Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τουρκικό θέατρο του παραλόγου (α)

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των επικίνδυνων καταστάσεων που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν Ελλάδα και Κύπρος – και μάλιστα σύντομα.
Αν η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις αρχές του 2016 μέσα στην αυλή και στην γειτονιά μας δεν ήταν τόσο σοβαρή και επικίνδυνη, θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο γέλιο με τα καμώματα του δίδυμου των νέο-οθωμανών «σουλτάνων» Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Οι ηγέτες της σημερινής Τουρκίας αποτελούν τους παραγωγούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες και τους πρωταγωνιστές ενός κάκιστου Τουρκικού θεάτρου του παραλόγου που παίζεται στην Τουρκική και Διεθνή πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια και αναμένεται να φθάσει στην κορύφωση του το τρέχον έτος 2016.
Μέσα στην Τουρκία περιφρονούνται προκλητικά ακόμα και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η φίμωση, εδώ και 45 χρόνια, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για την οποία «τρέχει» διεθνής έκκληση για την επαναλειτουργία της) ή οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας,έξω όμως από την Τουρκία είναι «απαιτητό» οτιδήποτε συμφέρει στην Τουρκία, όσο παράλογο και εξωφρενικό και αν είναι!
Ο πόλεμος στην Συρία και στο Ιράκ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το προσφυγικό πρόβλημα που «συμπαρασύρει» εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών τα οποία προσκαλούνται στην Τουρκία όχι μόνο για να χρησιμοποιηθούν σαν όπλο εκβιασμού απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και για να εποικήσουν την Ελλάδα αξιοποιώντας πλήρως την πολιτική «ελεύθερων δομών φιλοξενίας» της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ας παρακολουθήσουμε όμως μερικές «σκηνές» του έργου από τις αρχές του τρέχοντος έτους (2016) μέσα από την καθημερινή ειδησεογραφία:

Με την είσοδο του καινούργιου χρόνου (2/1/2016), ο φόβος της Ρωσικής απειλής (Ανάγκα και Τούρκοι πείθονται) παρουσίασε στην διεθνή σκηνή ένα γλυκύτατο και συναινετικό νεο-οθωμανό «σουλτάνο» Ρ.Τ. Ερντογάν: «Το Ισραήλ έχει ανάγκη από μια χώρα όπως η Τουρκία στην περιοχή. Πρέπει επίσης να παραδεχθούμε το γεγονός ότι και εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην περιοχή. Εάν εφαρμοστούν με ειλικρίνεια αμοιβαία μέτρα, η εξομάλυνση (των σχέσεων μας με το Ισραήλ) θα συνεχιστεί».
Στην Αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ» (3/1/2016) ο νοµπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παµούκ άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη κατηγορώντας την ότι «ξέχασε όλες τις αξίες της», ότι κάνει τα «στραβά µάτια» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, µε αντάλλαγμα την συνεργασία της τελευταίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στην καταπολέμηση του ISIS.
Στις 8/1/2016 ένα συγκλονιστικό άρθρο-κατηγορώ του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και εκδότη Σενέρ Λεβέντ εναντίον του νέο-σουλτάνου της Άγκυρας (αναδημοσιεύεται στο άρθρο μας «Τουρκοκύπριος προς Ερντογάν: Μυρίζεις αίμα και θάνατο!») αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την αποκρουστική νέο-οθωμανική πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Κούρδους κ.α.
Στις 9/1/2016 έγινε γνωστό ότι Βρετανικό Δικαστήριο αποδέχτηκε  αίτημα επτά Κυπρίων πολιτών να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί Τούρκων διπλωματών που υπηρετούν στη Βρετανία. Έξαλλοι οι Τούρκοι ζήτησαν από την Βρετανία «εξηγήσεις» απειλώντας να «επηρεάσουν το καλό κλίμα στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού»! Η Βρετανική Κυβέρνηση έσπευσε να κάνει μια πρωτοφανή,  προκλητική και προσβλητική για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της Βρετανικής δικαιοσύνης παρέμβαση με ένα 15σέλιδο υπόμνημα προς το Ανώτερο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα την ημέρα άφιξης του νέο-οθωμανού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Βρετανία (18/1/2016) να εκδοθεί δικαστική απόφαση ακύρωσης του προσωρινού παγώματος των Τουρκικών κεφαλαίων!
