Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Κουρεύονται οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ - Ενοποίηση των επικουρικών με κύριες λέει ο Κατρούγκαλος ως νέος μπαρμπέρης, αλλιώς ''μαχαίρι''


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Realnews και εξηγεί ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει η συγχώνευση αυτή και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος το «κούρεμα» συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ φαίνεται να είναι αναπόφευκτο με το Μαξίμου να έχει δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά τη διατήρηση των επικουρικών.
Σήμερα, Δευτέρα, δίδεται στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση του κ. Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι διάφορων κατηγοριών υποχρεούνται να διανύσουν επιπλέον χρονικό διάστημα στην εργασία από έξι έως 17 μήνες. Η απόφαση αυτή αφορά στην ψήφιση τον περασμένο Αύγουστο του νόμου 4336/2015 o οποίος αφορά ασφαλισμένους οι οποίοι έκαναν χρήση των διατάξεων για την 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, όπως και μητέρες οι οποίες αποχωρούσαν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη πριν το 62ο ή 67ο έτος της ηλικίας τους.
Κατρούγκαλος: Εάν δεν ενοποιηθούν οι επικουρικές με τις κύριες συντάξεις κινδυνέυουν με μειώσεις.
«Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ»
Οι δύο βασικοί άξονες της εισήγησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορούν στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους και την καταβολή εθνικής σύνταξης εξηγεί ο υπουργός στην εφημερίδα RealNews:
«Όλα εξετάζονται με σκοπό να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προστασία», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Σε περίπτωση που δεν συγχωνευτούν με την κύρια ασφάλιση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα φέρει μειώσεις. Το άλλο σενάριο αντιμετωπίζει την κύρια και την επικουρική σύνταξη ως ενιαίο σύνολο, με σκοπό να προστατεύσει το άθροισμά τους ως συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, όσο μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας».
Ο υπουργός εξηγεί ότι για να αποφευχθουν οι μειώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, ώστοσο - όπως εξηγεί - αυτό «προϋποθέτει συμφωνία με τους θεσμούς». Σχετικά με το εάν προκύπτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας τυχόν συγχώνευσης (κύριας και επικουρικής) τονίζει πως «όχι»
Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος».
Σε ερώτηση αν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ο υπουργός απαντά:
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διαφόρων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται».
Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων». Εξάλλου, υπολογίζει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων σε 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. «Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον».
Ο υπουργός αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του θα «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής».
Για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, επισημαίνει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τονίζει ότι οι δανειστές «κατ΄αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων. Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία».
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον κυβερνητικό σχεδιασμό
Εντός των επόμενω ημερών το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει για την ενοποίηση κύριας και επικουρικής, τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές, το ποσοστό αναπλήρωσης, εάν θα επιβληθεί αυστηρότερο πλαφον για όσους λαμβάνουν παραπάνω από μία σύνταξη ενώ θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της εθνικής σύνταξης το οποίο προτείνεται να είναι στα 390 ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τοποθετείται εντός του Νοεμβρίου. Φιλοδοξία της κυβέρνησης - όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το Βήμα της Κυριακής να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ, στόχο ο οποίος για να επιτευχθεί αναφέρουν οι εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με το Ασφαλιστικό θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να περικοπούν περίπου 13- 14%.
(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βήμα και RealNews)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου