Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η «οροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, ο φόβος της Χρυσής Αυγής για τη ΝΔ και η συρρίκνωση των Ποταμιού- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ


Η «πρωτιά» του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 3% ως και 5%, θεωρείται η πιο πιθανή εξέλιξη, σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, παρά την «εικονική κόπωση» που εμφανίζει το έως τώρα κυβερνών κόμμα, υπό δύο όμως βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να προσδίδουν στην αναμέτρηση χαρακτηριστικά ντέρμπι.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά πλέον στους ώμους του την αναμέτρηση, θα κατορθώσει να συσπειρώσει το μεγαλύτερο όγκο του 7% ως 10% των αναποφάσιστων, οι οποίοι εξακολουθούν να μην εκδηλώνουν τις προθέσεις τους και οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από την «εκλογική δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων, όπως προκύπτει μάλιστα από τις μετρήσεις, είναι γυναίκες (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά) και νέοι 18 ως 24 χρονών, οι οποίοι διακρίνονται και για την «πολιτική τους αστάθεια».
Ήδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Λάρισα απήυθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Καμία ψήφος χαμένη για το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κάθε ψήφος που χάνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κερδίζει η ΝΔ. Κάθε ψήφος που δεν δίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη διαπλοκή και τη διαφθορά»
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ΝΔ κ.Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γύρω από το δίλημμα του «παλιού με το νέο», της «προόδου και της οπισθοδρόμησης», της «συγκάλυψης ή της πάταξης της διαφθοράς», με...
στόχο να πολώσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα στην πορεία προς τις κάλπες, ελπίζει ότι θα επαναπατρίσει το μεγαλύτερος μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κόμματος του, οι οποίοι εμφανίζονται «παγωμένοι» και αποτελούν τον κύριο όγκο των αναποφάσιστων.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να περιορίσει και να ανακόψει τις διαρροές προς τη ΝΔ ψηφοφόρων που προέρχονται κυρίως από το «μεσαίο χώρο» και οι οποίοι είχαν συμβάλει στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά μετά την μνημονιακή στροφή του έως τώρα κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν τάση επιστροφής στο φυσικό τους πολιτικό χώρο.
Σ΄ αυτήν την κατηγορία των ψηφοφόρων στοχεύει άλλωστε και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος γι΄ αυτόν το λόγο εκτιμάται ότι θα  επιμείνει μέχρι τέλους να απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς τον κ. Τσίρπα να συνεργασθούν – ανεξάρτητα ποιος θα είναι πρώτο κόμμα-, μετά τις εκλογές, αν και η πρότασή του απορρίπτεται ως «παρά φύσιν», με στόχο να εμπεδώσει ένα κλίμα «σιγουριάς και σταθερότητας» που εκτιμά ότι έλκει αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων.
Ως αστάθμητοι παράγοντες όμως για τη ΝΔ θεωρούνται οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα είναι το τρίτο κόμμα και η ικανότητα του κ. Πάνου Καμμένου να ανακόψει το «φυλλορόϊσμα» του κόμματός του και να παραμείνει τελικά στο όριο του 3% που θα του διασφαλίσει το «διαβατήριο» για να μπει στη Βουλή.
Η εκκίνηση πάντως του ΣΥΡΙΖΑ προς το νήμα της κάλπης είναι από καλύτερες προϋποθέσεις με δεδομένο ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια συσπείρωσης των οπαδών του κόμματος που κυμαίνεται σήμερα σε ποσοστά 65% παρότι βρισκόμαστε μόνον λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες.
Αντιθέτως, οι επιτελείς της ΝΔ και του κ. Ευ. Μεϊμαράκη βλέπουν ότι έχουν αγγίξει «ταβάνι» σχεδόν με πολύ αυξημένη συσπείρωση, ωστόσο θεωρούν ότι θα μπορέσουν να προσελκύσουν κρίσιμη μάζα από τους αναποφάσιστους.
Η κατάσταση αυτή ερμηνεύει και το γεγονός ότι η αντιπαράθεση έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ έρχεται στο προσκήνιο και η σκανδαλολογία.
Από την άλλη πλευρά, οι διαρροές της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή εξηγούν και την οργισμένη αντίδραση του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην άποψη που εξέφρασε ο κ. Tσίρπας στο debate ότι τυχόν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ θα είχε μεταξύ των άλλων ως αποτέλεσμα να γίνει η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «ατόπημα του κ. Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κατάλαβα πως ο κ. Τσίπρας έχει βγάλει τα αποτελέσματα και θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτη. Δεν ήθελα να το σχολιάσω χτες που το ανέφερε στο debate», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στο δελτίο του Mega.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε πως ακόμη κι αν η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα, είναι εφικτή η συνεργασία χωρίς η Χ.Α. να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. «Το είχαμε συζητήσει πέρσι και είχαμε βρει ένα τρόπο να θωρακίσουμε τη Βουλή και να μείνουμε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Γεγονός είναι πάντως πως ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία κυλήσουν όλα με βάση τους στόχους που έχει θέσει το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στην περίπτωση που έρθει πρώτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων δεν θα κατορθώσει να υπερβεί το 31%-32%,  με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ενώ τα ποσοστά της ΝΔ- σ΄ αυτήν την περίπτωση-, θα κυμανθούν 28% ως 29%.


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ωστόσο  έχει ως αποτέλεσμα και τα μικρά κόμματα να δέχονται ισχυρές πιέσεις κυρίως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τα ποσοστά των οποίων, με βάση τα παραπάνω δεδομένα θα περιορισθούν γύρω στο 4%, όπως γύρω στο 4% θα κυμανθεί και το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας, ενώ οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά πλέον να ψηφίσουν το κόμμα του κ. Βασίλη Λεβέντη ως μία «κίνηση» απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.
hitandrun.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.