Στις 15/1/2016, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δώδεκα Καθηγητές Πανεπιστημίου συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας στην Τουρκία με τις κατηγορίες «προσβολής του κράτους» και της «εμπλοκής σε τρομοκρατική προπαγάνδα» διότι υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία αποκήρυσσαν τις επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στα νοτιοανατολικά της χώρας κατά των Κούρδων ανταρτών. Την ίδια  προκήρυξη στην οποία γίνεται λόγος για «σκόπιμη σφαγή» των Κούρδων και άλλων λαών στην περιοχή και τίτλο «Δεν θα είμαστε μέρος σε αυτό το έγκλημα», υπέγραψαν συνολικά 1.200 άτομα από την Τουρκία και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet  που φυλακίστηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2015 γιατί τόλμησαν να αποκαλύψουν, με αδιάσειστες αποδείξεις, την αποστολή φορτίου όπλων από την ΜΙΤ προς τους τζιχαντιστές του ISIS!
Την επομένη (16/1/2016) οι συλλήψεις αυξήθηκαν και Τουρκικά Πανεπιστήμια ξεκίνησαν πειθαρχικές διώξεις κατά 60 τουλάχιστον Καθηγητών ή ερευνητών τους που υπέγραψαν την δήλωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια της εκπροσώπου της για Εξωτερικές Υποθέσεις, καταδίκασε τις συλλήψεις τονίζοντας πως πρόκειται για «μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη». Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Richard Moore εξέφρασε ανησυχία «για τις ανακρίσεις που διεξάγονται εναντίον ακαδημαϊκών δασκάλων που διαμαρτύρονται για τις επιχειρήσεις στα Νοτιοανατολικά της Τουρκίας», ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ John Kirby δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν με ανησυχία την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Τουρκική Κυβέρνηση στους ακαδημαϊκούς που επικρίνουν την πολιτική της».
Στις 18/1/2016 ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε έρευνα κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για προσβολή του Προέδρου Ερντογάν, επειδή τον αποκάλεσε «απατεώνα δικτάτορα» (diktator bozuntusu) στο 35ο Γενικό Συνέδριο του κόμματός του 48 ώρες νωρίτερα!
Την ίδια ημέρα ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε κυνικά πως «Αν η ΕΕ δεν δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα ανοίξουμε κυριολεκτικά τα σύνορά μας» θεωρώντας πως τα 3 δις Ευρώ που λαμβάνει σαν βοήθεια η Τουρκία αποτελούν… ψίχουλα! Με άλλα (μη «διπλωματικά») λόγια η Τουρκία θέλει πάρα πολλά χρήματα όχι για να ανοίξει τα σύνορα της που είναι ορθάνοιχτα εδώ και 20 χρόνια, αλλά για να «περιορίσει λίγο» το άνοιγμα αυτό (Σχετικό είναι το άρθρο μας 8/2/2016 με τίτλο «Τα σαπιοκάραβα του θανάτου, οι «αφίξεις» και οι απελάσεις από το 1991»)
Στις 19/1/2016 «επιστρατεύτηκε» ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Επιτελικός Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Umit Yalım, για να αμφισβητήσει Ελληνικές βραχονησίδες στο Αιγαίο με «αναλυτικές» δηλώσεις «κατά» της Τουρκικής Κυβέρνησης:  «Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, εμπόδισε Τουρκικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από το νησί μας, το Φαρμακονήσι και το δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του. Το ίδιο κάνει και τώρα δημοσιεύοντας την πτήση Τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την Τουρκική νήσο Ζουράφα».
Η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Ayelet Shaked σε ομιλία της (21/1/2016) στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Εβραϊκού Ινστιτούτου INSS (Institute for National Security Studies) δήλωσε πως «Το Ισραήλ πρέπει να προωθήσει ανοικτά την ίδρυση Κουρδικού κράτους μιας κρατικής οντότητας φιλικής προς το Ισραήλ, που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν».
Η Τουρκία απαίτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθ΄ οδό προς την επίσημη επίσκεψη του στην Περσία (5/2/2016) και προκειμένου να χορηγηθεί άδεια υπερπτήσης πάνω από τον Τουρκικό εναέριο χώρο, να μην ανεφοδιαστεί στην Ρόδο γιατί το αεροπλάνο που τον μετέφερε ήταν στρατιωτικό και το νησί της Ρόδου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο (Σχετικό είναι το άρθρο μας 5ης Φεβρουαρίου 2009 με τίτλο «Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & τουρκικός επεκτατισμός»). Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε σχέδιο πτήσης φθάνοντας στο Ιράν μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας με ενδιάμεσο ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο.
Στις 29/1/2016 υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές «σκηνές» στο Τουρκικό θέατρο του παραλόγου:
α) Δόθηκαν στην δημοσιότητα τρεις διεθνείς εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στην Τουρκία (Freedom House, Transparency  International και Human Rights  Watch) με κοινό συμπέρασμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δημοκρατία. Η έκθεση του Human Rights Watch εστιάζει στα θέματα της βίας στα νοτιοανατολικά, στην φίμωση των ΜΜΕ και στην προσφυγική κρίση αναφέροντας πως τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για την δίωξη όσων ασκούν κριτική στο κράτος και προβλέποντας «σκοτεινούς καιρούς» για την Τουρκία. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency  International) αναφέρει ότι η κατάσταση στην Τουρκία χειροτερεύει µε γοργούς ρυθμούς (ελευθερία του Τύπου, διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες και ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη)  κατατάσσοντας την Τουρκία 5.η σε ταχύτητα επιδείνωσης. Τέλος η έκθεση του Freedom House αναφέρει ότι η ΕΕ ανέχεται τις αυταρχικές τάσεις της Τουρκίας  (επιδρομή στον Όμιλο Koza İpek, πρόστιμα στα διυλιστήρια πετρελαίου του Ομίλου Koτç, ανάληψη της BankAsya από το κράτος, προσαγωγή «αντιφρονούντων» επιχειρηματιών, προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν υπέρ του ΑΚΡ κατά παράβαση του Τουρκικού Συντάγματος, διαφθορά δικαστών µέσω διορισμών, προαγωγών, χρηματοδότησης) προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
(β) Δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» προαναγγέλλει την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2016 δύο και πλέον εβδομάδες νωρίτερα αναφέροντας ότι, σύμφωνα με την Τουρκική ΜΙΤ «δύο μέλη  του DHKP-C τα οποία κατηγορούνται ο μεν ένας για την δολοφονία του Σαµπαντζί ο δε άλλος για την επίθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδιάζουν «συγκλονιστικό επεισόδιο» στην Τουρκία. Η ΜΙΤ με «μυστική και επείγουσα» προειδοποίηση προς όλες τις Διευθύνσεις Ασφαλείας ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών περιπολιών, κυρίως στις συνοριακές πύλες, στα κτίρια των Διευθύνσεων και Ασφαλείας, σε κρίσιμα σημεία δημόσιων ιδρυμάτων και σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.
Στις 8/2/2016 έγιναν γνωστές αλλεπάλληλες επικοινωνίες του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τ. Κέρι: 24 Ιανουαρίου 2016 (τηλεφωνικά), 26 Ιανουαρίου (στο Στρασβούργο), 29 Ιανουαρίου (τηλεφωνικά), 1 Φεβρουαρίου (από την Χιλή τηλεφωνικά), 2 Φεβρουαρίου (από το Περού τηλεφωνικά) και 6 Φεβρουαρίου (τηλεφωνικά). Πιθανή αιτία, η επίσκεψη Αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ Μακ Γκούργκ και την συνάντησή της με μέλη της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που ελέγχει, μεταξύ άλλων περιοχών και το Κομπάνι.
