Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Liberation: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σύντομα στην αντιπολίτευση;

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα περάσει το καλοκαίρι;» διερωτάται ο γνωστός δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες για πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο.

«Με μια πλειοψηφία τριών εδρών, ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ (144 έδρες) και των ΑΝΕΛ (9 έδρες) δύσκολα θα επιβιώσει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία θα ψηφιστεί στους επόμενους μήνες», γράφει ο Κατρεμέρ. ...

«Πολλοί στην Αθήνα, όπου βρέθηκα πριν από 10 ημέρες για μια εκδήλωση, στοιχηματίζουν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Ιούλιο...Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη ανοδιοργάνωση, δεν επιθυμούν εκλογές γιατί η εκλογική τους νίκη -η οποία μοιάζει σίγουρη αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν βίαιη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της δυσκολίας να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ευρωζώνη- θα ερχόταν πολύ πρόωρα», γράφει.
«Αν και το κόμμα του Τσίπρα πέτυχε να διατηρήσει τη θέση του τον Σεπτέβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι πρόδωσε την λαϊκή ψήφο στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, αυτό δεν ισχύει πλέον. Γιατί ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκανε τίποτα επί 8 μήνες, απασχολημένος αποκλειστικά με την αντίθεσή του απέναντι στην ευρωζώνη, τώρα δεν έχει άλλη επιλογή : είναι αναγκασμένος να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες «πονάνε», όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το συνταξιοδοτικό, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση των φόρων. «Η οικονομία δεν προχωράει και το πρόβλημα των μεταναστών, με τους οποίους οι Ελληνες θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν, κοστίζει στον προϋπολογισμό και στον τουρισμό που είναι η πρώτη πηγή εισοδημάτων της Ελλάδας» αναφέρει έλληνας διπλωμάτης στην Liberation.
Επιπλέον, αναφέρει στο άρθρο του ο Κατρεμέρ, οι Ελληνες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις του, δεν βιάζεται να μεταρρυθμίσει το κράτος : αυτό βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση γιατί ένα μεγάλο μέρος της πελατείας του αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 20-25 % στις δημοσκοπήσεις και έχει χάσει 10-15 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Τι λέει το άρθρο για τη ΝΔ
«Οι συντηρητικοί, παρότι ευθύνονται και εκείνοι για την κρίση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από τις πρόσφατες πολιτικές ανακατατάξεις. Ιστορικά αυτό δεν είναι παράδοξο : ενώ η μη κομμουνιστική αριστερά υπέστη πολλές αλλαγές από την εποχή που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της, η συντηρητική δεξιά παρέμεινε μια σταθερή πολιτική δύναμη. Ετσι, η ΝΔ κέρδισε 28 % στις τελευταίες εκλογές και σήμερα έχει 25-30 % στις δημοσκοπήσεις.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, επικεφαλής της ΝΔ είναι ο νέος Κυριάκος Μητσοτάκης, γιός του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή η οικογένεια, όπως και εκείνη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, μοιράστηκαν την ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Αλλά η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαφορετική : ο ίδιος είναι μεταρρυθμιστής και εξελέγη πρόεδρος παρότι δεν τον στήριξε ο κομματικός μηχανισμός και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ. Είναι σαφές ότι δεν ελέγχει ακόμη το κόμμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές...».
«Βλέπουμε ότι το ελληνικό πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά κινούμενο και αβέβαιο, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που γνώρισαν λιτότητα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Οι πολίτες, οι οποίοι δικαιολογημένα εκτιμούν ότι εξαπατήθηκαν από τα κόμματα που τους οδήγησαν στην πτώχευση, αναζητούν νέα πολιτικά δεδομένα. Από αυτή την αναζήτηση μπορεί να προκύψει το καλύτερο ή και το χειρότερο. Και όπως λέει και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτή η αναμονή βλάπτει τις ξένες επενδύσεις και κατά συνέπεια την οικονομική ανόρθωση της χώρας», καταλήγει στο άρθρο του ο Ζαν Κατρεμέρ.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου