Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

CNBC: Πώς η Ελλάδα έχασε 400 δισ. δολάρια [Η κρατική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα έπεσε στο 24% από 57% και στη Eurobank σε μόλις 2.4% από 35%. Στην Alpha Bank το μερίδιο του Δημοσίου μειώθηκε σε 11% από 64% στη δε Πειραιώς, η συμμετοχή του ανέρχεται σε 22% από 67%.]


Με τα χειρότερα ποιοτικά στοιχεία και με το απόλυτο διασυρμό.
Οι τράπεζες να έχουν αποτίμηση 2,8 δισ. και να αποτιμώνται τα 18 δισ. κεφάλαια των τραπεζών προ της ανακεφαλαιοποίησης σχεδόν στο μηδέν.

Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται σε δημοσίευμά του το CNBC κάνοντας λόγω για «ξεπούλημα» καθώς όπως υποστηρίζει οι μετοχές των τραπεζών πουλήθηκαν μόνο για λίγα σεντς, τονίζοντας παράλληλα, τους κινδύνους που ανακύπτουν για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, αναφέρει ότι σαν να μην είχε αρκετά οικονομικά δεινά η Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα ξένα κεφάλαια πήραν τον έλεγχο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας - της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς- μέσα από μία αύξηση κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ. δολ. και μία περίπλοκη διαδικασία νομικών χειρισμών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να πωληθούν για λίγα μόνο σεντς, εξαϋλώνοντας την κρατική συμμετοχή σε αυτές τις σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιουσία που ανέρχεται σε 358 δισ. δολάρια.

Σαν να μην είχε αρκετές οικονομικές ανησυχίες η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα επενδυτικά funds κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ δολαρίων αλλά και μίας σειράς περίπλοκων νομικών χειρισμών. Εξ αποτελέσματος, οι μετοχές των τραπεζών ξεπουλήθηκαν, εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές, την ώρα που η περιουσία τους αγγίζει τα 358 δισ δολάρια, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο που δημοσιεύει το CNBC. ...


Η κρατική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα έπεσε στο 24% από 57% και στη Eurobank σε μόλις 2.4% από 35%. Στην Alpha Bank το μερίδιο του Δημοσίου μειώθηκε σε 11% από 64% στη δε Πειραιώς, η συμμετοχή του ανέρχεται σε 22% από 67%. Όλα αυτά - συνεχίζει το άρθρο - μεταφράζονται τελικά σε απώλειες ύψους σχεδόν 44 δισ δολαρίων, χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την διάσωση των τραπεζών κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Οι αγορές αλλά και νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα, προσθέτει το CNBC, θεωρούν ότι οι μανούβρες που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα δρομολογήθηκαν μετά από την τροποποίηση στο σχετικό νομοθετικό καθεστώς που υπερψήφισε η Βουλή και η οποία επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών οι ίδιοι, κατά την μέθοδο του book-building. Ταυτόχρονα κατέστησε υποχρεωτικό για το ΤΧΣ να αποδεχθεί αυτές τις τιμές, ακόμη και αν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μετοχών.

Οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις τέσσερις τράπεζες στα 800 εκ δολάρια περίπου, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές κάτω από την τρέχουσα αξία τους που αγγίζει τα 3 δισ δολάρια, σημειώνει ο συντάκτης και υπογραμμίζει:

Την ίδια ώρα από τις 4 ως τις 20 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή τα βιβλία των τραπεζών παρέμεναν ανοιχτά, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών καταποντίστηκε σε ποσοστό 70%, γεγονός που επέφερε ένα σκληρότατο πλήγμα στον τομέα.

Ο αρθρογράφος του κειμένου επικαλούμενος τραπεζικές πηγές σχολιάζει ότι στις ελληνικές τράπεζες, οι Capital Group, Pimco, WLR Recovery Fund, Wellington, Fairfax, Brookfield Capital Partners και Highfields Capital Management είναι μεταξύ εκείνων που «άρπαξαν» την ευκαιρία να επενδύσουν σε ελληνικές τράπεζες σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς.

Οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 800 εκατ. δολάρια περίπου, τιμή που είναι περισσότερο από τρεις φορές μικρότερη από την τρέχουσα αγοραία αξία τους που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια.

Στο δια ταύτα και  ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν και θα παραμείνει για καιρό η χειρότερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην ιστορία του κλάδου.

Με τα χειρότερα ποιοτικά στοιχεία και με το απόλυτο διασυρμό.

1. Οι τράπεζες να έχουν αποτίμηση 2,8 δισ. και να αποτιμώνται τα 18 δισ. κεφάλαια των τραπεζών προ της ανακεφαλαιοποίησης σχεδόν στο μηδέν.

2. Ποιος μπορεί να μιλήσει για επιτυχία όταν οι ξένοι επενδυτές έχουν διασύρει το τραπεζικό σύστημα με τις ακραίες κερδοσκοπικές τους κινήσεις, μηδενίζουν τις μετοχές στο χρηματιστήριο για να αγοράσουν στο μηδέν στα βιβλία προσφορών.

3. Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν 18 δισ. κεφάλαια στο μηδέν.

4. Ποια είναι η επιτυχία, δεν υπάρχει επιτυχία είναι μια αποτυχημένη επιτυχία.

Δυστυχώς έγιναν πολλά λάθη ξεκίνησαν από το 2014 όταν οι τράπεζες δεν ήθελαν να δουν την αλήθεια ότι στα stress tests του 2014 έπρεπε να είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί προαιρετικά.

Εν συνεχεία ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα διέλυσε όλα και στο τέλος τα βιβλία προσφορών ταυτόχρονα με την κυβέρνηση να μην έχει κλείσει συμφωνία και να μην έχουν ακόμη εκταμιευθεί τα 10 δισ. εξέλιξη που κωλυσιεργεί έως σαμποτάρει την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών.

Δεν αποκλείεται οι θεσμοί σκόπιμα να κωλυσιεργούν, σκόπιμα να καθυστερούν φέρνοντας σε αδιέξοδο ορισμένες τράπεζες ώστε όλο αυτό το σκηνικό….καταστροφής να αποτελέσει μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση να πει ναι σε όλα.

Για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε όταν στο τέλος οι θεσμοί θα επιβάλλουν το τελικό τους σχέδιο.

Η ουσία όμως στο τραπεζικό σύστημα εδράζεται στο γεγονός ότι:

1) Οι μετοχές κατέρρευσαν η καταστροφή είναι ολοκληρωτική το 1999 ήταν μια μέτρια ζημία.

2) Οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι των τραπεζών που κυριάρχησαν για πάνω από 15-20 χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν.

Πάει ο Λάτσης από την Εθνική, μηδένισε ο Κωστόπουλος στην Alpha, μηδένισε ο Βαρδινογιάννης στην Πειραιώς.

Οι μεγαλομέτοχοι του παρελθόντος πάνω στους οποίους χτίστηκαν οι τράπεζες έχουν μηδενίσει.

3) Οι τράπεζες θα βρεθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση με 35 δισ. κεφάλαια εκ των οποίων περίπου 18 δισ. θα είναι DTA δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.

4) Οι τράπεζες από την περίοδο των παραδοσιακών μετόχων περνάνε στην φάση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που αφενός έχουν το πλεονέκτημα ότι θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τις κεφαλαιοποιήσεις αφετέρου έχουν το μειονέκτημα ότι οι νέοι μέτοχοι των τραπεζών είναι δυνητικοί πωλητές όχι στρατηγικές επενδυτές μακράς διάρκειας.

5) Οι έλληνες μικρομέτοχοι αποτελούν το σοκαριστικό θύμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα τρομοκρατικά χτυπήματα των αποτυχημένων πρωτοβουλιών τους εξαΰλωσαν, πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή χωρίς κανένα προηγούμενο.

Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία.

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.