Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Κωνσταντοπούλου: Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός παραβιάζουν το Σύνταγμα


«Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο,  να μην ενημερώνει θεσμικά η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Πρόεδρο της Βουλής για την παραίτηση της κυβέρνησης και της έναρξης της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τις κοινές δηλώσεις στα πλαίσια της συνάντησης της με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Δεν υπήρξε δυστυχώς αυτή η θεσμική ενημέρωση. Παρά την πρωινή προσπάθεια μου να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σχετικά με το ζήτημα της διαδικασίας, «εκείνος επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά την συνάντηση μαζί σας », είπε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η Πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής: 

«δυστυχώς κατέφυγε σε ερμηνείες του Συντάγματος που δεν τιμούν την θεσμική ευθύνη όλων μας», αναφερόμενη στην σχετική ενημέρωση από τους κύκλους της Προεδρίας

Τα γεγονότα είναι "άνευ πολιτειακού και πολιτικού προηγουμένου" σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής  και "για αυτό τον λόγο ανέμενα και επέμενα να υπάρξει μία θεσμική διαδικασία που δεν υπήρξε δυστυχώς από τους άλλους πολιτειακούς παράγοντες".

Ευχαρίστησε περαιτέρω η Πρόεδρος της Βουλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη «για το γεγονός ότι επισημαίνει ότι αυτές οι διαδικασίες δεν μπορεί να γίνονται ερήμην της Βουλής και των Βουλευτών»

Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να θωρακιστεί η δημοκρατία αλλά και ότι η λαϊκή κυριαρχία τιμάται όταν δείχνουμε σεβασμό και στο κοινοβούλιο.


Όπως ανέφερε η ίδια η κυρία Κωνσταντοπούλου, το γραφείο της εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα της παραβίασης του Συντάγματος, όπως εκτιμά, κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών.



Ακολουθεί η ανακοίνωση:


"Ανακοίνωση του Γραφείου της Προέδρου της Βουλής
Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.
Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.
Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.
Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.
Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.
Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.
Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».
Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.
Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα - εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.
Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.
Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σημείωση: Να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ζήτησε ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης από την Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή αφότου ο πρόεδρος της ΝΔ παρέλαβε την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτονόητη υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ στο αίτημά σας, δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου -κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θεσμικό ατόπημα σε σχέση με τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Ο Β.Μεϊμαράκης ενημέρωσε επίσης κατά πληροφορίες του ΑΠΕ την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι κατά την διάσκεψη των προέδρων το Σάββατο η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις.

Στις 15:30 συνεδριάζουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Γραμματεία της ΝΔ, ενώ στις 18:00 ο Β.Μεϊμαράκης αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκη.

Παραλαμβάνοντας νωρίτερα την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Β.Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι «θα εξαντλήσει κάθε όριο ώστε να δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή».

Στις κοινές δηλώσεις στον Τύπο πριν τις συνομιλίες με την πρόεδρο της Βουλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι απευθύνεται στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ως θεματοφύλακα της συνταγματικής διαδικασίας και της ζητά να διερευνήσει εάν μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή προς αποφυγή νέων εκλογών.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την πρόεδρο της Βουλής, την οποία κάλεσε να προτρέψει τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων να συνεννοηθούν μαζί της για να βρεθεί μία λύση και να εξηγηθεί επίσης για αποφεύχθηκε η πρόταση εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη και εξάφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωσή της να ανταποκριθεί στο αίτημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να θωρακιστεί η Δημοκρατία.

Η ίδια κατηγόρησε και μπροστά στις κάμερες -μετά τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για θεσμικό ατόπημα διότι δεν προηγήθηκε ενημέρωση της προέδρου της Βουλής πριν την ανάθεση των διερευνητικών εντολών.

Χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αστισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών».

Η ίδια δήλωσε ότι παρά την απόπειρά της το πρωί να επικοινωνήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο δεν κατέστη εφικτό να του μιλήσει παρά μόνο αφότου ο Πρόεδρος ανέθεσε την εντολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης, όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση.

«Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα» αναφέρει στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα.
Σχολιάζοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αφενός κατηγόρησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι γελοιοποιεί τους θεσμούς και συμπράττει με την Ζ.Κωνσταντοπούλου στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, αφετέρου χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου «απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής».
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποίει τους θεσμούς. Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής.

»Η οποία, σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης».
Newsroom ΔΟΛ
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.