Έντονη αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμαν, στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης της ημερίδας «The State of Europe 2015 – Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads» («Η κατάσταση της Ευρώπης το 2015 – Απαντώντας στις Ευρωπαϊκές κρίσεις: Σταυροδρόμι Πολιτικών»), που συνδιοργάνωσαν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή Δεξαμενή Σκέψης «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης») την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε αρχικά τον Φρανς Τίμερμαν εάν είναι υπερήφανος για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε το Ελληνικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Tιμερμαν αμέσως απάντησε ότι είναι πολύ περήφανος, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να του απευθύνει άλλα τρία ερωτήματα:
- «Γιατί επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα, αποδεικτικά στοιχεία και Εκθέσεις τόσο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;
- Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει έναν λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ελλάδα όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 472/2013, και
- Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση που ξεκίνησε από το 2014, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αρχές σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Αρχές, οι οποίες στην ολότητά τους έχουν παραβιασθεί στην περίπτωση της Ελλάδας»
Στην απάντησή του ο κ. Tιμερμαν ανέφερε ότι το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί εφόσον οι Ελλάδα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε ξανά τον λόγο, ζητώντας από τον Φρανς Timmermans να απαντήσει στα αρχικά ερωτήματα που του είχε θέσει, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει και προτρέπει τα κράτη μέλη της να απέχουν από το τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν να απαντά: «Πήρατε την απάντησή μου. Εσείς κάνετε τις ερωτήσεις σας, και εγώ δίνω τις απαντήσεις μου. Θα πρέπει να δεχθείτε τις απαντήσεις μου, όπως σας τις έδωσα».
Ολόκληρος ο διάλογος Κωνσταντοπούλου – Τιμμερμανς:
Κωνσταντοπούλου:
Οι ερωτήσεις μου είναι πολύ ευθείες και πολύ σύντομες: Είστε υπερήφανος για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε το Ελληνικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής;
Tιμερμαν:
Ναι
Κωνσταντοπούλου:
Γιατί επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία και Εκθέσεις τόσο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει έναν λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ελλάδα όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 472/2013, και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση που ξεκίνησε από το 2014, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αρχές σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Αρχές, οι οποίες στην ολότητά τους έχουν παραβιασθεί στην περίπτωση της Ελλάδας.
Tιμερμαν:
Είμαι πολύ υπερήφανος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ιδιαίτερα για την επιτυχία του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στην ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι. Δεν θα επιτυγχανόταν συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, χωρίς τον ηγετικό ρόλο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό και δεν δέχομαι τίποτε επί τούτου. Δεύτερον, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Τώρα, έχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Νομίζω ότι το όλο θέμα θα προσεγγισθεί υπό άλλο φως αν σε δύο μήνες από τώρα η Ελλάδα πραγματικά εφαρμόσει κάποιες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απεγνωσμένα αναγκαίες στην Ελλάδα. Είναι καλό να μιλάμε μόνο για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά εάν δεν μιλήσουμε για την αναγκαιότητα κάποιων από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα βοηθήσει επειδή νέο χρέος θα δημιουργείται καθώς θα μιλάμε για ελάφρυνση του χρέους. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, στις ελληνικές κυβερνήσεις εάν θέλουμε να δούμε μια διαφορετική συζήτηση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Όταν τις έχουμε αυτές, το θέμα το χρέους θα εξεταστεί με διαφορετικό φακό.
Κωνσταντοπούλου:
Θα ήθελα μία απάντηση στην ερώτησή μου σχετικά με το γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει την εφαρμογή των Κανονισμών της ΕΕ για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει τη συζήτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Επειδή υπάρχει ένα άλλο φόρουμ, ένα διεθνές φόρουμ, όπου αυτά θέματα συζητούνται, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει και προτρέπει τα κράτη-μέλη της να απέχουν, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ. Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.
Tιμερμαν:
Πήρατε την απάντησή μου. Εσείς κάνετε τις ερωτήσεις σας, και εγώ δίνω τις απαντήσεις μου. Θα πρέπει να δεχθείτε τις απαντήσεις μου, όπως σας τις έδωσα. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε πολύ γενναιόδωρη με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε πολύ βοηθητική προς την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει νόημα μόνο εάν υπάρξουν πραγματικές-πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ακόμη τις περιμένουμε και ελπίζω ο Πρωθυπουργός Τσίπρας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις και τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλα ζητήματα.
