Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Το τέλος του καπιταλισμού έχει αρχίσει: Τη... μαύρισε στο ξύλο ανήμερα Μαύρη Παρασκευή για να της πάρει μια τσάντα...


Είναι η... ώρα του παιδιού για τους μανιώδεις καταναλωτές. Ή αλλιώς «Μαύρη Παρασκευή» που συμπίπτει με την πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. 

Πρόκειται για το 24ωρο των μεγάλων εκπτώσεων στα καταστήματα των ΗΠΑ και πραγματικά εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους με τους καταναλωτές να μαλλιοτραβιούνται στην κυριολεξία:
χαμός1
χαμός2
χαμός3
Όσο για τον λόγο που η συγκεκριμένη Παρασκευή ονομάστηκε Μαύρη; Υπάρχουν διάφορες εκδοχές:
1) Η μια είναι ότι επειδή σηματοδοτεί την έναρξη των τεράστιων εορταστικών πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων στις ΗΠΑ, απηχεί στην περίοδο των μεγάλων κερδών για τους εμπόρους. Χαρακτηρίστηκε έτσι επειδή το μαύρο παραπέμπει στο χρώμα της μελάνης που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι λογιστές για την καταγραφή των τεράστιων κερδών της εορταστικής περιόδου, που συχνά αρκούσαν για να αντισταθμίσουν τις ζημίες (κόκκινη μελάνη) των πρώτων 10 μηνών του έτους.
2)  Σύμφωνα με τον Αμερικανό γλωσσολόγο Μπεν Τσίμερ το όνομα «Μαύρη Παρασκευή» συνδέθηκε με τον όχλο και την αγοραστική μανία στις αρχές της δεκαετίας του '60 από κάποιους αστυνομικούς της Φιλαδέλφεια. Με τη φράση αυτή οι αστυνομικοί θέλησαν να περιγράψουν το χάος στο κέντρο της πόλης, την ημέρα που οι πολίτες ψώνιζαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και μπερδεύτηκαν με έναν όχλο φιλάθλων ποδοσφαίρου που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας του Στρατού με την Ομάδα του Ναυτικού.
Μπορεί βέβαια απλά να πήρε το όνομά της και από το γεγονός ότι οι μανιώδεις επίδοξοι αγοραστές ξυπνούν μέσα στη μαύρη νύχτα για να προλάβουν να επελάσουν στα ράφια...
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου