Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η αντίσταση ενάντια στην TTIP μεγαλώνει! - ΔΕΝ είναι το μνημόνιο ο στόχος, αλλά το άλλοθι!!! - Είναι το νέο υπερόπλο του νεοφιλελευθερισμού

Ετικέτες: 
Το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ παρουσιάζει το εγχειρίδιο του John Hilary:
 «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP): 
Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας», που εξηγεί τα πάντα γύρω από την «αμαρτωλή» συμφωνία. 
Η αντίσταση ενάντια στην TTIP μεγαλώνει! - Rosa Final Gr Web 

Η αντίσταση μεγαλώνει
Το κίνημα κατά του TTIP δυναμώνει ολοένα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι λαοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι διαπραγματεύσεις συνιστούν απειλή για πάρα πολλές πτυχές της ζωής τους. Ακτιβιστές στους τομείς της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώνουν τις δυνάμεις τους με συνδικάτα και ομάδες καταναλωτών τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιταχθούν στην απορρυθμιστική ατζέντα του TTIP. Βουλευτές απ’ όλη την Ευρώπη έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί το TTIP:
σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της γαλλικής Γερουσίας τον Ιανουάριο του 2014, γερουσιαστές από όλα τα πολιτικά κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της γαλλικής κυβέρνησης για την υποστήριξη που παρέχει σε αυτή τη συμφωνία, ενώ βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία έχουν υποβάλει στα κοινοβούλιά τους προτάσεις, προς συζήτηση και ψήφιση, εναντίον του TTIP.
Στις ΗΠΑ, 178 μέλη του Κογκρέσου –τα οποία έχουν την εξουσία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το TTIP– απηύθυναν μια σειρά επιστολών στον πρόεδρο Ομπάμα, η οποία φανερώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους για την κατεύθυνση που παίρνει η εμπορική πολιτική της χώρας· σε αυτές τις επιστολές δηλώνουν ότι αρνούνται να του παραχωρήσουν εξουσία κατεπείγουσας διαπραγμάτευσης (fast track authority) για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.
Παράλληλα, χώρες εκτός ΕΕ και ΗΠΑ ανησυχούν κι αυτές για τις πιθανές επιπτώσεις του TTIP στα εμπορικά τους συμφέροντα. Η προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ μέσω του TTIP αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μια απόπειρα περιθωριοποίησης των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες σήμερα αμφισβητούν την ηγεμονία των κυρίαρχων καπιταλιστικών δυνάμεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το TTIP όχι μόνο θα θέσει ρυθμιστικά πρότυπα για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και θα δημιουργήσει ένα κλίμα μέσα στο οποίο οι υπόλοιποι εμπορικοί εταίροι θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν τα ίδια πρότυπα προκειμένου να μην καταλήξουν στο περιθώριο της παγκόσμιας οικονομίας.
Ταυτόχρονα, η μείωση των δασμολογικών και άλλων φραγμών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις αναδυόμενες οικονομίες όσο και τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, εκτοπίζοντας τα προϊόντα τους από την προηγούμενη θέση που είχαν στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά και μειώνοντας τις εξαγωγές τους.
Ουσιαστικά το TTIP είναι μια συμφωνία που σχεδιάστηκε προς όφελος των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών, οι οποίες προσπαθούν να επεκτείνουν την πρόσβασή τους στην αγορά και να μεθοδεύσουν την άρσητων ρυθμίσεων που περιορίζουν τα κέρδη τους. Σχολιαστές που διατυπώνουν την άποψη ότι το TTIP θα μπορούσε να μετατραπεί σε μοχλό για την ενίσχυση των ρυθμιστικών προτύπων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραβλέπουν την αφετηρία του, το περιεχόμενό του και την απορρυθμιστική ατζέντα που αποτελεί τον πυρήνα του. Για τον λόγο αυτό, η κοινωνία πολιτών αντιδρά στις διαπραγματεύσεις ζητώντας την απόσυρση του TTIP και την αντικατάστασή του με μια εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα βάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του κόσμου όλου καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την καμπάνια.
Στις ακόλουθες ιστοσελίδες θα βρείτε ενότητες αφιερωμένες σε καμπάνιες, ειδήσεις και κριτικές μελέτες σχετικά με το TTIP:
  • bilaterals.org: περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με το TTIP
  • s2bnetwork.org: Seattle to Brussels Network (ΕΕ)
  • citizen.org: Public Citizen (ΗΠΑ)
  • sierraclub.org: Sierra Club (ΗΠΑ)
Ορισμένες από τις καλές γενικές μελέτες σχετικά με την TTIP είναι οι ακόλουθες:
  • «A Brave New Transatlantic Partnership: The proposed EU-US Transatlantic Trade and Investment Partnership and its socio-economic & environmental consequences», Seattle to Brussels Network, Οκτώβριος 2013.
  • «The Transatlantic Free Trade Agreement: What’s at Stake for Communities and the Environment», Sierra Club, Ιούνιος 2013.
  • «A Transatlantic Corporate Bill of Rights: Investor privileges in EU-US trade deal threaten public interest and democracy», Corporate Europe Observatory, Seattle to Brussels Network και Transnational Institute, Οκτώβριος 2013.
  • «EU-US trade deal: A bumper crop for “big food”? », Friends of the Earth Europe και Institute for Agriculture and Trade Policy, Οκτώβριος 2013.
  • «The Transatlantic Colossus: Global Contributions to Broaden the Debate on the EU-US Free Trade Agreement», Berlin Forum on Global Politics, Ιανουάριος 2014.
Επίσημα έγγραφα σχετικά με το TTIP θα βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:
  • της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip
  • του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ: www.ustr.gov/ttip
Ποιός είναο ο Τζόν Χίλαρυ
Ο Τζον Χίλαρυ είναι Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης War on Want. Τα κείμενά του, δημοσιευμένα κατά την προηγούμενη εικοσαετία, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εμπορίου και επενδύσεων. Το 2013 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ. Το καινούργιο του βιβλίο The Poverty of Capitalism: Economic Meltdown and the Struggle forWhat Comes Next (Η Φτώχεια του Καπιταλισμού: Οικονομική Κατάρρευση και η Μάχη για την Επόμενη Μέρα) εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Pluto Press τον Οκτώβριο του 2013.
Μετάφραση: Ειρήνη Αποστολίδου, Μαριάννα Τόλια
Διαβάστε επίσης:

==============================================
Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐ 2015 - 
Πριν την κωλοτούμπα του ΙΙΙ Μνημονίου:


Η TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς διεθνών εμπορικών συμφωνιών

Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο διοργάνωσαν εκδήλωση την Παρασκευή 22/5 με θέμα: Η TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα που ενημερώνει και δικτυώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των αγορών ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα, την περιβαλλοντική προστασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που προωθείται στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).
Η TTIP , που βρίσκεται σε στάδιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, επισήμως, στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμπόδιων». Ωστόσο, κριτικές φωνές διαμηνύουν ότι κύριος στόχος της είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, «εμπόδια» για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).
Στην εκδήλωση βρέθηκε και χαιρέτησε ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
Οι ομιλητές ήσαν:
Τζον Χίλαρι, War on Want
Μίκαελ Έφλερ, European Citizens Initiative against TTIP & CETA
Γιούργκεν Μάιερ, Forum Environment & Development

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.