Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

CNBC: Πώς ξεπουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες - Ο έλληνας φορολογούμενος έχασε 40δις. Δεν νομίζετε ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτά!

Stamatis Malelis: Πέφτουν τα σκάνδαλα βροχή. Θυμίζουν άλλες εποχές!Ήρθε οι ώρα να τελειώνουμε και με τους παλιούς και τους...νέους!!!Η απόλυτη θλίψη. Να εξηγεί ο Σταθάκης στη Βουλή, πως οι έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους, και από κάτω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτούν!Παιδιά τέλος τα ψέματα. Από την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών χάθηκαν 40δισ.Ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι αγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες με 5 δισ.Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο του σύγχρονου ελληνικού κράτους.Θα το έλεγα η ληστεία του αιώνα!!!Επιμένω στο σκάνδαλο των τραπεζών που είναι το μεγαλύτερο από την ίδρυση του ελληνικού Κράτους. Η απόλυτη διαπλοκή. κυβέρνηση, τράπεζες, ολιγαρχία, ξένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί.

Ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες για να διασωθούν!

http://tinyurl.com/q2vy3z8
Έπρεπε να βρεθεί κάποια δικαιολογία, για το ξεπούλημα σε μηδαμινές τιμές των 4 ελληνικών συστημικών Τραπεζών στους Ξένους, και βρέθηκε: Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, ενώ διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες, αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Γεγονός όμως είναι ότι η ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης οδηγεί στον αφανισμό των παλαιών μετόχων και μεταξύ αυτών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατείχε μεγάλα πακέτα μετοχών των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Ταμείου περιορίζεται στο 2,7% στη Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 52,7% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση). Ετσι σε όλες τις τράπεζες η πλειοψηφία των μετοχών περνά σε ιδιωτικά χέρια.

Στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα*, υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 



Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, καθώς από τις αρχές του 2016 τίθεται σε ισχύ κοινοτική οδηγία που αφήνει ακάλυπτες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει από την αγορά τα αναγκαία ποσά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Προς το σκοπό αυτό επελέγη η ταχεία διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) καθώς η κλασική διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος του έτους.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες καθώς σε περίπτωση μη κάλυψης των βασικών κεφαλαιακών αναγκών τους από ιδιώτες τότε θα οδηγούμασταν σε διαδικασία εξυγίανσης (resolution), που θα απομάκρυνε τους επενδυτές και θα αύξανε σημαντικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης για το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς το δημόσιο χρέος. 

Όσον αφορά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, σημειώνουν ότι μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δις. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του Δημοσίου χρέους.

Επίσης, από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη αλλά θα είναι ουσιαστική αφού οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. «Μέχρι τώρα τα πλειοψηφικά ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ, στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, είχαν εξαιρετικά περιορισμένα δικαιώματα ψήφου φαινόμενο που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία! », τονίζουν. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών, οι ίδιοι κύκλοι  αναφέρουν, ότι αυτή οφείλεται σε μια πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης καθώς στη μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. 

CNBC: Πώς ξεπουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες
Ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ξένα επενδυτικά funds κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ δολαρίων αλλά και μίας σειράς περίπλοκων νομικών χειρισμών.
Όπως αναφέρει, «εξ αποτελέσματος, οι μετοχές των τραπεζών ξεπουλήθηκαν, εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές, την ώρα που η περιουσία τους (εννοεί το ενεργητικό τους) αγγίζει τα 358 δισ. δολάρια.
 Η κρατική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα έπεσε στο 24% από 57% και στη Eurobank σε μόλις 2.4% από 35%. Στην Alpha Bank το μερίδιο του Δημοσίου μειώθηκε σε 11% από 64% στη δε Πειραιώς, η συμμετοχή του ανέρχεται σε 22% από 67%.
«Όλα αυτά μεταφράζονται τελικά σε απώλειες ύψους σχεδόν 44 δισ δολαρίων, χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την διάσωση των τραπεζών κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια» αναφέρει το άρθρο.

Οι αγορές αλλά και νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα, προσθέτει το CNBC, θεωρούν ότι οι μανούβρες που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα δρομολογήθηκαν μετά από την τροποποίηση στο σχετικό νομοθετικό καθεστώς που υπερψήφισε η Βουλή και η οποία επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών οι ίδιοι, κατά την μέθοδο του book-building.

Ταυτόχρονα κατέστησε υποχρεωτικό για το ΤΧΣ να αποδεχθεί αυτές τις τιμές, ακόμη και αν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μετοχών.

Οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις τέσσερις τράπεζες στα 800 εκ δολάρια περίπου, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές κάτω από την τρέχουσα αξία τους που αγγίζει τα 3 δισ δολάρια, σημειώνει ο συντάκτης και υπογραμμίζει:

