Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Η ΒΝD κατασκόπευε και την Ελλάδα

Mεγάλες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της μυστικής υπηρεσίας BND, σύμφωνα με το Spiegel. Στο στόχαστρο και ελληνικές διπλωματικές αρχές. Στο ίδιο τεύχος η νέα αρχή του Γ. Χατζημαρκάκη.
Το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND ήταν αρκετά πιο εκτεταμένο σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό τεύχος του Der Spiegel. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το περιοδικό η γερμανική μυστική υπηρεσία κατασκόπευε συστηματικά πολυάριθμα υπουργεία, πρεσβείες και προξενεία φίλιων χωρών. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο της BND βρέθηκε το υπ. Εσωτερικών των ΗΠΑ, Πολωνίας, Αυστρίας, Δανίας και Κροατίας, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Όπως αποκαλύπτεται η γερμανική υπηρεσία παρακολουθούσε κατ´εξακολούθηση τις τηλεφωνικές γραμμές του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, ιδίως τη γραμμή έκτακτων περιστατικών αναφορικά με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.
Στο στόχαστρο και οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες:


Ραντάρ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Βαυαρία
Ραντάρ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Βαυαρία
Ωστόσο το ενδιαφέρον της BND δεν φέρεται να περιορίζεται μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Αντίστοιχες παρακολουθήσεις απέβλεπαν στην κατασκοπεία διεθνών ΜΚΟ, όπως οι Care International, η Oxfam ή η έδρα του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη. Παράλληλα επί γερμανικού εδάφους αντικείμενο παρακολουθήσεων, σύμφωνα με το περιοδικό, ήταν και οι τηλεφωνικές γραμμές, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα φαξ πολλών ξένων πρεσβειών και προξενείων, όπως των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Αυστρία, Ελβετίας, Βατικανού αλλά και της Ελλάδας.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το πεδίο προστασίας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών που ορίζεται ως προστατευόμενο θεμελιώδες δικαίωμα κατά το άρθρο 10 του Γερμανικού Συναντάγματος δεν καλύπτει και τις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που δραστηριοποιούνται επί γερμανικού εδάφους. Μάλιστα το 2013 η καγκελάριος Μέρκελ, μετά από αποκαλύψεις αναφορικά με την παρακολούθηση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA είχε δηλώσει ότι «δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατασκοπεία μεταξύ φίλων». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για την BND, σημειώνει το Der Spiegel.
Το νέο ξεκίνημα του Γιώργου Χατζημαρκάκη
Ο πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης
Ο πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης
To Der Spiegel φιλοξενεί επίσης στο ίδιο τεύχος εκτενές ρεπορτάζ για το νέο επαγγελματικό αλλά και προσωπικό ξεκίνημα του πρώην ευρωβουλευτή και μέλους των γερμανών Φιλευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη. Όπως σημειώνει το περιοδικό «ο Γιώργος Χατζημαρκάκης αφού έχασε πολιτικά αξιώματα, εκλογές αλλά και τον διδακτορικό του τίτλο, κατάφερε να μην χάσει όμως την αισιοδοξία του». Στα 49 του πλέον χρόνια «έχει ένα νέο όραμα: θέλει να μετατρέψει ένα μικρό τμήμα της Κρήτης σε ένα πραγματικό καταφύγιο για γερμανούς συνταξιούχους». Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, μετά από μια πολυτάραχη πολιτική καριέρα που έληξε άδοξα με το τέλος της θητείας του στα ευρωπαϊκά έδρανα ,την εκλογική παρακμή του FDP αλλά και την άρση του διδακτορικού του τίτλου το 2011 λόγω λογοκλοπής, δεν το έβαλε κάτω. Πλέον είναι αφοσιωμένος στη νέα του επιχείρηση ονόματι «Τα πάντα ρει», η οποία έχει ως στόχο να αναβαθμίσει ένα τμήμα της Κρήτης μετατρέποντάς το σε «παράδεισο για συνταξιούχους», προσελκύοντας ως επί το πλείστον Γερμανούς τρίτης ηλικίας που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ένα υψηλό επίπεδο παροχών στον τομέα της περίθαλψης και της ευεξίας. Ο Χατζημαρκάκης χρειαζόταν επειγόντως ένα νέο ξεκίνημα που να τον συνδέει παράλληλα με την πατρίδα του την Ελλάδα, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, υπογραμμίζοντας ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο του πρότζεκτ είναι πολύ μεγάλο. Ήδη ένας επενδυτής από τη νότια Γερμανία που ειδικεύεται στην κατασκευή γηροκομείων σε αραβικές χώρες έχει δεχτεί να συνεργαστεί μαζί του».
Δήμητρα Κυρανούδη DW.DE
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου