Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Μισός αιώνας φυλακή και 2,6 εκ. ευρώ έκαστος σε δύο Τούρκους

Μεγάλες «καμπάνες» χτύπησαν χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για δύο Τούρκους που μετέφεραν με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό 49 παράτυπους μετανάστες το Μάρτιο.
Το δικαστήριο επέβαλε σε καθέναν κάθειρξη 255 ετών (ετικέτα τα 25 χρόνια) και χρηματικό πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ένας πάνω στον άλλον.
Λιμενικός της Καλαμάτας κατέθεσε πως στις 30 Μαρτίου ενημερώθηκαν για ακυβέρνητο σκάφος. Εντόπισαν 6 μίλια νότια του Ταινάρου ένα ιστιοπλοϊκό χωρητικότητας 5 ατόμων, στο οποίο είχαν στοιβαχτεί 51 άτομα. Είχε μηχανική βλάβη και ήταν ακυβέρνητο. Τα 49 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες, βρέφη και παιδιά, ήταν από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Συρία, ενώ οι άλλοι δύο Τούρκοι. Από το Γύθειο έφτασε μεγάλο αλιευτικό σκάφος, το οποίο το ρυμούλκησε. ...

Λιμενικός του Γυθείου κατέθεσε ότι οι υπόλοιποι κατέδειξαν τους δύο Τούρκους ως αυτούς που κυβερνούσαν το πλοίο, ενώ εκείνη την ημέρα επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και το ιστιοπλοϊκό θα μπορούσε να βουλιάξει.
Στο εδώλιο χθες κάθισε ο ένας Τούρκος, καθώς ο δεύτερος δεν εμφανίσθηκε. Στην απολογία του ανέφερε ότι είναι από την Κωνσταντινούπολη και ήθελε να πάει στην Ιταλία, όπου είχε προορισμό το καράβι. Προσφέρθηκε, όπως είπε, να εργασθεί στο καράβι, ώστε να μην πληρώσει χρήματα σε αυτούς που θα τους πήγαιναν.
Εξήγησε πως δεν έκανε τον καπετάνιο, αλλά το μηχανικό, μιας και αυτή ήταν η δουλειά του. Το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Μποντρούμ στην Αλικαρνασσό, ενώ πήραν άτομα και από τη Σμύρνη. Μάλιστα, όπως περιέγραψε, δεν είδε πόσα άτομα ανέβηκαν στο πλοίο, καθώς προσέγγισαν παραλία τη νύχτα και ο κόσμος επιβιβάστηκε περνώντας πάνω από μια ξύλινη τάβλα.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή τους, σημειώνοντας ότι από τις καταθέσεις των μεταφερομένων αποδείχθηκε ότι ο καθένας είχε πληρώσει στους δουλεμπόρους από 3.000 έως 10.000 ευρώ.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή καθείρξεως 15 χρόνων και 200.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο. Με τη συγχώνευση των ποινών επιβλήθηκαν τελικά 255 χρόνια κάθειρξης στον καθέναν και 2,6 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο.

Της Βίκυς Βετουλάκη - tharrosnews.gr/

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.