Την ίδια ώρα από τις 4 ως τις 20 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή τα βιβλία των τραπεζών παρέμεναν ανοιχτά, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών καταποντίστηκε σε ποσοστό 70%, γεγονός που επέφερε ένα σκληρότατο πλήγμα στον τομέα.
 http://eisodima.gr
 ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΔΙΣ.
ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με 5,5 δισ. περίπου, ξένα funds θα αποκτήσουν τον έλεγχο στις 4 λεγόμενες συστημικές τράπεζες, σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών και ενεργητικό ύψους 340 δισ. ευρώ .
Σε αξίες ίδρυσης εκ του μηδενός αποτιμήθηκαν και ιδιωτικοποιούνται οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με ληστευμένους τους Έλληνες φορολογούμενους, αφού φορτώνεται οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο χρέος όλο το κόστος των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεωναπό το 2013 μέχρι σήμερα, ήτοι πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές, που στην πλειονότητά τους είναι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και ευκαιριακοί μέτοχοι, θα καταβάλουν περί τα 5,5 δισ. ευρώ, για να αποκτήσουν πλέον τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Με τα λεφτά αυτά θα αγοράσουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενεργητικό που φτάνει τα 340 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 40 δισ. Ευρώ.
Αυτό ήταν το τίμημα της πολιτικής επιλογής να αποφευχθεί πάση θυσία η κρατικοποίηση των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλιούνται σε ιδιώτες αγνώστου ταυτότητος, με τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τους σημερινούς μετόχους.
Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου κατά 14,4 δισ. ευρώ ελάχιστα θα συνδράμει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα νέα κεφάλαια δεν προορίζονται γιαδάνεια, αλλά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τρύπες των τραπεζών. 
ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ  
Υλοποιήθηκε δε με τους χειρότερους δυνατούς όρους όχι μόνο για τους υφιστάμενους μετόχους (ασφαλιστικά ταμεία, μικροεπενδυτές, μικρά και μεγαλύτερα funds κ.ά.) αλλά κυρίως για το ελληνικό Δημόσιο που υφίσταται νέες απώλειες και αντίθετα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες γρήγορου πλουτισμού με χαμηλό ρίσκο για τους ξένους που αγόρασαν μετοχές σε εξευτελιστικά χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές.  
Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει περίπου 5,5 μέχρι 6 δισ. ευρώ (σήμερα εγκρίνεται η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ της δυνητικής κρατικής συμμετοχής από το Eurogroup) για να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες στην Εθνική Τράπεζα και στην Πειραιώς, οι συνολικοί όροι συμμετοχής είναι τέτοιοι, που το Δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες με ποσοστά από... 2,5% μέχρι περίπου 30% και είναι πρακτικά αδύνατο να ανακτήσει στο μέλλον τα χρήματα που έχει επενδύσει, όσο κι αν στο μέλλον υποτίθεται ότι μπορεί να αυξηθεί η αξία των τραπεζικών μετοχώνΑλλά ακόμη και αυτές οι μετοχές που μένουν στον έλεγχο του ΤΧΣ δεν θα ανήκουν στο κράτος, αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM καθώς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, θα εισφερθούν ως ενέχυρο στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα.  
Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είχαν ήδη εξαϋλωθεί για το κράτος ήδη από το 2014 με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων. Τότε που η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε γίνει με χείριστους όρους για το ΤΧΣ, το οποίο είχ πάρει warrants αντί για μετοχές, ενώ είχε απεμπολήσει ακόμη και ταδικαιώματα ψήφου.  
Αυτή τη φορά, παράλληλα με τις εξευτελιστικές τιμές, στις οποίες αποκτούν την πλειονότητα των τραπεζών, θα πάρουν σε “συσκευασία δώρου” και τη διευκόλυνση τωνμαζικών πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών από τις τράπεζες, καθώς και την απελευθέρωση της πώλησης των “κόκκινων” δανείων σε distress funds και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες. Τα δύο αυτά νομοθετήματα είναι τα τελευταία που έρχονται να “κουμπώσουν” με τον πλήρη αφελληνισμό του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας και αποσκοπούν πλέον είτε στην εκποίηση ενός μεγάλου μέρους από το στοκ των κατοικιών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, είτε στον έλεγχο και το ξεπούληματων ελληνικών επιχειρήσεων.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑ.Ε.:
ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:  ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΠΕΛΩΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ,
Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΩΛΕΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ
ΣΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ
Καταγγέλλουμε ως μέγα σκάνδαλο, ένα από τα μεγαλύτερα στην ελληνική ιστορία, τη λεγόμενηανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποίαν πανηγυρίζει η ένοχη κυβέρνηση και έχει κηρύξει περίπου σιωπητήριο η συνένοχη μνημονιακή αντιπολίτευση.

Με βάση την ανακεφαλαιοποίση - σκάνδαλο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν στην κυριολεξίαέναντι πινακίου φακής σε ξένα κερδοσκοπικά funds, ως επί το πλείστον άγνωστα, με συνέπεια να απωλέσει οριστικά το δημόσιο πάνω από 50 δισ. και να καταληστευθούν για άλλη μια φοράασφαλιστικά ταμεία αλλά και πολλές χιλιάδες μικρομέτοχοι, που είχαν τοποθετήσει τα λεφτά τους στις τράπεζες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με ενεργητικό 340 δισ. και ίδια κεφάλαια περίπου 40 δισ., όχι μόνοαφελληνίσθησαν και εκχωρήθηκαν κυριολεκτικά τζάμπα σε ξένα funds αλλά και στα τελευταία δόθηκαν «δώρο» και «προίκα» τόσο οι μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας όσο και η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε distress funds εταιρείες διαχείρισης.
Η τραγική αυτή εξέλιξη δεν συνιστά μόνο μια από τις μεγαλύτερες ληστείες του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται, αλλά αποτελεί και ταφόπετρα για την ελληνική οικονομία, αφού οι τράπεζες των funds θα πνίξουν ακόμα περισσότερο κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Θεωρούμε αδιανόητο ένα τόσο μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο υπάρχουν πελώριες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κυρίως στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να παρακαμφθεί μέσα στη γενική σιωπή και στο κατευθυνόμενο «κουκούλωμα».
Το ελάχιστο που πρέπει άμεσα να γίνει, όσο και αν η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, είναινα συσταθεί Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει εκτεταμένη δημόσια συζήτηση.
Τέλος είναι αναγκαίο οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που για άλλη μια φορά βλέπουν να έχουν αδικαιολόγητες απώλειες των αποθεματικών τους, να κινηθούν, όπως οφείλουν, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, που λεηλατούνται.

 ==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.