-------------------------------------------------------------------------
Δελτίο Τύπου
Δημόσιο χρέος και έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ ανέδειξε στις Βρυξέλλες η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο δύο συνεδρίων όπου συμμετείχε και στη διάρκεια επαφών που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, από 16 έως 23 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια στο Συνέδριο της CADTM (Επιτροπή για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου) και της ATTAC, που διοργάνωσαν την Πρωτοβουλία «European Citizens’ Assembly on debt» («Συνέλευση Ευρωπαίων Πολιτών για το Χρέος»), στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά της λιτότητας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής. Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, στα πορίσματα και τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, υπογραμμίζοντας τη μη βιωσιμότητα και τον παράνομο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «είναι επιτακτική η ανάγκη για μία Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, προς την κατεύθυνση της διαγραφής του παράνομου χρέους με το οποίο επιβαρύνονται οι λαοί και οι νέες γενιές για να κερδίζουν οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ειδική αναφορά έκανε στις εξοπλιστικές δαπάνες, συνδεδεμένες με υποθέσεις διαφθοράς και λεόντειες συμβάσεις, που δεν εξυπηρέτησαν καμμία κοινωνική ανάγκη αλλά εκτίναξαν το δημόσιο χρέος, επ´ ωφελεία εταιρειών διαφθορέων. Υπογράμμισε ότι η θυσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ εναλλακτική επιλογή για την Αριστερά και πως η ρητορική του μονόδρομου έχει στόχο να απελπίσει και να απενεργοποιήσει τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και τα κινήματα, που για άλλη μια φορά θα βρεθούν στην πρωτοπορία της χάραξης μια βιώσιμης διεξόδου για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με Ευρωβουλευτές και στελέχη των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία) και με στελέχη του Κόμματος της Αριστεράς (Γαλλία) ενόψει της συνάντησης εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015, για την προετοιμασία ενός Σχεδίου Β´, μίας πανευρωπαϊκής εναλλακτικής προοπτικής μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στη βάση της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι Ζαν Λυκ Μελανσόν, Όσκαρ Λαφοντέν, Στέφανο Φασίνα, Γιάνης Βαρουφάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμετείχε στην ημερίδα «The State of Europe 2015 – Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads» («Η κατάσταση στην Ευρώπη το 2015 – Αντιμέτωποι με Ευρωπαϊκές κρίσεις: Σταυροδρόμι Πολιτικών»), που συνδιοργάνωσαν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή Δεξαμενή Σκέψης «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης»). Ως εισηγήτρια στη θεματική ενότητα «Regaining public trust in the EU» («Ανακτώντας την εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση») ξεκίνησε την ομιλία της ρωτώντας τους συμμετέχοντες «εσείς θα εμπιστευόσασταν την Ε.Ε. αν σας έλεγε ότι η ψήφος σας στο δημοψήφισμα δεν μετράει ή ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης στη χώρα σας που προστατεύουν τους πολίτες και τη δημόσια περιουσία δεν έχουν σημασία;», υπογραμμίζοντας ότι «η κατάχρηση της ευρωπαϊκής λειτουργίας, ο σφετερισμός των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων για την καταδυνάστευση των λαών και την υποταγή των πολιτών προς όφελος των τραπεζών δεν αποτελούν απλώς παραβίαση της ευρωπαϊκής νομιμότητας, αλλά την πλέον αντιευρωπαϊκή πράξη. Και συγκροτούν την αιτία κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ». Κατέληξε λέγοντας ότι «για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ, απαιτείται η ΕΕ να ανακτήσει τη δημοκρατική ψυχή της, να εμπιστευθεί και να τιμήσει τους πολίτες και τη δημοκρατία»
(video) http://www.friendsofeurope.org/event/state-europe-2015/…
THE STATE OF EUROPE 2015 Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads
THE STATE OF EUROPE 2015 Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads
he ‘State of Europe’ high-level roundtable ‘Addressing Europe’s Crises – Policy Crossroads’ offered a unique opportunity for a large-scale brainstorm by EU Commissioners, MEPs and MPs, ministers, opinion-formers, civil society and business leaders.
The event took place in Brussels on Thursday 22 October and was held under the patronage of the Luxembourg Presidency of the EU. This event also marked the end of Friends of Europe’s 15th anniversary year.
This year’s edition looked at Europe’s many challenges, including the repercussions of the refugee crisis and the uncomfortable light it shed on the Europe of the 21st Century. In addition to dealing with the fall-out of war and poverty on Europe’s borders, the European Union must urgently implement a crash “emergency” programme of Europe-wide actions. This must address the critical need to move from austerity to sustainable growth-focused and job-creating policies, boost innovation to make Europe more competitive, and help meet citizens’ concerns on health as well as social and economic inequalities. Europe’s credibility is also at stake in its dealings with Ukraine, and in questions linked to global security and climate change.
Over 200 Ministers, senior policymakers, business leaders and top academics from all over Europe and beyond discussed these challenges outside their formal portfolios in order to help generate innovative solutions.
The press release from the event’s opening session with Frans Timmermans can be found here, and that from the day’s subsequent proceedings here. A full report on the event will be published soon.
A photo gallery and videos from State of Europe 2015 are available below. You may follow discussions from the sessions on Twitter using #StateofEU.
Στο περιθώριο των δύο συνεδρίων, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Ευρωβουλευτές και στελέχη της ευρωομάδας της Αριστεράς και της ευρωομάδας των Πρασίνων από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία.
Συναντήθηκε με τη Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη Ευρωβουλευτή), το Νίκο Χουντή (Ευρωβουλευτή ΛΑΕ), την Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), τον Miguel Urban Crespo (Ευρωβουλευτή Podemos, Ισπανία), τον Τάκη Χατζηγεωργίου (Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Κύπρος), τον Νεοκλή Συλικιώτη (Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Κύπρος), την Barbara Spinelli (ανεξάρτητη Ευρωβουλευτή Ιταλίας), την Marisa Mattias (Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ευρωβουλευτή Bloco και υποψήφια για την Προεδρία της Πορτογαλίας) και την Maite Molla (Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ισπανία), ενώ συμμετείχε σε δημόσιες συζητήσεις με τους συμπροέδρους των Πρασίνων.
Επίσης, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού (Κύπρος), με τον Πρόεδρο του Βελγικού Εργατικού Κόμματος Peter Mertens, και τον David Pestieau, στέλεχος του Βελγικού Εργατικού Κόμματος.
Συνάντησε, ακόμη, τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους Eric Toussaint, Olivier De Schutter, Michel Husson, Θάνο Κονταργύρη, Renaud Vivien και Daniel Albarracin και Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Greek Solidarity από το Βέλγιο. Στις δημόσιες εκδηλώσεις διανεμήθηκαν τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Η κ. Κωνσταντοπούλου παρακολούθησε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωβουλή για το Κυπριακό, που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE-NGL, με ομιλητές τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και τον πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και συντονιστές τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Νεοκλή Συλικιώτη.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.