Το αποτέλεσμα των επαφών φαίνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Αμερικής του νέο-οθωμανού «σουλτάνου» Ρ.Τ.Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από την Λατινική Αμερική (9/2/2016): «Πως μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Ποιος είναι ο εταίρος σας, εγώ ή οι τρομοκράτες στο Κομπάνι; Δέχεστε ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση; Τότε γιατί δεν χαρακτηρίζετε και το PYD και το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις;»
Σύμφωνα με δημοσίευμα (11/2/2016) της παλαιότερης εφημερίδας της Τουρκίας Cumhuriyet (Ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 1924) υπάρχουν ψίθυροι στα πολιτικά παρασκήνια για «βαθιά διχογνωμία» μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρ. Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Αχµέτ Νταβούτογλου με βασικό σημείο «τριβής» την μη «διαβούλευση» του Προέδρου σε σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει ο Αχµέτ Νταβούτογλου μόνος του.
Στις 12/2/2016 η Ελλάδα δέχτηκε την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις «διεθνείς προσπάθειες ανακοπής της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο». Στην αντίπερα όχθη, ο νέο-σουλτάνος Ρ.Τ. Ερντογάν έδινε μια ακόμα παράσταση απειλών προς την Δύση για το προσφυγικό: «Με συγχωρείτε αλλά δεν γράφει «κορόιδο» στο κούτελό µας. Πόσους πρόσφυγες πήραν οι άλλες χώρες; Άλλος πήρε 100, άλλος 300, άλλος 500, άλλος 1000. Υπομονή, υποµονή, υποµονή, αλλά μέχρι πότε; Από ένα σημείο και μετά θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται. Τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα δεν περιμένουν άδικα…». Ο ίδιος άνθρωπος πάντως σε περιοδείες του σε Βόρεια και Κεντρική Αφρική προσκαλεί χωρίς βίζα στην Τουρκία, με ναύλους των 50 Ευρώ των Τουρκικών Αερογραμμών, όσους οικονομικούς μετανάστες το επιθυμούν!!
Το Τουρκικό θέατρο του παραλόγου στις 14/2/2016 παρουσίασε πληθώρα «σκηνών»:
(α)  Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Δεν υπάρχει άλλη πορεία για να πάει το φυσικό αέριο από την Κύπρο παρά μόνο μέσω της Τουρκίας» θεωρώντας άκυρες όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί! «Δεν υπάρχει καμιά νομική ισχύς στα βήματα που θα γίνουνχωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα με βάση την πορεία των εξελίξεων»!
(β) Σε δηλώσεις του ο έτερος νέο-οθωμανός «σουλτάνος» Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε, με την απειλή Τουρκικής εισβολής στην Συρία, την άμεση απόσυρση των Κούρδων από όλες τις περιοχές γύρω από την πόλη Azaz, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως Τουρκικό πυροβολικό πλήττει θέσεις των Κούρδων γύρω από την πόλη. Μετά από λίγες ώρες οι Κούρδοι του PYD σε συνεννόηση με την Ρωσία, απέρριψαν το Τουρκικό τελεσίγραφο και προειδοποίησαν ότι τόσο οι Κούρδοι όσο και ο Συριακός Στρατός θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε Τουρκική εισβολή στην χώρα. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν. Μεντβέντεφ προειδοποίησε για «νέο μακροχρόνιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας αν πραγματοποιηθεί Τουρκική εισβολή στην Συρία».
(γ) Την πολεμική υστερία της Τουρκίας τροφοδότησε και ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας: «Πιστεύω ότι ο Μ. Άσαντ είναι αδύναμος και τελειωμένος. Θα φύγει δεν έχουμε αμφιβολία γι αυτό. Θα φύγει είτε με πολιτική διαδικασία, είτε θα απομακρυνθεί με χρήση βίας».
(δ) Η συστηματική Τουρκική στρατηγική αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, μετά την  ΝΟΤΑΜ Α0701/16 με την οποία η Τουρκία θεώρησε παράνομη την έρευνα διάσωσης που έγινε στην Κίναρο όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που στοίχησε την ζωή τριών Ελλήνων (11/2/2016) και την παρενόχληση  μισθωμένου από την Ελλάδα και την Κύπρο Ιταλικού πλοίου προς πόντιση καλωδίων στην Κάρπαθο (12/2/2016), η Τουρκία προχώρησε σε θαλάσσια «διαδήλωση» κατά της Ελλάδος ανοιχτά της Χίου με τον ισχυρισμό ότι «Η Ελλάδα έχει καταλάβει 16 νησιά τα οποία είναι… Τουρκικά!». Ο βουλευτής μάλιστα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Niyazi Nefi Kara κατέθεσε  στην Τουρκική Βουλή επερώτηση  ισχυριζόμενος ότι υπάρχει «Ελληνική κατάληψη 16 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο». Οι Τούρκοι, με συνεχείς ενέργειες «αμφισβήτησης» καλλιεργούν το κατάλληλο κλίμα στην Τουρκική κοινή γνώμη «για μελλοντική χρήση».
Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)
(ε) Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ουκρανίας όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Τατάρων της Κριμαίας υποσχόμενος την αμέριστη Τουρκική στήριξη στον αγώνα τους για την «απελευθέρωση» της Κριμαίας από τον Ρωσικό στρατό!
Στις 15/2/2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ σχηματισμός αποτελούμενος από 7 Τουρκικά αεροσκάφη (τα δύο οπλισμένα), προέβησαν σε 22 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος και σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών. Την ίδια ημέρα, η Περσία ανακοίνωσε ότι «Εφ όσον το ζητήσει η Συρία, τον Ιράν θα θέσει της ένοπλες δυνάμεις του στην διάθεση της» απαντώντας έμμεσα στην πολεμική υστερία Τουρκίας και Σ. Αραβίας. Τέλος, η Ρωσία έφερε το θέμα των Τουρκικών βομβαρδισμών κατά των Κούρδων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο την επομένη (16/2/2016) διατύπωσε «την ανησυχία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας και συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο».
Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα (16/2/2016) ο νέο-οθωμανός «σουλτάνος» Ρ. Τ. Ερντογάν που δεν διστάζει να «εξαφανίζει»  άμαχους Κούρδους, Ασσύριους και μονοφυσίτες Χριστιανούς στην πόλη Τζίζρε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη επιχείρηση της Ρωσίας και του Συριακού καθεστώτος που έχει στόχο αμάχους!» Με άλλα λόγια, η «μέρα» γίνεται «νύχτα» με απόλυτη φυσικότητα!
Στις 16/2/2016 υπήρξαν και τρείς σημαντικές ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά»: Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP Σελαχατίν Ντεµίρτας συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργόΑλέξη Τσίπρα στην Βουλή, επί μια περίπου ώρα, κεκλεισμένων των θυρών. Την ίδια μέρα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν πλέον να υπογράψουν συμφωνία για να δοθεί αποζημίωση για το Mavi Marmara. Στην Γερμανία, η καγκελάριος της Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαµιν Νετανιάχου, τόνισε ότι «θα πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 18/2/2016».
Στις 17/2/2016 ο νέο-οθωμανός «σουλτάνος» Ρ. Τ. Ερντογάν συνέχισε απτόητος τις θεατρικές του εμφανίσεις: «Η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει να βομβαρδίζει την Κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανταποδίδοντας τα πυρά που εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ή τους Κούρδους αντάρτες. Το να παραβλέπει κανείς τη σύνδεση των Κούρδων της Συρίας με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι μια εχθρική πράξη». Ο Τούρκος  ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδινε μια άλλη άποψη του Τουρκικού θεάτρου του παραλόγου μιλώντας στο Reuters «Ορισμένες χώρες όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και κάποιες άλλες Δυτικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πει ότι µία χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη. Αλλά το να το περιμένει κανείς αυτό µόνο από την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι σωστό, ούτε ρεαλιστικό.  Εάν µία τέτοια επιχείρηση ξεκινήσει, θα πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές»!
Γύρω στις 6:30 το απόγευμα της Τετάρτης 17/2/2016 σημειώθηκε η έκρηξη που είχε προαναγγείλει η ΜΙΤ από τις 29/1/2016 σε κεντρικό σημείο της Άγκυρας (μεταξύ των λεωφόρων Ινονού και Ντεβλέτ) σε παγιδευμένο µε εκρηκτικά αυτοκίνητο το οποίο πυροδοτήθηκε την ώρα που βρισκόταν πλάι σε υπηρεσιακά οχήματα του Τουρκικού στρατού. Τα αποτελέσματα της έκρηξης ήταν 28 νεκροί (μεταξύ τους ένας Ταξίαρχος) και 61 τραυματίες, άμεση απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων για το περιστατικό πέραν των επίσημων ανακοινώσεων,αναβολή παρουσίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Σύνοδο Κορυφής όπου θα δεχόταν πιέσεις για το προσφυγικό και εσπευσμένη κατηγορία των Κούρδων της Συρίας ότι «βρίσκονται πίσω από την επίθεση».
Στις 18/2/2016 ο αντιπολιτευόμενος τύπος της Τουρκίας υποστήριξε ότι Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Τουρκίας διαφωνούν για το Συριακό ζήτημα με τον πρώτο να επιθυμεί εισβολή στην Συρία και τον δεύτερο να μην θέλει παρορμητικές ενέργειες. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν τολμάει να κουνηθεί πριν εξασφαλίσει πολύ σίγουρες πλάτες από το ΝΑΤΟ, άσχετα αν γαυγίζει όπως ακριβώς κάνει ένα δεμένο, άγριο τετράποδο. Ο στόχος είναι να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε κοινή εισβολή στην Συρία ώστε να κάνει την δουλειά που δεν μπορεί να κάνει μόνη της. Οι αντιφατικές δηλώσεις Προέδρου, Πρωθυπουργού, Υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Άμυνας εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το Τουρκικό θέατρο του παραλόγου!
Την ίδια ημέρα (18/2/2016) στην φλεγόμενη Νοτιοανατολική Τουρκία επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους (υπάρχουν και πολλοί τραυματίες) από έκρηξη σε Τουρκικό κομβόι στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, ενώ από άλλη έκρηξη που έγινε σε προάστιο της Στοκχόλμης (Σουηδία), καταστράφηκε ένα τμήμα κτιρίου στο οποίο στεγάζεται Τουρκική πολιτιστική ένωση.
Στις 19/2/2016 η οργάνωση Κούρδων αυτονομιστών «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Άγκυρα προειδοποιώντας τους τουρίστες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Τουρκία με νέες επιθέσεις. Με δεύτερη ανακοίνωση, η ίδια οργάνωση, ανέλαβε την ευθύνη και για την βομβιστική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ εξηγώντας πως η επίθεση αυτή αποτελεί «εκδίκηση για τους Κούρδους που σκοτώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί στην Τσίζρε από τον φασίστα Ερντογάν και την συμμορία του».
Την ίδια μέρα (19/2/2016), σε μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία Μπάρακ Ομπάμα και Ρ. Τ. Ερντογάν (διήρκησε 1 ώρα και 20 λεπτά), ο νέο-σουλτάνος της Άγκυρας προσπάθησε να εξασφαλίσει «πλάτες» για την πολυπόθητη Τουρκική εισβολή στην Συρία με «δόλωμα» την διαρκή προέλαση των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Η πόλη Αζάζ αποτελεί το ύστατο «μήλο της έριδος» στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το οποίο ελέγχεται από «αντικαθεστωτικούς» υποστηριζόμενους από Τουρκία, Σ. Αραβία και Αμερική αλλά κινδυνεύει άμεσα από τους Κούρδους της Συρίας που υποστηρίζονται από τους Ρώσους.  Η θέση του ΝΑΤΟ πως «Οι υποχρεώσεις προς τις χώρες μέλη της Συμμαχίας και ειδικότερα σε κάθε ένα από αυτά, ισχύουν μόνο για εκείνες τις περιπτώσεις, που ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστεί εμφανή επίθεση» (συνέντευξη ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, Der Spiegel, 19/2/2016), δεν «εξυπηρετεί» καθόλου, μα καθόλου τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας.
