Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Το πρώτο Ελληνικό (Βαυαρικό) ΦΕΚ: Ο λόγος του Όθωνα στο Ναύπλιο

Το ΦΕΚ που βλέπουμε αποτελεί το πρώτο χρονικά, που βρίσκει κάποιος διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του εθνικού τυπογραφείου. Είναι του έτους 1833 και περιέχει μεταξύ άλλων τον λόγο του τότε ανήλικου ακόμα Όθωνα στο Ναύπλιο κατά την άφιξη του. Εκτός του δίγλωσσου που προκαλεί ίσως εντύπωση στο πρώτο ΦΕΚ, επίσης τραβά την προσοχή ο τίτλος «Βασίλειον της Ελλάδος». Με τη Συνθήκη του Λονδίνου (25 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1832), που υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους των τριών Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας Ρωσίας) και της Βαυαρίας στις 29 Απριλίου/11 Μαΐου 1832, οριστικοποιήθηκε η αναγόρευση του Όθωνος ως Βασιλέως της Ελλάδος και το νέο Ελληνικό Κράτος ονομάσθηκε «Βασίλειον της Ελλάδος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος τότε δεν έλαβε μέρος στην υπογραφή της συνθήκης ακόμα λιγότερο στις συνομιλίες που θα οδηγούσαν στην υπογραφή της. Στις 27 Ιουλίου 1832 επικυρώθηκε η εκλογή του Όθωνος ως βασιλέα της Ελλάδος και με ψήφισμα της Εθνικής Συνελεύσεως της Πρόνοιας.
Τέλος παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από την Ι.τ.Ε.Ε. Τόμος ΙΓ’, σελ. 33-34 :
‘’Η αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», με την οποία ταξίδευε ο νεαρός Όθωνας και η βασιλική συνοδεία, αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Ναυπλίου στις 30 Ιανουαρίου 1833. Η μέρα για την αποβίβαση είχε ορισθεί η 6η Φεβρουαρίου. Έτσι θα υπήρχε καιρός να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες που θα τόνιζαν την «εθνική σημασία» του γεγονότος και θα υπογράμμιζαν επίσης την αίγλη και τη δύναμη της μοναρχίας. […] Στα γύρω φρούρια κυμάτιζαν οι σημαίες των τριών προστάτιδων δυνάμεων δίπλα-δίπλα με τις σημαίες της Ελλάδος και της Βαυαρίας. ...
[…] Εντούτοις η παρουσία των ξένων στόλων στο λιμάνι του Ναυπλίου, το ανέμισμα των ξένων σημαιών στα γύρω φρούρια δήλωναν την ξένη κηδεμονία που ήρθε να αντικαταστήσει την τούρκικη εξουσία. Τα στρατεύματα της Βαυαρίας, παρόντα και αυτά έδειχναν με ποιο τρόπο η Αντιβασιλεία επρόκειτο να προχωρήσει σε μέτρα για την επιβολή της τάξεως […] Αλλά τη λαμπρή αυτή μέρα […] όλα έμοιαζαν ευχάριστα και τακτοποιημένα.

Σχετικά (ενδεικτικά) :
Έρευνα: Σταύρος Β. Τσίπρας – Δικηγόρος - http://fekyou.info/post/97

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.