Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Αφιερωμένο στους καλούς μου φίλους - Ψηλά το κεφάλι του χρόνου κλείνουμε τα επτά και ...πέφτουν!!! (χούντα είναι θα περάσει)

Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τις πληροφορίες περί σχεδίου αύξησης της έκτακτης εισφοράς στο 10%. Τι προβλέπει η πρόταση.


Νέες αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% στο 10%, που αφορά σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ κυοφορούνται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών. Λίγους μόλις μήνες μετά τις αυξήσεις των συντελεστών, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει την πρόβλεψη του Μνημονίου για ενσωμάτωση της εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές προβλέπει αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 8% σήμερα σε 10%, με καθιέρωση συντελεστών ανάλογα με αυτά της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι νέες αλλαγές έρχονται λίγους μόλις μήνες μετά την ακύρωση των ελαφρύνσεων, σε σχέση με το 2014, για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι, ακυρώθηκε η έκπτωση 30% στους συντελεστές της εισφοράς και παράλληλα επιβλήθηκε ανώτατος συντελεστής 8% (από 2,8%) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Σήμερα οι συντελεστές βάσει την οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχουν ως εξής:


* 0,7%, για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.

* 1,4% για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

* 2% (από 1,4%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

* 4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

* 6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

* 8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Οι αλλαγές αυτές φέρνουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πρόσθετα έσοδα το 2015 και για το 2016, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Οι δανειστές όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πιέζουν προς την κατεύθυνση οι αλλαγές στους συντελεστές να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015 προκειμένου να μη ψάχνει νέα μέτρα (από αυτά που δεν υπάρχουν πλέον) για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016. Πάντως τις πληροροφορίες για αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς επιβεβαίωσε χθες ο Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδοντας ωστόσο το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018».

Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται επί ολόκληρου του ποσού του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος που αποκτήθηκε από όλες τις πηγές. Όσον αφορά ειδικά στα τεκμαρτά εισοδήματα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) και όχι οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Επίσης, σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλά ο φορολογούμενος καλύπτει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί και πάλι επί του υψηλότερου φορολογητέου εισοδήματος που θα έχει προκύψει με βάση τα τεκμήρια. Επιπλέον, σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος εισοδήματος και ο φορολογούμενος είναι συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών, το τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν υπολογίζεται με μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, όπως προβλέπει ο ΚΦΕ γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων.


"Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου