Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Σακελλαρίδη: Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να παραιτηθεί. Οι διαρροές στον Τύπο και οι σχέσεις των δύο ανδρών

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία των τελευταίων προαπαιτούμενων που θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Τουρκία με καυτή ατζέντα ανακοινώθηκε πως ζητήθηκε από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη να παραιτηθεί. Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον βουλευτή και του ζήτησε να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, ύστερα από διαρροές στον Τύπο που υποστήριζαν πως ο βουλευτές προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν έντονος. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός απάντησε στον βουλευτή ότι η στήριξη των βουλευτών δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ και σε αυτό το σημείο του ζήτησε να παραιτηθεί. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε και η απάντηση από τον κ. Σακελλαρίδη.  Από ώρα σε ώρα αναμένονται και αντιδράσεις από την κίνηση του πρωθυπουργού. 
Η απάντηση του κ. Σακελλαρίδη:

"Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο. 
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου. 
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία".
Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα. 
Το διαζύγιο του κ. Σακελλαρίδη με την κυβέρνηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει τον πάγο ανάμεσα στους δύο άντρες. Τους κ.κ. Τσίπρα, Σακελλαρίδη έδενε μία φιλία πολλών ετών, η οποία άρχισε να ξεθωριάζει μετά τον ανασχηματισμό, όταν ο κ. Σακελλαρίδης έμεινε έξω από το κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Σακελλαρίδης ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και ήταν αποκλειστική επιλογή του κ. Τσίπρα. Οι δύο άντρες γνωρίστηκαν πριν από δεκαπέντε χρόνια όταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν ακόμη φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Οι πολιτικές του ανησυχίες τον είχαν οδηγήσει από τότε φοιτητικό κίνημα από τον χώρο του Συνασπισμού κι από τότε διατηρούσαν άψογες σχέσεις.
Ποιος θα πάρει τη θέση του κ. Σακελλαρίδη στη Βουλή 
Μετά την επιστολή παραίτησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ύστερα από τον έντονο διάλογο που είχζε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα διότι διαφωνεί με τα μέτρα του Μνημονίου, ο Χριστόφορος Βερναδάκης θα αναλάβει τη θέση του. Ο κ. Βερναρδάκης ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Βερναρδάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ιδρυτής (το 1993) της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του επιστημονικού συμβούλου.
Μέχρι τώρα, συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.
Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να εκλεγεί.


Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έπειτα από αίτημα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής» αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Σακελλαρίδης.
Τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ολόκληρη η επιστολή του Σακελλαρίδη
«Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου» αναφέρει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και προσθέτει:
«Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».

Δείτε την ανακοίνωση της παραίτησης από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής

enikos.gr Παραίτηση Σακελλαρίδη από Enikos_gr
Το πολυνομοσχέδιο και το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα
Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα φαίνεται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, «τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία».
Έτσι, «σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα».
Κυβερνητικές πηγές: Η στάση του Σακελλαρίδη δεν δικαιολογείται
«Το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό σε όσους κατήλθαν υποψήφιοι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και άρα η στάση αυτή δεν δικαιολογείται» ανέφεραν κυβερνητικές για τη στάση του Γαβριήλ Σακελαρίδη και την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.