Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Έλληνες σήμερα θεωρούν τη Γερμανία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα


Ο όρος «αντι-Γερμανισμός» είναι η έκφραση των αρνητικών στάσεων ως προς τη Γερμανία.
Ο αντι-Γερμανισμός διαμορφώνεται ως ένα δημοφιλές αντικείμενο έρευνας τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη του αντί-Γερμανισμού, είναι κυρίως η στάση της Γερμανίας απέναντι στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Προφανώς αυτή η αρνητική στάση καχυποψίας των Γερμανών αναβιώνει στη μνήμη των Ελλήνων τις αντίστοιχες σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναβιώνει την ωμότητά τους, την εγκληματική τους συμπεριφορά, τις λεηλασίες των αρχαιοτήτων, τα κατοχικά δάνεια, τις επανορθώσεις, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεχρεωθεί.
Οι Έλληνες θυμούνται επίσης τη δική τους συμπεριφορά και στάση κατά την υπογραφή, το 1953, συμφωνίας  σχετικά με τα χρέη της ηττημένης τότε Δυτικής Γερμανίας.
Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας καλλιέργησε ένα έντονα αρνητικό κλίμα για τους "Έλληνες τεμπέληδες", "που ζουν με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων", και για το λόγο αυτό “πρέπει να πουλήσουν την Ακρόπολη, τα νησιά τους και ό,τι άλλο ξεχωριστό διαθέτει η χώρα" κλπ.
Οι Γερμανοί πολίτες πείστηκαν τελικά να θέλουν να εκδιώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Όμως, πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά κάθε νομίσματος. Οι Γερμανοί αγνοούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων όδευε στα εξοπλιστικά συστήματα που συνοδεύονταν από θέματα...
διαφθοράς (βλέπε υπόθεση Siemens).
Σήμερα πολλοί αθώοι και έντιμοι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν αυτές τις συμφωνίες.



Σήμερα, ο Έλληνας αναλογίζεται ότι η χώρα του υπέστη τα πάνδεινα το 1940 και όμως άντεξε και δεν υπέκυψε και τώρα σύρεται η χώρα και διασύρεται η Κυβέρνηση κάτω από τις υποδείξεις και διαταγές των Γερμανών. Μήπως λοιπόν ένας βασικός λόγος που οι Έλληνες αισθάνονται ισχυρό αντι-Γερμανισμό οφείλεται στη δύναμη της Γερμανίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ);  Πολλοί θεωρούν πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως η Γερμανία "εκμεταλλεύεται" την ΕΕ επιβάλλοντας την οικονομική και τεχνολογική της υπεροχή δημιουργεί ταυτόχρονα με την πολιτική της συμπεριφορά έναν αντι-Γερμανισμό;
Για τους Έλληνες η συμπεριφορά των Γερμανών συνδέεται και με την ιστορία, αλλά και με τις βασικές αξίες του Ελληνισμού. Για τους Έλληνες, εκτός από τις οικονομικές πολιτικές της Γερμανίας, έχει μεγάλη σημασία και ο εξευτελισμός αδιακρίτως όλων των Ελλήνων από τη Γερμανία. Φυσικά, δεν έγιναν ξαφνικά όλοι οι Έλληνες αναξιόπιστοι και διεφθαρμένοι.
Οι πολιτικές αλλάζουν, όμως τι δείχνουν οι αρνητικές στάσεις των Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία;
Όπως αναφέραμε, ο αντι-Γερμανισμός αποτελεί ένα νέο φαινόμενο στη χώρα μας. Ο αντι-Γερμανισμός σχετίζεται με το "τι είναι σήμερα η Γερμανία" και με το "τι κάνει σήμερα η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Το δεύτερο σχετίζεται με την επιβολή των πολιτικών που προωθεί στην Ευρώπη.
Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τον αντι-Γερμανισμό; Ο πλέον βασικός και άμεσος τρόπος μέτρησης του αντι-Γερμανισμού είναι μέσω έρευνας κοινής γνώμης.
Εδώ, θα χρησιμοποιήσουμε την πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισμού Gallup.
Τα αποτελέσματα της σχετικής με τις αρνητικές στάσεις των Ελλήνων έρευνας της εταιρείας Gallup δείχνουν τα εξής:
Από τα στοιχεία της έρευνας της Gallup προκύπτει ο Πίνακας 1: 
Πίνακας 1: «Ποια χώρα στον κόσμο θα λέγατε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα;»

Σημείωση: Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 14 Μαΐου και 16 Ιουνίου 2015.
       Εμφανίζονται οι απαντήσεις που συγκεντρώνουν 5% ή παραπάνω
Πηγή: Gallup


Από τα στοιχεία του Πίνακα 1 προκύπτει ότι το 39%, ή τέσσερις στους δέκα Έλληνες σήμερα αισθάνονται ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα. Μόλις το 6% θεωρεί τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα.
Πριν η Γερμανία προχωρήσει, μαζί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στην αποδοχή του τρίτου πακέτου διάσωσης για τη χώρα μας, οι Έλληνες θεωρούσαν τη Γερμανία ως τη χώρα που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για αυτούς. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες, πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, κατονόμασαν τη Γερμανία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα.
Στην κατάταξή τους είχαν τοποθετήσει τη Γερμανία λίγο πιο ψηλά από την Τουρκία με την οποία έχουν βαθειά εχθρική προϊστορία.
Αυτά τα αποτελέσματα απεικονίζουν, έστω μερικώς, την αρνητική στάση των Ελλήνων έναντι της Γερμανίας λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, στο οποίο απέρριψαν ηχηρά του όρους για την επέκταση του προηγούμενου πακέτου διάσωσης της χώρας. Αν και η Γερμανία δεν ήταν η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που πίεζε την Ελλάδα να λάβει μέτρα λιτότητας, με αντάλλαγμα τη διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας, αυτή δεχόταν το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής από το κοινό.
Οι Έλληνες δεν ήταν πάντα τόσο εχθρικοί με τη Γερμανία. Όπως φαίνεται στο Γράφημα 1, το έτος 2009, πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των Ελλήνων (55%) επιδοκίμαζε τη Γερμανική ηγεσία. Μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010, αυτό το ποσοστό αποδοχής της Γερμανικής ηγεσίας άλλαξε και βρίσκεται πλέον στο κατώτατο όριο από τότε (19%).

Γράφημα 1: «Εγκρίνετε ή απορρίπτετε το έργο της ηγεσίας της… ;»
(Ποσοστό ατόμων που απάντησαν ότι εγκρίνουν)
 

Οι Έλληνες εκφράζονται παρόμοια και για την Ευρωπαϊκή ένωση, εγκρίνοντας της ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 23%, λίγο καλύτερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γερμανία. Η αποδοχή της ηγεσίας των ΗΠΑ ανέρχεται σε ελάχιστα καλύτερα επίπεδα (28%).
Οι Έλληνες δεν έχουν την ίδια αρνητική άποψη για τις ηγεσίες όλων των χωρών. Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, αρκετοί παρατηρητές έβλεπαν αν η νέα Κυβέρνηση θα κινηθεί περισσότερο προς τη Ρωσία ή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες, ήταν ήδη πιο θετικοί προς τη Ρωσία, έγιναν ακόμα πιο θετικοί το 2015, με το 42% να εγκρίνει τη Ρωσική ηγεσία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό που ήταν 35% το 2014. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.
Η απόρριψη των Ελλήνων των όρων της επέκτασης του προηγούμενο πακέτου διάσωσης, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, δημιούργησε το ερώτημα αν η χώρα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη. Αλλά μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι Έλληνες νομοθέτες συμφώνησαν στους όρους για το τρίτο πακέτο διάσωσης για πέντε χρόνια, και διαφαίνεται πλέον ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχτηκαν το τρίτο πακέτο διάσωσης, και οι πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης ξεκίνησαν να εισρέουν στην Ελλάδα. Φυσικά, είναι αβέβαιο αν αυτό μπορεί να αλλάξει τις αρνητικές αντιλήψεις των Ελλήνων για τη Γερμανία, αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα και στοίχημα μαζί είναι αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βρουν τελικά κάποιο τρόπο να συνεργαστούν και να παραμείνουν ενωμένες.


Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
Συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το παρόν άρθρο σε μορφή βρίσκεται σε μορφή pdf εδώ:
http://www.4shared.com/office/Id7P5j9hba/20150903_Germany.html 

=========================
= "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.