Στις 20/2/2015 σε άρθρο της με τίτλο «Η Τουρκία μπροστά σε ολοκληρωτική καταστροφή» η έγκυρη Whashington Post γράφει πως «Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν στρατηγικό εφιάλτη με τις πόλεις της να δέχονται βομβιστικές επιθέσεις, να αναζωπυρώνεται η διαμάχη με τους Κούρδους, τα σύνορα της να αποτελούν  ξέφραγο αμπέλι, η οικονομία της να είναι σε ύφεση και οι τέως σύμμαχοι της να αγνοούν τις επιθυμίες της». Για τον Ρ.Τ. Ερντογάν η Αμερικανική εφημερίδα σημειώνει: «Χάλασε τις σχέσεις της χώρας του με όλο τον κόσμο και τώρα δεν μπορεί να πείσει κάποιον να κάνει κάτι. Τα λόγια του Ερντογάν έχουν χάσει το ειδικό τους βάρος. Δεν τηρεί το λόγο του. Δεν μπορεί υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας του, είναι σε διαφωνία με όλους, ακόμη και με τους συμμάχους του. Για μια χώρα που θεωρείτο σημαντική περιφερειακή δύναμη, αυτά τα γεγονότα είναι καταστροφικά».
Στις 21/2/2016 η Τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» γράφει πως «Η Τουρκία θα καταγγείλει την Ρωσία ότι με τα πολεμικά της πλοία που διέρχονται από τα Στενά με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο, μεταφέρουν οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια με τα οποία προμηθεύουν τους Κούρδους για τις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις». Η Τουρκία πολύ θα ήθελε, αν μπορούσε, να κλείσει τα στενά για τα Ρωσικά πλοία! 
Στις 22/2/2016 η Τουρκία «εκδηλώθηκε»: Πρόβαλε αντιρρήσεις στην επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία και ζήτησε να εξαιρεθούν η Λήμνος και τα Δωδεκάνησα από τις περιπολίες του ΝΑΤΟ – και τα δύο αποτελούν στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας. Η απάντηση ήρθε την επομένη από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ με δήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Στην Τουρκία θα επιστρέφουν οι πρόσφυγες που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα εντοπίζονται από το ΝΑΤΟ με βάση την συμφωνία του ΝΑΤΟ με τη Τουρκία».
Στις 23/2/2016 Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016. Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την κατάπαυση δεν αφορά το ISIS, την Al-Nusra και άλλες οργανώσεις ισλαμιστών που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τα ΗΕ. Την ίδια ημέρα, στην περιοχή Κεµάλπασα της Σμύρνης, σημειώθηκε επίθεση με μπαζούκα εναντίον στρατώνα της Τουρκικής στρατοφυλακής από παρακείμενο ύψωμα. Η επίθεση αστόχησε πλήττοντας διπλανό κτίριο, χωρίς θύματα.
Στις 24/2/2016 ο Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε μια εντυπωσιακή παράσταση με δηλώσεις, βάλλοντας εναντίον πάντων: «Το YPG, το οποίο η Αμερική αποκαλεί «αποτελεσματικό εταίρο» στον αγώνα για την καταπολέμηση των ισλαμιστών, είναι µία τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται µε το ΡΚΚ και για αυτό το λόγο θα πρέπει να εξαιρεθεί από την εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Συρία. Η συμφωνία για την εκεχειρία είναι κατ’ αρχή θετική αλλά οι ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ιράν και Ρωσία ενεργούν ανέντιμα στη Συρία µε το να επιτρέπουν άμεσα ή έμμεσα  στις δυνάμεις του Άσαντ να σκοτώνουν πολίτες. Είναι ανησυχητικό ότι η προσέγγιση προς την Συριακή αντιπολίτευση είναι αμφιλεγόμενη στην συμφωνία για την εκεχειρία, τη στιγμή που το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζεται ανοιχτά. Η Ρωσία εξακολουθεί να παραβιάζει τον Τουρκικό εναέριο χώρο μετά το επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου του 2015.… Η Τουρκία είναι η φωνή της συνείδησης όλου του κόσμου με την στάση της στην Συρία και σώζει την τιμή της οικουμένης»! Την ίδια μέρα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ όπου από τις 2 Νοεμβρίου 2015 ισχύουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στην πόλη οι «δυνάμεις ασφαλείας» διεξάγουν ευρεία επιχείρηση, µε στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών όπου ένοπλοι του PKK έχουν τοποθετήσει οδοφράγματα, έχουν σκάψει τάφρους και αψηφούν το Τουρκικό κράτος. Σύμφωνα με τις αρχές ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στις μάχες µε το PKK.
