουμε τους συναγωνιστές μας ανυπεράσπιστους στο έλεος μιας πολυεθνικής. Για το ζήτημα των Σκουριών υπάρχουν ήδη πολλές αποφάσεις συνεδρίων και απαιτούμε να γνωρίζουμε αν η ανακοινωμένη θέση του κόμματός μας και του ίδιου του προέδρου, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον ίδιο και κορυφαία στελέχη μας, έχει αλλάξει στα πλαίσια της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ της διακηρυγμένης πολιτικής θέσης και της κυβερνησιμότητας της 'πρώτης φοράς αριστεράς'. Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.