Στις 25/2/2016 στην σκηνή του Τουρκικού θεάτρου του παραλόγου εμφανίστηκε ο έτερος νέο-οθωμανός σουλτάνος Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε δηλώσεις του στο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας δήλωσε πως «Η κατάπαυση του πυρός στην Συρία δεν είναι δεσμευτική  για την Τουρκία. Όταν δει ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει το λαό!»
Στις 26/2/2016 το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση των κρατούμενων από τις 26 Νοεμβρίου 2015 δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ. Ο νέο-οθωμανός σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει αμέσως: «Ούτε συμφωνώ ούτε και σέβομαι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου»! Έτσι, απλά και καθαρά!
 Στις 27/2/2016 ο συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντερμιτάς, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνα δήλωσε πως «Η Τουρκία δεν έχει ξαναδεί τέτοιο δολοφόνο, σκληρό και  αντιδραστικό πρωθυπουργό» εξομοιώνοντας τον «στρατό του Νταβούτογλου» με τους τζιχαντιστές του ISIS και της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα».
Τέλος, την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου 2016 (29/2) οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ Τζον Κέρι «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας» σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ.
.
ICON - Πόλη Τσίζρε, Τουρκία
Η «επέμβαση» του Τουρκικού στρατού στην ΝΑ Τουρκία ισοπέδωσε την πόλη Τσίζρε στην οποία ζουν Κούρδοι, Ασσύριοι και μονοφυσίτες Χριστιανοί..
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α:  Όσο η νέο-οθωμανική Τουρκία βλέπει πως ο χειρότερος εφιάλτης της, να δημιουργηθεί δηλαδή Κουρδικό Κράτος το οποίο, αργά ή γρήγορα, θα περιλαμβάνει εδάφη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, τόσο πιο ανήσυχη και επικίνδυνη θα γίνεται. Τόσο πιο βαθειά θα οδηγείται στα εκρηκτικά αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις των ηγετών της.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, βρίσκεται χειροπόδαρα δεμένη από τους δανειστές και τους «φίλους» της, η Κύπρος (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) είναι υπό την διαρκή στρατιωτική απειλή των νέο-σουλτάνων της Άγκυρας και οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» περιφρονούν κυνικά τις αξίες τους, για τα πολύ στενά, δικά τους συμφέροντα.
Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο λαός σε Ελλάδα και Κύπρο πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε κόκκινο συναγερμό, έτοιμοι για την απόκρουση μιας ακόμα Τουρκικής επίθεσης που αυτή την φορά, εάν συμβεί, θα έχει την μορφή, μιας έστω και περιορισμένης πολεμικής εμπλοκής. Αυτό δείχνουν τόσο η αφόρητη και εντελώς αίολη επιμονή της Τουρκίας να «αποστρατικοποιηθούν» τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίουτην ίδια στιγμή που η ίδια ενισχύει διαρκώς, ακριβώς απέναντι από τα Ελληνικά νησιά, την Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου η οποία δεν υπάγεται καθόλου στο ΝΑΤΟ!  Είναι φανερό ότι η Τουρκία θέλει να εισβάλει «εκ του ασφαλούς» (!) σε στοχοποιημένα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου για να «αντισταθμίσει» τις απώλειες που σίγουρα έχει υποστεί στο μέτωπο της Συρίας.
Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε όλοι, αφήνοντας κατά μέρος τις διαχρονικές μικροπολιτικές ή άλλες διαφορές μας, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες μιας πετυχημένης αντίδρασης. Τόσο πιο πολύ θα αξιοποιηθούν οι κραυγαλέες ρωγμές που παρουσιάζει ο γειτονικός γίγαντας με τα γυάλινα πόδια.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των επικίνδυνων καταστάσεων που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν Ελλάδα και Κύπρος – και μάλιστα σύντομα! .
*(α) Αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016
Σημαντική σημείωση: Προσθέστε και την δική σας φωνή στην παγκόσμια εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης! Υπογράψτε την έκκληση εδώ! Μετά την υπογραφή της έκκλησης (το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο 2016) κάντε κλικ στις ενδείξεις Facebook, Twitter, E–Mail ώστε να διαδώστε την έκκληση σε γνωστούς και φίλους! Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ..
Black-Strip
Λεωνίδας Κουμάκης
Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  e – shop της ιστοσελίδας) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.